Φαρμακολογικές θεραπείες για τις νοητικές δυσλειτουργίες – Αποκαθιστώντας τον εγκέφαλο

Οι νοητικές δυσλειτουργίες, όπως η ασθένεια Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι διάφορες παράνοιες, η επιληψία, οι αγγειακές διαταραχές και τα εγκεφαλικά τραύματα, αποτελούν μεγάλο βάρος για τους πάσχοντες, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Η πιθανότητα της νευροφαρμακολογικής αποκατάστασης των ασθενών με τέτοιες δυσλειτουργίες είναι μια πρόκληση για τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές. Σε μια ειδική έκδοση Συμπεριφοριστικής Νευρολογίας, έξι άρθρα ερευνούν τις τελευταίες εξελίξεις στη φαρμακολογική θεραπεία επιλεγμένων κλινικών διαταραχών.

Οι εκδότες της ειδικής έκδοσης Reva Klein, Patrick McNamara και Martin L. Albert (από το Κέντρο Έρευνας για την Αφασία Harold Goodglass, Τμήμα Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και την Υπηρεσία Ιατρικής Έρευνας του Συστήματος Υγείας της Βοστόνης) σε ένα εισαγωγικό άρθρο, περιγράφουν τη συλλογή τους από συνεισφορές, που κάλυψε όχι μόνο θεραπείες υπαρχόντων ασθενειών, αλλά επίσης προσεγγίσεις για πρόληψη και αποκατάσταση.

Τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας έχουν καθορίσει μια Πρωτοβουλία Καθοδήγησης για τη Μεταποιητική Έρευνα: “Για να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία, οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα πρέπει να μεταποιούνται σε πρακτικές εφαρμογές. Τέτοιες ανακαλύψεις αρχίζουν τυπικά “στον πάγκο” με βασική έρευνα – στην οποία οι επιστήμονες μελετούν την ασθένεια σε μοριακό ή κυτταρικό επίπεδο – και μετά προχωρεί στο κλινικό επίπεδο…Η Μεταποιητική Έρευνα έχει αποδειχτεί μια δυναμική διαδικασία που ηγείται της κλινικής έρευνας. Εντούτοις, μια ισχυρή υποδομής έρευνας θα μπορούσε να ενισχύσει και να προωθήσει αυτόν τον κρίσιμο τομέα της προσπάθειας της κλινικής έρευνας”. Σύμφωνα με τους εκδότες, οι κλινικοί γιατροί και οι ερευνητές, για το μεγαλύτερο μέρος, έχουν ακόμα να δεχτούν την πρόκληση.

Τα πρώτα τρία κείμενα συζητούν διαταραχές (παράνοιες, αγγειακές διαταραχές και εγκεφαλικά τραύματα) που μοιράζονται μια μακρά παράδοση έρευνας στις νοητικές διαταραχές. Μελέτες στη φαρμακολογική διαχείριση των νοητικών δυσλειτουργιών σε αυτές τις διαταραχές είναι αξιόλογα πιο προχωρημένες από εκείνες για τις διαταραχές που αναλύονται στα τελευταία τρία κείμενα (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας και επιληψία).

Στην ανασκόπησή τους για τις παράνοιες, οι Ringman και Cummings συζητούν πώς οι χοληστερινικοί καταστολείς όπως οι donepezil, rivastigmine και galantamine έχουν παρουσιάσει αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της νόησης και της σφαιρικής θέσης σε ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις της ασθένειας Αλτζχάιμερ. Τα οφέλη από αυτά τα φάρμακα, όμως, είναι περιορισμένα και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει προς το παρόν αποδεδειγμένη θεραπεία για την πρόληψη της παράνοιας.

Στο κείμενό τους για τις εγκεφαλοαγγειακές διαταραχές, ο Romero και οι συνεργάτες του ανασκοπούν πρόσφατες έρευνες σε βασικούς μηχανισμούς των νευρωνικών τραυμάτων. Επικεντρώνονται πάνω σε νέες ευκαιρίες για την προώθηση της ανάνηψης μετά τον τραυματισμό ή της προστασίας ενάντια στην κυτταρική ζημιά από την πρώτη στιγμή.

Για τη θεραπεία των νοητικών διαταραχών μετά από τραυματισμού του εγκεφάλου, οι Arciniegas και Silver σημειώνουν ότι τέτοιες βλάβες στους τομείς της αφύπνισης, της ταχύτητας διανοητικής επεξεργασίας και της προσοχής μπορεί να βελτιωθεί με παράγοντες που ενισχύουν τη κετοχολαμινεργική μετάδοση. Όταν η κυρίαρχη μετατραυματική βλάβη βρίσκεται στην περιοχή της μνήμης, οι χολινεργικοί παράγοντες συνιστώνται. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η φαρμακοθεραπεία είναι μόνο μία από διάφορες πιθανές παρεμβάσεις για μετατραυματικές νοητικές βλάβες και προς το παρόν θεωρείται κυρίως υποστηρικτική των μη φαρμακολογικών θεραπειών για τέτοια προβλήματα.
Στο κείμενό τους για τις νοητικές δυσλειτουργίες στην ασθένεια του Πάρκινσον, οι McNamara και Durso επισημαίνουν ότι πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον βιώνουν σημαντική νοητική βλάβη στον τομέα της εκτελεστικής λειτουργίας, που μπορεί να είναι συχνά τόσο επιβαρυντική όσο η μηχανική βλάβη. Αυτές οι πνευματικές βλάβες αντιδρούν μόνο μερικώς στη θεραπεία με λεβοντόπα. Οι δυο ερευνητές επισημαίνουν ότι έχουν γίνει μόνο ελάχιστες σωστά διεκπεραιωμένες κλινικές δοκιμές παρέμβασης που στόχευε στη βελτίωση της διανοητικής λειτουργίας στην ασθένεια Πάρκινσον.

Συζητώντας τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι Pierson και Griffith επισημαίνουν ότι οι νοητικές βλάβες στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι επικεντρωμένες στην εκτελεστική λειτουργία και την ταχύτητα της διανοητικής επεξεργασίας. Παρ’ όλο που η συναισθηματική ευρωστία και η φαρμακολογική σταθεροποίηση των σύνδρομων συγκινησιακών διαταραχών μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διανοητική απόδοση στη σκλήρυνση κατά πλάκας, σημαντικές δυσλειτουργίες μπορούν να παραμείνουν ακόμα και μετά τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Στο κείμενό τους για την επιληψία, οι Mula και Trimble σημειώνουν ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν συχνά διαταραχές προσοχής και μνήμης. Οι πηγές αυτών των νοητικών δυσλειτουργιών πιθανώς περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό υποβόσκουσας παθολογίας και των ίδιων των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την ανάγκη και υπόσχονται την επικέντρωση στη νευροπροστασία σε μελλοντικές έρευνες για την επιληψία και επισημαίνουν ότι ένας αριθμός από ψυχοτρόπους παράγοντες προωθούν τη συναπτογένεση και τη νευρογένεση, ενώ βελτιώνουν τη σκέψη.

Οι εκδότες πιέζουν για “την καθιέρωση μια εθνικής βάσης δεδομένων πάνω σε φάρμακα πιθανώς αποτελεσματικά για τη θεραπεία των νοητικών διεργασιών ή των συμπτωμάτων σε νευρολογικές διαταραχές. Προς το παρόν, η νευροφαρμακολογική λογοτεχνία είναι οργανωμένη σε παραδοσιακές ιατρικές στήλες, ανάλογα με τη διαταραχή. Ενώ μια τέτοια μέθοδος κατηγοριοποίησης είναι βέβαια αξιόλογη, μια εναλλακτική προσέγγιση που στοχεύει σε επιλεγμένα υποσυστήματα ή υποδιεργασίες μέσα σε μια μεγαλύτερη ενότητα για τη νοητική λειτουργία θα ήταν μάλλον χρήσιμη επίσης. Μια τέτοια βάση δεδομένων θα ήταν κλινικά χρήσιμη στη διευκόλυνση της ταυτοποίησης νέων πολλά υποσχόμενων θεραπειών σε όλους τους τύπους διαταραχών. Για παράδειγμα, τα επεισόδια των διαλείψεων της μνήμης είναι κοινά χαρακτηριστικά πολλών νευρολογικών ασθενειών και το προσεκτικό διάβασμα των άρθρων σε αυτή την Ειδική Έκδοση συστήνει ότι μια μικρή τάξη καταστολέων της χοληστερινάσης μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των διαλείψεων μνήμης, άσχετα με τη νευρολογική διαγνωστική ετικέτα.

2 Ιουνίου 2006
(μετάφραση: Ζαφειρία Κωστοπούλου)

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …