ΔΕΗ: Αποζημιώσεις για ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές λόγω υπέρτασης

Στις 16 Ιουνίου 2011 η Δ.Ε.Η. ανακοίνωσε πως θα αποζημιώνει τις ηλεκτρικές συσκευές που καίγονται εξαιτίας της υπέρτασης, αλλά όταν πρόκειται για καταναλωτές με αναπηρίες, το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο. Διαβάστε καταρχήν αυτά που γράφει η ανακοίνωση της Δ.Ε.Η.:

Αποζημιώσεις έως 400€ για ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές λόγω υπέρτασης θα δίνει στο εξής στους καταναλωτές η ΔΕΗ. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις αποζημίωσης από την αρχή του χρόνου.

Η διοίκηση της επιχείρησης απέστειλε στις κατά τόπους υπηρεσίες οδηγίες για τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εφαρμογής της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις θα είναι έως 300€ για μονοφασικές παροχές και έως 400€ για τριφασικές ανά συμβάν και καταναλωτή.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της αποζημίωσης είναι οι εξής:

α) Ο καταναλωτής να ενημερώσει τη ΔΕΗ για τη βλάβη και να υποβάλει την αίτηση αποζημίωσης, αν είναι δυνατόν την ίδια ημέρα ή σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από το συμβάν.
β) Η βλάβη να μην οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, αλλά σε τυχαία διακοπή του ουδετέρου αγωγού.
δ) Ο καταναλωτής να θέσει στη διάθεση της ΔΕΗ επί δύο ημέρες, εφόσον του ζητηθούν, τις συσκευές ή τον εξοπλισμό, που έχει υποστεί βλάβη, προς έλεγχο πριν από την επισκευή του.
ε) Ο καταναλωτής να θέσει στη διάθεση της ΔΕΗ παραστατικά ηλεκτρολογικού συνεργείου, με τα οποία:

  • Περιγράφεται το είδος κάθε βλάβης και, κατά το δυνατόν, συσχετίζεται αυτή με ενδεχόμενη υπέρταση και
  • Τεκμηριώνεται το κόστος επισκευής των βλαβών ή αντικατάστασης των συσκευών ή του εξοπλισμού, με άλλα παρόμοιων προδιαγραφών, εφόσον κρίνεται οικονομικά ασύμφορη η επισκευή τους.

στ) Ο καταναλωτής να υπογράψει δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι η ζημιά οφείλεται σε τυχαία βλάβη ή αστοχία υλικού του δικτύου της ΔΕΗ και ότι το χρηματικό ποσό που εισπράττει από τη ΔΕΗ ως αποζημίωση είναι απολύτως εύλογο.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ αποζημιώνει πλήρως (δεν ισχύουν δηλαδή τα όρια των 300€ – 400€) τους καταναλωτές για βλάβες συσκευών που προκλήθηκαν από υπαιτιότητα υπαλλήλων της ή συνεργαζόμενων εργολάβων, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων (π.χ. τιμολόγια επισκευών).

Αντίθετα αν η βλάβη οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, δεν θα χορηγείται αποζημίωση. Τέτοιοι λόγοι είναι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πυρκαγιές, σεισμοί, απρόβλεπτες παρεμβάσεις δημοσίων αρχών (π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική), απεργίες, οι ζημιές από τρίτους που δεν μπορούν να αποφευχθούν όπως πτώσεις αεροπλάνων, τρομοκρατικές ενέργειες, εξεγέρσεις, τραυματισμοί υποβρυχίων ή υπογείων καλωδίων, βλάβες από τροχαία ατυχήματα, και παρόμοιες πράξεις.

Η ΔΕΗ θα αποφασίζει επί των αιτήσεων για αποζημιώσεις σε 15 ημέρες και η αποζημίωση, εφόσον το αίτημα του καταναλωτή κρίνεται θετικά, θα καταβάλεται ένα μήνα μετά.

Η ΔΕΗ αποφάσισε ότι η νέα διαδικασία αποζημίωσης ισχύει από τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011, ωστόσο συμφωνήθηκε με τη ΡΑΕ να εξετασθούν αναδρομικά και υποθέσεις καταναλωτών που είχαν υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης εντός του 2011, έστω και αν δεν είχαν υποβληθεί στην προθεσμία των τεσσάρων ημερών μετά την ημέρα του συμβάντος, εφόσον βεβαίως προσκομισθούν παραστατικά ηλεκτρολογικού συνεργείου και υπογραφεί υπεύθυνη δήλωση από τον καταναλωτή.

Οι οδηγίες για την είσπραξη των αποζημιώσεων θα διατίθενται σύντομα στα καταστήματα της ΔΕΗ, ενώ θα αποσταλούν στους καταναλωτές και με τους φακέλους των λογαριασμών.

Η Δ.Ε.Η. ποτέ δεν ήξερε πως μεταξύ των καταναλωτών της υπάρχουν και καταναλωτές με αναπηρίες που έχουν πολύ εξειδικευμένες καταναλωτικές ανάγκες από σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, διότι πάρα πολύ απλά όταν κάποιοι από αυτούς εξαρτώνται από αναπνευστική συσκευή με μια διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να πεθάνουν από ασφυξία.

Γι’ αυτούς τους καταναλωτές δεν υπήρξε ποτέ καμία μέριμνα από τη Δ.Ε.Η.

Επίσης, ήδη θα έπρεπε να ξέρει πως υπάρχουν καταναλωτές που το σύνολο του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν είναι εξαρτημένο από το ηλεκτρικό ρεύμα. Όλα τα αναπηρικά αμαξίδια, τα γερανάκια, τα στρώματα για την προστασία από τις κατακλίσεις, αλλά και γενικώς όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί κάθε άνθρωπος με τετραπληγία ή με υψηλή παραπληγία, εξαρτάται από τη Δ.Ε.Η.

Όταν μάλιστα η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι σταθερή, τότε τα μηχανήματα αυτά καίγονται. Μάλιστα, συχνά οι διακυμάνσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τόσο μεγάλες, που μπορεί να καεί μηχάνημα ακόμη και όταν βρίσκεται πίσω από ειδική συσκευή UPS.

Τον τελευταίο καιρό όλα έχουν συμβεί με την Δ.Ε.Η.: Αλλά το ύψος των αποζημιώσεων είναι αστείο όταν πρόκειται για βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση.

Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά και μάλιστα μαζεμένα στην Ελλάδα. Κάποτε επιτέλους αυτό το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να είναι αντίσκηνο και να προσπαθήσει να γίνει κράτος.

Ιούνιος 2011
Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, www.disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …