Φέτος πρέπει να δούμε αποτελέσματα!

ΜΕ «μεγάλες απαιτήσεις» ξεκίνησε το 2005 για την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ, όπως τονίζει ο ειδικός γραμματέας, Βασίλης Ασημακόπουλος, οι στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Ο κ. Ασημακόπουλος, συμπληρώνοντας περίπου ένα χρόνο από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ειδικός γραμματέας, μιλάει στο eWorking για την πορεία του Προγράμματος, την κατάσταση στην αγορά και τους στόχους που έχει θέσει για φέτος.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη μέχρι σήμερα πορεία του Προγράμματος;

– Όταν ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα, δε γνώριζα εκ των έσω την κατάσταση, δεν ήξερα δηλαδή τι ακριβώς να περιμένω. Ευτυχώς, όμως, καταφέραμε, σε ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, να επιταχύνουμε σημαντικά το ρυθμό υλοποίησης. Όταν παραλάβαμε το Πρόγραμμα, το Μάρτιο του 2004, τα νούμερα ήταν αρκετά απογοητευτικά. Το ποσοστό απορρόφησης δημόσιας δαπάνης βρισκόταν στο 11,8% και το ποσοστό των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί ήταν στο 17% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος. Στην περίοδο όμως που ακολούθησε και μέχρι τα τέλη του 2004, υπήρξε μια θεαματική αύξηση του ποσοστού απορρόφησης δημόσιας δαπάνης στο 19,2%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των συμβάσεων, στο 35%. Έτσι, κατά το 2004 δεν προέκυψε ουσιαστικά απώλεια κοινοτικών πόρων λόγω της εφαρμογής του κανόνα ν+2.

Ποιες ήταν οι αλλαγές που έγιναν και οι οποίες πιστεύετε ότι έδωσαν στο πρόγραμμα την ώθηση που χρειαζόταν;

– Η πρόοδος οφείλεται στην αναδιοργάνωση της Διαχειριστικής Αρχής της ΚτΠ, καθώς και στην επιτάχυνση των προκηρύξεων, των κατακυρώσεων και των συμβασιοποιήσεων νέων έργων πληροφορικής. Προτεραιότητα δόθηκε σε εντάξεις δράσεων για τον πολιτισμό, σε έργα που αφορούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως η κάρτα λειτουργικότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και υπηρεσίες για τον πολίτη, όπως το μέτρο 2.2 «ηλεκτρονική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη». Παράλληλα, η επιτροπή για τον καθορισμό της στρατηγικής και την ανάπτυξη της πληροφορικής, που συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο, βοήθησε στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων κρίσιμων και μεγάλων έργων πληροφορικής, όπως το Σύζευξις και τα έργα για την υγεία και την αστυνομία (Police Online). Επίσης, ενισχύθηκε η συμβατότητα των στόχων του Προγράμματος της ΚτΠ με τους ευρωπαϊκούς στόχους (e-Europe 2005) και έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης της στρατηγικής για την περίοδο 2007-2013. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι, εκτός από την αναδιοργάνωση της διαχειριστικής αρχής, πρόοδος επιτεύχθηκε και σε άλλα μέτωπα που αφορούν το Πρόγραμμα. Η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας ήταν ένα σημαντικό βήμα, ενώ ήδη προετοιμάζονται οι πρώτες μετρήσεις και σύντομα θα έχουμε έτοιμες σημαντικές έρευνες, όπως για παράδειγμα η πρόοδος της χώρας μας συγκριτικά με τους δείκτες του e-Εurope. Η μέτρηση της τελικής ωφέλειας στο επίπεδο του πολίτη και της επιχείρησης, με κοινούς ευρωπαϊκούς δείκτες από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο.

Πιστεύετε ότι, αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό και το 2005, θα έχουμε απομακρύνει τους κινδύνους σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα του Προγράμματος;

– Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα, δεδομένου ότι ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλή βάση και οι απαιτήσεις του 2005 είναι πολύ υψηλές. Η κυβέρνηση προχωρεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί το κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας και την εξυπηρέτηση του πολίτη Πρόγραμμα της ΚτΠ. Οι απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών φέτος, σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΚτΠ, είναι πολύ ψηλότερες από ό,τι το 2004. Η ΚτΠ ΑΕ θα πρέπει φέτος να «τρέξει» με πολύ ταχύτερο ρυθμό, καθώς είναι απαραίτητο να προκηρυχτούν και να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. Η ΚτΠ ΑΕ έχει αυτή τη στιγμή στην «ουρά» περίπου 43 έργα, τα οποία είναι μεν ενταγμένα, αλλά δεν έχουν ακόμη προκηρυχτεί. Αυτό θα πρέπει σύντομα να αλλάξει, ενώ δε σας κρύβω ότι συμμερίζομαι την ανησυχία των εταιρειών πληροφορικής σχετικά με την πορεία των έργων.

Τι άλλα μέτρα θα προωθήσετε, προκειμένου να εκπληρώσετε τους στόχους σας;

– Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για το Πρόγραμμα αποτελεί η έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή της πρότασης για το συντονισμό. Αναλυτικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία οργανωτικού σχήματος άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Επιτροπής Πληροφορικής σε όλα τα στάδια, από την κατάρτιση στρατηγικής ως την υλοποίηση των έργων. Επιπλέον, ενέκρινε την ανάληψη από την Επιτροπή Πληροφορικής της αρμοδιότητας διαμόρφωσης και σχεδιασμού των μεγάλων έργων, σε συνεργασία με τους φορείς άσκησης πολιτικής, ώστε να εξασφαλίζεται η συμβατότητα των παρεμβάσεων με το ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής σ’ αυτό τον τομέα.

Μέτρο το οποίο βοηθά την ταχύτερη υλοποίηση των έργων είναι και η αλλαγή στις διαδικασίες διενέργειας των διαγωνισμών. Έτσι προωθούμε τη μείωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής εταιρειών σε διαγωνισμούς, νέο διευρυμένο μητρώο αξιολογητών, αλλά και σύντμηση χρόνων αξιολόγησης και, τέλος, τη συζήτηση των προϋπολογισμών των μεγάλων έργων σε δημόσια διαβούλευση.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην αγορά πληροφορικής σήμερα;

– Αυτό που έχω αρχίσει να αισθάνομαι, ιδιαίτερα με τον ερχομό του νέου έτους, είναι ότι η κατάσταση στην αγορά έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Οι εταιρείες εμφανίζουν σήμερα μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι έχουν αρχίσει να εισρέουν χρήματα στα ταμεία τους. Υπάρχουν σήμερα αρκετά έργα σε φάση υλοποίησης, ενώ πρέπει να προσθέσω ότι η βελτίωση αυτού του κλίματος έχει αποτυπωθεί το τελευταίο διάστημα και στη Σοφοκλέους, με τη βελτίωση της πορείας που ακολουθούν οι μετοχικές τιμές των εταιρειών του κλάδου.

Επίσης, αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες σήμερα εμφανίζουν μια εικόνα συνεργασίας και σύμπνοιας, η οποία βοηθά σημαντικά στην ομαλή διενέργεια των διαγωνισμών και στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων.

Ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε σε ό,τι αφορά τα έργα; Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιοι τομείς όπου θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

– Ο βασικότερος στόχος μας για φέτος είναι να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από την υλοποίηση έργων για τους πολίτες. Έχει έρθει, δηλαδή, η ώρα να δούμε πώς μπορεί αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα να αλλάξει την καθημερινότητά μας, πώς μπορεί, δηλαδή, να βοηθήσει τον πολίτη στη διεκπεραίωση όλων των συναλλαγών του με την κυβέρνηση.

Έτσι, ένα μεγάλο μέρος των νέων έργων πληροφορικής αφορούν την ηλεκτρονική κυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, την ανάδειξη του πολιτισμού και την προώθηση του αναπτυξιακού του ρόλου στην προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ.

Εκτός από τη θετική επίπτωση στην περαιτέρω επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, τα νέα έργα -καθώς εισέρχονται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης- θα επιτρέψουν στους πολίτες τόσο να αντιληφθούν με απτό τρόπο τα οφέλη από την Κοινωνία της Πληροφορίας όσο και να αξιοποιήσουν τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.

Ποια είναι η γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσετε για την πληροφορική στην Ελλάδα;

– Οι κυβερνητικοί στόχοι για την Κοινωνία της Πληροφορίας μετά το 2006 βρίσκονται υπό κατάρτιση από την Επιτροπή για τον καθορισμό της Στρατηγικής και την Ανάπτυξη της Πληροφορικής. Η Επιτροπή συστάθηκε τον Ιούνιο του 2004 από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποτελέσει ενιαίο κέντρο πολιτικού σχεδιασμού, συντονισμού, ελέγχου και ανάπτυξης της πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο και ειδικότερα στο δημόσιο τομέα. Το πλαίσιο στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας για την περίοδο 2007-2013 οριοθετείται κατά κύριο λόγο από τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το σχέδιο δράσης «Growth & Jobs» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, στις αρχές Φεβρουαρίου, και κατευθύνεται από τους κύριους στόχους της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ, i2010 (European Information Society 2010), που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας, καθώς η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών σε ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων της οικονομίας αποτελεί βασικό μέσο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της εργασίας και τη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας· ως αποτέλεσμα, η Κοινωνία της Πληροφορίας συμβάλλει σημαντικά στη συνολική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν σημαντικά το ρόλο όλων των πολιτών διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους, βελτιώνοντας με ουσιαστικό τρόπο την ποιότητα της ζωής τους σε όλες τις πτυχές της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Εκτός από τους παραπάνω βασικούς στόχους, η εθνική στρατηγική για την Κοινωνία της Πληροφορίας 2007-2013 αναπτύσσεται ώστε να ενσωματώσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Χώρο της Πληροφορίας (European Information Space), με ιδιαίτερες δράσεις που αφορούν την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η στρατηγική της χώρας για την πληροφορική, της περιόδου 2007-2013, αλλάζει προσανατολισμό ενισχύοντας την «εξωστρέφειά» της και αποσκοπώντας στην αποδοτικότερη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Το πρόσωπο: Β. Ασημακόπουλος

Ο ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βασίλης Ασημακόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι καθηγητής Συστημάτων Αποφάσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ως μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΜΠ έχει ασχοληθεί εκτενώς με εφαρμογές των Συστημάτων Αποφάσεων σε σύγχρονα προβλήματα επιχειρηματικού σχεδιασμού, καθώς και με τη διεξαγωγή έρευνας σε σύγχρονα εργαλεία υποστήριξης της διοίκησης, στο πλαίσιο σημαντικού αριθμού έργων τα οποία χρηματοδοτούνται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. Έχει συγγράψει πάνω από 60 πρωτότυπες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ευρώπη: Από το «e» στο «i»

Τις βασικές αρχές που διέπουν τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την Κοινωνία της Πληροφορίας, με ορίζοντα το 2010, παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Β. Ασημακόπουλος. «Η στρατηγική για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε, μέχρι σήμερα, ως βάση την πολιτική e-Europe 2005. Όμως, το έτος-ορόσημο 2005 είναι ήδη εδώ και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για ευρεία διαβούλευση της ΕΕ με τις χώρες-μέλη, αναφορικά με το μέλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας» ανέφερε ο ειδικός γραμματέας της ΚτΠ.

Στελέχη της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου συνάντηση με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τις μελλοντικές κατευθύνσεις.

Κοινή διαπίστωση, στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτέλεσε το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν αξιοποιεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο τις νέες τεχνολογίες και δεν επενδύει στον απαιτούμενο βαθμό σε έρευνα που να οδηγεί σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας τοποθετήθηκαν με προτάσεις για ένα περισσότερο «ανθρωποκεντρικό» μοντέλο ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το οποίο δεν «επιβάλλει» κατευθύνσεις, αλλά αντίθετα δημιουργεί ένα περιβάλλον αυξημένων ευκαιριών και δυνατοτήτων στον ευρωπαίο πολίτη και στην επιχείρηση, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνών για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της παραγωγικότητάς τους.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας προς την ΕΕ είχαν ως βάση τρεις πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες διαφοροποιούν τη μέχρι σήμερα προσέγγιση: Η πρώτη εξέλιξη αφορά την επιτακτική ανάγκη για επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, κάτι που δε συμβαίνει στον επιθυμητό βαθμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά το σχέδιο δράσης «Growth & Jobs» για τη Λισαβόνα, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο, στις αρχές Φεβρουαρίου 2005, και το οποίο παρέχει ένα περισσότερο δομημένο «μονοπάτι» για την επίτευξη των στόχων.

Η τρίτη και πολύ σημαντική εξέλιξη για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας, με τίτλο i2010, η οποία αντικαθιστά το e-Europe και ανακοινώθηκε επίσης στις αρχές Φεβρουαρίου, από την αρμόδια επίτροπο Βιβιάν Ρέντινγκ.

Τι σημαίνει το «i»

Η ευρωπαϊκή στρατηγική i2010, που συνδιαμορφώνεται με την ΕΕ, περιλαμβάνει τρεις ερμηνείες του προθέματος «i», οι οποίες ταυτίζονται σε σημαντικό βαθμό με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ειδική Γραμματεία ΚτΠ.

1) Η πρώτη ερμηνεία-στόχος του προθέματος «i» στην ευρωπαϊκή στρατηγική i2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το «internal market for information services», δηλαδή η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, όπου η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και τεχνολογία διαχέονται στο εσωτερικό της Ευρώπης με μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοποιούνται από όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας είχε ήδη συμπεριλάβει στην τοποθέτησή της αναφορά στους υπό διαμόρφωση ελληνικούς στρατηγικούς στόχους για την πληροφορική, που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στο να ενσωματώσουν καλύτερα την Ελλάδα στον κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο της Πληροφορίας, με προσανατολισμό που ενισχύει την «εξωστρέφεια» της χώρας, αποσκοπώντας σε αμφίδρομη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

2) Η δεύτερη ερμηνεία-στόχος του προθέματος «i» στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική i2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το «investment in ICT innovation for competitiveness», δηλαδή επενδύσεις σε καινοτομία για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, προκειμένου να βελτιωθούν η ευρωπαϊκή και εθνική ανταγωνιστικότητα. Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο των συζητήσεων με την ΕΕ, είχε υποβάλει αντίστοιχες προτάσεις με στόχους για την ενίσχυση του «οριζόντιου ρόλου» των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής στην οικονομία, αναφερόμενη στη σημαντική συμβολή τους σε όλους σχεδόν τους κλάδους ως μέσου για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της εργασίας, καθώς και τη δημιουργία νέων καλύτερων θέσεων εργασίας.

3) Η τρίτη ερμηνεία-στόχος του προθέματος «i» στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική i2010 είναι το «inclusion and better quality of life», δηλαδή η ισότιμη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών και η εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής, μέσω των δυνατοτήτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει, μαζί με το στόχο της ανταγωνιστικότητας, ως βασική κατεύθυνση για την Κοινωνία της Πληροφορίας ενόψει 2010, τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στα οφέλη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τη συνεχή ενεργοποίησή τους και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής.

Έμφαση στο e-government

Ο ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθ. Β. Ασημακόπουλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), τονίζοντας πως «αποτελεί οριζόντιο στόχο, καθώς μια δημόσια διοίκηση που γίνεται αποδοτικότερη μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής, συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών όσο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Στο πλαίσιο της από κοινού διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής, τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει πιο συστηματική και σαφής ιεράρχηση των στόχων για την Κοινωνία της Πληροφορίας, αντανακλώντας πλήρως την άποψη ότι «αν όλα είναι προτεραιότητα, τίποτα δεν είναι προτεραιότητα».

Ως συνέπεια του σχεδίου δράσης «Growth & Jobs» του προέδρου της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο, επιχειρησιακά προγράμματα-στόχοι, όπως η Κοινωνία της Πληροφορίας, αποτελούν το κυριότερο μέσο για την επίτευξη της στρατηγικής της Λισαβόνας, καθώς ανταποκρίνονται πληρέστερα στους οριζόντιους στόχους της νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης.

Οι συζητήσεις των στελεχών της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να ολοκληρωθεί η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική i2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στη βάση μιας καλύτερα προσδιορισμένης και περισσότερο οργανωμένης στόχευσης.

ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ
mkal@naftemporiki.gr

eWORKING
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …