Αυξήσεις αφορολογήτου για την πρώτη κατοικία

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Εισοδηματική πολιτική έτους 2007, φορολογικές και άλλες διατάξεις».

Με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου αυξάνονται από 1/3/2007 έως και 33,3% τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς και οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και το όριο των γονικών παροχών, για το οποίο ο φόρος υπολογίζεται στο μισό.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Αυξάνεται σε 120.000 ευρώ από 100.000 ευρώ (αύξηση 20%) αυτοτελώς για κάθε γονέα το ποσό των γονικών παροχών, για το οποίο ο φόρος υπολογίζεται στο μισό. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 160.000 ευρώ από 130.000 ευρώ (αύξηση 23,08%) στην περίπτωση που ο ένας γονέας έχει αποβιώσει.

• Για τον κληρονόμο ή κληροδόχο, που έχει αναπηρία τουλάχιστον 67%, ο μειωμένος κατά 60% φόρος θα αναλογεί σε αξία κληρονομικής μερίδας ή κληροδοσίας έως 165.000 ευρώ από 138.000 ευρώ (αύξηση 19,57%).

• Τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αυξάνονται από 20% έως 21,74%.

• Τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας για κληρονομιές και δωρεές αυξάνονται από 18,75% έως 33,33%.

Για κληρονομική μερίδα ή κληροδοσία που περιέρχεται σε: α) σύζυγο του κληρονομουμένου, β) κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων), γ) κατιόντες δεύτερου βαθμού, δ) ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Για κληρονομική μερίδα ή κληροδοσία που περιέρχεται σε: α) κατιόντες τρίτου και επόμενων βαθμών, β) ανιόντες δεύτερου και επόμενων βαθμών, γ) εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθέντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε, δ) κατιόντες του αναγνωρισθέντος έναντι του αναγνωρίσαντος και των ανιόντων αυτού, ε) αδελφούς (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), στ) συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, ζ) πατριούς και μητριές, η) τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, θ) τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπρούς – νύφες) και ι) ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθερό – πεθερά).

Για κληρονομική μερίδα ή κληροδοσία που περιέρχεται σε οποιονδήποτε άλλον εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενή του κληρονομουμένου ή σε μη συγγενή.

• Επεκτείνονται, τέλος, και στο 2007 οι ισχύουσες για το 2006 ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Δηλαδή, ο ΦΜΑΠ θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1/1/2005 και τα κλιμάκια και τους φορολογικούς συντελεστές του 2006.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …