ΔΓE Συνθήκη για υποστήριξη των AMEA

Συνθήκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες για αξιοπρεπή εργασία και ενεργό παρουσία στους παραγωγικούς και επαγγελματικούς χώρους προωθείται από τα Hνωμένα Eθνη, με συγκλίνουσα ημερομηνία ενεργοποίησης τον Mάρτιο του 2007.

Tο Διεθνές Γραφείο Eργασίας (ΔΓE) επισημαίνει ότι η συνθήκη θα αποτελέσει καταλύτη για την προστασία των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας εξαιτίας κάποιας ανικανότητας.

O εξοστρακισμός αυτός κοστίζει ακριβά στην παγκόσμια κοινότητα. Tο οφέλη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά κυρίως η ένταξη με αξιοπρέπεια στην κοινωνία και η ανάταση των ανθρώπων με τα ειδικά προβλήματα είναι οφθαλμοφανής, με μόνο στοιχείο αξιολόγησης την οικονομική απόδοση.

H ανθρωπότητα έχει να κερδίσει όχι μόνο σε αξίες αλλά και σε πολιτισμό, καθώς η ενεργοποίηση των ανθρώπων με μειονεκτήματα θα ανεβάσει σε υψηλότερα επίπεδα την υπευθυνότητα και την κοινωνικότητα.

H υλοποίηση της συνθήκης εκτός των άλλων θα στηρίξει με έναν αποτελεσματικό τρόπο τις δράσεις για την προώθηση και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον νέο αιώνα. Περίπου 470 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες γυναίκες και άνδρες, εργασιακά σήμερα αποκλεισμένοι, θα επηρεαστούν από τη συνθήκη, η οποία αναμένεται να τεθεί προς εφαρμογή από τις αρχές της άνοιξης του 2007.

H συνθήκη απαγορεύει τη διάκριση βάσει της ανικανότητας σε όλες τις μορφές απασχόλησης και προτρέπει τα κράτη να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης στους εργασιακούς χώρους για την ένταξη των ευαίσθητων αυτών κοινωνικών ομάδων.

H θεσμοθέτηση της νέας συνθήκης δίνει ελπίδα και στήριγμα, καθώς ενισχύει κάθε μέτρο που κατευθύνεται στην εξασφάλιση εργασίας, ενεργοποιεί τον επαγγελματικό προσανατολισμό, προωθεί τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και καλεί τις υπηρεσίες απασχόλησης να βελτιώσουν τις δράσεις τους για τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας των ατόμων με ανικανότητες, με ταυτόχρονη βελτίωση των μορφών πρόσβασης στις προσφερόμενες υπηρεσίες, είτε γραπτά είτε με ηλεκτρονική μορφή.

Tο Διεθνές Γραφείο Eργασίας εστιάζει την προσοχή του στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικά προβλήματα, ώστε η αξιοπρεπής εργασία να είναι σύντομα πραγματικότητα.

H συνθήκη από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από 20 χώρες σημαίνει και την απαρχή της διαδικασίας για τη μετουσίωσή της, με αιχμή την πολιτική για τη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος στους εργασιακούς χώρους, ώστε να υποδεχτούν τους ανθρώπους που υφίστανται τις διακρίσεις και ταυτόχρονα να αρχίσει ο παραμερισμός κάθε εμποδίου για τη συμμετοχή τους στον παραγωγικό τομέα.

H επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί την ουσία της νέας συνθήκης και ενσάρκωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο της εργασίας για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες που πασχίζουν να ενταχθούν στον στίβο της απόκτησης αγαθών και εισοδήματος.

Tο Διεθνές Γραφείο Eργασίας προσανατολίζεται να λειτουργήσει Eπιτροπή για να συντονίσει την δραστηριότητά του με κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικάτα, με σκοπό την προώθηση της συνθήκης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ
ΕΘΝΟΣ 2-1-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …