Φάκελος Κεφαλονιά: Απίστευτα τα όσα συνέβησαν στο Αεροδρόμιο με ΑμεΑ

Απίστευτα τα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο με άτομο με ειδικές ανάγκες, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Η ΠΕΝΑ στο φύλλο της Δευτέρας 14 Ιουλίου, απαγόρευσαν δυο φορές σε επιβάτη ΑΜΕΑ (κωφάλαλο) να ταξιδέψει με αεροσκάφος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ρίχνουν το φταίξιμο στον πιλότο ο οποίος δεν δέχθηκε να τον παραλάβει (!)..

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σάκης Βούτος σε ρεπορτάζ δικό του αναφέρει την επιστολή της μητέρας του παθόντος που έστειλε στον Αερολιμενάρχη, η οποία είναι συγκλονιστική. Αναφέρει τα εξής:
Στις 11 Ιουλίου 2008 ο γιός μου Εμμανουήλ Ανδρουλάκης, άτομο με ειδικές ανάγκες (κωφός) βρέθηκε στην Κεφαλονιά. Είχε πάει με το ΚΤΕΛ και του είχαμε επιστροφή αεροπορικό εισιτήριο με το βραδινό αεροπλάνο του Σαββάτου. Το Σάββατο το απόγευμα, όπως μας είπε, πήγε στο αεροδρόμιο, έδειξε το εισιτήριο στο ταμείο κτύπησαν το κομπιούτερ και του είπαν ότι θα πετάξει το βράδυ για Αθήνα στις 11 περίπου.
Πήγε το βράδυ στο αεροδρόμιο, πήγε για να επικυρώσει το εισιτήριο, τον σταμάτησαν και του είπαν ότι δεν θα πετάξει. Το παιδί δεν μπορούσε να καταλάβει το «γιατί δεν μπορούσε να πετάξει» αφού κρατούσε εισιτήριο και άρχισε να διαμαρτύρεται με τον τρόπο του. Άμεση λύση του Αεροδρομίου: φώναξαν την αστυνομία η οποία τον πήγε στον αστυνομικό κέντρο της πόλης. Από εκεί μας πήραν τηλέφωνο.
Ο αξιωματικός της αστυνομίας μας ενημέρωσε για όσα συνέβησαν και μας καθυσήχασε ότι βοηθούσαν το παιδί και θα του παρείχαν φιλοξενία. Μας είπε μάλιστα ότι θα φύγει με το πρωινό αεροπλάνο. Επικοινώνησα με την κ. Αποστολάκου, Την παρακάλεσα αν μπορούσε να μας βοηθήσει να φύγει το παιδί με την πρωινή πτήση.
Μου είπε ότι θα επικοινωνούσε με την προϊσταμένη και θα μας ενημέρωνε. Πράγματι μας τηλεφώνησε και μας είπε να πάνε το παιδί το πρωί 6.15 γιατί η πτήση ήταν 7.00. Επικοινώνησα με την αστυνομία και τους είπα αυτά που μου είπε η κ. Αποστολάκου.
Στην πρωινή βάρδια θα ήταν κάποια Άννα (όταν ζήτησα το επίθετό της μου είπε μια είναι η Άννα) την οποία θα είχε σχετικά ενημερώσει. Το πρωί πράγματι η αστυνομία συνόδευσε το Μάνο στο Αεροδρόμιο, αλλά ούτε τότε εστάθη δυνατό να πετάξει.
Επικοινώνησα με την κ. Άννα η οποία μου είπε ότι ο πιλότος αρνήθηκε να τον πάρει.
Από εκεί άρχισε ο μεγάλος Γολγοθάς για το παιδί και για μας. Κάλεσαν στο αεροδρόμιο το ΕΚΑΒ.
Mίλησα με το γιατρό. Με ρώτησε αν το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα και αν παίρνει φάρμακα. Δυσικά του είπα «όχι» γιατί όντως έτσι είναι, το παιδί νευρίασε και προσπαθούσε να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο του. Και αυτά συνέβησαν μόνο στο νησί σας, γιατί στις 5/7/2008 επέστρεψε από τη Ζάκυνθο, στις 28/6/08 από Κέρκυρα.

Παλαιότερα από Σάμο, Μυτιλήνη, Κρήτη κ.ά. χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Κάποιος αστυνομικός συνόδευσε το παιδί στο ΚΤΕΛ για Αθήνα. Με ενημέρωσε για την ώρα αναχώρησης και μου είπε: Ο Μάνος για λίγο που τον έζησα είναι πολύ ευαίσθητος, είναι ψυχούλα, αλλά οι γύρω άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τον καταλάβουν, ενώ ο ίδιος προσπαθεί πολύ.
Μετά από όσα συνέβησαν σκέφτομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι με «ταμπού» προς τα άτομα αυτά και άνθρωποι με ψυχή. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι άτομα ευαίσθητα με θέληση και δυναμισμό και δεν δέχονται την απόρριψη.
Θέλουν αγάπη, κατανόηση και ανθρωπιά, αλλά αυτά σήμερα σπανίζουν και μάλιστα σε μορφωμένους ανθρώπους.
Κύριε αερολιμενάρχα!
Για την όλη ταλαιπωρία του παιδιού και τη δική μας, διαμαρτύρομαι και εύχομαι να μη ξανασυμβεί σε οποιοδήποτε άτομο (ΑΜΑ) από το προσωπικό του Αεροδρομίου σας, γιατί θίγουν τον πολιτισμό μας.

Η μητέρα του, Χριστίνα Ανδρουλάκη.
www.mykefalonia.com 18/7/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …