Επιστήμονες που Ειδικεύονται στα Βλαστικά Κύτταρα Συναντώνται στη Σεούλ

Τα μεγαλύτερα ονόματα με ειδικότητα στα βλαστικά κύτταρα θα βρεθούν στην Κορέα για να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο για την Έρευνα των Βλαστικών Κυττάρων στην Σεούλ, ένα διεθνές γεγονός που θα λάβει χώρα στις 25-26 Αυγούστου 2005, στο Πανεπιστήμιο Yonsei.

Θα παρευρεθούν συνολικά 21 επιστήμονες, από 5 χώρες –ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Κορέα–, κι ανάμεσα τους ο Moon Shin-yong, διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Σεούλ, και ο Hal Broxmeyer, του Πανεπιστήμιου της Indiana.

Ο Moon, που ηγήθηκε μαζί με τον καθηγητή Huang Woo-suk, του Πανεπιστήμιου της Σεούλ, της πρώτης κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, θα μιλήσει για την ανάπτυξη της κλωνοποίησης για θεραπευτικούς λόγους στο μέλλον.

Ο Broxmeyer, ο διεθνούς φήμης ερευνητής για την παραγωγή κυττάρων αίματος, θα δώσει διάλεξη για την ενεργοποίηση και επεξεργασία των βλαστικών κυττάρων του αίματος .

Ο Broxmeyer έγινε γνωστός όταν ανακάλυψε την ύπαρξη βλαστικών κυττάρων στο αίμα του ομφάλιου λώρου και πραγματοποίησε, για πρώτη φορά στην Ιστορία, τη μεταμόσχευσή τους σε άτομα που έπασχαν από λευχαιμία, στα τέλη του ’80.

Ο Hwang που συμμετείχε στο περασμένο συμπόσιο δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί σε αυτό, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Εκτός από τις διαλέξεις των γνωστών αυτών ερευνητών, στο συμπόσιο θα σχολιαστούν εκτενώς και θέματα που αφορούν τόσο στα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, όσο και στα ενήλικα.

Η πρώτη ημέρα του συμποσίου χωρίζεται σε τρεις ενότητες, και θα γίνει μια γενική συζήτηση για τα εμβρυϊκά και τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα και τις διαφορές τους. Η δεύτερη μέρα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, και θα συζητηθούν πιο εξειδικευμένα θέματα.

Τα βλαστικά κύτταρα που έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε κανονικά κύτταρα ή να δημιουργούν ιστούς και όργανα, αποτελούν επανάσταση στην σύγχρονη Ιατρική Κοινότητα λόγω των τεράστιων θεραπευτικών δυνατοτήτων τους.

Ο καθηγητής Kim Dong-wook του Πανεπιστήμιου του Yonsei, που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του συμποσίου, θεωρεί ότι το συμπόσιο έχει δύο στόχους: τη βελτίωση των ερευνών από τους επιστήμονες της Κορέας και την από κοινού συνεργασία για τον σκοπό αυτό.

«Υπάρχει μεταξύ των Κορεατών η λανθασμένη αντίληψη ότι είμαστε πρωτοπόροι στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων. Αυτό όντως μπορεί να συμβαίνει όσον αφορά στα εμβρυϊκά βλαστοκύταρα, όμως έχουμε καθυστερήσει παρά πολύ σε άλλους τομείς», λέει ο Kim.

Στο συμπόσιο θα παρευρεθούν κι άλλοι Κορεάτες επιστήμονες που ειδικεύονται στα βλαστικά κύτταρα, όπως ο καθηγητής YoonYoung-sup του Πανεπιστήμιο Tufts, ο καθηγητής Choi Kyung-hee του Πανεπιστήμιου της Washington, κι ο καθηγητής Kim Seung του Πανεπιστήμιου του Stanford.

«Μακροπρόθεσμα, οι Κορεάτες επιστήμονες θα επιτύχουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου για την προαγωγή της έρευνας των βλαστικών κυττάρων. Για το λόγο αυτό, το συμπόσιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», καταλήγει ο Kim.

Απόδοση στα ελληνικά:
Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …