Ελλάδα: Χάλκινο στην κούρσα του Ιντερνετ

Με ρυθμό ανάπτυξης 90% «έτρεξε» την τελευταία χρονιά το ελληνικό Internet, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρ. Ενωση.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Internet Software Consortium και του RIPE, του κεντρικού ληξίαρχου για το ευρωπαϊκό τμήμα του Διαδικτύου, δείχνουν πως σε διεθνή κλίμακα το Internet περνά στην περίοδο της ωρίμανσής του.
Η κρίση των dot.coms φαίνεται να επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την ανάπτυξη του Διαδικτύου στις ΗΠΑ, όπου όμως το Internet χρησιμοποιούν ήδη περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά και μάλλον δεν προκύπτει λόγος σημαντικής ανησυχίας. Στη χώρα μας πάντως το Internet διανύει περίοδο άνοιξης, έστω και αν ώς σήμερα η υπόθεση της ανάπτυξής του ήταν αποκλειστικά θέμα της ελεύθερης αγοράς. Το πρόγραμμα «Δικτυωθείτε» του υπουργείου Ανάπτυξης και οι υλοποιήσεις αντίστοιχων έργων στο χώρο της εκπαίδευσης έχουν σαφώς τη δυνατότητα να αποτελέσουν παράγοντες περαιτέρω ανάπτυξης του Διαδικτύου, αυτά όμως θα τα εξετάσουμε στο εγγύς μέλλον.
Τι δείχνουν όμως οι αριθμοί; Σύμφωνα με την ISC, τον Ιανουάριο του 2001 υπήρχαν στην Ελλάδα 148.000 hosts (δηλ. υπολογιστές με μόνιμη σύνδεση στο Internet), αριθμός που είναι κατά 91% αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Καθόλου άσχημα, ιδίως αν σκεφτείτε ότι το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρ. Ενωσης στο σύνολό της. Απ’ αυτή την πλευρά βρισκόμαστε πίσω από την Ιταλία -όπου στο τελευταίο έτος ο αριθμός των Internet hosts αναπτύχθηκε κατά 147,7%- και την Πορτογαλία που παρουσίασε ρυθμό αύξησης 96%. Γενικότερα η πρώτη πεντάδα της κατάταξης κυριαρχείται από τον ευρωπαϊκό Νότο, με εξαίρεση τη «σφήνα» της Αυστρίας, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Οσον αφορά τις χώρες που εμφανίζουν εντονότερα σημάδια ωρίμανσης, αυτές είναι η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. Γενικότερα οι χώρες του Βορρά και κυρίως εκείνες της Σκανδιναβίας φαίνεται πως ετοιμάζονται σιγά σιγά να κλείσουν το κεφάλαιο της ανάπτυξης του Internet όπως το γνωρίζουμε σήμερα και να ξεκινήσουν μια νέα περιπέτεια, αυτή που ακούει στο πολλά υποσχόμενο όνομα «κινητό Διαδίκτυο» (mobile Internet αν προτιμάτε).
Ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνουν και μικρότερο μέγεθος της αγοράς. Αυτό προκύπτει στην κατάταξη των χωρών με βάση την αναλογία των Internet hosts ανά 1.000 κατοίκους. Εδώ, η Φινλανδία φιγουράρει στην κορυφή με τη μεγαλύτερη «πυκνότητα» hosts, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και την Αυστρία. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με την προτελευταία Ελλάδα να διαθέτει αντιστοιχία 13 hosts ανά 1.000 κατοίκους.
Οπως γνωρίζετε ήδη, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το αν έχουμε μπάνιο στο σπίτι ή για το πού κατοικούσε η μητέρα μας όταν γεννηθήκαμε (η σωστή απάντηση θα έπρεπε να είναι «στο μαιευτήριο»), παρά για το αν χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Ετσι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία για να δούμε πόσοι είναι κάτοικοι της ελληνικής γειτονιάς του παγκόσμιου χωριού. Με βάση τον ελαφρώς… μπακαλίστικο κανόνα που λέει ότι σε κάθε Internet host αντιστοιχούν 5-6 χρήστες, προκύπτει ότι τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν στην Ελλάδα περίπου 800.000 χρήστες, που αντιστοιχούν στο 7,6% του γενικού πληθυσμού της χώρας μας και στο 1,2% του διαδικτυακού πληθυσμού της Ευρ. Ενωσης. Σίγουρα βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά από τη Γερμανία και την Ολλανδία, των οποίων οι χρήστες αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 20% και 16% της Ε.Ε. Οσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς, οι Γερμανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση με εκτιμώμενο αριθμό χρηστών τα 13,4 εκατ. Αν, τέλος, αναρωτιέστε για το ποιες είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση του Internet στο γενικό πληθυσμό, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με ποσοστό 81,4%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (69,3%) και την Αυστρία (38,6%).
Το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα. Σίγουρα το ελληνικό Internet βρίσκεται σε καλό δρόμο, χρειάζεται όμως να διανύσουμε μεγάλη απόσταση για να φτάσουμε στην περίοδο της ωρίμανσης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …