PDA

Επιστροφή στο Forum : κορτιζονη και διατροφη

viki_thess
13-09-07, 13:22
γεια σας και παλι:tooth:
θα θελα αν ξερει καποιος να μου δωσει καμια συμβουλη πανω στο θεμα κορτιζονη και διατροφη.
εχει ενα χρονο που παιρνω κορτιζονη και θα παιρνω για παντα. γνωριζω οτι δεν πρεπει να τρωω αλατι και ζαχαρη αλλα με την αυξηση της ορεξης απο την κορτιζονη ποιος μπορει να αντισταθει ειδικα στα γλυκα;νταξ αλατι δεν τρωω παρα μονο σε ψωμι κασερι κλπ που ειναι ενσωματωμενη ποσοτητα νατριου μεσα.κατα τ αλλα τρωω τελειως αναλατα.
το θεμα ειναι οτι η κορτιζονη εχει μπλοκαρει το μεταβολισμο μου μεσα σε 6 μηνες εβαλα 10 κιλα στα οποια μενω σταθερη απο τοτε ευτυχως και τωρα οσο και να κανω διαιτα χανω πολυ δυσκολα και τα βαζω σε μια δυο μερες αν φαω λιγο σαν ανθρωπος:fool:
θελω αν ξερετε κατι που να βοηθησει το μεταβολισμο μου να κανει καυσεις και ετσι να χασω τα κιλα που εβαλα.:worry:

parmani
07-10-07, 00:29
Καλησπέρα,
Θα ήθελες ν' αναφέρεις τι δόση κορτιζόνη παίρνεις;

stefanjohn
20-12-07, 12:55
Αν θέλεις εγγυημένα αποτελέσματα κάνε μια επίσκεψη στο www.fitforlife.gr και δες όλα τα προϊόντα μας τα οποία είναι 100% φυτικά, υποαλλεργικά και δεν είναι συμπληρώματα αλλά υποκατάστατα γεύματος!! Ελεγμένα από το κράτος τα οποία κυκλοφορούν σε 65 κράτη για 27 ολόκληρα χρόνια και τα χρησιμοποιούν περίπου 60.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Μην χάνεις χρόνο...

Wizard
20-12-07, 20:44
Ένας πολύ σημαντικός λόγος που η κορτιζόνη παχαίνει, είναι γιατί προκαλεί ινσουλινο-αντίσταση. Δηλαδή, εμποδίζει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη, η οποία λειτουργεί ως ο μεταφορέας για τη μεταφορά των υδατανθράκων στα κύτταρα. Αυτό συνεπάγεται η πλεονάζουσα ποσότητα υδατανθράκων να αποθηκεύεται στον ιστό υπό τη μορφή λίπους.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις την ευαισθησία των κυττάρων σου στην ινσουλίνη είναι να χρησιμοποιείς κανέλλα. Είναι ίσως ότι πιο αποτελεσματικό υπάρχει ανάμεσα σε κάθε τροφή, βότανο ή διατροφικό συμπλήρωμα. Πρόσεξε όμως γιατί η κανέλλα σε μεγάλες δόσεις προκαλεί εντερικές διαταραχές. Το ανώτερο μία κουταλιά της σούπας την ημέρα, κατανεμημένη ανάμεσα στα γεύματα. Η ποσότητα κανέλλας όμως που θα μπορείς να καταναλώνεις ημνερησίως θα εξαρτηθεί και από την ανοχή σου στη κανέλλα. Εσύ θα καταλάβεις από μόνη σου αν θα πρέπει να τρως λιγότερο από μία κουταλιά. Το μοσχοκάρυδο είναι άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Το ίδιο και το σκόρδο, αλλά μόνο ωμό.

Κάτι άλλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης είναι η καρνιτίνη. Κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα στο εμπόριο. Συμβουλεύσου τον φαρμακοποιό σου. Σε ό,τι αφορά την σωματική δραστηριότητα, η αερόβια άσκηση και η άσκηση με βάρη είναι πραγματικά δύο πολύ αποτελεσματικοί τρόπο για να αυξήσεις την ευαισθησία των κυττάρων σου στην ινσουλίνη.

Αλλά εμπλέκεται και η κατακράτιση νατρίου στο πρόβλημα. Το νερό της βρύσης περιέχει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα νατρίου για κάποιον που παίρνει μακροχρόνια κορτιζόνη. Προτίμησε εμφιαλωμένο νερό, κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο. Το τυρί που αναφέρεις έχει τόσο αλάτι όσο 10 κουβάδες νερό βρύσης. Επίσης και το ψωμί περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου, αλλά εξαιτίας του αμύλου δεν γίνεται γευστικά αντιληπτό.

Συνοψίζω:
Ναι στη κανέλλα, στη καρνιτίνη, στο μοσχοκάρυδο και στο σκόρδο. Ναι επίσης και στη γυμναστική, αερόβια ή βάρη.

Όχι στο νερό της βρύσης, στο ψωμί του εμπορίου (μπορείς πάντα να φτιάξεις δικό σου ψωμάκι χωρίς αλάτι), στο τυρί που αναφέρεις και σε ότι άλλο περιέχει νάτριο. Προσπάθησε τέλος να αποφύγεις όλα τα τηγανητά. Αγόρασε ατμομάγειρα. Όχι ακόμα (και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό) στη κατανάλωση υδατανθράκων μετά τις 3 ή 4 το απόγευμα. Προτίμησε κάποιου είδους άπαχη πρωτεϊνη. Για παράδειγμα κοτόπουλο χωρίς τη πέτσα μαγειρεμένο στον ατμό, μαζί με λαχανικά ασφαλώς.

Wizard
24-12-07, 21:59
Επίσης πολλά μικρά γεύματα 4 με 5 και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Shinobi
24-04-08, 18:56
Γιατί πέρνεις κορτιζόνη; Τι δόσεις και πόσες φορές τη μέρα;

Αν παχαίνεις με τη κορτιζόνη τότε πρέπει να μετρήσεις τα επίπεδα ελεύθερης ή freeΤ3 στο αίμα. Μετά από ένα διάστημα η κορτιζόνη εμποδίζει τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί πλέον ο θυροειδής σου- είναι μία από τις αιτίες υποκλινικού υποθυροειδισμού. Αυτό επηρεάζει το μεταβολισμό σου όσο τίποτε άλλο καθώς αν η ποσότητα Τ3 που μπαίνει μέσα στα κύτταρα είναι περιορισμένη θα έμφανίσεις ουκ ολίγα προβλήματα. (αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών, brain fog, πονοκεφάλους, διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος κτλ κτλ)

Σε μερικούς ανθρώπους επέρχεται TSH escape (αν και αυτό δε ξέρω πόσο καλό είναι) και επανευαισθητοποίηση κάποιων ηπατικών και θυροειδικών υποδοχέων και επανενεργοποίηση ηπατικών ενζύμων κάποια στιγμή και μπορεί να αναπροσαρμοστεί αυτή η κατάσταση αλλά οι περισσότεροι δυστηχώς όχι μόνο παχαίνουν αλλά και δεν ιδρώνουν καθόλου μετά από ένα στάδιο. Πολλοί γιατροί το προσπερνάνε αυτό σαν κάτι ανευ σημασίας. Δυστηχώς η δράση της κορτιζόνης στην ινσουλίνη είναι επίσης περίπλοκη αλλά και εμένα που δεν παράγει ο οργανισμός μου αρκετή κορτιζόλη πάλι εμφανίζω αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε δε ξέρω τι μπορείς να κάνεις για αυτό, είναι μια trial and error κατάσταση καθώς οι υποδοχείς παίζουν πολλά παιχνίδια.

Σε περίπτωση πάντως που η freeT3 σου έχει πέσει κάτω απο 2.5 pg/ml ασχέτως της TSH τότε να ξέρεις πως μπορεί να έχεις αναπτύξει υποθυροειδισμό και θα είναι καλό να πας σε έναν καλό ενδοκρινολόγο (ψάξε βρες) να σε δεί. Στην αμερική χορηγούνε armour ένα καινούριο φάρμακο σε περιπτώσεις υποκλινικού υποθυροειδισμού για κάποιους μήνες.

Τα στεροειδή είναι πολύ δυνατά φάρμακα. Δυστυχώς. Τουλάχιστον εσύ μπορείς να πάρεις κάτι, ενώ εγώ είμαι και steroid responder, 5 βδομάδες κορτιζόνης με στείλανε στο νοσοκομείο, έχω χάσει μέρος της ορασής μου.

Ασχετο, ιδρώνεις φυσιολογικά, όπως παλιά? Τους ηλεκτρολύτες σου τους ελέγχεις στο αίμα πως κυμάινονται?

WIzard, πολύ ενδιαφέρον αυτό με τη κανέλα θα το δοκιμάσω και εγώ. Σε πόσο χρονικό διάστημα ενδέχεται να υπάρξει διαφορά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ουτως η άλλως τους αποφεύγω αλλά έστω και τις μικρές ποσοτητες που καταναλώνω τυχαία;

То ψωμί και το τυρί είναι προς αποφυγήν, έτσι τη πάτησα και εγώ μου λέγανε πως τόσο ή έλλειψη που είχε ο οργανισμός μου όσο και η δοσολογία που λάμβανα ήταν πολύ μικρή για να πάθω κάτι (10mg υδροκορτιζόνης) και έτρωγα άφοβα αλάτι σε φαγητά κτλ. Το αποτέλεσμα για τα μάτια μου και την πίεση στο κεφάλι ήταν μοιραίο, αν και πάλι οι γιατροί μου λένε ότι είναι περισσότερο λόγω της κατάστασής μου παρά απόρροια του φαρμάκου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
24-04-08, 21:21
Δυστυχως εχεις πολυ δικιο στα λεγομενα σου Shinobi, ετσι και χειροτερα ειναι.
Η κορτιζονη παροτι λυνει (μαλλον καταστελει θα ηταν η σωστη εκφραση) πολλα προβληματα δημιουργει κι αλλα τοσα απλα συνηθως δεν τους δινουμε την πρεπουσα σημασια καθως οι εμμεσες επιπτωσεις της ειναι ειτε σε ασχετα με το λογο που την παιρνουμε θεματα ειτε ειναι μακροπροθεσμες!

Η κορτιζονη προυποθετει καταργηση αλατιου (νατριο) μειωση στο ελαχιστο των ζαχαρων και περιορισμο των λιπαρων.
Επισης απαιτειται ληψη ασβεστιου (και μαζι βιταμινη D αφου αυτα πανε πακεττο) για αποφυγη αργοτερα οστεοπορωσης ενω αν εχεις ανεβασει επιπεδα σακχαρου (αυξηση ινσουλινοαντιστασης) καλο ειναι να προσεχεις αυτα που λενε τα παιδια πιο πανω, απλα να προσθεσω οτι το χρωμιο - ενα παρεξηγημενο/παραμελλημενο μεταλλο - ειναι το μονο που μειωνει αμεσα και σημαντικα την ινσουλινοαντσταση λαμβανομενο σε δοσεις πανω απο 200mg ημερισιως!

Οτι καλο κανεις παντως σιγουρα βοηθα, μεχρι τωρα δεν ετυχε να ακουσω απο γιατρο περαν του περιορισμου αλατιου να αναφερει περι εξετασεων σακχαρου ποσο λοιπον για ανωμαλες θυρεοειδους που λετε οταν συνταγογραφει κορτιζονη για οποιονδηποτε λογο, να προσθεσω πως και ο ψευδαργυρος βοηθα στην καλη λειτουργια του θυρεοειδη και γενικοτερα των αδενων του οργανισμου.

Wizard
25-04-08, 11:59
Η κανέλλα κανονικά επιφέρει άμεση βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Προσοχή μόνο γιατί σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τις τιμές των ηπατικών ενζύμων. Όχι πάνω από μία, άντε μιάμιση κουταλιά του γλυκού την ημέρα, κατανεμημένη μαζί με τα γεύματα. Επίσης και το μοσχοκάρυδο έχει ανάλογη δράση, αν και λιγότερη αποτελεσματική από την κανέλλα.

Η κανέλλα είναι μία ιδιαίτερα πλούσια πηγή χρωμίου, ωστόσο έρευνα έδειξε πως η ικανότητά της να ευαισθητοποιεί τα κύτταρα στην ινσουλίνη είναι άσχετη από την περιεκτικότητά της σε χρώμιο. Το χρώμιο πράγματι αυξάνει την ευαισθησία κάποιου στην ινσουλίνη, αλλά έχει ενοχοποιηθεί και για καρκινογενέσεις. Ίσως επειδή αυξάνοντας τον μεταβολισμό αυξάνει παράλληλα και την οξειδωτική πίεση, αλλά χωρίς να παρέχει και τους ανάλογους αντιοξειδωτικούς παράγοντες (σε αντίθεση με την κανέλλα, που αποτελεί ένα πραγματικά φοβερό αντιοξειδωτικό)

Πολύ αποτελεσματικό είναι και το πράσινο τσάι, αλλά είναι διεγερτικό, γι αυτό στη περίπτωση σου «νίντζα» ίσως να μην ενδείκνυται.

Wizard
25-04-08, 12:02
να προσθεσω πως και ο ψευδαργυρος βοηθα στην καλη λειτουργια του θυρεοειδη και γενικοτερα των αδενων του οργανισμου.Και το σελήνιο, σε περίπτωση υπολειτουργίας του αδένα.

kwnna
22-12-08, 19:01
καλησπέρα,
θα ηθελα να μαθω και γω καποια πραγματα για την κορτιζονη γιατι ειμαι λιγο ασχετη....πριν 20 μερες περιπου ξεκινησα να παιρνω και θα παιρνω για 3 μηνες συνολικα. Γενικά εχω κοψει τελειως το αλατι και τη ζαχαρη εκτός απο ψωμί που και απ'αυτο τρωω ελάχιστο. Γνωρίζετε αν το μαυρο ψωμι ειναι καλυτερο η εχει την ιδια ποσοτητα αλατιου με το ασπρο? Επισης πριν απο καποιες μερες εφαγα ενα γευμα με κανονικη ποσοτητα αλατιου, και ειδα αμεσως αποτελεσματα(πρηξιμο ιδιαιτερα στο προσωπο). Αν συνεχισω να τρωω τελειως αναλατα, θα φυγει το πρηξιμο συντομα η θα φυγει μολις τελειωσω τη θεραπεια?? Επισης για την κανελα που αναφερθηκε, κανει καλο σε οποιαδηποτε μορφη, ετσι? εννοω οτι δεν χρειαζεται να την τρωω σκετη?
ευχαριστω πολυ.....:-)

tania5153
13-02-09, 00:17
Καλησπέρα σας.Εδώ και 2 μηνες παίρνω κορτιζόνη 10 mg και εδω και 2 μερες και μεχρι το Πάσχα θα παίρνω 20 mg.Το πρόβλημά μου είναι το εξής:Θα λείπω για 10 μερες,οπότε αυτο σημαινει οτι θα τρωω έξω.Λοιπόν,ξέρω οτι πρέπει να αποφεύγω κυρίως το αλάτι.Τα φαγητά έξω είναι ανάλατα?Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη?Εντάξει,δε θα παραγγέλνω τηγανητα και μαγειρευτά,αλλα ψητά.Ξέρω οτι στις σαλατες δεν βαζουν αλάτι.Ομως στα ψητα,π.χ. μπριζολες,κοτοπουλο σχαρας κτλ βάζουν?Τί μπορώ να τρωω γενικά ώστε να μην πάρω περιττα κιλά?Και κάτι άλλο.Γίνεται να χάσει κανείς κιλά ενω παίρνει κορτιζόνη?Είναι εφικτό κάτι τέτοιο?Σας ευχαριστώ πολύ...

Wizard
01-03-09, 10:54
Και το σελήνιο, σε περίπτωση υπολειτουργίας του αδένα.Άσχετο, μετά από τόσο καιρό, αλλά επειδή αναφέρθηκε ο θυρεοειδής, τελικά το σελήνιο, από μόνο του τουλάχιστον, επιδεινώνει την κατάσταση του υποθυρεοειδισμού.

ts0ukak1
02-06-09, 13:11
γεια σας, υπαρχει περιπτωση να παρω κ εγω μια μικρη ποσοτητα κορτιζονης (10mg ημερησιως = 2 prezolon τη μερα για 20 μερες), ως δοση συντηρισης για οσφυαλγια.

Γενικα εχω ευαισθητο στομαχι, τα mesulid με ειχαν ξετιναξει κ τα σταματησα!!!

Εχει κανεις συγκριτικη εμπειρια κορτιζονης κ μη στεροειδων αντιφλεγμονωδων να μου πει???

Γενικα ειχατε προβληματα στο στομαχι με την κορτιζονη???

thanks,
Nikos

sgial
02-06-09, 13:43
γεια σας, υπαρχει περιπτωση να παρω κ εγω μια μικρη ποσοτητα κορτιζονης (10mg ημερησιως = 2 prezolon τη μερα για 20 μερες), ως δοση συντηρισης για οσφυαλγια.

Γενικα εχω ευαισθητο στομαχι, τα mesulid με ειχαν ξετιναξει κ τα σταματησα!!!
Εχει κανεις συγκριτικη εμπειρια κορτιζονης κ μη στεροειδων αντιφλεγμονωδων να μου πει???
Γενικα ειχατε προβληματα στο στομαχι με την κορτιζονη???
thanks,
Nikos
Να ρωτήσεις το γιατρό σου δεν θα σου πέρασε απ΄ το μυαλό.
Η ¨εμπειρία¨ κάποιου που δεν τον ξέρεις παρά μόνο σαν ψευδώνυμο μάλλον θα είναι και η πιο αξιόπιστη ...
Ιερεμίας

Δανάη
02-07-09, 22:04
Μια ακομα ερωτηση...πως γινεται να διαγραψω ενα μνμ ;

Ευχαριστω εκ των προτερων:smile:

Δανάη
02-07-09, 22:07
Καλησπέρα σε ολούς:hi:

Λεγομαι Δαναη και είμαι και εγώ ενα απο τα νέα μέλη του site και πάσχω απο ΡΑ...αν και ολοι οι γιατροι μεχρι στιγμης μου λενε οτι δεν βγαινει θετικο το ΡΑ τεστ που εχω κανει και κανω τοσα χρονια, ξοδευοντας απειρες ποσοτητες του πολυτιμου αιματος μου....:tongueout:
Ειμαι 26 και μου εμφανιστηκε απο την μια μερα στην αλλη στα 17 μου...ειχα μονιμως προβλημα μονο με το αριστερο γονατο και τωρα μου εμφανιστηκε σοβαρο προβλημα και στο αλλο....σαν την κουτση μαρια πηγαινω :onetooth:

Ο λογος που σας γραφω ειναι ο εξης...ο γιατρος μου ειπε να ξεκινησω θεραπεια με κορτιζονη (methotrexate 2,5) και παραλληλα να παιρνω και το medrol 4 και το filicine, επειδη εχω και υποθυρεοειδισμο και λαμβανω τα L-Thyroxin Henning 75 (levothyroxin-natrium).

Εχω ακουσει πολλα, περισσοτερο ασχημα, για την κορτιζονη και ηθελα να ρωτησω αν οντως ισχυει οτι υπαρχει προβλημα με τις τροφες που περιεχουν αλατι και ζαχαρη (ειμαι απιστευτη γλυκαντζου και ποτε δεν υπηρξα πανω απο 57 κιλα...καλος μεταβολισμος..ζηλια ζηλια!!!)...απλα ο γιατρος μου ειπε οτι ολα αυτα ειναι υπερβολες και να μην δινω βαση!

Αυτα τα πολλα και συγνωμη που σας κουρασα, απλα εχω πολλες αποριες και ανησυχιες, γιατι αλλο να σου τα λεει ο γιατρος και αλλο να τα ακους απο ανθρωπους που πασχουν απο αυτη την υπουλη ασθενεια και βιωνουν καθε μερα τα αρνητικα της.

Φιλικα Δαναη:smile:

lamprosskordas
03-07-09, 13:40
Είχα πάρει και εγώ κορτιζόνη ένα φεγγάρι,μέσω ορού και το μόνο σύμπτωμα που έπαθα ήταν ότι γέμισα σπυράκια στο πρόσωπο τα οποία έφυγαν αμέσως μόλις σταμάτησα(έτρωγα κανονικά)

parmani
03-07-09, 14:58
Καλησπέρα σε ολούς:hi:

Λεγομαι Δαναη και είμαι και εγώ ενα απο τα νέα μέλη του site και πάσχω απο ΡΑ...αν και ολοι οι γιατροι μεχρι στιγμης μου λενε οτι δεν βγαινει θετικο το ΡΑ τεστ που εχω κανει και κανω τοσα χρονια, ξοδευοντας απειρες ποσοτητες του πολυτιμου αιματος μου....:tongueout:
Ειμαι 26 και μου εμφανιστηκε απο την μια μερα στην αλλη στα 17 μου...ειχα μονιμως προβλημα μονο με το αριστερο γονατο και τωρα μου εμφανιστηκε σοβαρο προβλημα και στο αλλο....σαν την κουτση μαρια πηγαινω :onetooth:

Ο λογος που σας γραφω ειναι ο εξης...ο γιατρος μου ειπε να ξεκινησω θεραπεια με κορτιζονη (methotrexate 2,5) και παραλληλα να παιρνω και το medrol 4 και το filicine, επειδη εχω και υποθυρεοειδισμο και λαμβανω τα L-Thyroxin Henning 75 (levothyroxin-natrium).

Εχω ακουσει πολλα, περισσοτερο ασχημα, για την κορτιζονη και ηθελα να ρωτησω αν οντως ισχυει οτι υπαρχει προβλημα με τις τροφες που περιεχουν αλατι και ζαχαρη (ειμαι απιστευτη γλυκαντζου και ποτε δεν υπηρξα πανω απο 57 κιλα...καλος μεταβολισμος..ζηλια ζηλια!!!)...απλα ο γιατρος μου ειπε οτι ολα αυτα ειναι υπερβολες και να μην δινω βαση!

Αυτα τα πολλα και συγνωμη που σας κουρασα, απλα εχω πολλες αποριες και ανησυχιες, γιατι αλλο να σου τα λεει ο γιατρος και αλλο να τα ακους απο ανθρωπους που πασχουν απο αυτη την υπουλη ασθενεια και βιωνουν καθε μερα τα αρνητικα της.

Φιλικα Δαναη:smile:

Δεν ξέρω γιατί ο γιατρός σου τόσο αγώγγιστα σου είπε πως το να προσέχεις το αλάτι και την ζάχαρη όταν παίνρεις κορτιζόνη, είναι υπερβολή, όταν μάλιστα έχεις και θυροειδίτιδα απ΄ότι γράφεις και προφανώς πρόβλημα με το αίμα (εκεί βέβαια η κορτιζόνη βοηθά), αν κρίνω από το filicine που σου πρότεινε. Βέβαια το medrol 4 (αυτό είναι η κορτιζόνη, στο γράφω γιατί θαρρώ πως τάχεις μπερδέψει λίγο) δεν είναι μεγάλη ποσότητα (ανάλογα με τα κιλά σου βέβαια), αλλά η μακροχρόνια χρήση της δεν είναι αμελιτέα ποσότητα. Βέβαια αν μιλάμε για χρήση 3-6 μήνες, τότε δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν δεν προσέξεις και πολύ το αλάτι όσον αφορά την κατακράτηση υγρών και την ζάχαρη, όσον αφορά τον διαβήτη. Οσο για την ΡΑ (γι' αυτό σου δίνει την methotrexate προφανώς) δεν έχει σημασία αν δεν βγαίνει θετικό το ΡΑ test. Σε μένα πιά δεν βγαίνει, ούτε καν τα αντισώματα του Λύκου δεν βγαίνουν πιά πάντα θετικά, λόγω της πολυπλοκήτητας της κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως δεν υπάρχουν τα νοσήματα.
Αποψή μου είναι, να πάρεις και μιά δεύτερη γνώμη από άλλο ρευματολόγο και ν΄ακολουθήσεις τις οδηγίες των γιατρών. Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση σ' αυτά τα νοσήματα κι έτσι πρέπει ν' αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς.
Αν θέλεις, τα λέμε εκτενέστερα on line μέσα από κάποιο messenger.

Δανάη
06-07-09, 15:40
Ευχαριστω πολυ που μπηκες στον κοπο να μου απαντησεις:hi:

Θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομα σχετικα με την διατροφη... αληθευει πως δεν κανει να τρωω μελι και επισης δεν κανει να λαμβανω συμπληρωματα που περιεχουν οποιαδηποτε μορφη ζαχαρης;;;;

Και ενα τελευταιο....μιας και ειναι καλοκαιρι και επειδη κοβουμε και καμια βουτια στην θαλασσα, δεν επιτρεπεται ουτε η ηλιοθεραπεια;;;

Ευχαριστω πολυ εκ των πρωτερον:smile:

parmani
06-07-09, 16:04
Ευχαριστω πολυ που μπηκες στον κοπο να μου απαντησεις:hi:

Θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομα σχετικα με την διατροφη... αληθευει πως δεν κανει να τρωω μελι και επισης δεν κανει να λαμβανω συμπληρωματα που περιεχουν οποιαδηποτε μορφη ζαχαρης;;;;

Και ενα τελευταιο....μιας και ειναι καλοκαιρι και επειδη κοβουμε και καμια βουτια στην θαλασσα, δεν επιτρεπεται ουτε η ηλιοθεραπεια;;;

Ευχαριστω πολυ εκ των πρωτερον:smile:

Σχετικά με την διατροφή δεν μπορώ να σου απαντήσω, γιατί πρώτη φορά ακούω για απαγόρευση μελιού. Εκτός και στο είπε γιατρός για κάποιο συγκεκριμένο λόγο που δεν μπορώ να γνωρίζω. Οσο για τα συμπληρώματα που περιέχουν ζάχαρη, μάλλον ο διαβητολόγος σου μπορεί να σου απαντήσει έγκυρα θαρρώ, που θα γνωρίζει την περιπτωσή σου. Ας μην γιατρίζουμε ανεύθυνα οι ασθενείς καλύτερα.

Οσον αφορά την ηλιοθεραπεία; Ε τι να σου πω; Λογικά στον ήλιο δεν πρέπει να κάθονται με τις ώρες ούτε οι υγιείς άνθρωποι. Εγώ πχ δεν πρέπει και δεν κάθομαι ποτέ ντάλα μεσημέρι και γενικώτερα δεν εκτίθομαι στον ήλιο (λόγω Λύκου), όχι μόνο κατόπιν προτροπής γιατρών, αλλά γιατί το καταλαβαίνω και η ίδια (αφού άμα καθήσω πολύ στον ήλιο, μετά περπατώ αλα Ορέστης Μακρής).

Ομως αυτά καλό είναι να τα ρωτήσεις στον γιατρό που ξέρει και το ιστορικό σου. Μην παρασύρεσαι από απαντήσεις ασθενών. Οσο κι αν γνωρίζουν την δική τους κατάσταση, δεν πρέπει να γιατρίζουν στους άλλους και μάλιστα σε αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία ακόμα και σε χίλια άτομα με το ίδιο νόσημα, δεν θα βρεις δύο να έχουν την ίδια εξέλιξη και τις ίδιες ανάγκες. Είναι εξατομικευμένη η κάθε θεραπεία και οδηγία του γιατρού.

Ωστόσο αν θέλεις να τα πούμε εκτενέστερα, στείλε μου πμ και τα λέμε η τηλεφωνικά η μέσω κάποιου messenger.

Στη διαθεσή σου και πάλι

Δανάη
07-07-09, 04:29
και παλι σ'ευχαριστω πολυ που μπηκες για αλλη μια φορα στον κοπο να μου απαντησεις:smile:

chrislilli
14-07-09, 15:42
καλησπερα.μπορειτε να μου απαντησετε αν η κορτιζονη δημιουργει εντονη τριχοφυια και ακμη? ευχαριστω πολυ.χριστινα.

gypsycat
14-07-09, 16:39
καλησπερα.μπορειτε να μου απαντησετε αν η κορτιζονη δημιουργει εντονη τριχοφυια και ακμη? ευχαριστω πολυ.χριστινα.

Ναί, μπορεί. 'Η χώρια, 'η καί τά δύο μαζί.

Στόν καθένα, έχει διαφορετικές "ανεπιθύμητες ενέργειες"...

parmani
14-07-09, 17:10

Τριχοφυία πολλές φορές προκαλεί. Για ακμή δεν έχω ακούσει τίποτα, αν και η ίδια κάνω μακροχρόνια χρήση και πολλά άτομα που ξέρω πως παίρνουν κορτιζόνη, δεν έχουν αναφέρει κάτι τέτοιο. Αλλωστε ο κάθε οργανισμός δεν αντιδρά το ίδιο.

Dinaki
14-07-09, 18:52
http://eof1.eof.gr/Syntagologio/Chapter6.htm#64
Δες Κορτικοστεροειδη ....
Εδω θα βρεις μια επισημη αναφορα για αντενδειξεις κτλ:bye::rose:

gypsycat
15-07-09, 03:57
Είναι τό ίδιο οι "αντενδείξεις" μέ τίς "ανεπιθύμητες ενέργειες";

Dinaki
15-07-09, 07:38
Αντενδειξεις ειναι οι λογοι που δεν πρεπει να λαμβανεται ενα φαρμακο πχ. υπερευαισθησια σε αυτο, εγκυμοσυνη κτλ.
Ανεπιθυμητες ενεργειες ειναι ολες εκεινες οι αντιδρασεις που καλουνται παρενεργειες του φαρμακου π.χ.αλλεργικη αντιδραση, ναυτια,ταχυκαρδια εως και πιο σοβαρες πχ καρδιακη/ηπατικη ανεπαρκεια κτλ.

chrislilli
15-07-09, 09:07
καλημερα.να ρωτησω και κατι ακομα?ειμαι 60 κιλα. βγαινοντας απο το νοσοκομειο ομως ειχα φτασει στα 50.ξερω οτι ειναι αδυνατον να ξαναφτασω σε αυτα τα κιλα.επειδη ομως θα λαμβανω για αρκετο καιρο ακομα κορτιζονη τουλαχιστον μεχρι φλεβαρη υπαρχει περιπτωση να χασω καποια απο αυτα και σε ποσο καιρο? ευχαριστω πολυ

gypsycat
15-07-09, 20:31
καλημερα.να ρωτησω και κατι ακομα?ειμαι 60 κιλα. βγαινοντας απο το νοσοκομειο ομως ειχα φτασει στα 50.ξερω οτι ειναι αδυνατον να ξαναφτασω σε αυτα τα κιλα.επειδη ομως θα λαμβανω για αρκετο καιρο ακομα κορτιζονη τουλαχιστον μεχρι φλεβαρη υπαρχει περιπτωση να χασω καποια απο αυτα και σε ποσο καιρο? ευχαριστω πολυ

Θά τά χάσης. Η κατακράτηση υγρών ευθύνεται συνήθως.
Προσέχεις λίγο τή διατροφή σου; Τό αλατάκι, κυρίως. Θυμίσου οτι αλάτι περιέχεται παντού. Από ψωμί, κουλουράκια κλπ, σέ κάθε ετοιματζίδικο δηλ.

gypsycat
15-07-09, 20:35
Αντενδειξεις ειναι οι λογοι που δεν πρεπει να λαμβανεται ενα φαρμακο πχ. υπερευαισθησια σε αυτο, εγκυμοσυνη κτλ.
Ανεπιθυμητες ενεργειες ειναι ολες εκεινες οι αντιδρασεις που καλουνται παρενεργειες του φαρμακου π.χ.αλλεργικη αντιδραση, ναυτια,ταχυκαρδια εως και πιο σοβαρες πχ καρδιακη/ηπατικη ανεπαρκεια κτλ.

Ευχαριστώ πολύ.
- 'Αρα, η chrislilli εννοούσε τίς ανεπιθύμητες ενέργειες;

Dinaki
15-07-09, 22:20
Η τριχοφυια και η ακμη ειναι στις πιθανες ανεπιθυμητες ενεργειες γιατι ειναι παρενεργεια απο το φαρμακο.. Παντως σε καθε φαρμακο αναγραφονται οι ανεπιθυμητες ενεργειες ....
Και παρακαλω;-)

chrislilli
19-07-09, 11:43
καλημερα δηλαδη κοβωντας την κορτιζονη θα φυγουν και οι τριχες?γιατι πραγματικα εχω λυκο και αισθανομαι σαν λυκανθρωπος.χιχιχι ευχαριστω.

gypsycat
19-07-09, 12:11
καλημερα δηλαδη κοβωντας την κορτιζονη θα φυγουν και οι τριχες?γιατι πραγματικα εχω λυκο και αισθανομαι σαν λυκανθρωπος.χιχιχι ευχαριστω.

Ναί, αλλά θέλει τό χρόνο του.
Μιά γνωστή, κάνει λέϊζερ γιά τήν τριχοφυϊα (από κορτιζόνη) κάπιοιους μήνες τώρα.

'Ισως γυναίκες μέ λύκο, νά γνωρίζουν περισσότερα.

υγ. Φαντάσου οτι είσαι καθολική. Ούτε πόδια αποτριχώνουν, τίποτε...
:wxaman: