Επισημάνσεις ενός Θεραπευτή στα Θέματα του Σεξ

Ως ψυχολόγος και θεραπευτής σε θέματα που αφορούν στο σεξ και τη σεξουαλικότητα, συχνά έρχομαι αντιμέτωπος με ερωτήσεις από άτομα που θέλουν να βελτιωθούν ως εραστές. Κάποιοι άλλοι που πάσχουν από μια χρόνια νόσο ή έχουν κάποια αναπηρία θεωρούν ότι η φυσιολογική τους σεξουαλική ζωή ανήκει πια στο μακρινό παρελθόν. Όπως και νά ‘χει τα ζητήματα του σεξ και των σεξουαλικών επιδόσεων αποτελούν πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους.


Ακόμα και σήμερα, υπάρχει η γενική αντίληψη ότι οι χρόνιες ασθένειες και τα ιατρικά προβλήματα εμποδίζουν τη σεξουαλική ικανοποίηση του ατόμου και την οικειότητά του με τον σύντροφο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αληθεύει.

Δυστυχώς για τους περισσότερους από εμάς τους άνδρες, οι σεξουαλικές επιδόσεις καθορίζονται από τις σωματικές ικανότητες του ατόμου. Τολμώ να πω όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πλειοψηφία των γυναικών. Τα πράγματα που διεγείρουν τους άνδρες είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των γυναικών. Και πολύ συχνά αυτό το γεγονός αγνοείται.

Σε αυτό το σύντομο άρθρο θα ήθελα να δώσω έμφαση στις λεπτές αυτές διάφορες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, και στο πώς θα προσέξουμε αυτές τις διάφορες, ώστε εμείς οι άνδρες να γίνουμε καλύτεροι εραστές. Στόχος μου δεν είναι βέβαια να γενικεύσω, αλλά απλώς να επισημάνω κάποιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, που οι πιο πολλοί από εμάς αγνοούμε στις σχέσεις μας. Η εστίαση σε αυτά τα σημαντικά θέματα θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι εραστές άσχετα αν πάσχουμε από κάποια χρόνια ασθένεια ή αναπηρία.

Οι άνδρες δείχνουν την αγάπη τους με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι γυναίκες. Οι πιο πολύ πιστεύουν ότι μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους κάνοντας πράγματα για/με την σύντροφό τους. Αυτά είναι: η οικονομική υποστήριξη της γυναίκας, η διάθεση του χρόνου τους σε αυτήν, το να πάνε μια βόλτα, να δουν τηλεόραση, να επισκευάσουν το αυτοκίνητο και κάνουν σεξ μαζί της. Ο άνδρας επομένως δείχνει την αγάπη του με το να μοιράζεται τον χρόνο μαζί με την γυναίκα ή με το κάνει πράγματα γι’ αυτήν. Τα λόγια δεν είναι απαραίτητα.

Οι γυναίκες από την άλλη δείχνουν την αγάπη τους με την κουβέντα και το συναισθηματικό δόσιμο. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν και μεταξύ τους. Δίνουν μεγάλη έμφαση στη λεκτική επικοινωνία. Η συναισθηματική οικειότητα είναι πολύ σημαντική γι’ αυτές. Η αγάπη δείχνεται με την ειλικρινή έκφραση των συναισθημάτων, με το να ανοίγονται και να συζητούν για τις σχέσεις τους.

Οι γυναίκες εκτιμούν τους άνδρες που, κάποιες φορές, τους εκφράζουν τα συναισθήματά τους, συζητούν μαζί τους κι είναι ευάλωτοι. Αν νιώθεις άγχος για το σεξ ή τη στύση σου, γιατί να μην το πεις; Αν εκτιμάς τη σύντροφό σου γιατί να μην το κανείς;

Οι γυναίκες, επίσης, θέλουν έναν άνδρα που να τους λέει: «Μωρό μου, σ’αγαπώ!». Καμία χρόνια ασθένεια δεν απαγορεύει τον άνδρα να πει κάτι τέτοιο. Απλώς οι άνδρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι λέξεις.

Οι άνδρες ικανοποιούνται σωματικά, ενώ οι γυναίκες συναισθηματικά. Σκεφτείτε απλά πως η κοινωνία ενθαρρύνει αυτήν τη συμπεριφορά στους άνδρες. Ανταλλάσσουν χειραψίες, χτυπάνε τις πλάτες τους και αγκαλιάζονται κάποιες φορές. Οι πατεράδες παλεύουν με τους γιους τους. Οι άνδρες και τα παιδιά κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Παίζουν μπάλα ή άλλα αθλήματα, συναγωνίζονται κτλ. Για τους άνδρες οι λέξεις δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Η δράση είναι πιο σημαντική. Γι’ αυτό το λόγο το σεξουαλικό πρόβλημα αποτελεί ταμπού για τον άνδρα. Η κοινωνία δεν έχει μάθει τους άνδρες να συζητούν γι’ αυτά τα θέματα. Η ντροπή και η αμηχανία εμποδίζουν τη λεκτική επικοινωνία.

Αντίθετα, οι γυναίκες μεγαλώνουν με τη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων τους. Οι γυναίκες πιστεύουν ότι το μέλλον των σχέσεων στηρίζεται στο κατά πόσο το ζευγάρι συζητά τα προβλήματά του. Στις περισσότερες γυναίκες δεν αρέσουν οι συζητήσεις για τα αυτοκίνητα, τα σπορ, κι άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους άνδρες. Νιώθουν όμορφα όταν τους κάνουν κάποια φιλοφρόνηση, κάποιες ρομαντικές χειρονομίες κι όταν τις δείχνουν ότι τις εκτιμούν. Θέλουν να ακούσουν ότι είναι ωραίες ή χρήσιμες. Οι πιο πολλοί άνδρες κάτι τέτοιο το θεωρούν περιττό κι έτσι δεν εκφράζονται κατά αυτόν τον τρόπο. Θεωρούν ότι οι γυναίκες απλά ξέρουν ότι οι άνδρες τους τις αγαπούν και δεν είναι απαραίτητο να το εκφράσουν και με τα λόγια.

Οι γυναίκες θέλουν από τους άνδρες να είναι παρόντες σε μια σχέση. Οι περισσότεροι όμως δεν σκέφτονται πόσο «παρόντες» είναι σε κάποιες προσωπικές στιγμές με τη σύντροφό τους. Οι πιο πολλοί αποσπώνται από σεξουαλικές φαντασιώσεις ή ασχολούνται με τη δική τους σεξουαλική απόδοση και μόνο. Πολλές φορές, για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν έρωτα με τη γυναίκα τους και ταυτόχρονα να βλέπουν τηλεόραση.

Οι άνδρες συχνά ανησυχούν για τη στυτική τους ικανότητα και αδιαφορούν για το αν είναι τρυφεροί ή δείχνουν την αγάπη τους στις γυναίκες όταν κάνουν έρωτα. Το να ασχολούνται με αλλά θέματα, να ενδιαφέρονται μόνο για την απόδοσή τους και να σκέφτονται τη στύση τους, μπορεί να είναι καταστροφικό για τη σχέση.

Το συναισθηματικό δέσιμο κάνει τους άνδρες να νιώθουν άβολα. Γι’ αυτό και πολλές φορές η σεξουαλική πράξη όταν υπάρχει οικειότητα μπορεί να προκαλέσει άγχος. Όχι σπάνια, για να αποφύγουν αυτήν την κατάσταση, οι άνδρες «αποσύρονται συναισθηματικά» και εστιάζουν στην απόδοσή τους, γίνονται βίαιοι και απότομοι όταν κάνουν σεξ. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ανδρών όταν κάνουν έρωτα, παρά μόνο το συναισθητικό δέσιμο κι η τρυφερότητα. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που συμβαίνει, τη στιγμή που συμβαίνει. Βάλτε απαλή μουσική, π.χ. αντί τηλεόραση.

Οι γυναίκες διεγείρονται πιο πολύ με το άγγιγμα και τα λόγια, ενώ οι άνδρες με αυτό που βλέπουν. Γι’ αυτούς, το να δουν μια όμορφη γυναίκα ή ερωτικές φωτογραφίες είναι κάτι που τους προσφέρει ευχαρίστηση. Οι φωτογραφίες, τα ερωτικά περιοδικά και βίντεο δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στις γυναίκες. Το να δουν έναν γυμνό άνδρα δεν σημαίνει ότι θα τις διεγείρει κιόλας, κάτι που αντιθέτως συμβαίνει στους άνδρες όταν δουν μια γυμνή γυναίκα. Έτσι, το να βλέπει ένα ζευγάρι μια ερωτική ταινία όταν κάνει έρωτα μπορεί να είναι διεγερτικό για τον άνδρα και τελείως αντί-ερωτικό για τη γυναίκα.

Το άγγιγμα επίσης λειτουργεί διαφορετικά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Για τους άνδρες δεν είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτούς, το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων ή των θηλών έχει κάποια βαρύτητα, αλλά πέραν τούτου οποιοδήποτε άλλο σημείο είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.

Οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικές. Το άγγιγμα αποτελεί μια πράξη τρυφερότητας, φροντίδας κι αγάπης. Οι πιο πολλές γυναίκες απολαμβάνουν το άγγιγμα σε όλα τα σημεία του κορμιού τους, αρκεί να γίνεται απαλά και ερωτικά. Συχνά τους αρέσει πιο πολύ το άγγιγμα σε μη ερωτογενείς περιοχές από ό,τι στα γεννητικά όργανα και τα στήθη. Κάτι τέτοιο είναι παντελώς άγνωστο στους άνδρες! Και πάλι, το συναισθηματικό δέσιμο κι ο ρομαντισμός που εκφράζονται μέσα από το άγγιγμα είναι σημαντικό για τις γυναίκες. Έτσι, όσον αφορά στους άνδρες, το να γίνουν καλύτεροι εραστές σημαίνει το να κλείσουν το βίντεο και να ασχοληθούν πιο πολύ με τη γυναίκα τους αγγίζοντάς την και χαϊδεύοντάς την όσο γίνεται περισσότερο.

Οι άνδρες έχουν την τάση να είναι πολύ βιαστικοί κατά τη διάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών. Στους περισσότερους λειτουργεί ως αναγκαστικό βήμα για την ολοκλήρωση της πράξης. Αν και τις πιο πολλές φορές ευχαριστιούνται τα παιχνίδια, παρόλα αυτά, συνήθως θέλουν να τα συντομεύουν για πολλούς λόγους. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να έρθουν σε στύση. Επίσης, μετά από λίγη ώρα πιθανόν να αρχίζουν να ανησυχούν για τη διατήρησή της. Υπάρχει επίσης κι ο κίνδυνος της πρόωρης εκσπερμάτωσης κατά τη διάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών πριν την ολοκλήρωση της πράξης. Με όλες αυτές τις πιθανότητες να ελλοχεύουν, οι πιο πολύ άνδρες συντομεύουν τα ερωτικά παιχνίδια.

Ακόμα κι όταν η πράξη αυτή καθαυτή δεν είναι ο βασικός στόχος, οι άνδρες αρέσκονται στο να εστιάζεται η προσοχή πάνω τους. Συνήθως αγχώνονται και εκνευρίζονται όταν τα πράγματα καθυστερούν. Σήμερα, με την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη βελτίωση της σεξουαλικής πράξης, οι σεξουαλικές συνευρέσεις θα πρέπει να προχωρούν με αργότερους ρυθμούς. Συχνά, ο αυθορμητισμός είναι σχεδόν αδύνατος. Ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση του άγχους, του εκνευρισμού και της αποφυγής των ερωτικών παιχνιδιών από τους άνδρες λόγω της ανησυχίας τους για την ποιότητα των στύσεων.

Από την άλλη οι γυναίκες, γενικά, έχουν μια δυσκολία στο να διεγερθούν και να ερεθιστούν. Δεν κάνουν κάτι μηχανικά όπως οι άνδρες. Δύο ή τρία λεπτά διέγερσης δεν είναι αρκετά ώστε να μπορέσουν να ερεθιστούν ή να φτάσουν σε οργασμό. Τα μακράς διάρκειας παιχνίδια, η τρυφερότητα και τα χάδια είναι βασικά συστατικά του τρόπου που κάνουν έρωτα. Και απλά ζητούν την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Οι πιο πολλές γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο τον έρωτα με έναν άνδρα που ενδιαφέρεται να μάθει σχετικά με τα πράγματα που τις διεγείρουν σεξουαλικά. Θέλουν να γνωρίζουν ότι κι η δική τους ευχαρίστηση είναι σημαντική για τον άνδρα. Το σεξ επομένως δεν θα πρέπει να εστιάζει μόνο στην ευχαρίστηση των ανδρών. Ο οργασμός της γυναίκας είναι πιο πολύπλοκος, δύσκολα επιτυγχάνεται, και απαιτεί ένα κλίμα ευαισθησίας και τρυφερότητας από το ζευγάρι. Οι γυναίκες εκτιμούν τον άνδρα που μπορεί να το καταλάβει αυτό και ενδιαφέρεται και για τη δική τους ικανοποίηση.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμα φορά, ότι οι άνδρες κι οι γυναίκες είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό,τι νομίζουμε. Οι γυναίκες επιζητούν έναν άνδρα που θα είναι ειλικρινής, γνήσιος, απλός, και διακριτικός. Κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα και για τους άνδρες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια στο να είσαι παρών, συναισθηματικά διαθέσιμος και ευαισθητοποιημένος όσον αφορά στις ανάγκες της συντρόφου. Εστιάζοντας λιγότερο στις φυσικές ανάγκες, το ζευγάρι μπορεί να επιτύχει έναν καλύτερο επίπεδο οικειότητας στη σχέση του.

Του Stanley Ducharme, Ph.D.

Απόδοση στα ελληνικά:
Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε παραπληγικούς

Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο …

Η απόφαση του Φάνη Παπαδημητρίου για Κομοτηνή

Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που έζησε στην Αθήνα βρήκε το δικό του παράδεισο στην Κομοτηνή, τον βρήκε στους ανθρώπους του συλλόγου Περπατώ, αλλά και στον Ραφαέλο και την Ασούντα, σε όλους αυτούς …