ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ Η ταυτότητα ενός σύγχρονου ενημερωτικού περιοδικού

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δημιουργήθηκε το 1993 για να καλύψει ένα μέρος του κενού που υπάρχει στην ενημέρωση του πληθυσμού που ζεί κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

Διευθύνεται από το Νίκο Βουλγαρόπουλο. Συναρμόδιοι για τη διεύθυνση και διαχείριση του περιοδικού είναι ακόμα η Βαγγελιώ Καμπιλάκη (ιατρός-παραπληγική), ο Δημήτρης Μπάσογλου (καθηγητής φυσικής αγωγής και ψυχολόγος) ο Παντελής Μπιτζαράκης (ψυχολόγος), ο Κώστας Μπαϊρακτάρης (επικ. καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας).
Ωστόσο, οι ουσιαστικές αρμοδιότητες της προαναφερθείσας “ιεραρχίας” περιορίζονται στην περιφρούρηση της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της αποδοτικότητας του περιεχομένου του περιοδικού, ώστε το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ να διατηρηθεί περιοδικό για όλους τους έλληνες/ίδες με αναπηρίες.
Στην πραγματικότητα το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι αποτέλεσμα της συστηματικής εργασίας πολλών ανθρώπων, που είναι δύσκολο να ονοματιστούν σε λίγες μόνο γραμμές.
Σήμερα , το 2003, διευθύνεται από τη Χριστίνα Μπελαντή και τη Γεωργία Φύκα.

Ο σκοπός της έκδοσης

Το περιοδικό “η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” δημιουργήθηκε για να αποτελέσει αισθητική και διαχειριστική πρόκληση στον παραδοσιακό τρόπο έκδοσης και διαχείρισης των περιοδικών για την αναπηρία.
Δημιουργήθηκε για να είναι αισθητική καινοτομία και για να διατηρηθεί πάσει θυσία εντός του θέματος. Τα σκίστα, οι φωτογραφίες, τα κείμενα, τα σήματα και οι μακέτες αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη θεματική ενότητα της αναπηρίας. Ομοίως, η συγγραφή των κειμένων γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν να αποδίδουν γραπτά αυτά που συνιστούν την αναπηρία και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ταυτοχρόνως, το περιοδικό “η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” είναι μία προσωπική, θεωρητική, τεχνολογική πρόκληση και μία διαρκής αναζήτηση των ακραίων δυνατοτήτων της αναπηρίας ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής: Δημιουργούμε ένα περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας και επειδή δε διαθέτει χρήματα, ούτε επιχορηγείται, αναζητήθηκαν τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής του. Για τη δημιουργία του “επιστρατεύτηκαν” προσωπικοί φίλοι και συνεργάτες, χρησιμοποιούμε τις προσωπικές μας βιβλιοθήκες και αξιοποιούμε στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ένα μόνο στόχο: Να κατακτήσει η ΑΝΑΠΗΡΙΑ του ΤΩΡΑ τη βαθμίδα του δημόσιου λόγου.

Η διαχείριση του περιοδικού

Το περιοδικό “Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” αποτελεί διαχειριστική καινοτομία. Αποφεύγουμε να αυτοσχεδιάζουμε επειδή δε θέλουμε να κάνουμε μεγάλα λάθη τα οποία συνήθως γίνονται από τα περιοδικά που συντάσσονται με αποφάσεις κάποιων δ.σ.
Το περιοδικό είναι αναγκασμένο να επιτύχει: Η ευθύνη για κάθε ενδεχόμενη αποτυχία του περιοδικού είναι προσωπική ευθύνη, η οποία βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους δημιουργούς του περιοδικού. Κάτω από αυτούς τους όρους, οι δημιουργοί του περιοδικού, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητήσουν εκ των υστέρων την οικονομική ενίσχυση είτε από το κράτος, είτε από την ΕΟΚ για να διορθώσουν τα λάθη τους.
Πιο απλά δημιουργούμε ένα ειδησεογραφικό και ενημερωτικό περιοδικό στα πρότυπα των επιτυχημένων περιοδικών των άλλων κρατών, που διευθύνεται από συγγραφείς επειδή θέλει να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό ως περιοδικό. Γράφεται, σελιδοποιείται και επιμελείται από άμισθους εθελοντές από τους οποίους ελάχιστοι μόνο έχουν κάποια αναπηρία.
Το περιοδικό “η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” δε διαχειρίζεται οικονομικά ποσά: Δε διαθέτει ούτε αποδείξεις εισπράξεων, ούτε διαχειρίζεται χρήματα. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις εισπράττονται απευθείας ως δωρεά ή από το Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ή από το Ελληνικό Κέντρο Πληροφόρησης των Ανθρώπων με Αναπηρίες. Το περιοδικό το μόνο που εύχεται είναι να αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα για αναπτυξιακά υποστηρικτικά προγράμματα που θα συμβάλλουν στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των υλικών συνθηκών και των όρων ζωής των Ελλήνων/ίδων με αναπηρίες.
Έτσι διασφαλίζεται ότι το περιοδικό “η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” θα ακολουθήσει την ανοδική του πορεία, χωρίς να κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμη οικονομικά παθητικό περιοδικό, του οποίου το παθητικό θα ζητηθεί να καλυφθεί από τους Έλληνες/ίδες φορολογούμενους. Θα εκδίδεται για όσο το εμπιστεύονται οι αναγνώστες του και για όσο οι διαφημιζόμενοι έχουν συμφέρον από το περιοδικό.

Το μέλλον

Το περιοδικό “η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” μολονότι σύντομα κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των περιοδικών που εκδίδονται για την αναπηρία, έχει ρεαλιστικούς στόχους.
Πρώτος στόχος είναι η αύξησή του κατά 16 σελίδες στις οποίες θα δημοσιεύονται μόνο τεχνικά και πληροφοριακά κείμενα που θα συμβάλλουν στην επανεκπαίδευση του πληθυσμού που ζεί κάτω από συνθήκες αναπηρίας (πρόληψη κατακλίσεων και ουρολοιμώξεων, νέες τεχνολογίες, τεχνολογίες αποκατάστασης κ.ο.κ.). Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκδοτικής δραστηριότητας, που ανήκει στη θεματική ενότητα της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Τρίτος στόχος είναι να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του τηλεφωνικού κέντρου του “ΑΝΑΠΗΡΙΑ SOS” το οποίο θα υποστηρίζει τηλεφωνικά τους Έλληνες/ίδες με αναπηρίες με πληροφορίες που έχουν σχέση με την αναπηρία.
Πάνω από όλα το περιοδικό “η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” θα προσπαθήσει να αποφύγει τους μικρομεγαλισμούς, για να παραμείνει ένα ενημερωτικό και ειδησεογραφικό περιοδικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον/την καθένα/μία που ενδιαφέρεται για αυτά που έχουν σχέση με την αναπηρία.
Υπάρχουν αρκετά ελληνικά περιοδικά για την αναπηρία και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που χρηματοδοτούνται από το κράτος ή/και την ΕΟΚ, εκδίδονται, συντάσσονται και διακινούνται στα πλαίσια σωματείων τα οποία ομολογουμένως έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά.
Το περιοδικό “Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ” δεν είναι ανταγωνιστικό ως προς αυτά τα περιοδικά. Αποτελεί ένα πείραμα. Πείραμα που μέχρι σήμερα φαίνεται αποδοτικό, διότι πληροφορεί με αντικειμενικότητα τους αναγνώστες του, αποτελεί μέσο γνωστοποίησης των προϊόντων αποκατάστασης που πωλούνται από τους Έλληνες επιχειρηματίες και υποστηρίζει οικονομικά, τεχνικά και τεχνολογικά το Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, το Ελληνικό Κέντρο Πληροφόρησης των Ανθρώπων με Αναπηρίες, αλλά και δεκάδες άλλα ελληνικά σωματεία και ιδρύματα.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …