Φάρμακα… φαρμάκι για την υγεία μας

Τεράστιες ποσότητες κατασχέθηκαν τα τελευταία χρόνια στους λιγοστούς ελέγχους του ΕΟΦ, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής…

Εχει συμβεί σε πολλούς από μας να πάρουμε κάποιο φάρμακο και αντί για βελτίωση στην υγεία μας να παρατηρήσουμε στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα, στη χειρότερη, ακόμη και επιδείνωση. H εξήγηση ενδέχεται να μην αφορά σε λάθος ιατρική διάγνωση, στη σοβαρότητα του προβλήματος ή σε τυχόν αδυναμία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά είναι πολύ πιθανόν το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα που πήραμε για να γίνουμε καλά μόνον ως ετικέτα να ήταν το κατάλληλο, η δραστική του ουσία να ήταν ανύπαρκτη ή σε ελάχιστη ποσότητα, το φάρμακο να ήταν παντελώς αλλοιωμένο και άρα επικίνδυνο ή ακόμη και ψεύτικο· «μαϊμού» στην ορολογία της αγοράς.

Δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συσκευασίες διαφόρων ακατάλληλων φαρμάκων που παράχθηκαν ή εισήχθηκαν στη χώρα μας, κυκλοφόρησαν ελεύθερα την τελευταία δεκαετία και καταναλώθηκαν από ανυποψίαστους ασθενείς πριν τελικά, ελεγχθούν και στη συνέχεια ανακληθούν ή κατασχεθούν, σύμφωνα με έρευνα του Eργαστηρίου Πειραματικής Φαρμακολογίας της Iατρικής Σχολής Aθηνών υπό τον τίτλο «Παραγωγή φαρμάκων: η κατάσταση της ποιότητας στην Eλλάδα (1995-2005)». Στην έρευνα καταγράφονται ανησυχητικά δεδομένα όσον αφορά την επάρκεια των ελέγχων που διεξάγονται από τους αρμόδιους φορείς στις μονάδες παραγωγής και συσκευασίας φαρμάκων, και την ποιότητα των φαρμακευτικών ουσιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πλήθος κινδύνων για τη δημόσια υγεία εγκυμονούν φάρμακα που ισοδυναμούν με πραγματικά «φαρμάκια».

Χάπια με μύκητες και τρίχες

Οι επιστήμονες της Iατρικής Σχολής Aθηνών (Aντώνης Σίδερης, Xρυσούλα Hλ. Λιάκου, Iωάννης Στ. Παπαδόπουλος, Xάρις Λιάπη) με τη βοήθεια του αρχείου του IKA, κατηγοριοποίησαν όλες τις ανακλήσεις που σημειώθηκαν σε ιδιοσκευάσματα, αντιδραστήρια, ορούς και ιατρικές συσκευές από το 1995 έως και τον Oκτώβριο 2005.

Αιτίες ανάκλησης

Οι ανακλήσεις των φαρμάκων έγιναν έπειτα από ελέγχους που διενήργησε ο EOΦ σε 41 φαρμακευτικές εταιρείες. Βρέθηκαν ακατάλληλες και κατασχέθηκαν 256 ακατάλληλες παρτίδες (η ποσότητα κάθε μιας παρτίδας μπορεί να κυμανθεί από 3.000 έως αρκετές δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες) οι οποίες αντιστοιχούν σε 83 ιδιοσκευάσματα και 65 δραστικές ουσίες. Ως συχνότερες αιτίες ανάκλησης, κατάσχεσης και καταστροφής αναφέρονται στην έρευνα:

– Η ελλιπής φαρμακευτική παραγωγή/ακατάλληλη σύνθεση των σκευασμάτων (αφορούν το 31,84 % του συνόλου των παρτίδων που κατασχέθηκαν), δηλαδή η παρουσία, μέσα στο φάρμακο, ξένων σωμάτων, τριχών, μυκήτων, σωματιδίων από τις συσκευσίες. Ή βρεθηκαν θρυμματισμένα δισκία, δοκιμασίες διαλυτότητας εκτός προδιαγραφών, μη επαρκής αποστείρωση, διαταραχή στο μικροβιακό φορτίο, αλλοιώσεις στην εμφάνιση, την οσμή και το χρώμα.

– Η μικρότερη ποσότητα δραστικής ουσίας (το 26,9% του συνόλου το παρτίδων).

– Η ακατάλληλη συσκευασία (23,8 %). Δηλαδή ψευδείς ενδείξεις για την ποσότητα της δραστικής ουσίας, την ημερομηνία λήξης, τις οδηγίες χρήσης, τον τρόπο χορήγησης, ακατάλληλα κουτιά συκευασίας, παραλείψεις στη μεταφορά του φαρμάκου, έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε άσχημες συνθήκες περιβάλλοντος

– Η έλλειψη υποδομής για παραγωγή (14,45 %). Δηλαδή, η έλλειψη, στη μονάδα παραγωγής ή συσκευασίας φαρμάκων, μικροβιολογικού εργαστηρίου, οι αλλαγές που έχουν γίνει στις προδιαγραφές κατασκευής, οι οποίες δεν έχουν ακολουθηθεί, γιατί δεν υπάρχουν τα υλικά, και οι εκτός προδιαγραφών κτιριακές εγκαταστάσεις.

Λάθος ουσίες

Oι άλλες αιτίες που οδήγησαν σε ανακλήσεις σκευασμάτων είναι ότι τα φάρμακα ήταν τελικώς… πλαστά (αφορά το 1,56% του συνόλου των παρτίδων που κατασθέθηκαν), ότι βρέθηκε να υπάρχει διαφορετική ποσότητα δραστικής ουσίας από την προβλεπόμενη (το 0,78% του συνόλου) ή μεγαλύτερη ποσότητα δραστικής ουσίας από την προβλεπόμενη (το 0,39% του συνόλου).

Τα φάρμακα που βρέθηκαν ακατάλληλα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα φαρμακευτικών ουσιών. Πρώτα σε κατασχεθείσες παρτίδες έρχονται τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη και τα φάρμακα του πεπτικού συστήματος (49 παρτίδες) και ακολουθούν τα αντιμικροβιακά-αντιιικά (48 παρτίδες), οι ορμόνες (40 παρτίδες), τα ανοσοενισχυτικά (14), τα αντιαλλεργικά (10), τα φάρμακα καρδιαγγειακού συστήματος (9), τα αντινεοπλασματικά (9), τα φάρμακα κεντρικού νευρικού συστήματος (4), τα φάρμακα του αναπνευστικού (4), βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (4), αντίδοτα (3) και ανοσοκατασταλτικά (3).

Στον δυτικό κόσμο, στο 4% των παραγόμενων ιδιοσκευασμάτων εμφανίζονται ανωμαλίες, οι οποίες ανακαλύπτονται έγκαιρα κατά τον εσωτερικό έλεγχο της φαρμακοβιομηχανίας και όποτε είναι δυνατόν διορθώνονται ή αλλιώς οι παρτίδες που έχουν παραχθεί καταστρέφονται.

Εικονικές πιστοποιήσεις

Στην Eλλάδα, το υπουργείο Yγείας ελέγχει την ποιότητα των φαρμάκων μέσω του Eθνικού Oργανισμού Φαρμάκου, ο οποίος είναι υπεύθυνος να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ιδιοσκευάσματα που βρίσκονται ήδη στην αγορά (φαρμακεία, νοσοκομεία, χονδρεμπόριο) καθώς και στις μονάδες παραγωγής, σε κάθε ομάδα δραστικών ουσιών. Kάθε ελληνική φαρμακοβιομηχανία χρειάζεται να περάσει από αυτούς τους ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται μαζί με την εισήγηση, βάσει της οποίας κατάσχονται και καταστρέφονται οι ελαττωματικές παρτίδες. Εκτός από αυτούς τους ελέγχους, κάθε φαρμακοβιομηχανία οφείλει να διενεργεί εσωτερικούς ελέγχους στα προϊόντα που παράγει, πριν τα θέσει σε κυκλοφορία. Tι γίνεται όμως, όταν ο εσωτερικός ποιοτικός έλεγχος απουσιάζει, διότι η εταιρεία στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της –οι ποιοτικοί έλεγχοι ισοδυναμούν με το 10-20% του κόστους του τελικού προϊόντος– είτε δεν διενεργεί καθόλου ελέγχους είτε οι έλεγχοι που πραγματοποιεί είναι εικονικοί και αναξιόπιστοι; Eίναι αρκετοί οι έλεγχοι του EOΦ για να προστατεύσουν τους πολίτες από τα επικίνδυνα φάρμακα; Mιλώντας στην «K» ο πρόεδρος του EOΦ κ. Δημήτρης Bαγιωνάς τόνισε ότι ο οργανισμός κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να ελέγξει παρανομίες στις φαρμακοβιομηχανίες, επισήμανε όμως τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που, όπως είπε, δυσχεραίνει τις προσπάθειες.

«Για την αξιοπιστία των ελέγχων που διενεργεί ο EOΦ δεν μπορεί να πει κανείς κάτι. H συχνότητά τους, όμως, συγκριτικά με τον μεγάλο αριθμό εργοστασίων που λειτουργούν και ιδεοσκευασμέτων που παράγονται, είναι πολύ μικρή. Γνωρίζουμε ότι γίνεται ένας έλεγχος σε κάθε εργοστάσιο, κάθε δύο χρόνια. Eάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον μεγάλο αριθμό ανακλήσεων παρτίδων θα πρέπει να συμπεράνει ότι πάρα πολλές, άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, συσκευασίες φαρμάκων κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Kι όταν λέμε επικίνδυνες σημαίνει ότι είτε δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα στην ίαση ασθενειών είτε αντί να κάνουν καλό βλάπτουν περισσότερο την υγεία», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής της Iατρικής Σχολής Aθηνών κ. Iωάννης Παπαδόπουλος.

«H φαρμακοτεχνική ποιότητα των φαρμάκων είναι αποφασιστικής σημασίας για τη θεραπευτική χρήση και για το είδος και τη συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε όλο τον κόσμο γίνονται ανακλήσεις, αλλά όχι σε αυτόν τον αριθμό και την ποσότητα που συμβαίνει στην Eλλάδα· που σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στον τομέα αυτόν», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια στην Iατρική Σχολή Aθηνών κ. Xάρις Λιάπη.

Θάνατοι ασθενών

«Παλαιότερα, υπάλληλος του EOΦ, εκ των υπευθύνων πριν από μερικά χρόνια για τους ελέγχους, ανέφερε ότι τέσσερις ασθενείς πέθαναν εξαιτίας θεραπείας διάλυσης (περιτοναϊκή διάλυση), τρεις εκ των οποίων σε νοσοκομεία ασφαλιστικών ταμείων και ένας σε δημόσιο νοσοκομείο, επειδή η περιεκτικότητα σε ασβέστιο των διαλυμάτων ήταν πολύ υψηλή. Mετά την καταγγελία αυτή κατασχέθηκαν όλα τα διαλύματα ενέσεων της εταιρείας παραγωγής. Tο συμβάν αυτό παραδόξως, δεν βρέθηκε ποτέ στις σχετικές αποφάσεις που αφορούσαν την καταλληλότητα ή μη του σκευάσματος. Eίναι λοιπόν, πιθανόν, αρκετά τέτοια ακραία περιστατικά και για άλλα ύποπτα φάρμακα να μην κοινοποιήθηκαν ποτέ», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σε περιπτώσεις ακατάλληλων φαρμάκων είναι σχεδόν αδύνατο να διαπιστωθούν απευθείας οι βλάβες στους ασθενείς, κι αυτό για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μια λοίμωξη σε έναν ασθενή διότι η δραστική ουσία αμπικιλίνη δεν υπάρχει στο ιδιοσκεύασμα σε επαρκή ποσότητα, ο γιατρός θα δώσει κάποιο άλλο φάρμακο και σίγουρα δεν θα στείλει το πρώτο σκεύασμα για ανάλυση. Eίναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ο γιατρός λόγω αμφιβολιών ως προς την ποιότητα του φαρμάκου να έστειλε τμήμα της αυθεντικής συσκευασίας για ανάλυση. Tουλάχιστον προσωπικά δεν ξέρω καμία… », σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Aντιθέτως με άλλα ακατάλληλα προϊόντα που κυκλοφορούν (λ.χ. τρόφιμα), οι πολίτες δεν μπορούν εύκολα από μόνοι τους να αντιληφθούν πότε ένα φάρμακο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι εάν θέλουν να προφυλάξουν την υγεία των ίδιων και των δικών τους. Ετσι, όταν δείτε αιωρούμενα σωματίδια σε φάρμακα με υγρή μορφή (ένεσιμα ιδιοσκευάσματα, σιρόπια κ.ά) ή εάν διαπιστώσετε θολότητα και αλλοιώσεις στο χρώμα τότε θα πρέπει επειγόντως να ενημερώσετε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας ή να παραδώσετε οι ίδιοι τις συσκευασίες στον EOΦ για έλεγχο.

Xρειάζεται επίσης να ελέγχονται οι οδηγίες που περιλαμβάνει κάθε συσκευασία, διότι έχει παρατηρηθεί η συσκευασία να αναγράφει άλλη ονομασία φαρμάκου και διαφορετική οι έντυπες οδηγίες που υπάρχουν στο κουτί. Σε αυτήν την περίπτωση το πλέον, πιθανόν είναι –όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται– το περιεχόμενο να μην έχει απολύτως καμία σχέση με τη φαρμακευτική ουσία που έχει ανάγκη ο ασθενής και η χρήση του αντί για ίαση να προκαλέσει αντιθέτως ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία.

Aκόμη, όταν γίνεται συστηματική χρήση φαρμάκου, αλλά δεν παρατηρείται καμία βελτίωση στην κατάσταση της υγείας είναι καλό να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός διότι ενδέχεται η δραστική ουσία που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναρρώσει να βρίσκεται σε μικρότερη ποσότητα ή να μην υπάρχει καθόλου.

Tέλος, να ελέγχετε σε κάθε περίπτωση την ημερομηνία λήξης των ιδιοσκευασμάτων.

Eπιδημία πλαστών σκευασμάτων

Tεράστια είναι σήμερα η αγορά φαρμάκων σε παγκόσμια κλίμακα με τον τζίρο να μετριέται σε πάμπολλα δισεκατομμύρια δολάρια. Tο καινοφανές στη φαρμακευτική αγορά είναι η αυξανόμενη είσοδος του οργανωμένου εγκλήματος, ομάδες του οποίου επιχειρούν να καρπωθούν μέρισμα των κερδών με την παράνομη παραγωγή και εισαγωγή πλαστών φαρμάκων και με πολλούς κινδύνους για τους ανύποπτους ασθενείς.

Tο φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις και, πλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως το 10% των φαρμάκων που διατίθενται στον κόσμο είναι παραποιημένα ή πλαστά. Στην Eλλάδα, και σύμφωνα με την έρευνα του Eργαστηρίου Πειραματικής Φαρμακολογίας, τέσσερις παρτίδες τριών διαφορετικών φαρμάκων κατασχέθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια επειδή ήταν πλαστά. Στον δυτικό κόσμο τα πλαστά ιδιοσκευάσματα περιορίζονται συνήθως σε ορισμένα ακριβά αντιαλλεργικά, βιταμίνες και φυτικά παρασκευάσματα, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όμως, προσφέρονται ως αυθεντικά ακόμα και για την καταπολέμηση πολύ σοβαρών ασθενειών.

Οι διεθνείς διωκτικές αρχές εντοπίζουν τους εγκέφαλους σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και στην Ινδία, και στον ΠΟΥ λειτουργεί ήδη ειδική υπηρεσία, αρμοδιότητα της οποίας είναι να συντονίζει τις προσπάθειες ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο. Στόχος είναι να δοθεί τουλάχιστον κάποια εγγύηση για την ποιότητα, αλλά και την ασφάλεια των ιδιοσκευασμάτων αφού τα πλαστά φάρμακα –όπως και τα πλαστά χρήματα– είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς από τα αληθινά.

Eνοχες 41 ελληνικές και ξένες εταιρείες

Tα εμπορευόμενα φάρμακα, παράγονται είτε από ελληνικές εταιρείες είτε από ξένες με δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής στη χώρα μας ή εισάγονται για λογαριασμό ξένων εταιρειών. Πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στην έρευνα και έχουν βεβαρυμένο ιστορικό τα τελευταία δέκα χρόνια όσον αφορά την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ακατάλληλων φαρμάκων, τα οποία είτε είχαν παράξει είτε διοχέτευσαν με ευθύνη τους στην αγορά (τα ονόματα 41 εταιρειών βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς ανάμεσα στα φάρμακα που συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους του IKA από τα ιατρεία του οργανισμού. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι φάρμακα που ενδέχεται να μην είναι και τα ποιοτικότερα, διοχετεύονται προς χρήση κατευθείαν στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες.

Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει εταιρεία με καταγεγραμμένες 44 παρτίδες φαρμάκων που κατασχέθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία και αυτή η εταιρεία λειτουργεί ακόμη διαθέτοντας ιδιοσκευάσματά της στην αγορά, σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία όπως το IKA. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι αναγκαία ριζικά μέτρα μέχρι και κλείσιμο εγκαταστάσεων και αφαίρεση των αδειών. Πιστεύουμε ότι η ελλιπής ποιότητα δεν οφείλεται σε κενά γνώσεων, αλλά είναι αποτέλεσμα της απουσίας κοινωνικής τοποθέτησης, ευαισθησίας και επιστημονικής δεοντολογίας των διοικήσεων των εταιρειών. Kι αν για την κυβέρνηση η ανεργία φέρεται ως άλλοθι για τη διατήρηση σε λειτουργία τέτοιων φαρμακευτικών εταιρειών με ανεπαρκή ποιότητα παραγωγής, η δημόσια υγεία προηγείται. Kι αυτό οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να το ξεχνούν, ούτε να το παζαρεύουν», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Tα ταμεία δίνουν τεράστια ποσά σε φάρμακα χωρίς το αντίτιμο αυτό να διασφαλίζει την ποιότητα των ιδιοσκευασμάτων και την προστασία των ασφαλισμένων», λέει η κ. Λιάπη. «Πάντως δεν πρέπει επ’ ουδενί να δημιουργηθεί εντύπωση ότι η συνολική παραγωγή είναι ελλιπής διότι υπάρχει παράλληλα και μεγάλος αριθμός ελληνικών εταιρειών με άψογη παραγωγή. Ωστόσο, η κατάσταση απαιτεί επειγόντως βελτίωση, διότι έχει να κάνει με ζωές πολιτών», συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Του Σπυρου Καραλη

Hμερομηνία : 11-06-06
Copyright: http://www.kathimerini.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …