Αναπηρικά αμαξίδια που ελέγχονται με την σκέψη & βιονικά άκρα που «νιώθουν»

Αναπηρικά αμαξίδια που ελέγχονται με την σκέψη και προθετικά μέλη που κινούνται μέσω νευρικών ενώσεων είναι κάποιες από τις τελευταίες καινοτομίες στη βιονική επιστήμη που συζητήθηκαν στο σχετικό επιστημονικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.

Επιστήμονες στην Ecole Polytechnique Federale της Ελβετίας (EPFL) κατασκεύασαν ένα αναπηρικό αμαξίδιο που μπορεί να οδηγηθεί μέσα από εγκεφαλικά σήματα που ανιχνεύονται με ένα ειδικό «σκουφάκι» που φοράει ο χρήστης.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των ερευνών που γίνονται για τον έλεγχο των μηχανών μέσα από εγκεφαλικά σήματα, που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες λειτουργικές συσκευές και βοηθήματα για τους ανθρώπους με παράλυση και άλλες κινητικές αναπηρίες.

Νευροχειρουργική

Ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο που ελέγχεται με την σκέψη του χειριστή

Ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο που ελέγχεται με την σκέψη του χειριστή

Μέχρι σήμερα, η βιονική επιστήμη εστιάζει στην προθετική για ανθρώπους με ακρωτηριασμό. Πλέον, τα προθετικά χέρια μπορούν να ελεγχθούν με νευρικά σήματα που έχουν απομείνει στο υπόλοιπο μέρος του ακρωτηριασμένου άκρου, τα οποία ανιχνεύονται από ηλεκτρικούς αισθητήρες στο δέρμα.

Όσοι έχουν ακρωτηριασμό πάνω από τον αγκώνα, όπου σημαντικά νεύρα έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη, ενδεχομένως να μπορούν εξίσου να ελέγξουν τέτοιου είδους τεχνητά μέλη, χάρη σε μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην επανατοποθέτηση νεύρων σε μυς του ώμου ή του υπολειπόμενου άκρου που δεν χρησιμοποιούνται.

Ο καθηγητής Todd Kuiken του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγο, πρωτοπόρος στην χειρουργική αυτή επέμβαση, δήλωσε στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της American Association for the Advancement of Science (AAAS) στην Ουάσιγκτον, ότι η επόμενη καινοτομία θα είναι η λειτουργία της αίσθησης στα βιονικά άκρα.

«Όταν αγγίζεται το δέρμα στο μέρος του άκρου όπου έχει γίνει η επέμβαση, οι ασθενείς έχουν αίσθηση στο μέρος που έχει πλέον ακρωτηριαστεί. Κρύο ή ζέστη, το νιώθουν στο μέρος που λείπει», είπε ο ίδιος. «Αυτό μας δίνει μια καταπληκτική ευκαιρία να αναπτύξουμε την αίσθηση στο τεχνητό μέλος – φανταστείτε για παράδειγμα να τοποθετήσουμε αισθητήρες στο τεχνητό μέλος που μπορούν να μετρούν την πίεση κάποιας δύναμης που ασκείται στο χέρι».

Υπολογιστής πάνω στο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο

Υπολογιστής πάνω στο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν βιονικά άκρα που μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλαπλά σήματα του σώματος, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμα να οδηγήσει σε βιονικά χέρια όπου ελέγχονται και τα δάχτυλα.

Πέρα από αυτές τις προόδους στη βιονική, υπάρχει πλέον η προοπτική νέων συσκευών και για τους ανθρώπους με παράλυση, με τον ερχομό των συσκευών που ελέγχονται με την σκέψη.

Ο καθηγητής Jose del R Millan και οι συνάδελφοί του στην EPFL, που κατασκεύασαν το αμαξίδιο που κινείται με την σκέψη, έφεραν μαζί τους στην Ουάσιγκτον ένα ρομπότ το οποίο θα μπορούν να χειριστούν οι χρήστες μόνο με εγκεφαλικά σήματα.

«Θα μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους με αναπηρία να υποκαταστήσουν κάποιες κινητικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να βρίσκονται κάπου αλλού “εικονικά”, καθώς θα μπορούν να βλέπουν αυτό που βλέπει το ρομπότ», είπε ο καθηγητής Millan.

Ακρωτηριασμός κατά επιλογή

Η πρόοδος της βιονικής επιστήμης είναι τέτοια που πλέον ασθενείς επιλέγουν να έχουν βιονικά άκρα αντί για τα πραγματικά που έχουν υποστεί βλάβη.

Βιονικό χέρι

Βιονικό χέρι

Τον περασμένο χρόνο, ένας νεαρός Αυστριακός, που υπέστη σοβαρές βλάβες από ηλεκτροπληξία στην εργασία του, προτίμησε να ακρωτηριαστεί το αριστερό του χέρι, το οποίο δεν είχε πια καμία λειτουργία. Με τεχνητό μέλος που χρησιμοποιεί νευρικά σήματα μπορεί πλέον να πιάνει και να σηκώνει αντικείμενα.

Ο χειρουργός του, ο καθηγητής Oskar Aszmann, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, λέει ότι μια δοκιμή με ένα υβριδικό βιονικό χέρι που συνέδεσαν στο χέρι του τον έπεισε για τα οφέλη του ακρωτηριασμού.

«Για τον ίδιο, το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι η ανατομική απώλεια αλλά η ανάκτηση της λειτουργικότητας. Μετά από μόλις δυο ώρες μπορούσε να κάνει πράγματα που δεν είχε κάνει για δυο ή τρία χρόνια.»

Μέσα στον επόμενο χρόνο, ένας δεύτερος ασθενής του καθηγητή θα προτιμήσει επίσης τον ακρωτηριασμό προκειμένου να αποκαταστήσει την λειτουργία του χεριού του με βιονικό άκρο.

πηγή: BBC News, Φεβρουάριος 2011
Απόδοση: Ελένη Στρατή – Κοινωνιολόγος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …