Εφεύρεση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή με τη γλώσσα

Συνήθως μετά από σοβαρά ατυχήματα πολλοί άνθρωποι είναι ανήμποροι να κινήσουν τα μέλη τους λόγω σοβαρού τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη. Ο χειρισμός υπολογιστή από αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολος έως μερικές φορές αδύνατος. Η γλώσσα όμως βρέθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι ακόμα σε φάση δοκιμών και δεν έχει διατεθεί στην αγορά. Παρόλα αυτά η συσκευή λειτουργεί και είναι από ότι δείχνουν οι δοκιμές αποτελεσματική.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η γλώσσα για τον χειρισμό του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι λόγω του ότι δεν συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού παρά απευθείας με τον εγκέφαλο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε κάποιο ατύχημα στις περισσότερες των περιπτώσεων η κινητικότητά της και ο έλεγχός της παραμένουν ανέπαφα.
Για αυτό τον λόγο ερευνητές από το Georgia Institute of Technology σκέφτηκαν να την χρησιμοποιήσουν, και ο τρόπος είναι ο εξής:
Εμφυτεύουν έναν μικροσκοπικό μαγνήτη κάτω από την άκρη της γλώσσας, ο οποίος εχει μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού . Στην συνέχεια ο ενδιαφερόμενος φοράει μία συσκευή στο κεφάλι του η οποία εκπέμπει ένα μαγνητικό πεδίο και καταγράφει τις κινήσεις του μαγνήτη μέσα στο στόμα. Οι κινήσεις αυτές μεταφράζονται σε κινήσεις του κέρσορα επί της οθόνης ενός υπολογιστή, ή ακόμα μπορούν να κατευθύνουν μια αναπηρική πολυθρόνα μέσω απλών εντολών.

Ένα άλλο μεγάλο αβαντάζ της γλώσσας είναι όπως θα έχετε παρατηρήσει οι περισσότεροι ότι οι κινήσεις της είναι γρήγορες και με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δίνει τις απαραίτητες εντολές, χωρίς καθυστέρηση.
Η εφεύρεση έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ανθρώπους χωρίς προβλήματα κίνησης και τώρα αναμένονται οι δοκιμές σε άτομα με διάφορα προβλήματα κίνησης των άκρων.
Η εφεύρεση είναι εντυπωσιακή μιας και με αυτόν τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα να εκτελούν διάφορες δραστηριότητες όπως η χρήση υπολογιστή ή η κίνηση χωρίς βοήθεια.

Ελπίζουμε σύντομα να βγει στην αγορά και να βοηθήσει όσους την έχουν ανάγκη.

www.world.gr 4/4/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …