Απόδοση δαπάνης καθετήρων-ουροσυλλεκτών & υλικών αυτοκαθετηριασμού

Διαβάστε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ στις 3/9/2012 σχετικά με την απόδοση δαπάνης καθετήρων-ουροσυλλεκτών και υλικών αυτοκαθετηριασμού. Παρακάμπτεται (επιτέλους!) ο όρος «αισθητική παραπληγία» που ήταν προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των καθετήρων. Ωστόσο, νέο πρόβλημα προέκυψε με την παρούσα εγκύκλιο, καθώς στο τέλος της πρώτης παραγράφου γράφει: «…και την προσκόμιση (μια φορά κατ’ έτος) ουροδυναμικής μελέτης, από την οποία προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης».

Όλοι γνωρίζουμε βέβαια πως μετά από μεγάλη ταλαιπωρία των παραπληγικών και τετραπληγικών, η ουροδυναμική μελέτη ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ στις 26 Ιουνίου 2012!
Φαίνεται όμως πως ο/η υπάλληλος που έγραψε την παρούσα εγκύκλιο, στις 3 Σεπτεμβρίου, παρέβλεψε την εγκύκλιο του Ιουνίου που γράφει για κατάργηση της ουροδυναμικής μελέτης, με αποτέλεσμα να γίνεται πάλι(!) αναφορά στην ουροδυναμική μελέτη, και οι υπάλληλοι των Παροχών του ΕΟΠΥΥ να εξακολουθούν να μην δίνουν τους καθετήρες στους ασφαλισμένους! Διαβάστε προσεχτικά για να είστε σε ετοιμότητα όταν επισκέπτεστε τον ΕΟΠΥΥ! Μόνο αν είστε διαβασμένοι θα επιβιώσετε σ’ αυτόν τον πόλεμο!

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος της 3ης Σεπτεμβρίου (Αρ. Πρωτ.: οικ. 37532):

Θέμα: «Οδηγίες για απόδοση δαπάνης καθετήρων-ουροσυλλεκτών και υλικών αυτοκαθετηριασμού»

Αθήνα, 3-9-2012 / Αρ. Πρωτ.: οικ. 37532
ΕΟΠΥΥ – Γενική Δ/νση: Διαχείρισης & Ανάπτυξης Υπηρεσιών υγείας – Δ/νση: Φαρμάκου – Τμήμα: Παρακολούθησης & Αξιοποίησης Ελέγχων, Πληροφορίες: Ι.Μέντης, Τηλ: 2106871755 Fax: 2106871792, E-mail: d6@eopyy.gov.gr

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 9 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ (που αναγράφεται στην υπ’αριθμ.1233/11-4-12 Υπουργική Απόφαση και στο υπ’αριθμ.20768/27-4-12 σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας μας), υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι «Ειδικά για περιπτώσεις αισθητικής παραπληγίας, καλύπτεται δαπάνη για περιπεϊκούς καθετήρες μέχρι του ποσού των 300€ το μήνα, η οποία αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε 90 τεμάχια το μήνα καθετήρες και 90 τεμάχια το μήνα ουροσυλλέκτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο σημείο που αναφέρεται στην ουροδυναμική μελέτη, η παρούσα εγκύκλιος είναι λανθασμένη! ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ουροδυναμική μελέτη για τη χορήγηση των καθετήρων! Ισχύει η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις 26/06/2012 (Αρ. Πρωτ.: οικ. 29695). Ας ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι των τμημάτων Πατροχών του ΕΟΠΥΥ για να μην συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους με παραπληγία και τετραπληγία!

Επίσης για την ίδια περίπτωση παρέχονται υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες αυτοκαθετηριασμού με ουροσυλλέκτες), μέχρι του ποσού των 640€ το μήνα, σύμφωνα με γνωμάτευση ιατρού και την προσκόμιση (μια φορά κατ’ έτος) ουροδυναμικής μελέτης, από την οποία προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης».

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα ανωτέρω και κατόπιν σειράς ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και προμηθεύτριες εταιρείες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού εξέδωσε την υπ’αρ.394/19-6-12 Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, δεν θεωρείται περιοριστικός ο όρος της διάταξης για την απόδοση δαπάνης για τα ανωτέρω υλικά (καθετήρες, ουροσυλλέκτες και υλικά αυτοκαθετηριασμού) στις κατηγορίες παθήσεων που εμπίπτουν στην περίπτωση της «αισθητικής παραπληγίας» και να χορηγούνται τα είδη για όλες τις παθήσεις που δεν καταλήγουν απαραίτητα σε αισθητική παραπληγία, αλλά στις οποίες δεν υπάρχει έλεγχος των κενώσεων της κύστης (π.χ.νευρογενής κύστη, σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson κτλ).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Νικόλαος Καρβουνάς

Ερώτημα του περιοδικού Αυτονομία

Άραγε πόσες φορές οι φωστήρες του ΕΟΠΥΥ χρειάζεται να γράψουν και να ξαναγράψουν μία εγκύκλιο χωρίς να περιλαμβάνει λάθη; Από τότε που ανακάλυψε ο ΕΟΠΥΥ τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μόνο λανθασμένες χρήσεις του copy paste κάνει.

Οι συγγραφείς των εγκυκλίων εισπράττουν ένα σωρό χρήματα για την κάθε εγκύκλιο ξεχωριστά αλλά και για όλες μαζί. Χρειάζεται σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά και στα χρήματα που προορίζονται για τους ασφαλισμένους και αυτό το σεβασμό δεν το διαθέτει ούτε το προσωπικό που έχει την ευθύνη για τη συγγραφή των εγκυκλίων ούτε προφανώς και η διοίκηση που τους διοικεί.

Με τέτοιους «τεχνοκράτες» πώς να μη χρεοκοπήσει ο ΕΟΠΥΥ;

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …