Επιτυχής μεταμόσχευση νευρώνων δίνει ελπίδες σε νευρολογικές παθήσεις

Στην επιθεώρηση «Science» δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της επιτυχούς μεταμόσχευσης νευρώνων που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και οδήγησε σε αποκατάσταση της εγκεφαλικής τους βλάβης, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Τζέφρι Μάκλις. Η μεταμόσχευση νευρώνων δίνει ελπίδες για θεραπείες των κακώσεων νωτιαίου μυελού, της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, η μεταμόσχευση έγινε σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς με στόχο τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο ΒΗΜΑ στις 24 Νοεμβρίου, οι ερευνητές πήραν από έμβρυα ποντικών υγιείς νευρώνες οι οποίοι είχαν σημανθεί με μια φθορίζουσα πρωτεΐνη, και τους μεταμόσχευσαν σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς οι οποίοι εμφάνιζαν εκ γενετής βλάβη στο κύκλωμα του εγκεφάλου που αντιδρά στην ορμόνη λεπτίνη και θεωρείται ότι ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος του σώματος. Τα πειραματόζωα που γεννιούνται με αυτή τη βλάβη γίνονται επικίνδυνα παχύσαρκα καθώς αναπτύσσονται.
Οντας σε θέση να παρακολουθήσουν την πορεία τους λόγω της φθορίζουσας σήμανσης, οι ερευνητές είδαν ότι οι εμβρυϊκοί νευρώνες επέζησαν της μεταμόσχευσης, ενσωματώθηκαν πλήρως στο εγκεφαλικό κύκλωμα στο οποίο είχαν μεταμοσχευθεί και αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, εξελισσόμενοι σε ώριμους νευρώνες που μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους ήδη υπάρχοντες και να ανταποκριθούν στη λεπτίνη, στην ινσουλίνη και στη γλυκόζη.

Η λεπτίνη δημιουργεί συνδέσεις με τους νευρώνες στο κύκλωμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος του σώματος

Η λεπτίνη δημιουργεί συνδέσεις με τους νευρώνες στο κύκλωμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος του σώματος

Η μεταμόσχευση νευρώνων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία γιατί θεωρείται ότι η εισαγωγή των εγκεφαλικών κυττάρων θα πρέπει να γίνει με τεράστια ακρίβεια, σε σημεία που ακόμη δεν είναι απολύτως γνωστά και κατανοητά για τους επιστήμονες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζέφρι Φλάιερ, πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, «οι συγκεκριμένοι εμβρυϊκοί νευρώνες ενσωματώθηκαν με λιγότερη ακρίβεια από ό,τι θα θεωρούσε κανείς, αλλά αυτό δεν φάνηκε να έχει σημασία…ήταν σαν κεραίες που μπόρεσαν αμέσως να πιάσουν το σήμα της λεπτίνης».

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …