Αργά βήματα στην ψηφιοποίηση βιβλίων

Προς το παρόν, τα e-books εκπροσωπούν μόλις το 1% της ελληνικής αγοράς, παρά το ότι η ψηφιακή έκδοση στοιχίζει λιγότερο από την έντυπη – ενδεικτικό πως οι εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας κινούνται με πολύ αργά βήματα προς την ψηφιοποίηση των εκδόσεών τους.

Αλλά και στο εξωτερικό, που ήδη το ψηφιακό βιβλίο υπάρχει εδώ και 5-6 χρόνια, ο συνολικός τζίρος των εκδοτών σε ψηφιακό βιβλίο δεν ξεπερνά το 10-12%. Σε σχετικό αφιέρωμα της Καθημερινής, διαβάσαμε πως οι εκδόσεις Ψυχογιός και Kαστανιώτης έχουν κάνει αποφασιστικότερα βήματα, παρέχοντας τα βιβλία τους σε μορφή e-pub, ενώ άλλοι εκδοτικοί οίκοι (όπως Πατάκης, Mίνωας, Λιβάνης, Mεταίχμιο) ψηφιοποιούν μέχρι τώρα κυρίως σχολικά βοηθήματα, αλλά σε μορφή pdf.

Επιπλέον, οι εκδότες πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τους αναγνώστες που θα αγόραζαν ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, ενώ οι εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν την πειρατεία δημιουργώντας «κλειστό περιβάλλον» ώστε να δεσμεύεται ο αγοραστής. Τί ισχύει με τη διάθεση τίτλων σε ψηφιακή μορφή των εκδόσεων στη χώρα μας:

Εκδόσεις «Kαστανιώτης»: 29, μέχρι στιγμής, ψηφιοποιημένα βιβλία – ανάμεσά τους και πρόσφατες εκδόσεις (N. Παπανδρέου, Iω. Kαρυστιάνη κ.ά.) και 8 δωρεάν ψηφιακά βιβλία. Ψηφιοποιούνται περίπου 2 βιβλία τον μήνα.

Εκδόσεις «Ψυχογιός»: διάθεση των τίτλων τους μέσω του i-phone της Apple από το i-bookstore – μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 10 τίτλοι βιβλίων. Δεν ψηφιοποιούν αμέσως τις καινούργιες εκδόσεις, ώστε το κάθε βιβλίο να κάνει τον κύκλο του στα βιβλιοπωλεία.

Δεκέμβριος 2010

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …