Από την Autonomia EXPO 2009 στην Autonomia EXPO 2010

Καιρός για αλλαγή: Η Autonomia EXPO 2010 φεύγει από το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ) και πηγαίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (διασταύρωση οδών Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

Γιατί στο εκθεσιακό Περιστερίου;

Το εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου είναι πιο προσπελάσιμο: Από τον Δεκέμβριο του 2009 το Μετρό θα σταματά 50 μέτρα έξω από το εκθεσιακό κέντρο!

Αυτό σημαίνει πως η απόσταση μειώνεται στα 15 λεπτά (από την Πλατεία Συντάγματος), στα 45 λεπτά από το Αεροδρόμιο και στα 60 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά. Το Μετρό της Αθήνας είναι πλήρως προσπελάσιμο και σπανίως βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου είναι απολύτως επίπεδο χωρίς ράμπες.

Γιατί όχι ξανά στο ΣΕΦ;

Η Autonomia EXPO ξεκίνησε από το 2007 να γίνεται στο ΣΕΦ γιατί ελπίζαμε πως είναι προσπελάσιμο και πως η πρόσβαση των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες θα γινόταν χωρίς εμπόδια. Λογαριάζαμε όμως χωρίς το δημόσιο ΣΕΦ και χωρίς τα πολλαπλά εμπόδια που δημιουργεί η πατρίδα μας στους ανθρώπους με αναπηρίες.

Η Autonomia EXPO 2008 έγινε κάτω από συνθήκες γενικών απεργιών των μεταφορέων και των βυτιοφόρων. Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν υπήρχε σταγόνα βενζίνης για να μετακινηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και μέσα από την Αθήνα. Αυτό το θεωρήσαμε απλώς μια σύμπτωση, γιατί ζούμε στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα υποστούμε το καψόνι.

Όμως στην Autonomia EXPO 2009 όλα γύρισαν ανάποδα. Όλα υπεστάλησαν υπό την πίεση μιας άτυπης δικτατορίας δημοσίων υπαλλήλων που έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας – και δεν υπάρχει καμία σωτήρια. Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή:

  1. Στο ΣΕΦ δεν λειτούργησαν ποτέ τα κλιματιστικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με διαταραχή των μηχανισμών θερμορρύθμισης και θερμοπληξία. Από την πρώτη Autonomia EXPO του 2007 η διοίκηση του ΣΕΦ μάς υποσχόταν πως για την επόμενη διοργάνωση τα κλιματιστικά μηχανήματα θα λειτουργούσαν. Ποτέ όμως δεν λειτούργησαν και οι υποσχέσεις ήταν υποσχέσεις ανθρώπων με περιορισμένη ευθύνη.
  2. Το ΣΕΦ είναι αντικειμενικά απροσπέλαστο: Κάθε φορά πριν από την Autonomia EXPO κατασκευάζαμε δύο ράμπες τις οποίες τις ξηλώναμε μετά το τέλος της Autonomia EXPO. Το ίδιο έγινε και φέτος.
  3. Φέτος ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) δεν λειτούργησε το Σάββατο (16 Μαΐου) και την Κυριακή (17 Μαΐου) λόγω «εργασιών ανακαίνισης». Οι χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες που ήθελαν να έρθουν με «βαριά» αναπηρικά καθίσματα (και οι οποίοι κατά κανόνα χρησιμοποιούν μόνο τα προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών) δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο ΣΕΦ. Και ενώ την Παρασκευή είχαμε περισσότερους από 50 επισκέπτες με «βαριά» καθίσματα, το Σάββατο και την Κυριακή είχαμε μόνο ένα επισκέπτη που και αυτός ήρθε με το τραμ.
  4. Την Κυριακή (17 Μαΐου) έπαιζε αγώνα μπάσκετ ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ και απέκλεισε όλο το χώρο στάθμευσης γύρω από την Autonomia EXPO. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού ζήτησε από την αστυνομία να απομακρύνει με γερανούς τα αυτοκίνητα των επισκεπτών της Autonomia EXPO. Εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε πως όλα αυτά τα αυτοκίνητα είναι «αναπηρικά» που με βάση τον νόμο έχουν το δικαίωμα να παρκάρουν (κάτι που συνηθίζεται σε όλη την απροσπέλαστη Ελλάδα), αλλά ο υπεύθυνος ασφάλειας του Ολυμπιακού έδωσε εντολή να απομακρυνθούν όλα ακόμα και με τη βία. Όπως αποδείχθηκε, η ασφάλεια της «αθλητικής» ομάδας προΐσταται της πραγματικής αστυνομίας. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πως σε όλες τις εκθέσεις οι ιδιοκτήτες του εκθεσιακού χώρου (στην προκειμένη περίπτωση οι υπάλληλοι που διαχειρίζονται το ΣΕΦ) υποχρεούνται να δώσουν και χώρους στάθμευσης για τους επισκέπτες. Αυτό είναι αυτονόητο ακόμη και στην Ελλάδα. Δεν ήταν όμως αυτονόητο για τους δημοσίους υπαλλήλους του ΣΕΦ, και από το πρωί της Κυριακής (17 Μαΐου) η Autonomia EXPO ήταν περικυκλωμένη από αστυνομία και ειδικούς φρουρούς.
  5. Το ΣΕΦ φέτος δεν μας έδωσε έξοδο (!) για τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι με πολύ σοβαρές αναπηρίες να ταλαιπωρηθούν μέχρι εξοντώσεως και να αναγκαστούν για να βγουν από την έκθεση να πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην είσοδο.
  6. Μαζί με την στέρηση της εξόδου (του αυτονόητου δηλαδή δικαιώματος για κάθε έκθεση), το ΣΕΦ έδωσε φέτος μειωμένο χώρο για περίπτερα στην Autonomia EXPO, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να δουν πολύ λιγότερα περίπτερα και πολύ λιγότερα προϊόντα από αυτά που θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα στο ΣΕΦ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, το ΣΕΦ διέπρεψε με την απουσία του… Στο μεγαλύτερο στάδιο της Ελλάδας, εκεί που έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες, δεν υπήρχε ούτε ένας υπεύθυνος για να δώσει διέξοδο και μερικά γραμμάρια για πάρκινγκ. Μια αθλητική ομάδα κατόρθωσε να επιβάλλει συνθήκες κατοχής και δεν μπορούσε να περάσει ούτε έντομο αμέσως μετά το μεσημέρι της Κυριακής (17 Μαΐου). Και όλα αυτά, με την ευλογία του νόμου, του κράτους και της πατρίδας – γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΣΕΦ θα τον πάρουν τον μισθό τους, έστω και εάν οδηγήσουν στη χρεωκοπία το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης της Autonomia EXPO.

Ας μην γελιόμαστε, μόνο από το Φ.Π.Α που έχει εισπράξει η πατρίδα από την Autonomia EXPO, μόνο από αυτό θα μπορούσε η πατρίδα να μας βρει χώρο στάθμευσης για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Οι υπάλληλοι του ΣΕΦ αξίζουν συγχαρητήρια: Κατόρθωσαν να κάνουν το πιο προσπελάσιμο μέρος της Ελλάδας για το οποίο ήμασταν υπερήφανοι, το πιο εχθρικό μέρος για τους πολίτες με αναπηρίες. Τους οφείλουμε βραβείο ασχήμιας και ανικανότητας, γιατί χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να κάνει κάποιος απροσπέλαστο κάτι που εκ κατασκευής δημιουργήθηκε για να είναι προσπελάσιμο.

Autonomia EXPO μετ’ εμποδίων

Ας το πάρουμε απόφαση πως θα διοργανώνουμε κάθε φορά την Autonomia EXPO μετ’ εμποδίων. Η πατρίδα μας κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας, και μετατρέπει οτιδήποτε όμορφο, προσπελάσιμο και χρηστικό, σε απροσπέλαστο και εχθρικό, για να είναι μετά σε θέση να αποκαταστήσει τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Φέτος, στην Autonomia EXPO 2009, η πατρίδα μάς στέρησε τα αυτονόητα: Διοργανώσαμε την Autonomia EXPO χωρίς ΗΣΑΠ, χωρίς πάρκινγκ, χωρίς κλιματισμό, χωρίς έξοδο, και σε φριχτά περιορισμένο χώρο. Γιατί τί το χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί σε μια διοργάνωση που απευθύνεται σε ανθρώπους με πολύ σοβαρές αναπηρίες;

Και παρόλα αυτά το ΣΕΦ γέμισε από κόσμο.

Για την Autonomia EXPO 2010 θα είμαστε πιο έτοιμοι. Το μετρό σπανίως διακόπτει τη λειτουργία του. Το Εκθεσιακό Κέντρο του Περιστερίου είναι επίπεδο και χωρίς εμπόδια. Υπάρχει χώρος για να εκτεθούν όλα αυτά που αφορούν στους καταναλωτές με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες.

Ωστόσο, θα γίνουν κάποιες αλλαγές, έτσι ώστε η Autonomia EXPO 2010 να είναι πληροφοριακή, επικοινωνιακή και υποστηρικτική. Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ από τώρα δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και θα σας κρατήσει ενήμερους μέχρι τις 21, 22 και 23 Μαΐου του 2010, που θα γίνει η Autonomia EXPO 2010 – αυτή τη φορά χωρίς εμπόδια.

Ιούνιος 2009

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …