Χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αρχή της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία μετατρέπεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη δημόσιας χρηματοδότησης των κρατών-μελών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ

Η σχετική πολιτική συμφωνία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου σε επίπεδο Συμβουλίου από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ που αντιστοιχεί σε 336,1 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή την απόφαση και συγκεκριμένα με την ενεργό υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκινήσαμε αυτή τη σημαντική εκστρατεία».

» Ο ενδεχόμενος αντίκτυπος που μπορεί να έχει η εν λόγω πολιτική συμφωνία είναι τόσο σημαντικός που θα αλλάξει ριζικά την όψη των πόλεών μας, των δημόσιων κτιρίων μας και φυσικά των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Για το φόρουμ που εκπροσωπεί 50 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη η επιτυχής συμφωνία είναι το πρώτο αποτέλεσμα μιας εντατικής και μακράς προσπάθειας άσκησης, πίεσης προς την συμπερίληψη του κριτηρίου της προσβασιμότητας στον κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων που πλέον θα συνεχιστεί σε επίπεδο κρατών-μελών.

Η συμφωνία του ECOFIN θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο και οι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του ίδιου μήνα.

Οι συζητήσεις και η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των κρατών – μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται το Νοέμβριο του 2007, ολοκληρώνοντας έτσι τη σχετική διαδικασία.

Νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, σχέδιο νόμου, το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζει η κυβέρνηση, θα δώσει λύσεις σε προβλήματα ατόμων με ειδικές ανάγκες που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μετά από συνάντησή του με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι μια κοινωνία ευθύνης που σέβεται τον εαυτό της, όσα και να κάνει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πρέπει να τα θεωρεί λίγα.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε ότι η συνάντηση υπήρξε θετική και σε αυτήν συζητήθηκαν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και κυρίως των προσλήψεων των ατόμων με αναπηρίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτήρισε θετικές τις δεσμεύσεις του υπουργού, ιδιαίτερα για την επεξεργασία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας, του ειδικού νόμου για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, κορυφαίο και χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος της χώρας.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ 18-5-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …