Άσυλο Ανιάτων: Ο γρίφος με τα ακίνητα

Καθισμένη στο αναπηρικό της αμαξίδιο η Βασιλική Μπουραζανίδου θυμάται τα λόγια κάποιου παλιού διευθυντή των οικονομικών στο Aσυλο Ανιάτων, τον οποίο δεν κατονομάζει. «Λίγο πριν αποχωρήσει μου είχε πει ότι το ίδρυμα θα μπορούσε με την περιουσία του να ταΐσει την Αθήνα ολόκληρη», λέει. Αν ανατρέξει κανείς στα περιουσιακά στοιχεία του Ασύλου δύσκολα φαντάζεται ότι πλέον βασίζεται σε δωρεές για τη φροντίδα ασθενών όπως η κυρία Μπουραζανίδου.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια, τα έργα τέχνης και το άγνωστο περιεχόμενο θυρίδων.

Ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που ανήκουν στο Aσυλο Ανιάτων δεν είναι ξεκάθαρος. Ούτε οι ορκωτοί ελεγκτές μπόρεσαν να τον εντοπίσουν, παρότι ξεσκόνιζαν τις καταστάσεις του ιδρύματος επί 50 ημέρες. Στην έκθεσή τους αναφέρονται σε 1.118 ακίνητα. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει διαδικασία που να διασφαλίζει ότι μόνο αυτά του ανήκουν. «Μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν καταγραφεί, μπορεί για κάποια από τα καταγεγραμμένα να μην υπάρχουν επαρκείς τίτλοι», σημειώνουν.

Ασυλο Ανιάτων: Ο γρίφος με τα ακίνητα

Παράλληλα οι ελεγκτές συμπέραναν ότι το ίδρυμα δεν έχει εισπράξει από τα διαμερίσματα που του ανήκουν ενοίκια 20 μηνών. «Κάτι τέτοιο αντίκειται στη λογική», γράφουν στην έκθεσή τους. Επισημαίνουν δε ότι το επίπεδο λογιστικής λειτουργίας «βρίσκεται πολύ κάτω από το απαιτούμενο και αυτό γεννά σημαντικούς κινδύνους για την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων».

Ενδεικτικό της προχειρότητας που παρατηρούνταν επί χρόνια στο ίδρυμα είναι ότι στην περιουσία του πιθανώς να ανήκουν έργα τέχνης των οποίων η αξία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη, αλλά και περιεχόμενο θυρίδων που δεν έχει καταγραφεί και αποτιμηθεί. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι όλες αυτές οι δωρεές ή οι κληροδοσίες που έγιναν στο παρελθόν έχουν καταγραφεί», σημειώνουν οι ελεγκτές.

Ασυλο Ανιάτων: Ο γρίφος με τα ακίνητα

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, τα συνολικά έσοδα της περιόδου 1990-2012 ήταν 88 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα έξοδα ανήλθαν σε 96 εκατομμύρια ευρώ. «Μας επηρέασε η κρίση. Δεν εισπράττουμε άλλο ενοίκια και η πολιτεία μάς αντιμετωπίζει σαν Ανώνυμη Εταιρεία, όχι σαν φιλανθρωπικό σωματείο, και επιβάλλει πολύ μεγάλους φόρους στα ακίνητα», λέει η πρόεδρος του ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη.

Η τωρινή διοίκηση τονίζει ότι προσπαθεί να καταγράψει και να αξιοποιήσει την περιουσία του ιδρύματος. Προτείνει να εισφέρει στο Δημόσιο ακίνητα αντικειμενικής αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις οφειλές του σε ΙΚΑ και Εφορία και να μπορέσει να ανακάμψει βάσει της αναδιάρθρωσης που σχεδιάζει. Ηδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές. Από 34.000 ευρώ που κόστιζαν ετησίως τα νοσήλια ανά ασθενή κατέβηκαν στις 31.000 ευρώ και προβλέπονται νέες μειώσεις.

Ασυλο Ανιάτων: Ο γρίφος με τα ακίνητα

Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Aσυλο Δέσποινα Πλάκα λέει ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες – και στη διοίκηση – για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το ίδρυμα. Απορεί πώς διαχειρίστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο την περιουσία του, όταν στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετείχαν και συμμετέχουν συνταξιούχοι δικαστικοί, μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κτηματομεσίτες.

ΤΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ. Στην ιστοσελίδα του Ασύλου η διοίκηση έχει αναρτήσει λίστα με 437 ακίνητα προς πώληση. Το παράδοξο είναι όμως ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται και το οικόπεδο των εννέα στρεμμάτων στην Κυψέλη όπου βρίσκεται το ίδρυμα. «Τι θα γίνει αν πουληθεί; Πού θα πάνε οι ασθενείς; Αλλά και εάν κλείσει πού θα καταλήξουν όλα τα ακίνητα της περιουσίας του;» αναρωτιέται η κυρία Πλάκα. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης, γραφεία, αποθήκες και οικόπεδα, αλλά και πρώην ξενοδοχείο. Σε 148 υπολογίζονται οι χώροι που νοίκιαζε κάποτε το ίδρυμα σε ιδιώτες και σήμερα παραμένουν κενοί σε Αττική, Κόρινθο, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Λακωνία, αλλά και σε νησιά.

Ασυλο Ανιάτων: Ο γρίφος με τα ακίνητα

Ασυλο Ανιάτων: Ο γρίφος με τα ακίνητα

Το κληροδότημα Σπέντζα

Μία από τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης που απασχόλησε αποκλειστικά τους ορκωτούς ελεγκτές ήταν αυτή του κληροδοτήματος του Νικολάου Σπέντζα, ο οποίος δώρισε το 1980 στη διαθήκη του, υπό όρους, ακίνητο 1.850 τετραγωνικών μέτρων στο Ασυλο Ανιάτων. Προέβλεπε ότι υποχρέωση του ιδρύματος ήταν να καταβάλει μέρος του μισθώματος και του τζίρου του κάθε μισθωτή σε επτά κληροδόχους. Από το 1980 όμως μέχρι το 2006 δεν είχε εκπληρωθεί ο όρος. Στους συγγενείς δεν είχαν αποδοθεί τα χρήματα που τους αναλογούσαν

Γιάννης Παπαδόπουλος
tanea.gr 11-1-2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

40 μήνες απλήρωτοι στο Γηροκομείο Αθηνών

Σε λίγο ο Τόμσεν, ο Φούχτελ, ο Ράιχενμπαχ, ο Σόιμπλε και άλλοι της ιδίας παρέας, θα παρακαλάνε να τους κάνει σεμινάριο η διοίκηση του «φιλανθρωπικού» ιδρύματος. Από το Σεπτέμβρη του 2010 χρωστάνε …

Στο ίδιο κέντρο αποκατάστασης με τη Μυρτώ και η 18χρονη που την πυροβόλησε ο πατέρας της

Χαμόγελα αισιοδοξίας για την Ασπασία Μπόγρη, την άτυχη κοπέλα από το Άργος που τον περασμένο Αύγουστο τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά του ίδιου του πατέρα της, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον φρικτό …