Editorial 084: Αλλάζουμε όνομα σε @utonomia – αλλά δεν αλλάζουμε

Όταν το 1993 ξεκινούσε το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ο όρος «αναπηρία» έλεγε πάρα πολλά. Ήταν μια εποχή που όλη η Ελλάδα αναφερόταν στα άτομα με ειδικές ανάγκες και το «αναπηρία» θεωρείτο ως προσβολή.

Τότε το περιοδικό «ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ» ακουγόταν πολύ δυνατά, σαν γροθιά στο στομάχι του ανορθολογισμού και της ανθρωπομετρίας: Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ εισέβαλε επιθετικά και επέβαλε την αναπηρία, ως εμπειρία και ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής, στο επίπεδο του δημόσιου πολιτικού λόγου και μάλιστα εδώ και τώρα.

Γράφουμε...

Γράφουμε...

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά δεν έχουν αλλάξει επαρκώς. Το «αναπηρία» το έχουν σφετεριστεί όλοι, μέχρι το βαθμό της κακοποίησης. Το «αναπηρία» αυθαίρετα συνοδεύεται και από ένα εξίσου αυθαίρετο και ανέμπνευστο αριθμό που συμβολίζει το «ποσοστό» – που για τους γραφειοκράτες των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να λέει πολλά, άλλα για εμάς που διαβάζουμε το περιοδικό, το 67% ή το 80% ή το 40% δεν λέει τίποτα.

Μάλιστα με την κατάχρηση που έχει υποστεί αυτό το «ποσοστό» τα τελευταία χρόνια, όχι απλώς δεν λέει τίποτα, αλλά απωθεί όλους τους ανθρώπους που έχουν πραγματικές και σε μεγάλο βαθμό περιοριστικές αναπηρίες και ανικανότητες.

Με την οικονομική κρίση τα ζητήματα καθορισμού και αυτοκαθορισμού υφίστανται ακόμη πιο βάρβαρη κακοποίηση. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ντρεπόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «αναπηρία» γιατί παραπέμπει στις «μαϊμούδες» κυρίως, και δευτερευόντως στους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

Σε μια εποχή που όλα αυτά που συνδέθηκαν με τον όρο «αναπηρία» έχουν καταρρεύσει, ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια.

Η ευχή, η επιθυμία και η προσδοκία της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες κάποιας αναπηρίας είναι η αυτονομία και η ανεξαρτησία με την ευρύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική της έννοια.

Το περιοδικό αλλάζει και γίνεται @utonomia (με το διαδικτυακό @ αντί του «Α») ως φυσική συνέχεια του http://www.disabled.gr/ – επειδή, ας μην κρυβόμαστε, εάν ποτέ υπάρξει αξιόπιστη «αυτονομία» ή «ανεξαρτησία», αυτή θα οργανωθεί αρχικά διαδικτυακά και ύστερα θα προβληθεί και στο επίπεδο της πραγματικής κοινωνίας, της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής πολιτικής.

Όταν το 1993 ξεκινούσε το περιοδικό, προσπάθησε να συμβάλει στην επανεκπαίδευση των αναγνωστών του στις μέχρι τότε άγνωστες κοινωνικές παροχές. Προσπαθούσε να διευκολύνει τους αναγνώστες για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να αποκτήσουν εκείνα τα υλικά και οικονομικά βοηθήματα με τα οποία θα μπορούσαν να οργανώσουν τον δικό τους ανεξάρτητο, αυτόνομο και προσπελάσιμο τρόπο ζωής.

Όπως θα θυμούνται οι παλιοί αναγνώστες, από τότε το περιοδικό προειδοποιούσε πως η γη δεν θα γίνει ποτέ προσπελάσιμη, πως πάντα θα υπάρχουν εμπόδια, πως οι δημοκρατίες δεν θα φτάσουν ποτέ σε ένα επαρκές επίπεδο ολοκλήρωσης, και γι’ αυτό ενημέρωνε τους αναγνώστες πως πρέπει να προετοιμαστούν, γιατί «το μέλλον είναι αβέβαιο». Από τα πρώτα τεύχη ενημέρωνε και προειδοποιούσε πως κάποτε η φούσκα της ευαισθησίας θα έσκαγε.

Νά λοιπόν που φτάσαμε στην προφητεία του περιοδικού. Δεν ήταν όμως ακριβώς προφητεία. Ήταν πραγματικότητα, που μπορούσε να αντιληφθεί μόνο ο ψύχραιμος παρατηρητής.

Το περιοδικό @utonomia δεν είναι παρατηρητής. Θα συνεχίσει να είναι το αυθεντικό προϊόν του εσωτερικού διαλόγου που αναπτύσσεται στην κοινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες κάποιας σοβαρής κινητικής αναπηρίας ή ανικανότητας.

Καλώς ήρθατε στο περιοδικό @utonomia!

Περιοδικό @utonomia (πρώην περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ), http://www.disabled.gr/, Φεβρουάριος 2012.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τη λύση θα δώσουν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι

Θα πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να καταλάβουμε πως όλα αυτά που δεν έγιναν από το κράτος τα 30 χρόνια που κράτησε η «μεταρρύθμιση» της κοινωνικής υποστήριξης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να …

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο @utonomia

Κάποια εποχή ο όρος «αναπηρία» έλεγε πολλά. Σήμερα ως όρος έχει αχρηστευτεί από την κατάχρηση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες από όλους: πολίτες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, …

1η Θαλασσινή Συνάντηση Παιδιών με Αναπηρία

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ελληνικού «Ιππόκαμπος» στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Δράσης του και στον Κοινωνικό Τομέα, προγραμμάτισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης για παιδιά με αναπηρία την …

Editorial 077: Να κάνουμε το συνεταιρίζεσθαι μόδα

Κάποτε το συνεταιρίζεσθαι ήταν επαναστατική ενέργεια και πρακτική. Ύστερα έγινε γραφειοκρατία και εργαλείο για την «αρπαχτή». Σήμερα το συνεταιρίζεσθαι είναι ξενέρωτο και έχει αντικατασταθεί από τον …

TEDxAthens 2010: η ελίτ των ιδεών στην Αθήνα

Ήταν το σημαντικότερο event του 2010 για τον κόσμο της διανόησης και της τεχνολογίας, σε ελληνικό έδαφος. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο νέο πολυδύναμο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» …

Ύστερα από την Autonomia EXPO 2010 τί;

Η 4η κατά σειρά Autonomia EXPO ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως «κάθε χρόνο …

Ημερίδα 17 Μαΐου 2010: «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και Συμμετοχή για μια αποτελεσματική στρατηγική ενσωμάτωσης»

Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α - http://www.epeksa.gr/) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και κοινωνικός αποκλεισμός. Κεντρικός σχεδιασμός και …

Το τηλεοπτικό σποτ της Autonomia EXPO 2010

Αυτό είναι το τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις ειδήσεις και στις εκπομπές που έχουν μεγάλη τηλεθέαση για 15 ολόκληρες ημέρες, από τις 17 Μαΐου μέχρι και τη λήξη της …