Επιστήμονες από τη Κορέα επιτυγχάνουν στη βλαστοκυτταρική θεραπεία

Μια ομάδα από Κορεάτες ερευνητές δήλωσαν ότι είχαν κάνει θαύμα με το να καταστήσουν ικανή μία ασθενή, που δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθια τα τελευταία 19 χρόνια, να περπατήσει με βλαστοκυτταρική θεραπεία.

Σε ένα συνέδριο τύπου, οι επιστήμονες είπαν ότι τον τελευταίο μήνα είχαν μετεμφυτεύσει βλαστοκύτταρα πολλαπλών δυνατοτήτων από ομφάλιο λώρο σε μια 37χρονη ασθενή που υπέφερε από κάκωση νωτιαίου μυελού και ότι τώρα η ίδια μπορεί να περπατήσει από μόνη της.
Η ομάδα διευθύνθηκε υπό την συνεργασία των Song Chang-hun, καθηγητή του Πανεπιστημίου Chosun, Kang Kyung-sun, καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, και Han Hoon, Ph.D, από την Τράπεζα Αίματος Μυελού στη Σεούλ (Seoul Cord Blood Bank ή SCB).
“Η μετεμφύτευση βλαστοκυτάρων εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου αυτής της χρονιάς και μέσα σε μόνο τρεις εβδομάδες η ασθενής άρχισε να περπατάει με τη βοήθεια μιας περπατούρας”, είπε ο Song.
Τα κάτω άκρα της ασθενούς έμειναν παράλυτα μετά το ατύχημά της το 1985 που κατέστρεψε τη μέση και τους γοφούς της. Μετά από το ατύχημα, πέρασε τη ζωή της στο κρεβάτι ή στο αναπηρικό κάθισμα.
Για αυτή την άνευ προηγουμένου κλινική δοκιμή, οι επιστήμονες απομόνωσαν βλαστοκύτταρα από ομφάλιο λώρο και μετά τα εισήγαγαν με ένεση στο κατεστραμμένο μέρος του νωτιαίου μυελού. Τα αισθητηριακά και κινησιακά νεύρα της ασθενούς άρχισαν να βελτιώνονται 15 μέρες μετά την επέμβαση και μπορούσε να κινήσει τους γοφούς της. Μετά από 25 μέρες τα πόδια της ανταποκρίθηκαν στο ερέθισμα.
Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2003, η ομάδα του Song είχε επίσης διεξάγει μια κλινική δοκιμή με βλαστοκύτταρα από ομφάλιο λώρο βάζοντάς τα με ένεση στη στήλη ενός άλλου ασθενή.
“Τότε βάζαμε με ένεση τα βλαστοκύτταρα μέσα στο νωτιαίο υγρό και δεν είχαμε αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, στοχεύσαμε κατευθείαν την στήλη και αυτή η μέθοδος έκανε διαφορά”, είπε ο Song.
Η ομάδα του Song σχεδιάζουν να επεκτείνουν την αποτελεσματικότητα της καινούριας θεραπείας με τέσσερεις ακόμα ασθενείς αμέσως μόλις λάβουν την άδεια από το συμβούλιο για τα ζητήματα ηθικής του Πανεπιστημίου Chosun και από τη κυβέρνηση. Σχεδιάζουν επίσης να εκθέσουν την έρευνά τους στον επιστημονικό κόσμο μέσα στο πρώτο μισό του επομένου χρόνου.

Ανεκτίμητες Δυνατότητες
Οι καθηγητές Kang and Han και οι συνάδελφοι του Song που διηύθηναν μαζί την έρευνα σημείωσαν ότι η καινούρια θεραπεία έχει τεράστιες θετικές ικανότητες όταν εφαρμόζεται σε πραγματικές θεραπείες, χωρίς να προκαλούν ηθικά διλλήματα.
Ο καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ Hwang Woo-suk εξέπληξε τον κόσμο τον τελευταίο Φεβρουάριο με το να αναγγείλει την επαναστατική του εκμετάλλευση του ανθρώπινου κλώνου παίρνοντας από αυτόν τα βλαστοκύτταρα. Η τεχνολογία αναμένεται να οδηγήσει σε επαναστατικές θεραπείες για πολλές ασθένειες που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, για παράδειγμα, με το να δημιουργηθούν αντικαταστατικά όργανα και ιστοί. Συγχρόνως όμως αυτός ο άθλος έχει τροφοδοτήσει μια ηθική διαμάχη που εκτείνεται στους τομείς της επιστήμης, της πολιτικής και της θρησκείας, ειδικά το ζήτημα της αναπαραγωγικής ανθρώπινης κλωνοποίησης. Σε σχέση με αυτό, ο Kang είπε ότι τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου δεν θα προκαλέσουν τέτοια προβλήματα εφόσον το αίμα πετιέται έτσι κι αλλιώς στα απόβλητα αυτομάτως μετά τη γέννηση του μωρού.
” Έχουν υπάρξει πολλές αντιπαραθέσεις πάνω στα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα και επίσης αυτά τα βλαστοκύτταρα δεν είναι πρακτικά λόγω της πιθανής ιδιότητάς τους να δημιουργούν τεράτωμα (καρκίνο των κυττάρων)”, εξήγησε ο ίδιος.
Ο Kang πρόσθεσε ότι εφόσον τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου έρχονται μετά από τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, έχουν μικρή πιθανότητα να προκαλέσουν θανατηφόρο τεράτωμα.
“Τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα είναι παντοδύναμα με την έννοια ότι μπορούν να διαιρεθούν σε οτιδήποτε, ακόμα και σε όγκο. Αλλά τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου αναπτύσσονται αρκετά ώστε να μην προκαλούν τέτοια προβλήματα ενώ συγχρόνως κρατάνε την ίδια δύναμη και ικανότητα διαίρεσης”, δήλωσε.
Ακόμα ένα πλεονέκτημα των βλαστοκυττάρων του ομφάλιου λώρου είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στα σωματίδια όπου εισέρχονται χωρίς να προκαλούν μεγάλες αρνητικές αντιδράσεις, που είναι συχνές σε άλλες μετεμφυτεύσεις, σύμφωνα με τον Han, Ph.D, από το SCB.
“Δεν χρειαζόμαστε ένα αυστηρό ταίριασμα ανάμεσα στον τύπο των βλαστοκυττάρων του ομφάλιου λώρου και το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή διότι το δεύτερο αποδέχεται το πρώτο αρκετά καλά λόγω της ανωριμότητάς του”, είπε ο Han.
Σε άλλες επεμβάσεις μετεμφύτευσης, μια απλή διαφορά, με βάση το τεστ στα ανθρώπινα αντιγόνα λευκοκύτταρα, θα προκαλούσε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα λόγω της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το SCB αυτή τη στιγμή έχει αποθηκευμένο αίμαι από περίπου 45.000 ομφάλιους λώρους και είναι αρκετοί να καλύψουν όλους τους Κορεάτες, επιδεικνύοντας έτσι επαρκώς τις ανεκτίμητες δυνατότητες της καινούριας θεραπείας.

Kim Tae-gyu. Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …