Έργα και Ημέρες του ΕΟΠΥΥ (προσωπική εμπειρία)

Δεν υπάρχει πιο κατατοπιστική μαρτυρία για το τί ακριβώς συμβαίνει όταν ένας ασφαλισμένος με παραπληγία ή τετραπληγία επιχειρεί να περάσει από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για τις παροχές που (υποτίθεται πως) δικαιούται!
Ο Χρήστος Ψωμαδάκης, φίλος και αναγνώστης του www.disabled.gr και του περιοδικού Αυτονομία, μας έστειλε την παρακάτω καταγραφή της προσωπικής του εμπειρίας όταν προσπάθησε να πάρει παραπεμπτικό για τις φυσικοθεραπείες του και να περάσει από την υγειονομική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Όπως θα διαπιστώσετε, μετά από τρέξιμο και ταλαιπωρία 3 μηνών, κανένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν συμμορφώθηκε με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας!

Αξίζει να το διαβάσετε προσεκτικά, γιατί αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα που συναντάμε και θα συνεχίσουμε να συναντάμε όλοι όσοι έχουμε παραπληγία ή τετραπληγία στις συναλλαγές μας με τον ΕΟΠΥΥ. Θα χάνουμε μέρες και μήνες από τις δουλειές μας για να τρέχουμε στον ΕΟΠΠΥ, θα συγκεντρώνουμε όλα τα ΦΕΚ και τα δικαιολογητικά για να πείθουμε τους ανενημέρωτους υπαλλήλους, θα μας παραπέμπουν από τη μία επιτροπή στην άλλη, και το μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι ο χαμένος χρόνος, τα αυξημένα έξοδα και τα σπασμένα μας νεύρα. Να είστε προετοιμασμένοι για όλα!

Με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας-ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2456 Β’/3-11-2011), που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2011, στο άρθρο 14 παράγραφος β, αναφέρεται ότι: «Σε σοβαρά κινητικά προβλήματα, όπως παραπληγίες, τετραπληγίες κ.λ.π., μπορεί να χορηγούνται μέχρι δέκα (10) συνεδρίες το μήνα και για έξι (6) μήνες που μπορεί να παραταθούν έως 1 έτος, μετά από γνωμάτευση ειδικευμένου θεράποντος ιατρού ανάλογης ειδικότητας Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία θα επισυνάπτεται στο παραπεμπτικό.»

Στις 12 Ιανουαρίου πήγα στο ΙΚΑ Αργυρούπολης για να πάρω παραπεμπτικό για τις προβλεπόμενες για την πάθησή μου φυσικοθεραπείες, βάσει του νέου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. Η φυσίατρος, κ. Ξεπουλιά, αν και ήταν ενημερωμένη για το περιεχόμενο του νέου Κανονισμού, δεν μπορούσε να με εξυπηρετήσει, γιατί δεν της είχε κοινοποιηθεί υπηρεσιακά το σχετικό ΦΕΚ. Επανήλθα στις 10 Φεβρουαρίου, και πράγματι, είχε ενημερωθεί και μου έγραψε στο παραπεμπτικό 10 συνεδρίες για 6 μήνες, βάσει του νέου Κανονισμού και των νέων γνωματεύσεων που προσκόμισα από το «Θριάσιο» και το «Ασκληπιείο» Βούλας.

Στις 28 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκα στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας κι εκεί οι γιατροί της επιτροπής μου ανακοινώνουν ότι αγνοούν την ύπαρξη νέου Κανονισμού. Όταν τους έδωσα το ΦΕΚ που είχα μαζί μου, άρχισαν να το διαβάζουν και στο τέλος μου είπαν ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν τις φυσικοθεραπείες του παραπεμπτικού, γιατί δεν τους έχει κοινοποιήσει η υπηρεσία τους τον νέο Κανονισμό. Όταν διαμαρτυρήθηκα, λέγοντάς τους ότι: «Κύριοι, πώς είναι δυνατόν να είστε σε επιτροπή του ΕΟΠΥΥ και να αγνοείτε την ύπαρξη του Κανονισμού βάσει του οποίου συνέρχεσθε και αμείβεστε», η απάντηση του προέδρου της επιτροπής ορθοπεδικού κ. Μάγγου ήταν: «Θα σας παραπέμψουμε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή». Κι όταν τους ζήτησα επίμονα να μου γράψουν την πραγματική αιτιολογία της παραπομπής μου στη Δευτεροβάθμια, δηλαδή την άγνοια του Κανονισμού, φυσικά αρνήθηκαν, γράφοντας απλώς «δεν εγκρίνονται οι φυσικοθεραπείες διότι δεν κρίνονται απαραίτητες», δίχως φυσικά να με εξετάσουν και ούτε καν να μπουν στον κόπο να δουν τις γνωματεύσεις των Κρατικών Νοσοκομείων που είχα.

Στις 30 Μαρτίου προσήλθα στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή – κι εκεί πάλι το ίδιο σκηνικό. Πάλι να τους δείχνω το ΦΕΚ, πάλι να είναι ολοφάνερο ότι για πρώτη φορά το βλέπουν, και λόγω μη συμμετοχής στην επιτροπή ειδικού γιατρού, κάλεσαν την φυσίατρο κ. Τζάλλα να παραστεί. Η κ.Τζάλλα ανακάλυψε ασάφειες στην παράγραφο του Κανονισμού που αναφέρω παραπάνω και μου υπέδειξε να αποταθώ για διευκρινίσεις στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ. Όταν δικαίως διαμαρτυρήθηκα για την εμφανέστατη σκοπιμότητα της ταλαιπωρίας μου, ζητώντας το αρχικό παραπεμπτικό και την απορριπτική απόφαση των επιτροπών, αρνήθηκαν να μου δώσουν οτιδήποτε, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπηρεσιακά αυτά τα έγγραφα. Δηλαδή φρόντισαν τεχνηέντως να μην έχω κανένα στοιχείο στα χέρια μου.

Σαν επίλογο θα αναφέρω την καινοτόμο διάγνωση της φυσιάτρου κ. Τζάλλα για την παραπληγία, μιας και υποθέτω ότι μας αφορά. Είπε λοιπόν ότι οι παραπληγίες και τετραπληγίες δεν χρειάζονται φυσικοθεραπείες διότι είναι χρόνιες παθήσεις. Και ότι 3 έως 4 συνεδρίες το χρόνο για συντήρηση είναι αρκετές(!!!) Μετά από αυτό, καλώ τις οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος να απαιτήσουν άμεσα την απάλειψη της παραγράφου β του άρθρου 14, διότι είναι περιττές οι προβλεπόμενες δαπάνες για φυσικοθεραπείες των σοβαρά κινητικά αναπήρων!

Γλυφάδα 3 Μαρτίου 2012

Μετά τιμής αλλά άνευ ψυχραιμίας
Χρήστος Ψωμαδάκης

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …