ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ

Κάθε μορφής αναπηρία είναι βέβαιο ότι δημιουργεί φοβερά αδιέξοδα σε όσους πλήττονται από αυτήν καθώς και στους οικείους τους. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι άτομα τα οποία ανήκουν σ’ αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Μια από τις βασικότερες δυσκολίες είναι το να προσδιορίσουν και να επιλέξουν με ρεαλισμό τους στόχους στους οποίους επιθυμούν και μπορούν να φτάσουν. Χρειάζεται λοιπόν μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να μην καταβληθεί κανείς ψυχικά, αναζητώντας λύσεις ώστε να ξεπεράσει αυτά τα αδιέξοδα.

Γι’ αυτό, προκειμένου να χαράξουμε μια αποτελεσματική πορεία συμβατή με τις δυνατότητές μας, είναι ανάγκη να οπλιστούμε με πολλή υπομονή, επιμονή και κυρίως δύναμη θέλησης.
Βέβαια, η δύναμη της θέλησης είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας που ο καθένας από μας πρέπει μεθοδικά να καλλιεργήσει. Κάτι τέτοιο, αναμφίβολα, ισχύει για όλους τους ανθρώπους, αφορά όμως ακόμα περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Κομμάτι του πληθυσμού στο οποίο, όπως πιστεύω, δεν ανήκουν μόνο όλοι οι ανάπηροι, ανεξάρτητα από τη μορφή της αναπηρίας τους, αλλά κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού για άλλους λόγους.
Τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσπάθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες να προσδιορίσουν και να επιλέξουν τους στόχους της πορείας τους, αποτελεί – κατά την προσωπική μου πάντα γνώμη – ο περιορισμός της ελευθερίας στις επιλογές τις οποίες μπορούν να κάνουν. Εκτός από τις δυσκολίες που κάθε άνθρωπος μπορεί να συναντήσει στην πορεία για την επίτευξη των στόχων του, αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν επιπλέον τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από την κατάστασή τους. Όμως και οι επιλογές των αναπήρων γενικότερα, έρχονται συνήθως σε σύγκρουση με την αμφισβήτηση και την προκατάληψη της κοινωνίας όσον αφορά τις δυνατότητές που αυτοί διαθέτουν. Μπορεί μια τέτοια πραγματικότητα να ισχύει για άλλους περισσότερο και γι’ άλλους λιγότερο, πλην όμως δεν παύει να υπάρχει. Τέτοιας φύσεως προβλήματα παρουσιάζονται καθημερινά είτε με άμεσο τρόπο στους κινητικά ανάπηρους, είτε με έμμεσο, σε αυτούς που έχοντας κάποια αναπηρία άλλης μορφής, βιώνουν την κοινωνική απόρριψη.

Σε σχέση τώρα με τη δύναμη της θέλησης για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, είναι ίσως αναγκαίο να προσθέσουμε ότι συχνά αυτή δεν αρκεί για να αισθανθεί κανείς ικανοποιημένος από τις επιλογές του. Στην ψυχοσύνθεση του ανάπηρου, πολλές φορές κυριαρχεί το ερώτημα αν, κάτω από κανονικές συνθήκες, θα επέλεγε την ίδια πορεία, ή κάποια άλλη, διαφορετική από αυτή που έχει τώρα επιλέξει. Και κάτι τέτοιο είναι απολύτως θεμιτό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κάμψη που προκαλείται στο ηθικό μας από τέτοια διλήμματα, κυρίως απορρέει από τα αρνητικά συναισθήματα που κατακλύζουν την ύπαρξή μας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αφορούν τη σχέση είτε με τον εαυτό μας είτε με τους άλλους.

Ακόμα όμως και αν λάβουμε υπόψη μας το ενδεχόμενο που μόλις αναφέραμε, συνδέοντάς το με όλα τα άλλα που ειπώθηκαν, καταλήγουμε σε δύο θέσεις, τις οποίες τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούσαν να έχουν κατά νου, προκειμένου ν’ αποφεύγουν την ψυχική κατάπτωση. Οι συγκεκριμένες θέσεις λοιπόν αφορούν αρχικά την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε οι ίδιοι τις δυνατότητές μας και να πιστεύουμε σ’ αυτές – έστω και αν είναι περιορισμένες – και στη συνέχεια, να αποφεύγουμε να αξιολογούμε αρνητικά τα δικά μας επιτεύγματα συγκρίνοντάς τα με αυτά των άλλων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η συμβολή της πολιτείας και των υπολοίπων μελών της κοινωνίας προκειμένου τα άτομα με ειδικές ανάγκες να διευκολυνθούν στην επίτευξη των στόχων τους. Αναμφίβολα, είναι αναγκαίο οι συγκεκριμένοι παράγοντες να υιοθετήσουν απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι μια στάση θετικότερη από εκείνη που έχουν σήμερα. Πέρα όμως από αυτό, είναι γνωστό πως ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από νοητική υστέρηση για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν μια ήπια μορφή αυτής της αναπηρίας και τυχαίνει να διαθέτουν ειδικές ικανότητες, δηλαδή δεξιότητες, που όμως από μόνοι τους δεν μπορούν ν’ αξιοποιήσουν. Η συμβολή λοιπόν των παραγόντων που προαναφέραμε, ίσως να δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε και αυτά τα άτομα να μην περιθωριοποιούνται. Άλλωστε, τα θετικά αποτελέσματα που έχει μια τέτοια συμβολή για το σύνολο της κοινωνίας, τα γνωρίζουμε από περιπτώσεις πολλών άλλων χωρών του Δυτικού Κόσμου και όχι μόνο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως καιρός είναι να καταλάβουμε, και εμείς οι ίδιοι αλλά και όλοι οι άλλοι, ότι η ύπαρξη μιας οποιασδήποτε αναπηρίας δεν μας καθιστά, σε καμία περίπτωση, “περιθωριακούς” με την ευρύτερη έννοια αυτού του όρου.

Παναγιώτης Σκούρτης
13/12/03

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …