Ενημέρωση γονέων παιδιών με αναπηρία για τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ

Στις 31 Μαϊου 2011 το ΙΚΑ με εγκύκλιό του μείωσε τις τιμές των αναπηρικών βοηθημάτων κατά 50%. Η μείωση αυτή δεν έγινε βάση κάποιας εμπεριστατωμένης μελέτης αλλά έγινε άκριτα και αυθαίρετα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των αναπηρικών βοηθημάτων στη διεθνή αγορά. Οι νέες τιμές που βρίσκονται στη νέα εγκύκλιο είναι κατά πολύ χαμηλότερες από την τιμή πώλησης των βοηθημάτων ακόμα και στις χώρες όπου παράγονται τα βοηθήματα. Ωστόσο οι τιμές της νέας εγκυκλίου ανακοινώθηκε ότι διαμορφώθηκαν βάση των διεθνών τιμών των βοηθημάτων, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση έγινε αδιακρίτως επί όλων των βοηθημάτων κατά το σταθερό ποσοστό του 50%. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες ακόμα και από τις τιμές που αγοράζουν οι εταιρίες εισαγωγής.

Μετά από την κατάληψη που έκανε μία ομάδα ατόμων με αναπηρία στο κεντρικό κτήριο διοίκησης του ΙΚΑ, ο διοικητής του ΙΚΑ ανέστειλε την ισχύ της εγκυκλίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2011. Ωστόσο ενώ ακούστηκε (ευτυχώς) η φωνή των ενηλίκων με αναπηρία δεν ακούστηκε η φωνή των παιδιών με αναπηρία. Και επειδή προφανώς οι κρατικοί λειτουργοί δεν θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι εκτός από τους ενηλίκους υπάρχουν και τα παιδιά με αναπηρία, υπάρχει ο κίνδυνος τιμές των παιδικών βοηθημάτων να παραμείνουν μειωμένες κατά 50% στη νέα λίστα του ΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδικά βοηθήματα κατασκευάζονται κατά κανόνα σε ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες όπως είναι οι Η.Π.Α. η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Η κατασκευή τους είναι τόσο εξειδικευμένη και παράγονται σε τόσο μικρές ποσότητες παγκοσμίως, ώστε η κατασκευή τους σε χώρες της Ασίας με μικρή τεχνογνωσία στο χώρο να κρίνεται προφανώς ασύμφορη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν παιδικά βοηθήματα που να κατασκευάζονται στην Κίνα ώστε να είναι και οικονομικότερα.

Στην Ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες που συχνά κάνουν δυσβάστακτη την εισαγωγή παιδικών βοηθημάτων και για το λόγο αυτό οι εταιρίες εισαγωγής παιδικών βοηθημάτων που παρέχουν εξειδικευμένα παιδικά βοηθήματα και υπηρεσίες είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Οι δυσκολίες συχνά προέρχονται από το ίδιο το κράτος με υψηλούς δασμούς στα αναπηρικά είδη εισαγωγής από Η.Π.Α. και στα υψηλά μεταφορικά κόστη από τις χώρες κατασκευής. Εξαιτίας του γεγονότος μάλιστα ότι η μετακίνηση των παιδιών με αναπηρία είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη λόγω έλλειψης υποδομών και κρατικής μέριμνας, οι εταιρίες είναι αναγκασμένες να μεταφέρουν τα βοηθήματα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά από την έδρα τους για δειγματισμό, επιβαρυνόμενες μόνες τους τα έξοδα μεταφοράς τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της αύξησης της φορολογίας της βενζίνης. Μάλιστα ο δειγματισμός δεν σημαίνει απαραίτητα και πώληση οπότε πολύ συχνά η κάθε εταιρία επιβαρύνεται μόνο με έξοδα χωρίς να έχει έσοδα.

Τα ανωτέρω αναφέρονται επειδή με τη διαμόρφωση των νέων παροχών του ΙΚΑ οι γονείς θα είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να έχουν τα παιδιά τους το αυτονόητο: ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ. Όμως στη σημερινή οικονομική κατάσταση με την υψηλή ανεργία είναι ελάχιστοι οι γονείς που θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα τόσο μεγάλο ποσό για να προμηθευτούν τα βοηθήματα.
Εάν περάσει η εγκύκλιος με τις νέες μειωμένες τιμές, τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στα εξειδικευμένα βοηθήματα και θα γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω όπου τα ειδικά καθίσματα και οι ορθοστάτες κατασκευάζονταν από ξυλουργούς χωρίς να έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας και την τεκμηριωμένη θεραπευτική αξία.

Εφόσον δεν θέλετε να γίνει κάτι τέτοιο στείλτε το μήνυμα σε όποιον γονιό γνωρίζετε που έχει παιδί με αναπηρία. Μόνο εσείς έχετε τη δύναμη να ανατρέψετε αυτήν την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί. Η διαμαρτυρία σας και η συγκέντρωση υπογραφών που θα αποσταλούν στον Υπουργό Υγείας και στο διοικητή του ΙΚΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να ακουστεί η γνώμη σας όπως ακούστηκε και η φωνή των ενηλίκων αναπήρων που έκαναν κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του ΙΚΑ.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

Με εκτίμηση,
Πέτρος Σταματιάδης
Φυσικοθεραπευτής NDT – Σύμβουλος βοηθημάτων αποκατάστασης

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …