ΟΠΑΔ: Διαδικασία Χορήγησης Θεραπευτικών, Διαγνωστικών, ορθοπεδικών μέσων και προθέσεων από 01/09/2011

Με απόφασή του ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θεσπίζει αυστηρότερα πλαίσια για τη χορήγηση θεραπευτικών, διαγνωστικών, ορθοπεδικών μέσων, προθέσεων, προθεμάτων και διαιτητικών σκευασμάτων, από την 1η Σεπτεμβρίου 2011.
Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:

Αθήνα, 12 /08/2011
Αρ. Πρωτ.: Δ2α/14992ΔΙΣ

Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Π Ε Ρ Ι Θ Α Λ Ψ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Μ Ε Ν Ω Ν Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Υ (Ο.Π.Α.Δ.) (Ν. Π. Δ. Δ.)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΤΜΗΜΑ Α΄
Μακεδονίας 8, 104 33 ΑΘΗΝΑ, Πληροφορίες: Γ. ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ, Τηλ. 2108208803, Fax: 2108208827, URL: www.opad.gr
ΠΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ Υ.Π.Α.

ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ»

Σας γνωρίζουμε ότι το .Σ. του Οργανισμού με την υπ΄αριθμ. 443/11 (θέμα 1) απόφαση του, αποφάσισε σχετικά με την διαδικασία χορήγησης θεραπευτικών, διαγνωστικών, ορθοπεδικών μέσων και προθέσεων τα κάτωθι:
«Για την έγκριση χορήγησης των προβλεπόμενων από τον κανονισμό παροχών θεραπευτικών, διαγνωστικών, ορθοπεδικών μέσων, προθέσεων, προθεμάτων και διαιτητικών σκευασμάτων απαιτείται:

Α) Αναλυτική αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού σχετικής με την πάθηση ειδικότητας στην οποία θα αναφέρονται η πάθηση του ασφαλισμένου, το απαραίτητο/α κατά μήνα είδος ή είδη από τα ανωτέρω χορηγούμενα, το χρονικό διάστημα θεραπείας ή το απαραίτητο κατά περίπτωση είδος.
Η αναλυτική αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση θα συντάσσεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. Οικ. 2/7029/0094/05 ΚΥΑ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει καθώς και στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ν3418/05 όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Ν3627/07 (περί ισότητας ιατρικών πιστοποιητικών και γνωματεύσεων εγκύκλιος 2α/οικ31008/29-10-08)

Β) Αναγραφή σε εντολή Υγειονομικής περίθαλψης (ρητά απαγορευομένης της συνταγογράφησης στο συνταγολόγιο φαρμάκων) του απαραιτήτου και χορηγουμένου είδους ή των ειδών και της ποσότητας κατά μήνα, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση. Η εν λόγω εντολή θα εγκρίνεται από τον ελεγκτή ιατρό εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την αναγραφή τους. Η αναγραφή σε εντολή Υγειονομικής περίθαλψης θα πραγματοποιείται με την έναρξη της θεραπείας. Η θεωρημένη εντολή Υγειονομικής περίθαλψης μαζί με την ιατρική γνωμάτευση και τα προβλεπόμενα για την πληρωμή δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια ΥΠΑ .
Στις περιπτώσεις που απαιτείται χορήγηση του απαραίτητου και χορηγούμενου είδους ή ειδών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του ενός μηνός, δύναται να αναγράφονται τρεις επαναλαμβανόμενες εντολές Υγειονομικής περίθαλψης (κατά την διαδικασία των επαναλαμβανομένων συνταγών) στις οποίες θα αναγράφονται οι απαραίτητες ποσότητες για κάθε είδος ή είδη κατά μήνα σύμφωνα με την ανωτέρω ιατρική γνωμάτευση και θα εγκρίνονται ταυτόχρονα από τον ελεγκτή ιατρό και εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την αναγραφή τους.

Σε κάθε εντολή θα αναγράφεται ο μήνας θεραπείας ή το χρονικό διάστημα π.χ 21/5/20_ _ έως 21/6/20_ _. Στην περίπτωση αυτή ο ελεγκτής ιατρός θα προβαίνει σε έγγραφη μνεία επί της ιατρικής γνωμάτευσης του χρονικού διαστήματος που έχει εγκρίνει. Κάθε μήνα δύναται να υποβάλλεται η θεωρημένη εντολή Υγειονομικής περίθαλψης, επικυρωμένη φωτοτυπία της ιατρικής γνωμάτευσης και τα προβλεπόμενα για την πληρωμή δικαιολογητικά.

Επίσης, δύναται να αναγράφονται σε εντολή Υγειονομικής περίθαλψης οι απαραίτητες ποσότητες για κάθε είδος ή είδη κατά μήνα και να αναγράφεται η διάρκεια θεραπείας μέχρι τρεις μήνες (θα ορίζονται οι μήνες ή το χρονικό διάστημα) και σύμφωνα πάντα με την ανωτέρω ιατρική γνωμάτευση. Ο ελεγκτής ιατρός θα προβαίνει σε έγκριση εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την αναγραφή τους και θα κάνει έγγραφη μνεία επί της ιατρικής γνωμάτευσης του χρονικού διαστήματος που έχει εγκρίνει.
Τα σχετικά δικαιολογητικά ήτοι θεωρημένη εντολή Υγειονομικής περίθαλψης, επικυρωμένη φωτοτυπία της ιατρικής γνωμάτευσης ή πρωτότυπη ιατρική γνωμάτευση εφόσον έχει παρέλθει η διάρκεια θεραπείας, με τα απαιτούμενα για την πληρωμή δικαιολογητικά υποβάλλονται μετά την παρέλευση του τριμήνου στην αρμόδια ΥΠΑ .
Στις ανωτέρω περιπτώσεις η αναγραφή σε εντολή Υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποιείται με την έναρξη της θεραπείας.

Επιπρόσθετα δύναται να αναγράφονται οι κατά μήνα εντολές Υγειονομικής περίθαλψης ή τρίμηνες εντολές εκτός από τον ιατρό που έχει χορηγήσει την ανωτέρω ιατρική γνωμάτευση και από συμβεβλημένους ιατρούς σύμφωνα πάντα με τα αναφερόμενα στην ιατρική γνωμάτευση.
Στην περίπτωση αυτή επί της εντολής Υγειονομικής περίθαλψης θα γίνεται έγγραφη μνεία της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Επισημαίνουμε ότι ο ελεγκτής ιατρός θα προβαίνει σε έγκριση λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τις ισχύουσες περί χορήγησης των ανωτέρων ειδών από τον Οργανισμό διατάξεις συνεκτιμώντας κατά την επιστημονική του κρίση την αναγκαιότητα του αριθμού των αναγραφόμενων ειδών και ποσοτήτων.

Στις περιπτώσεις που η αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ ΟΙΚ 217029/0094/05 ΚΥΑ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ήτοι έχει εκδοθεί από μη συμβεβλημένο προμηθευτή η χορήγηση του απαραίτητου και χορηγούμενου είδους ή ειδών που αναφέρεται/νται στην ιατρική γνωμάτευση θα γίνεται με αναγραφή τους σε εντολή Υγειονομικής περίθαλψης από συμβεβλημένο ιατρό σύμφωνα με την παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία. Επί της εντολής Υγειονομικής περίθαλψης θα γίνεται μνεία της
εκδοθεισας ιατρικής γνωμάτευσης από τον μη συμβεβλημένο προμηθευτή.

  • Η διαδικασία χορήγησης των μυοηλεκτρικων προθέσεων, ορθοπεδικων προθέσεων, κηδεμόνων σκολίωσης, θωρακοοσφυικομηροκνημοποδικων κηδεμόνων, οσφυομηροκνημοποδικων κηδεμόνων, μηροκνημοποδικων κηδεμόνων, ορθοστάτων και εν γένει ορθοπεδικών καθισμάτων γίνεται με την προγενέστερη διαδικασία.
  • Η διαδικασία χορήγησης των υλικών για τα οποία απαιτείτο έγκριση του ΚΕΣΥ όπως κοχλιακά εμφυτεύματα, αντλίες ινσουλίνης, ακουστικά ΒΑΗΑ, νευροδιεργέτες, αντλίες Μπακλοφεν, ενδοστοματικές συσκευές, συσκευές βραδείας έγχυσης φαρμάκων, υλικά πρωτοπαθούς ανοσοανεπάρκειας, κ.λ.π. γίνεται με την προγενέστερη διαδικασία.

H ανωτέρω απόφαση ισχύει για λήψη παροχών από 1-9-2011».

Παρακαλούμε οι ΥΠΑΔ να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο, προς ενημέρωση των ασφαλισμένων, την ανωτέρω εγκύκλιο.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
Δ2α
Δ2γ (1)
Δ 3 (ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ Ο.Π.Α.Δ .)

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …