Ανάκτηση αισθητικότητας με ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού (Video)

Τον Απρίλιο του 2011, η Washington Post ανέφερε ότι ο πρώτος ασθενής που δέχτηκε θεραπεία ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων για την παράλυση που είχε αποκτήσει λόγω Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ) άρχισε να αποκτά ξανά αισθητικότητα στα πόδια του. Ο Timothy Atchinson, ένας 21χρονος φοιτητής νοσηλευτικής στην Αλαμπάμα, έμεινε παράλυτος από την μέση και κάτω σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα τον Σεπτέμβριο του 2010. Πολύ γρήγορα δέχτηκε κάλεσμα για συμμετοχή στην πρώτη κλινική δοκιμή με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Τώρα, μετά από μήνες χωρίς αισθητικότητα ή κινητικότητα κάτω από το στήθος του, ο Atchinson ισχυρίζεται ότι αρχίζει να έχει μία ελαφριά αίσθηση: συγκεκριμένα, ένιωθε ανακούφιση όταν απαλλασόταν από το βάρος μιας μπάλας του μπόουλινγκ καθώς τη σήκωνε από τα πόδια του όπου την είχε ακουπήσει, και ένιωθε δυσάρεστα όταν τραβούσε τρίχες από μερικά σημεία των ποδιών του. Επίσης, φαίνεται να δυνάμωσε η κοιλιακή του χώρα.

Spinal cord injury / Κάκωση νωτιαίου μυελού - ΚΝΜ (logo)Η θεραπεία ξεκίνησε από το εργαστήριο του Hans Keirstead, ενός νευροβιολόγου, που προσπαθούσε για χρόνια να βρει έναν τρόπο ώστε να χρησιμοποιήσει τα εμβρυικά κύτταρα για να αποκαταστήσει την κίνηση σε ανθρώπους με ΚΝΜ. Το 2005 παρουσίασε μία καινοτόμο εργασία με τίτλο «Ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που προέρχονται από μεταμόσχευση ολιγοδενδρογλοιακών προγονικών κυττάρων επανορθώνοντας και αποκαθιστώντας την κίνηση μετά από ΚΝΜ». Με άλλα λόγια, κατάφερε να κάνει παράλυτα ποντίκια να ξαναπερπατήσουν.

Η θεραπεία που ανέπτυξε χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα που κατευθύνονται ώστε να εξελιχθούν σε ολιγοδενδρογλοιακά κύτταρα του νωτιαίου μυελού. Αυτά είναι τα δομικά τμήματα της μυελίνης, δηλαδή της βιολογικής μόνωσης των νευρικών ινών, που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ηλεκτρική αγωγιμότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια που πριν τον τραυματισμό τους είχαν 100% κινητικότητα και μετά από μία εβδομάδα με ΚΝΜ μερικά από αυτά εντάχθηκαν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Η κινητικότητα αυτών που δεν έλαβαν καμία θεραπεία μειώθηκε κατά 38%, ενώ αυτών που δέχτηκαν την θεραπεία αποκαταστάθηκε κατά 97%.

Δύο χρόνια μετά από αυτή τη δημοσίευση, η έρευνά του έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Απέδειξε ότι η θεραπεία με εμβρυικά ανθρώπινα βλαστοκύτταρα δεν ήταν επιβλαβής για τα ποντίκια, και επανεξέταζε τους πρακτικούς λόγους και κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν αρχίσει οποιαδήποτε ανθρώπινη κλινική δοκιμή.

Η δοκιμή αυτή ξεκίνησε τελικά το 2010…
Όπως επίσης και οι αντιδράσεις.

Ο Arthur Caplan, ένας βιοηθικολόγος στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και υπερασπιστής των θεραπειών με βλαστοκύτταρα, μείωσε τη σημασία της έρευνας, λέγοντας ότι είναι φτωχά σχεδιασμένη. «Είναι τρελό και μεγάλο ρίσκο. Οι μελέτες σε ζώα δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν την δοκιμή. Αυτές οι έρευνες παρέχουν πολύ λίγες αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.»
Παρ’ όλα αυτά, κανείς από τους 10 ασθενείς, που υποβάλλονται εδώ και ένα χρόνο στην κλινική δοκιμή, δεν είχε κάποια σοβαρή παρενέργεια από τη θεραπεία, εκτός από ορισμένες παρενέργειες που προκλήθηκαν λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Ο Keirstead λέει πως οι πρώτες αναφορές από τον παράλυτο Timothy Atchinson είναι ενθουσιώδεις, αλλά πρωτόγνωρες και επιστημονικώς ανεπιβεβαίωτες. Το επίσημο αποτέλεσμα της δοκιμής θα γίνει γνωστό δύο χρόνια αφότου και ο τελευταίος ασθενής λάβει την θεραπεία.

Παράλληλα, σε άλλες δοκιμές που βρίσκονται σε ήδη σε εξέλιξη, χρησιμοποιούνται πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα από ενήλικες αντί για εμβρυϊκά για την αποκατάσταση των ΚΝΜ. Όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών, οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα είναι στα πρόθυρα να αποτελέσουν πραγματικές θεραπείες στα χρόνια που έρχονται.

Source: dailyreckoning.com
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – http://www.disabled.gr/
Ιούνιος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …