PDA

Επιστροφή στο Forum : Linux

john
26-02-04, 22:15
Υπάρχει κάποιος Λινουξάς εδώ???

nikos
26-02-04, 22:17
Το www.disabled.gr είναι σε linux. Εσύ είσαι linuxάς;

john
26-02-04, 22:23
Το www.disabled.gr είναι σε linux. Εσύ είσαι linuxάς;
Το ξέρω ότι είναι σε linux.
Ασχολούμαι με το linux εδώ και πέντε χρόνια. Windows πλέον δουλεύω ελάχιστα και πλέον μόνο (άτιμη VB) για προγραμματισμό και support ;-)

nikos
27-02-04, 13:04
Έχω χρόνια να ασχοληθώ σε βάθος με τα λειτουργικά. Κάποτε, την παλιά καλή εποχή, είχα ένα BBS και βέβαια όλα γινότανε χειροποίητα. Το BBS κατεβαινε σε MS DOSS και από εκεί με ευθεία έβγαινε σε ένα server στο Πανεπιστήμιο που ήταν σε Unix στο Internet.

Τότε το backbond ήταν 28.8 και το λέγαμε σφαίρα ή μπουρί. Εγώ συνδεόμουνα με modem στα 300/300. Για τα τότε δεδομένα ήταν πολύ καλό. Συνδεόμουνα με Telix, το οποίο τότε το είχα κάνει ελληνικά.

Από το 1993 έχασα πολλά επεισόδια από το Ίντερνετ. Το web δε μπορούσα να το παρακολουθήσω, επειδή χρειαζόταν mouse και είχα πρόσβαση μόνο με Telnet κι άλλα τέτοια καλουδια.

Γύρω στο 1997 ή 1996 πήρα την πρώτη dial up επειδή είχα χάσει την τότε μόνιμη σύνδεση. Είχα αλλάξει σπίτι και δε μπορούσα να μεταφέρω τη σύνδεση.

Από τότε έχω χάσει πολλά. Το κακό είναι ότι σήμερα δε μένω ποτέ χωρίς θόρυβο ώστε να μπορέσω να συγκεντρωθώ για να διαβάσω manual και ιδιαιτέρως την PHP και Mysql που με ενδιαφέρει πολύ.

Εσύ πόσο καλά τα πας από linux;

Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο. Ο Σήφης www.netlife.gr που κάνει όλο το γραφιστικό μέρος, γκιφάκια και άλλα σχετικά κι εγώ που ασχολούμαι με το περιεχόμενο. Το PHP Nuke 6.8 ήταν εύκολο να αντικατασταθεί επειδή ήταν έτοιμο σε script πάνω στο server. Εάν όμως μας την πέσει κανένας χάκερ, συνέβη το καλοκαίρι, τότε θα πρέπει να κάνουμε restore και θα πρέπει να γίνει με το χέρι.

Από ό,τι έχω διαβάσει το να εγκαταστήσεις το PHP Nuke 6.8 είναι απλό. Αλλά, επειδή ξέρεις τα γαμημένα τα pcια δημιουργούν διάφορα παπαράκια, ενδέχεται να μην μπορέσω να κάνω upload τη Mysql ακόμη κι αν είναι πεδίο ανά πεδίο γιατί κάπου διάβασα πως υπάρχει κάποιο limit για data upload.

Εσύ πόσο καλά ξέρεις από τέτοια μαραφέτια;

Νίκος

john
27-02-04, 14:08
Linux/PHP/MySQL είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα που ασχολούμαι στη δουλεία μου ().
Αναλυτικά ασχολούμαι με administation Linux servers και με δημιουργία δυναμικών Web sites (PHP/MySQL).
Εάν όμως μας την πέσει κανένας χάκερ, συνέβη το καλοκαίρι, τότε θα πρέπει να κάνουμε restore και θα πρέπει να γίνει με το χέρι.

Από ό,τι έχω διαβάσει το να εγκαταστήσεις το PHP Nuke 6.8 είναι απλό. Αλλά, επειδή ξέρεις τα γαμημένα τα pcια δημιουργούν διάφορα παπαράκια, ενδέχεται να μην μπορέσω να κάνω upload τη Mysql ακόμη κι αν είναι πεδίο ανά πεδίο γιατί κάπου διάβασα πως υπάρχει κάποιο limit για data upload.

Εσύ πόσο καλά ξέρεις από τέτοια μαραφέτια;

Νίκος
Γνωρίζω αρκετά καλά τη όλη φάση. Αυτό που έγραψες για χακερς και restore με το χέρι τί ακριβώς εννοείς? Το PHP Nuke σηκώνεται πολύ εύκολα, το μόνο θέμα είναι το backup/restore της βάσης. Ένα πολύ καλό εργαλείο για διαχείριση MySQL Server για Windows θα βρεις εδω: http://www.mysqlfront.de/
Είναι Demo για 30 μέρες αλλά έχω μια παλιά τους έκδοση που τη δίναν free.
Αν μου στείλεις ενα mail με τα σημεία που έχεις πρόβλημα ή χρειάζονται βελτιώσεις μάλλον θα μπορέσω να βοηθήσω.

nikos
03-03-04, 10:26
Γιάννη ψάχνω ένα πολύ καλό σύστημα content management για καθαρό κείμενο και ίσως φωτογραφίες και moovies. Το content management που κάνει το PHP Nuke προορίζεται για τη δημιουργία ψηφιακής κοινότητας και για κείμενα που αντανακλούν την επικαιρότητα.

Εμένα με ενδιαφέρει ένα content management που να μπορεί να καταχωρήσει κείμενα κονσέρβα. Θέλω δηλαδή να δημιουργήσω ένα site στο οποίο να συγκεντρώνω ειδήσεις, άρθρα, βιβλία που προέρχονται από άλλα sites. Συνήθως αυτά είναι καθαρό κείμενο. Σπανίως περιέχουν φωτογραφίες. Όμως, επειδή σε μερικά οι φωτογραφίες είναι ουσιαστικές, λ.χ. προστασία των κατακλίσεων κ.ά. εκεί πρέπει να προστεθούν φωτογραφίες.

Από την άλλη, το PHP Nuke είναι υπερβολικά βαρύ για τους χρήστες που έχουν απλή σύνδεση. Κάθε οθόνη του δηλαδή είναι περίπου 25 KB έως 45 KB, ενώ θα μπορούσε να είναι γύρω στα 5 KB. Έχει πολλά πράγματα το php Nuke, όπως λ.χ. το multilegual που κάνουν βαριές τις σελίδες.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή η database του PHP Nuke μέσα σε 4 μήνες έχει υπερβεί τα 15 MB. Εάν μας χτυπήσει χάκερ τότε πρέπει να ανεβάσουμε το PHP Nuke που είναι γύρω στα 8 MB. Κάπου να κολλήσει, το ξανανεβάζουμε. Τέτοια πράγματα όμως δε γίνονται με τη mysql. Μερικά από τα πεδία της mysql είναι γαιδουροειδη, μεγαλύτερα των 8 MB. Το upload της ADSL είναι 128. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πολύ χρόνο να ανέβει. Το PHP Nuke έχει 92 πεδία. Από αυτά, τα περισσότερα είναι απλά. Είναι όμως 4 αρχεία τα οποία είναι γαϊδούρια.

Έχω διαβάσει πως upload μπορούμε να κάνουμε ένα πεδίο της mysql εφόσον είναι έως 25 MB. Με το ρυθμό που πηγαίνουμε σε ένα χρόνο θα υπερβούμε τα 25 MB για τα μεγάλα πεδία.

Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Σε ό,τι αφορά τις mailing lists έχω τους συνδρομητές και μπορώ να τους ανεβάσω. Τα static html ανεβαίνουν επίσης. Αυτά που είναι πολύ ζόρικα να ανέβουν είναι τα μεγάλα αρχεία της mysql.

Τώρα γιατί mysql; Πιστεύω πως για τετραπληγικούς η μόνη λύση είναι η mysql. Χρειάζεται τις λιγότερες δυνατές πληκτρολογήσεις. Αυτό διευκολύνει αυτούς που καταχωρούν τα κείμενα και βέβαια εμένα.

Να στο πω διαφορετικά, σε static html θα ήταν μεγαλος αγώνας να καταχωρώ 8 κείμενα την ημέρα. Σήμερα όμως με το interface που δίνει το PHP Nuke μπορώ να καταχωρώ περισσότερα από 50 κείμενα την ημέρα. Επιπλέον, το PHP Nuke και αυτή η λογική των προγραμμάτων δίνει καλή δυνατότητα για indexing. Κάνεις εύκολα τα περιεχόμενα.

Νίκος.

john
03-03-04, 19:07
Σε τι επίπεδο έχεις πρόσβαση στον server? Εννοω έχεις απλός ενα ftp account ή και πρόσβαση σε command prompt (γραμμή εντολών)?
Θα κοιτάξω τι παίζει γενικως πάνω σε CMS (το PHP Nuke είναι το πιο πλήρεις που υπάρχει).
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την σπάντησή σου για να την κάνω forward σε άλλες mailing lists? (θα προκύψει ένα αρκετά ενδιαφερον ζήτημα).

nikos
04-03-04, 10:40
Σε τι επίπεδο έχεις πρόσβαση στον server? Εννοω έχεις απλός ενα ftp account ή και πρόσβαση σε command prompt (γραμμή εντολών)?
Θα κοιτάξω τι παίζει γενικως πάνω σε CMS (το PHP Nuke είναι το πιο πλήρεις που υπάρχει).
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την σπάντησή σου για να την κάνω forward σε άλλες mailing lists? (θα προκύψει ένα αρκετά ενδιαφερον ζήτημα).
Έχω μόνο ftp. Όμως, από όσο ακούω έχουν πέσει οι τιμές για το hosting και θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να πάρουμε έναν κανονικό server. Όμως, και πάλι η ADSL έχει μόνο 128 upload και δυσκολεύει πολύ.

Από όσο έχω δει όλα τα content management μπορούν να γίνουν install με απλό ftp και http. Το πρόβλημα είναι να βρούμε ένα καλό project που να εγγυάται τα επόμενα δέκα χρόνια και να δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιβλιοθήκη κειμένων.

Βέβαια, η τεχνολογία προχωράει ραγδαία. Σύντομα θα πρέπει τα content management να μπορούν να βάλουν και moovies και video conference. Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά ή να ξεκινήσουμε κάτι από την αρχή.

Νίκος

ptsingan
04-03-04, 12:02
Να ρωτήσω κάτι;
Γιατί να μην πάμε σε Μάικροσοφτ τεχνολογίες; Εντάξει, όλοι μισούμε εξίσου τον Μπιλ Γκέιτς όμως, και στην Αυστραλία που το συζήτησα, επιλέγουν IIS. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες των σελίδων ASPX; Κι έχω την εντύπωση ότι (Νίκο) ο SQL SERVER είναι πολύ πιο δυνατός από το MYSQL. Οσο για hosting προσφέρεται σε λογικές τιμές.

Θα υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος σελίδων, βίντεο κλπ. από πολλύς χρήστες ταυτόχρονα. Και υπάρχει και το DOTNETNUKE.

nikos
04-03-04, 13:39
Να ρωτήσω κάτι; Γιατί να μην πάμε σε Μάικροσοφτ τεχνολογίες; Εντάξει, όλοι μισούμε εξίσου τον Μπιλ Γκέιτς όμως, και στην Αυστραλία που το συζήτησα, επιλέγουν IIS. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες των σελίδων ASPX; Κι έχω την εντύπωση ότι (Νίκο) ο SQL SERVER είναι πολύ πιο δυνατός από το MYSQL. Οσο για hosting προσφέρεται σε λογικές τιμές. Θα υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος σελίδων, βίντεο κλπ. από πολλύς χρήστες ταυτόχρονα. Και υπάρχει και το DOTNETNUKE.
Τι εστί DOTNETNUKE;

Να σου πω μια πονεμένη ιστορία. Αυτό το μήνα κλείσαμε με 7 GB traffic. Ο επόμενος μήνας θα είναι 8 GB. Είμαστε μάλλον από τα λίγα site που από εδώ και στο εξής δε θα νοιαζόμαστε για το κόστος του hosing αλλά θα νοιαζόμαστε για το κόστος του bandwidth.

Όπως ξέρεις, είμαστε ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι από τα ακαδημαικά δίκτυα. Έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε το www.disabled.gr δωρεάν στο πανεπιστημιακό δίκτυο. Θυμάσαι κάθε πότε ηταν πεσμένο. Ας μην ξαναμπούμε σε αυτή τη λογική. Θυμάσαι τι προβλήματα είχαμε. Από τότε που πηγαμε σε commercial servers ό,τι λειτουργεί κάτω από commercial server λειτουργεί συνεχώς.

Δε μπορούμε να υποστηριξουμε παραπάνω από ένα domain. Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε το διπλό domain που έχουμε www.disabled.gr και www.disability.gr επειδή θα χάσουμε από τις μετρήσεις της δημοτικότητας που μας βγάζουν πρώτους. Δες σχετικά στο www.disabled.gr/profile/alexa.html

Αυτό είναι περιοριστικό επειδή πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη επιλογή: linux ή microsoft. Η micorsoft θα μου έλυνε τον πονοκέφαλο. Όμως το linux είναι τσαμπα και πάνω από όλα έχω τη δυνατότητα να εγκαθιστώ ό,τι είναι να εγαταστήσω και όταν δε μου κάνει να το πετάω.

Στη microsoft πρέπει να γράφουμε κώδικα. Τι να πρωτογράψω; Είμαστε τρεις άνθρωποι. Τι να πρωτοκάνουμε; Να γράψουμε κώδικα; Να βγάλουμε έντυπο περιοδικό; Να πάμε να βρούμε συνδρομητές; Να απαντήσουμε στα τηλέφωνα και στα email; Να διαβάσουμε τις εφημερίδες και να καταχωρήσουμε τις ειδήσεις; Αυτά τα λίγα επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα.

Ας υποθέσουμε ότι ζητούμε βοήθεια από εθελοντές. Λεφτά δεν υπάρχουν για να προσλάβουμε άλλους. Ούτε το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ούτε το www.disabled.gr επιχορηγούνται ή χρηματοδοτούνται από κανέναν. Δεν υπάρχουν έσοδα. Δεν εισπράτονται χρήματα. Εάν κάποιος εθελοντής μπει και ανοίξουμε ένα ζήτημα λ.χ. μία database και στην πορεία παντρευτεί ή αλλάξει αντικείμενο δουλειάς, ποιος θα κάνει το maintanance του κώδικα ώστε να ξαναείναι συμβατό στη νέα μηχανή;

Εδώ δε μπορώ να κάνω ή καλύτερα φοβάμαι να κάνω upgrade το PHP Nuke από το 6.8 στο 6.9 και ύστερα στο 7.0. Αν κάτι δεν πάει καλά; Πώς θα κάνουμε restore μία mysql που έφτασε στα 16 MB; Το upload της ADSL είναι 128. Τι να ανεβάσεις με 128; Το γρήγορο Ίντερνετ είναι γρήγορο για τον επισκέπτη, όχι για τον web master.

Τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα πανεπιστήμια που έχουν κώδικα δε μας δίνουν τον κώδικα. Ακόμη κι όταν μας λένε ότι ξέρεις κάτι, ναι, θα μας τον δώσουν, ακόμη και τότε πρέπει να κάνουμε πολλά μερεμέτια. Πώς θα κάνεις μερεμετια στον κώδικα που έγραψε κάποιος άλλος; Ποια γλώσσα προγραμματισμού να πρωτομάθουμε;

Επειδή όλοι έχουμε το μικρόβιο του Ίντερνετ, είμαι πλέον βέβαιος πως πρέπει να σκεφτούμε κάτι εξαρχής. Ίσως ένα νέο project είτε σε linux και ανοιχτό κώδικα είτε σε microsoft με τις δικές της τις ιδιομορφίες.

Η ανάγκη είναι να φτιαχτεί μία web πλατφόρμα στο πλαίσιο της οποίας κάθε άνθρωπος που έχει ένα σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία να μπορεί να υλοποιεί αυτό που θέλει και που χρειάζεται χωρίς στο σπίτι του να έχει servers και μεγάλες μηχανές.

Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται κώδικας. Για να μπορούν τα διάφορα μέρη να γίνονται link μεταξύ τους χρειάζεται αυτός ο κώδικας να μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός project που κάθε τόσο να αλλάζει. Αυτό που ονειρεύομαι είναι ένα project σαν το project του PHP Nuke που όμως να αναπτύσσει ένα PHP Nuke για αναπήρους.

Δες λίγο την ιστορία του PHP Nuke για να δεις πόσα χέρια έχει αλλάξει. Σκέψου λοιπόν πόσες δυσκολίες θα συναντήσουμε εμείς που εχουμε πολύ μικρότερο κοινό και με λιγότερη τεχνική εξειδίκευση.

Νικος

john
04-03-04, 14:02
Να ρωτήσω κάτι;
Γιατί να μην πάμε σε Μάικροσοφτ τεχνολογίες; Εντάξει, όλοι μισούμε εξίσου τον Μπιλ Γκέιτς όμως, και στην Αυστραλία που το συζήτησα, επιλέγουν IIS. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες των σελίδων ASPX; Κι έχω την εντύπωση ότι (Νίκο) ο SQL SERVER είναι πολύ πιο δυνατός από το MYSQL. Οσο για hosting προσφέρεται σε λογικές τιμές.

Θα υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος σελίδων, βίντεο κλπ. από πολλύς χρήστες ταυτόχρονα. Και υπάρχει και το DOTNETNUKE.

Το ASPX είναι όντως φοβερή τεχνολογία αλλά ως καινούρια που είναι μπορούμε να την εμπιστευτούμε ή θα παίξουμε το ρόλο του debugger?
Αν πάμε σε λύση microsoft θα πρέπει να σκεφτουμε σοβαρά και το θέμα security (Τον Αύγουστο με τους ιους η ίδια η microsoft είχε τοποθετήσει τους servers της για το www.microsoft.com πίσω από linux firewalls, θα κάνω post σχετικό link).
Το DOTNETNUKE τι είναί;

john
04-03-04, 14:14
Επειδή όλοι έχουμε το μικρόβιο του Ίντερνετ, είμαι πλέον βέβαιος πως πρέπει να σκεφτούμε κάτι εξαρχής. Ίσως ένα νέο project είτε σε linux και ανοιχτό κώδικα είτε σε microsoft με τις δικές της τις ιδιομορφίες.
Η ανάγκη είναι να φτιαχτεί μία web πλατφόρμα στο πλαίσιο της οποίας κάθε άνθρωπος που έχει ένα σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία να μπορεί να υλοποιεί αυτό που θέλει και που χρειάζεται χωρίς στο σπίτι του να έχει servers και μεγάλες μηχανές.
Δηλαδή εννοείς ότι θα πρέπει να φτιαχτεί μια custom εφαρμογή CMS ειδικά για να μπορούν να το διαχειρίζονται ΑΜΕΑ? Αν ναι τι χαρακτηριστικές λειτουργίες θα πρέπει να έχει? Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι με τις σημερινές εφαρμογές?
Για να γίνω πιο σαφής πρέπει να μπορεί να λειτουργεί χωρίς τη χρηση mouse, αποκλειστικά με τη χρήση mouse, να έχει voice recognition (αναγνώριση φωνης), τι άλλο; Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υποστηρίζονται από την εφαρμογή ή από το λειτουργικό του Administrator της συγκεκριμένης εφαρμογής?
Επειδή προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τη χρήση Η/Υ (τα sticky keys με καλύπτουν πλήρως) θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος τί είδους προβλήματα αντιμετωπίζει με τους υπολογιστές.

ptsingan
04-03-04, 14:18
Σε βερίσκω αδιάβαστο :D : http://dotnetnuke.com/DesktopDefault.aspx
Αν εννοείς να έχουμε σέρβερ για ανάπτυξη, τα win2000 pro, win2000 server, winXP pro, winXP server είναι όλα σερβερ (τα προ είναι για λίγους χρήστες). Η Μάικροσοφτ είναι εταιρεία του διαβόλου :) αλλά είναι σοβαρή. Τα παλαιότερα πρότζεκτ παίζουν στα νεότερα λογισμικά. Ολοι οι εμπορικοί σέρβερ που κάνουν φιλοξενία παρέχουν τέτοιους σέρβερ. Υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες. Ολο και κάποιος θα βρεθεί που θα ξέρει Μάικροσοφτ γλώσσες, αν δεν μπορώ εγώ.

nikos
04-03-04, 16:35
Δηλαδή εννοείς ότι θα πρέπει να φτιαχτεί μια custom εφαρμογή CMS ειδικά για να μπορούν να το διαχειρίζονται ΑΜΕΑ? Αν ναι τι χαρακτηριστικές λειτουργίες θα πρέπει να έχει? Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιοι με τις σημερινές εφαρμογές?
Η εφαρμογή που μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι μόνο μία ψηφιακή βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της οποίας θα μπορέσουν να δημιουργηθούν μικρότερες βιβλιοθήκες, οδηγοί προσπελασιμότητας, οδηγοί αγοράς, νομοθεσία και άλλα τέτοια σχετικά.

Κάτι αντίστοιχο δεν έχουν ανάγκη οι άλλες γλώσσες. Εμείς στην Ελλάδα το έχουμε ανάγκη επειδή ακόμη δεν έχουμε αποκατάσταση και αφού δεν έχουμε, μπορούμε να τη δημιουργήσουμε ψηφιακά και ταυτοχρόνως να έχει χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη απόδοση. Στα άλλα κράτη δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους εφαρμογές. Έχουν ήδη κεντρα αποκατάστασης, βιβλία, περιοδικά, εκδόσεις κ.ά. Επιπλέον, δεν έχουν κάποιον τρελαμένο σαν εμένα που να θέλει ντε και καλά να το φτιάξει.

Εγώ θέλω να φτιάξω ένα τέτιοι πράγμα. Μία ψηφιακή βιβλιοθήκη που να καταχωρούνται άρθρα, ειδήσεις, έντυπα, βιβλία με ή χωρίς φωτογραφίες, moovies και αρχεία ήχου. Θέλω ο χρήστης να κάνει login και να μπορεί να κάνει αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά. Το index θέλω να γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή θέλω να ορίζω εγώ σε ποιους καταλόγους θα εμφανίζεται ένα κείμενο και σε ποια προτεραιότητα θα εμφανίζεται στον κάθε κατάλογο.

Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Θα είναι σίγουρα πολύ πιο ελαφρύ από το PHP Nuke. Κι αν μάλιστα δεν έχει το multilegual που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα θα είναι το 1/40 του PHP Nuke. Για να γίνουνε display οι αγγλικοί χαρακτήρες, μπορούν να γινουν και με ελληνική κωδικοποίηση. Άρα δε χρειαζόμαστε διαφορετικές ISO. Άρα, οι σελίδες μας θα είναι ελαφριές.

Το ζήτημα στην Ελλάδα είναι να μπορούμε να συγκεντρώσουμε οτιδήποτε εκδίδεται γύρω από τα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρίες σε ψηφιακή μορφή. Στο εξωτερικό δεν έχει νόημα να γίνει γιατί είναι τελείως διαφορετικά τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και οι ανάγκες.

Εμένα με ενδιαφέρει να καταγραφεί η ιστορία της αναπηρίας από τότε που ξεκίνησε σε ψηφιακή μορφή.

Νίκος

nikos
04-03-04, 16:41
Σε βερίσκω αδιάβαστο :D : http://dotnetnuke.com/DesktopDefault.aspx
Αν εννοείς να έχουμε σέρβερ για ανάπτυξη, τα win2000 pro, win2000 server, winXP pro, winXP server είναι όλα σερβερ (τα προ είναι για λίγους χρήστες). Η Μάικροσοφτ είναι εταιρεία του διαβόλου :) αλλά είναι σοβαρή. Τα παλαιότερα πρότζεκτ παίζουν στα νεότερα λογισμικά. Ολοι οι εμπορικοί σέρβερ που κάνουν φιλοξενία παρέχουν τέτοιους σέρβερ. Υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες. Ολο και κάποιος θα βρεθεί που θα ξέρει Μάικροσοφτ γλώσσες, αν δεν μπορώ εγώ.
Πάλι πρέπει να σου πω πως το χειροποίητο και το oneman show δεν είναι ασφαλές. Από το 1985 που είμαι στα δίκτυα έχουν χαθεί πανέμορφα project που κάποια εποχή φτιάχναμε δίκτυα. Ο Σήφης που είναι επίσης παλιός θυμάται πολύ σημαντικά project που χαθηκαν μέσα σε μία νύχτα. Άμα σκεφτείς πως σε αυτά τα project στηριζόταν η διακίνηση όλου του διεθνούς mail τόσο στο επίπεδο των κρατών όσο και των networks και των ηπείρων, μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της απώλειας.

Εάν το email στηριζόταν στην τεχνολογία fidonet, θα είχε διακοπει μέσα σε ένα 24ωρο.

Είναι ζήτημα ουσίας η επιλογή της τεχνολογίας και η συγκρότηση του project. Το project δεν πρέπει να είναι προσωποπαγές.

Νίκος

ptsingan
04-03-04, 17:50
Δεν μου απάντησες! Αυτά της προϊστορίας τα 'χω ακουστα. Εγώ μπήκα στο Ιντερνετ (χρήστης) το 95. Ασχολήθηκα με ASP (Μάικροσοφτ) το 2000. Δεν έχω ακούσει για κάποια αστοχία σε σοβαρό σάιτ.

nikos
04-03-04, 17:57
Δεν μου απάντησες! Αυτά της προϊστορίας τα 'χω ακουστα. Εγώ μπήκα στο Ιντερνετ (χρήστης) το 95. Ασχολήθηκα με ASP (Μάικροσοφτ) το 2000. Δεν έχω ακούσει για κάποια αστοχία σε σοβαρό σάιτ.
Ναι, γιατί ποτέ κανείς δεν πήρε στα σοβαρά το Ίντερνετ κάτι που στην πράξη μεταφράζεται δε φόρτωσε περιεχόμενο. Το www.disabled.gr είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα site που πάνω στον ίδιο δίσκο έχει βάλει 250 MB δεδομένα. Δεν υπάρχουν πολλά site που να έχουν βαλει δεδομένα.

Το www.disabled.gr είναι μεν ελαφρύ από script ή από οτιδήποτε άλλο είναι όμως πάρα πολύ βαρύ από δεδομένα και μάλιστα σπάνια.

Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν αντιστοιχες βιβλιοθήκες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Όπου υπάρχουν χρησιμοποιούν custm content management systems που τα φτιαχνουν οι ίδιοι.

Νίκος

ptsingan
04-03-04, 18:30
χρησιμοποιούν custm content management systems που τα φτιαχνουν οι ίδιοι.
Αυτό λέω κι εγώ

john
04-03-04, 19:21
Ούτε εγώ έχω ακούσει αλλά κοίτα και αυτό:
http://news.netcraft.com/archives/2003/08/17/wwwmicrosoftcom_runs_linux_up_to_a_point_.html

john
04-03-04, 19:27
Η εφαρμογή που μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι μόνο μία ψηφιακή βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της οποίας θα μπορέσουν να δημιουργηθούν μικρότερες βιβλιοθήκες, οδηγοί προσπελασιμότητας, οδηγοί αγοράς, νομοθεσία και άλλα τέτοια σχετικά.
Ίσως τελικά και να μην είναι δύσκολο/ακριβό να φτιαχτεί.
Στατιστικά του www.disabled.gr υπάρχουν (που?). Σίγουρα αν έχει πολλές επισκέψεις θα ενδιαφέρει αρκετές εταρίες να εμφανιστεί ένα λογότυπό τους στο site (του στυλ "This site created by TheTopDevelopers").
Μπορείς να δώσεις ένα layout (site map) της μορφής που θέλεις να έχει το site?

nikos
04-03-04, 20:53
Για το πορταλάκι βρίσκονται στο http://www.disabled.gr/portal/modules.php?name=Statistics

Τα άλλα εινα στο admin δυστυχώς... αλλά το alexa τα λέει όλα στο www.disabled.gr/profile/alexa.html

Στο alexa στηρίζονται όλοι :)

Αλλά, δεν αντέχω να ξανα-αλλάξουμε server... όχι ξανά...

Nikos.