Ερευνητές εργάζονται για την δημιουργία ενός φαρμάκου για την θεραπεία των κακώσεων νωτιαίου μυελού

Οι επιστήμονες στο Perdue University εργάζονται πάνω στην δημιουργία ενός φαρμάκου που θα αντιστρέφει κάποιες κακώσεις νωτιαίου μυελού {ΚΝΜ}, καθώς και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Ο Richard Borgens, ιδρυτής του Center for Paralysis Research και επικεφαλής της ομάδας, μας λέει ότι η ομάδα πήρε την ιδέα αυτού του νέου φαρμάκου έπειτα από την ανακάλυψη ότι μια ουσία που χρησιμοποιείται για την αγωγή της πίεσης του αίματος και ονομάζεται hydralazine μπορεί να ενεργήσει ως αντίδοτο στην ακρολείνη, μιας βλαβερής ουσίας που επιτρέπει στα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα να αυτό καταστρέφονται.

Ο Borgens, καθηγητής εφαρμοσμένης νευρολογίας, λέει ότι από μόνη της η hydralazine δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ΚΝΜ ακριβώς γιατί χαμηλώνει την πίεση του αίματος.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά θα πρέπει παράλληλα να χορηγηθεί κι ένα βοηθητικό φάρμακο για την διατήρηση της πίεσης του αίματος», μας λέει.

Άντ’ αυτού λοιπόν , η ομάδα στοχεύει στην δημιουργία ενός φαρμάκου που θα δρα ως αντίδοτο της ακρολείνης χωρίς να επηρεάζει την πίεση του αίματος.

Ο Borgens λέει ότι το νέο φάρμακο θα μπορούσε ένα αντιστρέψει τις κακώσεις νωτιαίου μυελού επειδή σε αυτούς τους τραυματισμούς τα κύτταρα δεν πεθαίνουν αμέσως.

«Τα κύτταρα συνεχίζουν να πεθαίνουν ακόμα και για εβδομάδες έπειτα από την κάκωση, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα της κάκωσης.», λέει. Η καθυστέρηση στην διαδικασία αυτή μπορεί να δώσει χρόνο στους γιατρούς ώστε να αντιστρέψουν την κάκωση.

Ο Borgens δηλώνει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φαρμάκου θα δώσει δυνατότητες θεραπείας όχι μόνο για τις ΚΝΜ, άλλα και για μια ευρεία σειρά παθήσεων όπως η αρθρίτιδες και η νόσος του Πάρκινσον. Το φάρμακο θα μπορούσε ένα χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν διασωθεί από πνιγμό.

Ο Riyi Shi, συνεργάτης και καθηγητής στην έρευνα πάνω σε ιατρικά θέματα, λέει ότι η δημιουργία αυτού του φαρμάκου θα έχει ολοκληρωθεί πιθανόν σ’ ένα με δυο χρόνια.

«Θα χρειαστούν επιπλέον άλλα τρία με τέσσερα χρόνια για τις απαιτούμενες κλινικές εξετάσεις, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το διάστημα αυτής της διαδικασίας», μας λέει.

Για την δημιουργία του φαρμάκου ο Dan Smith, ερευνητής της φαρμακολογίας και μέλος της ομάδας εξετάζει την δομή της hydralazine. Ο Smith λέει ότι κατανοώντας την hydralazine θα μας βοηθήσει στην δημιουργία ενός φαρμάκου που θα εξουδετερώνει την ακρολείνη χωρίς να επηρεάζεται η πίεση του αίματος.

«Δυστυχώς το πώς λειτουργεί η hydralazine στην πτώση της πίεσης του αίματος δεν είναι απολύτως κατανοητό», μας λέει. Αλλά συμπληρώνει ότι η ομάδα έχει κάποιες ιδέες για το πιο τμήμα του μορίου της είναι υπεύθυνο για την εξουδετέρωση της ακρολεινης.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μόριο γύρω από το ενεργό τμήμα», λέει.

Η ομάδα ήδη έχει ξεκινήσει την δημιουργία του νέου φαρμάκου. Ο Smith κατασκευάζει νέους συνδυασμούς για την επίτευξη των στόχων της ομάδας. Ο Peishan Liu-Snyder, μέλος της ομάδας, ελέγχει την αποτελεσματικότητα τους.

Ο Smith λέει ότι εφόσον η φαρμακευτική αυτή αγωγή έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών , ένα άλλο είδος κυττάρων που η ομάδα έχει στοχεύσει είναι κι αυτή των κατεστραμμένων κυττάρων λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Του Joy Nyenhuis-Rouch. Μετάφραση: Ζουρνατζίδης Παναγιώτης, Εργοθεραπευτής panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …