Αποφυγή των Μολύνσεων του Ουροποιητικού μέσω της Σωστής Εκπαίδευσης των Ασθενών

Αποτελέσματα έρευνας του Northwest Regional SCI System

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, και θεωρείται η βασικότερη αιτία νοσηλείας μετά την κάκωση. Γι’ αυτό η πρόληψη των λοιμώξεων παραμένει ο βασικός στόχος της διαχείρισης της νευρογενούς κύστης έπειτα από την ΚΝΜ.

Σε μια εποχή που η παραμονή των ατόμων στα κέντρα αποκατάστασης συνεχώς μειώνεται, είναι πολύ πιθανό το άτομο με ΚΝΜ να επιστρέψει σπίτι του προτού η κύστη συνέλθει από το «νωτιαίο σοκ» (δηλαδή, πριν ανακτήσει οποιαδήποτε αντανακλαστική λειτουργία), και πριν καθοριστεί η κατάλληλη μέθοδος διαχείρισης της κύστης. Ως εκ τούτου, κάποιοι ασθενείς απευθύνονται σε προμηθευτές που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών ή για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η σωστή εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τη διαχείριση της κύστης τους, καθώς και των συμπτωμάτων των λοιμώξεων.

Με μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIDRR (National Institute on Disability and Rehabilitation Research), η Diana D Cardenas, MD, MHA, διευθύντρια του Northwest Regional SCI System, κι οι συνεργάτες της Jeanne M. Hoffman, PhD, Eve Kelly RN, and Michael E. Mayo, MD, διερεύνησαν εάν το πρόγραμμα επιμόρφωσης των ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα και σοβαρότητα των λοιμώξεων. Επίσης, θέλησαν να ελέγξουν και την επίδραση του προγράμματος σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως σε θέματα που αφορούν στις πεποιθήσεις τους για την υγεία τους, το πόσο μπορούν να ελέγχουν την κατάστασή τους και το πόσο εμπιστεύονται τον εαυτό τους στην πρόληψη ασθενειών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε έχοντας ως υλικό 56 άτομα με ΚΝΜ με ιστορικό λοιμώξεων ουροποιητικού, που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 29 πρώτοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προληπτικής εκπαίδευσης που περιλάμβανε γραπτές οδηγίες, τεστ, μια επίσκεψη επίδειξης από νοσοκόμα ή γιατρό και συχνή επικοινωνία μέσω τηλεφώνου. Οι υπόλοιποι 27 ακολούθησαν τον συνήθη τρόπο διαχείρισης της κύστης τους χωρίς επίβλεψη ή άλλες οδηγίες. Για περίπου 10 μήνες με ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες έδιναν δείγματα ούρων για ανάλυση κάθε μήνα, καθώς και πληροφορίες για συμπτώματα ή ενδείξεις λοιμώξεων.

Η έρευνα εξέτασε τέσσερα πράγματα: τις αποικίες βακτηριών στα ούρα, τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς, τη συχνότητα των λοιμώξεων, και τη χρήση ή όχι αντιβιοτικών.

Στο τέλος της έρευνας, η πρώτη ομάδα που ακολούθησε την εκπαίδευση για την πρόληψη των λοιμώξεων παρουσίασε σημαντική μείωση στον πληθυσμό των βακτηριακών αποικιών στα ούρα και στη χρήση αντιβιοτικών, σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα. Επίσης, η πρώτη ομάδα ανάφερε λιγότερα συμπτώματα λοιμώξεων από τη δεύτερη, αν κι η διαφορά αυτή δεν ήταν πολύ σημαντική. Παρόλο που δεν υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των λοιμώξεων του ουροποιητικού στην πρώτη ομάδα, υπήρχε σαφής τάση στα άτομα της ομάδας που εκτελούσαν διαλείποντες καθετηριασμούς να παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις.

Αν και η πεποίθηση ότι μπορεί το άτομο να ελέγξει την κατάσταση της υγεία του και
το αίσθημα σιγουριάς ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί φαίνεται ότι επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη κάποιων άλλων χρόνιων παθήσεων και διαταραχών, εντούτοις στη δική μας μελέτη δεν φαίνεται να συσχετίζονται άμεσα με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των λοιμώξεων και της σοβαρότητάς τους. Υπήρξε βέβαια μια σημαντική μείωση στην αντίληψη της σοβαρότητας των λοιμώξεων στα άτομα της ομάδας που έρχονταν σε συχνή επαφή με τους επαγγελματίες υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι ένιωθαν πιο ασφαλείς απέναντι στη νόσο. Δεν υπήρξε όμως καμία αύξηση στην αντίληψη των οφελών από την προληπτική τους εκπαίδευση στις λοιμώξεις του ουροποιητικού, και μάλιστα είχαμε και μείωση της πεποίθησης ότι ο ασθενής μπορεί από μόνος του να ελέγξει την κατάσταση της υγείας, κάτι που ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.

Ολοκληρώνοντας, θα λέγαμε ότι τα πιο σημαντικά συμπεράσματα από την εκπαίδευση των ασθενών στην πρόληψη των λοιμώξεων είναι η μείωση των βακτηριακών αποικιών στα ούρα κι η μείωση στη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς κι η τάση για λιγότερες λοιμώξεις όσων πραγματοποιούν διαλείποντες καθετηριασμούς.

Η Dr. Cardenas κι οι συνεργάτες της θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλα τα άτομα με ΚΝΜ που συμμετείχαν στην έρευνα.

Απόδοση στα ελληνικά:
Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ανασφάλεια των κοινωνικών ασφαλίσεων

Τον τελευταίο χρόνο όλα τα απρόοπτα συμβαίνουν σε όλα γενικώς τα ασφαλιστικά ταμεία και σε βάρος των ασφαλισμένων με σοβαρές αναπηρίες. Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να μάθουμε να ζούμε με τα …

Σχέδιο Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»

Σχέδιο Νόμου: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τριγυρίζει…

Από αυτή τη σελίδα θα σας παίρνουμε μαζί μας στα στέκια που ανακαλύπτουμε τριγυρίζοντας στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας! Όλοι οι καλοφαγάδες της Αθήνας γνωρίζουν το Butcher Shop! Σε μια από τις …

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ διαβάζει…

Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας Ουίλλιαμ Στίλλμαν, ένας ενήλικας με σύνδρομο Άσπεργκερ, προσφέρει πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε γονείς παιδιών με αυτισμό. …

Νέο πολυνομοσχέδιο: τί προβλέπεται για τα ΑμεΑ

Στο νέο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής …

Σε ισχύ η νομοθεσία για την Κοινωνική Οικονομία & την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Στις 30 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν. 4019/2011, ΦΕΚ 216/Α) ο νόμος για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην …

ΟΑΕΕ: Απασχόληση Συνταξιούχων

Mε την εγκύκλιο 48/3.10.2011 του ΟΑΕΕ, επέρχονται αυστηρότεροι περιορισμοί στην απασχόληση συνταξιούχων του ΟΑΕΕ λόγω γήρατος ή αναπηρίας. Από το σύνολο των διατάξεων εξαιρούνται μόνο τα πρόσωπα που …

Οριστικές διατάξεις για την συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων, συζύγων και αδελφών αναπήρων

Με εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. 70, 13/09/2011) και του Ο.Α.Ε.Ε. (Αρ. 56/6.10.2011) κοινοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος γονέων αναπήρων τέκνων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, σύμφωνα …

Αύξηση του παραπληγικού επιδόματος

Στα 33,57 ευρώ διαμορφώθηκε το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη για το διάστημα από 1/7/2011 έως 30/6/2012, βάσει της αναπροσαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει …

Έλεγχος επιδομάτων τροφίμων σε Ιδρύματα Πρόνοιας

Εγκύκλιο προς 100 ιδρύματα όλης της χώρας απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας ζητώντας να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο έλεγχος για τους ανθρώπους με αναπηρία που φιλοξενούνται και τα επιδόματα που λαμβάνουν …

Sex talks: Μιλώντας για τον εαυτό μας

Sex talks: κουβέντες για μεγάλα παιδιά Μιλώντας για τον εαυτό μας Σε πρόσφατη έρευνα Βρετανικής εφημερίδας, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ξεκινούσε σεξουαλική σχέση με έναν άνθρωπο με …

ΟΠΑΔ: Διαδικασία χορήγησης θεραπευτικών, διαγνωστικών και ορθοπεδικών παροχών

Με απόφασή του (αρ. πρωτ. Δ2α/14992ΔΙΣ) ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θεσπίζει αυστηρότερα πλαίσια για τη χορήγηση θεραπευτικών, διαγνωστικών, ορθοπεδικών μέσων, προθέσεων, …

ΙΚΑ: Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης Ε.Κ.Α.Σ.

Με διευκρινιστική εγκύκλιο (αρ. 64/ 5-8-2011) το ΙΚΑ αναπροσαρμόζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ, ενώ θεσπίζεται πρόσθετο επίδομα που ανέρχεται σε 30 ευρώ και θα χορηγείται …