Αποκάλυψη ιατρικής απάτης στην Κροατία

Συνολικά, 14 επαγγελματίες του κλάδου υγείας σε Σπλιτ και Οσίεκ αντιμετωπίζουν κατηγορίες χρηματισμού και διαφθοράς, έπειτα από επιχείρηση της Κροατικής αστυνομίας και της Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK) το Φεβρουάριο. Οι κατηγορούμενοι — έξι εκ των οποίων γιατροί — συμμετείχαν, σύμφωνα με ισχυρισμούς, σε δυο διαφορετικές ομάδες οι οποίες εκχωρούσαν δόλια προνόμια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους, οι δυο ομάδες είναι ύποπτες ότι εξέδιδαν έγγραφα τα οποία θα επέτρεπαν κυρίως σε μέλη του Κροατικού στρατού να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις, πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλα προνόμια βετεράνων. Όσοι εκχωρούνταν τα προνόμια αυτά πλήρωσαν 3.500 με 8.000 ευρώ για τη “χάρη”.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι δράστες πλαστογραφούσαν ιατρικές διαγνώσεις, αναφέροντας ότι οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, ωστόσο η USKOK ανακάλυψε ότι δεν είχαν λάβει χώρα θεραπείες. Στο Σπλιτ, για παράδειγμα, η αστυνομία εξετάζει κατά πόσο τα έγγραφα που εκδόθηκαν από τη Νοσοκομειακή Κλινική του Σπλιτ και του Ιδρύματος Σχεδιασμού Συντάξεων σχετικά με μετατραυματικές ανωμαλίες και αναπηρίες έχουν πλαστογραφηθεί.

Η USKOK εντόπισε 11.000 πλαστά ιατρικά έγγραφα, τα οποiα επιτρέπουν στους αποδέκτες τους να λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας. Οι ανακριτές ανακάλυψαν ηχητικά ντοκουμέντα ασθενών, οι οποίοι παραπονούνται ότι πλήρωσαν για διαγνώσεις αναπηρίας σε ποσοστό 70% και έλαβαν έγγραφα μόνο για 50%.

Η υπουργός Οικογένειας, Βετεράνων Πολέμου και Αλληλεγγύης Γενεών, Γιαντράνκα Κοσόρ, δεν πρόκειται να αποκαλύψει τα ονόματα των προφυλακισμένων.

“Ζητώ από όσους έλαβαν παράνομα δικαιώματα και επιδόματα να τα επιστρέψουν”, δήλωσε η Κοσόρ, προσθέτοντας ότι μετά την εξέταση θα σταλούν όλες οι πληροφορίες των περιπτώσεων στον κρατικό εισαγγελέα. Ανέφερε επίσης ότι έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι ο Τύπος τόνισε την εμπλοκή βετεράνων στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η USKOK ανακάλυψε επίσης πλαστές συντάξεις και σε πολίτες.

Η USKOK τεκμαίρει ότι τα 14 μέλη του ιατρικού προσωπικού δεν είναι οι μοναδικοί που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες στην Κροατία. Δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις έρευνες.

Η λεγόμενη “ιατρική μαφία” προσφερόταν επίσης να εξασφαλίσει δικαιώματα για αγορά μετοχών, απαλλαγές για καταβολή φόρων ή δασμών, καθώς επίσης εκχώρηση δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια. Γενικά, εκτιμάται ότι οι σχετικές δραστηριότητες ζημίωσαν τον προϋπολογισμό της Κροατίας κατά 150 εκατ. ευρώ, περίπου.
Η υπόθεση αυτή τονίζει το συνεχές πρόβλημα της χώρας με τη διαφθορά, όχι μόνο στο δικαστικό σώμα και στην οικονομία, αλλά και στον κλάδο υγείας. Οι συλλήψεις λαμβάνουν χώρα καθώς η Κροατία προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στη διαφθορά, βασική προϋπόθεση στην προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ.

www.setimes.com 19/3/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …