Επιστροφή στο Forum : Τα παράλογα στις σχέσεις...
γλιτωσαμε το σπλιταρισμα? δεν σε αναγνωριζω :D
νικο, με απλα λογια θα σου κανω μια ερωτηση κι αν νομιζεις πως αξιζει, μου απαντας.
υπαρχει ενας αντρας με αναπηρια.δεν χρειαζεται βοηθο για να "βρεθει"
με την κοπελλα που ερωτευτηκε. τον θελει και του το δειχνει.
του λεει "σε θελω, δεν με νοιαζει η αναπηρια, δεν με νοιαζει τιποτα"
τρωει την "πορτα" η...θεογκομενα απο τον αναπηρο. :lol:
μενει αυτος να παραπονιεται για την γαμημενη του αναπηρια, που δεν τον αφηνει να χαρει τον ερωτα...
τι συμπερασμα βγαινει?
Συμβαίνει πολλές φορές. Το έχω ακούσει να συμβαίνει από πολλούς άνδρες με αναπηρίες και από πολλές ικανές σωματικά γυναίκες που ήθελαν κάποιον άνδρα με αναπηρία. Συμβαίνει είτε έχεις ανάγκη από υποστήριξη από βοηθούς είτε όχι.
Έχει συμβεί και σε εμένα ειδικά σε περιοδους που βρισκόμουν σε μεγάλη πίεση. Μπορεί να συμβεί στον καθένα.
Πάντα ως άνδρας σκέφτεσαι για το αν θα μπορείς να κρατήσεις μία γυναίκα και όσα περισσότερα προσόντα ή προτερήματα έχει τόσο περισσότερο ανασφαλής αισθάνεσαι. Εγώ, για παράδειγμα, θα αισθανόμουν ιδιαιτέρως ανασφαλής με μία γυναίκα που θα είχε έντονη κοινωνική ζωή, θα ήθελε να πηγαίνει συνεχώς εκδρομές ή διακοπές ή οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε κωλοβάρεμα. Είμαι πλέον βέβαιος πως και θεογκόμενα να ήταν δε θα μπορούσα να την κρατησω.
Παρόλα αυτά, δεν είμαι ειδικός στις σχέσεις και δε μπορώ να πω πολλά.
Νίκος.
Υ.Γ. βλέπετε πώς κάνω split για να μην γράψω σε ένα θέμα εκτός θέματος μηνύματα. Κάνω "παράθεση" και ανοίγω νέο "θέμα".
αυτα που περιγραφεις, ισχυουν σε ολους τους ανθρωπους.
ΣΕ ΟΛΟΥΣ. δεν ειναι ανασφαλειες των αναπηρων.
μονο που οι αναπηροι, φερονται με περισσοτερη σκληροτητα καποιες φορες. και περιμενουν την κατανοηση γι'αυτη την σκληροτητα.
κι οταν δεν την βρουν, επιθεση.
δυστυχως, πολλοι φερονται σαν κακομοιρηδες αναπηροι. και δεν τους αξιζει. σε κανεναν δεν αξιζει, αλλα αυτοι ειναι που θελουν να αλλαξουν τον κοσμο. αυτοι ειναι που παραπονιουνται για την αντιπαθεια και αυτοι ειναι που την δημιουργουν.
μα τι λεω?...ολοι αυτο δεν κανουμε?
δεν το ριχνουμε ομως στην αναπηρια. τι φταιει ρε γαμωτο η αναπηρια...
Πολυ σωστά: δε φταίει σε τίποτα η αναπηρία. Ας δώσουμε στην αναπηρία μία ακόμη ευκαιρία.
Αυτές οι συμπεριφορές είναι ευμπεριφορές όλων των ανθρώπων. Όπως, για παράδειγμα, οι γιατροί εκπαιδεύονται και αυθυποβάλλονται για να συμπεριφέρονται ως γιατροί και από το χιούμορ τους να καταλαβαίνεις πως; είναι γιατροί, το ίδιο συμβαίνει και με τους δικηγόρους και αντιστοίχως και με τους αναπήρους.
Οι Έλληνες με αναπηρίες έχουν υποστεί μία πλύση εγκεφάλου από το 1982 μέχρι σήμερα και τη μια τους λένε πως είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, την άλλη άτομα με ειδικές ικανότητες, την άλλη άτομα με διαφορά, την άλλη παραπληγικοί και πάντα τους λένε ό,τι κατεβάσει το κεφάλι τους.
Και εσύ θα είχες πρόβλημα αν τη μια σε λέγανε Μαρίνα, την άλλη σε λέγανε Πάττυ, την άλλη σε λέγανε Γιοχάνα και πάει λέγοντας. Για όσον καιρό οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν έχουν τη διαπραγματευτική θέση για να αυτοκαθοριστούν και για να επιβάλουν το προϊόν του αυτοκαθορισμού τους κάποιοι άλλοι θα τους προσάπτουν συνώνυμα, επίθετα και άλλα υποκοριστικά. Για όσον καιρό οι Έλληνες με αναπηρίες αποτελούν μία ακίνδυνη μειονότητα όλοι θα παίζουν παιχνίδι στην πλάτη τους και μια θα τους αποκαλούν άτομα με ειδικές ανάγκες και την άλλη άτομα με ειδικές ικανότητες.
Εκεί που τα σκατώνουν ακόμη περισσότερο είναι το σεξ και οι σχέσεις. Τι να κάνουμε, το σεξ και οι σχέσεις είναι προνόμιο των ομαλών, των ομοίων και όσων αποδέχονται το συρμό. Όπως ένας τσιγγάνος δεν παντρεύεται μία κωλονακιότισα έτσι κι ένας άνθρωπος με αναπηρία δύσκολα παντρεύεται μία επιτυχημένη επιχειρηματία.
Πριν το σεξ και πριν τις σχέσεις χρειάζεται να είσαι ανεξάρτητος. Το σεξ και οι σχέσεις είναι επιβράβευση της ανεξαρτησίας. Όταν δε ζούμε ανεξάρτητοι κι όταν δεν αισθανόμαστε ανεξάρτητοι τότε τι σχέσεις και τι σεξ θέλουμε; Εκτός κι αν είναι να χορηγηθεί το σεξ και οι σχέσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κοινότητα των Ελλήνων με αναπηρίες είναι φανερά υποβαθμισμένη. Το κόστος αυτής της υποβάθμισης το πληρώνουν ακόμη και αυτοί που έχουν ξεφύγει από τη μετριότητα μολονότι ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.
Νίκος
Νίκο, ήρθες να τα πεις αυτά ακριβώς μετά τη στιγμή που άκουγα στις ειδήσεις για τα ταμεία των Νομαρχιών αυτού του τόπου που είναι μείον και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, λέει, οικονομικά στα επιδόματα των ανθρώπων με αναπηρίες. :x
Δεν βγαίνω από το θέμα, καθόλου. Απλώς αυτό με κάνει να σκέφτομαι αυτό που αναφέρεις για την ανεξαρτησία. Αλήθεια, οι Έλληνες με αναπηρίες αποτελούν μια ακίνδυνη μειονότητα (φαντάζομαι όχι για πολύ ακόμα), αφού η πρώτη μου αντίδραση λεκτική σε όσα άκουσα ήταν "μα καλά, πως ανεχόμαστε-εσείς πρώτα που ζείτε άμεσα το πρόβλημα και εμείς οι γύρω από σας έπειτα- να συζητάμε ακόμα στο φόρουμ".
Ας ανέβουμε και σ' άλλο επίπεδο.
Όσον αφορά τις σχέσεις, συμφωνώ με αυτά που γράφεις.
Δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν βάλει τον ανταγωνισμό σε κάθε σχέση τους, σε κάθε φάση της ζωής τους και ξεχνούν πως στις ερωτικές σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με κάτι παρόμοιο. Τους ομοίους, που λες, τους φοβόμαστε απλώς λιγότερο, αυτό νομίζω πως είναι.
Καταλαβαίνω όμως και αυτό που νιώθει η Πάττυ.
Τι υπέρβαση χρειάζεται αλήθεια για να δείξεις στον άλλον πως έχεις κάποια αισθήματα γι' αυτόν;
Είναι πάλι αυτές οι ανασφάλειες, που "παίζουν" και σε άλλη συζήτηση.
Αν θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στην αναπηρία, όπως κάθε ένας που θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη ζωή του, χρειάζεται να αντιληφθείτε πρώτα τις ευκαιρίες που δίνονται σε σας. Και αν βρίσκετε πως δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τις ακολουθήσετε, απλώς να τις εκτιμήσετε.
Τι λες, δεν βοηθάει αυτό λιγάκι περισσότερο από αυτό που περιγράφει η Πάττυ πως συνήθως επιλέγεται;
Πολυ σωστά: δε φταίει σε τίποτα η αναπηρία. Ας δώσουμε στην αναπηρία μία ακόμη ευκαιρία.
Νίκος
Τι ακριβώς εννοείς Νίκο; Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτά που περιγράφεις παρακάτω περί συνθηκών διαβίωσης με αναπηρία;
Εγώ είμαι γυναίκα με κινητική αναπηρία, προς το παρόν αυτόνομη. Από νωρίς με βομμβάρδιζαν με αντιλήψεις του τύπου:"Είσαι έξυπνη, μορφωμένη κοπέλα και ο άνθρωπος που θα κάνεις σχέση μαζί του, θα εκτιμήσει πρώτα αυτά σε σένα και θα παραβλέψει κάθε άλλο ζήτημα σχετικά με την αναπηρία ή τα προβλήματα υγείας σου". Επειδή όμως κι εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερο το βάρος της ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο με τον οποίο θέλω να έχω σχέση, πρέπει να του πω όλη την αλήθεια για τη φυσική μου κατάσταση, στο βαθμό βέβαια που μπορώ να γνωρίζω και που εγγυώνται οι γιατροί. Όταν το είπα για πρώτη φορά, το μόνο που κατάφερα ήταν να τρομοκρατήσω τον άλλον και να φύγει.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη: Σε ελαφρές αναπηρίες, όπως η δική μου, δεν χρειάζεται να λες όλη την αλήθεια (με το καλημέρα σας όπως έκανα εγώ). Εδώ έρχομαι να παρατηρήσω ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς μου να προκαταλάβω τον άλλο. Δεν ήθελα να έρθω σε δύσκολη θέση τη στιγμή που θα συνέβαινε κάτι και δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ, έπρεπε να το εξηγήσω νωρίτερα. Βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες τις οποίες δεν έχω δοκιμάσει και δεν γνωρίζω τις δυνατότητές μου, εφόσον δεν έχω την εμπειρία. Το γεγονός αυτό με κρατούσε μακριά από δραστηριότητες ή κοινωνικές συναναστροφές, (άλλοι αποφάσιζαν γι' αυτό) προτού τις δοκιμάσω καν από πολύ μικρή. Δεν εκφραζόταν ρητώς, αλλά το κυριότερο εμπόδιο πιστεύω ήταν, ότι δεν άντεχαν οι γονείς μου να με βλέπουν σε δύσκολη θέση (π.χ. για ν'ανέβω ένα σκαλί) ή να τους δουν οι άλλοι να με κουβαλούν.
Μετά από την παρένθεση αυτή, συνεχίζω λέγοντας πόσο αντιφατικοί είναι τελικά οι άνθρωποι. Και ενώ έχω γνωρίσει τον πόνο και δεν με ενοχλεί η εικόνα ενός ανθρώπου σε αμαξίδιο, οι δικοί μου αντέδρασαν πολύ έντονα όταν τους είπα ότι γνώρισα έναν τέτοιο άνθρωπο. Αντέτειναν το επιχείρημα ότι είναι πολύ δύσκολες αυτές οι καταστάσεις για να τις αντιμετωπίσω, και καλύτερα να βρω έναν αρτιμελή άνθρωπο (κάτι λέγατε παλιότερα για την οικογένεια που σε σκοτώνει; Ναι οι δικοί μας ξέρουν το καλύτερο για μας, έχουν υποφέρει πολύ, έχουν κουραστεί πολύ, αν ήταν δυνατόν απλώς να αναπνέουμε χωρίς να αισθανόμαστε και να διεκδικούμε, δεν θα τους βάζαμε και σε σκέψεις.)
Και εγώ ρωτώ; Γιατί ένας αρτιμελής άνθρωπος να δώσει ευκαιρία σε έναν άνθρωπο με αναπηρία (όπως εγώ ή όποιος άλλος) από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή; (η αναπηρία) Γιατί να το κάνει; από τι στιγμή που μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή; Σκέφτομαι και λέω ότι πρόβλημα υγείας και κατ'επέκταση αναπηρία μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε ακόμα και μετά τη σύναψη σχέσης. Τότε τι κάνεις; Εγκαταλείπεις τον άνθρωπο που έιχες προηγούμενα επιλέξει ή μένεις μαζί του συμπορευόμενος στις νέες συνθήκες ζωής; Άλλοι απάντούν ότι δεν χρειάζεται να το σκεφτούν πριν συμβεί (μεταθέτουν δηλαδή την επιλύση χρονικά), ενώ άλλοι αφήνουν ερωτηματικό για το αν θα έμεναν μαζί του.
Ειλικρινά δεν καταλήγω σε συμπέρασμα. Σκέφτομαι πολύ απλά, δηλαδή τι τόσο ξεχωριστό πρέπει να έχει ο άνθρωπος με αναπηρία (οποιαδήποτε) για να τον επιλέξει και να μείνει ο σύντοφός του μαζί του; Μόνο οι φυσικοί επιστήμονες (βλ. Χώκινγκ) ή άλλοι "προικισμένοι" έχουν ελπίδα στη σχέση; Και οι υπόλοιποι;
Λένε ότι η εποχή μας είναι δύσκολη. Ναι είναι δύσκολη γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν να πονέσουν, προτιμούν την απουσία οποιουδήποτε συναισθήματος παρά την συναίσθηση οποιουδήποτε πόνου-μικρού ή μεγάλου. Έτσι όμως χάνουν και τη συναίσθηση της χαράς, της αγάπης, ακόμα και του έρωτα. Μη νομίσετε και μένα μου συμβαίνει αυτό. Όταν γύρω σου δεν προσπαθούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τα όριά τους γιατί να το κάνεις εσύ; Γιατί να προσπαθήσω να κρατήσω κάτι για το οποίο δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα βρει ανταπόκριση; Γιατί να απαιτώ από τον άλλον να μείνει μαζί μου, όταν κι εγώ/αυτός δεν το πολυπιστεύω; Όταν κι εγώ έχω μάθει στη μοναξιά μου; Όταν το δεύτερο σκαλί μετά την πρώτη γνωριμία μου/του φαίνεται τόσο ανυπέρβλητο;
Ποια είναι τα όριά μου; Ποια είναι τα όριά του; Δεν πρόκειται να τα μάθω. Όχι αν δεν πάω κατευθείαν προς τα 'κει.
Γιατί ένας αρτιμελής άνθρωπος να δώσει ευκαιρία σε έναν άνθρωπο με αναπηρία (όπως εγώ ή όποιος άλλος) από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή; (η αναπηρία) Γιατί να το κάνει; από τι στιγμή που μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή;
Αν μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή, να μην το κάνει. Να μην δώσει ευκαιρία στον άνθρωπο με την αναπηρία.
Οφείλει ο καθένας να κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του.
Το θέμα είναι να είσαι με κάποιον ακριβώς επειδή δεν έχεις επιλογή. Επειδή, εκείνη τη στιγμή, μόνο αυτό θέλεις.
Αν είναι να αρχίσουμε τα παζάρια, πόσο θέλω, πόσο με συμφέρει, τί παίρνω, τί μου δίνει, τα ρέστα μου, τα βλέπω...δεν βαριέσαι, καλύτερα να πεθάνεις μόνος σου.
Γιατί ένας αρτιμελής άνθρωπος να δώσει ευκαιρία σε έναν άνθρωπο με αναπηρία (όπως εγώ ή όποιος άλλος) από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή; (η αναπηρία) Γιατί να το κάνει; από τι στιγμή που μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή;
Αν μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή, να μην το κάνει. Να μην δώσει ευκαιρία στον άνθρωπο με την αναπηρία.
Οφείλει ο καθένας να κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του.
Το θέμα είναι να είσαι με κάποιον ακριβώς επειδή δεν έχεις επιλογή. Επειδή, εκείνη τη στιγμή, μόνο αυτό θέλεις.
Στην πραγματικότητα έγραψα "ας δώσουμε στην αναπηρία μία ακόμη ευκαιρία". Δεν έγραψα ας δώσουμε στον ανάπηρο μία ακόμη ευκαιρία. Το ζήτημα είναι να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στην αναπηρία ως θεματική ενότητα κι ως συνθήκη ζωής, ώστε να προλάβουν οι άνθρωποι με αναπηρίες να ανασυγκροτήσουν τις ζωές τους.
Σε ό,τι αφορά αυτό που είπε η Άννα, θα το τραβήξω λίγο πιο πέρα: αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα και οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα είναι η λογική του "υπάρχουν και καλύτερα". Εδώ στην Ελλάδα οι Έλληνες ζουν και συμπεριφέρονται ως εν δυνάμει εκατομμυριούχοι. Ζουν και συμπεριφέρονται σαν να έχουν τη βεβαιότητα πως αύριο θα κερδίσουν το λαχείο και θα τρελαθεί κάποιο μοντέλο γι αυτούς.
Κάποτε επιτέλους θα πρέπει να μάθουμε να συμβιβαζόμαστε. Χρειάζονται συμβιβασμοί, εάν θέλουμε να επιτύχουμε ως άνθρωποι, ως ομάδες ανθρώπων κι ως πολιτισμός.
Όχι, πουθενά δεν υπάρχουν καλύτερα. Το καλύτερα και το χειρότερα το φτιάχνουμε εμείς. Εμείς οι ίδιοι έχουμε προσωπική ευθυνη για το αν θα βελτιώσουμε ή θα επιδεινώσουμε αυτό που εχουμε.
Νίκος
Γλυκιά μου Penelope έγραψες :
«Και εγώ ρωτώ; Γιατί ένας αρτιμελής άνθρωπος να δώσει ευκαιρία σε έναν άνθρωπο με αναπηρία (όπως εγώ ή όποιος άλλος) από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή; (η αναπηρία) Γιατί να το κάνει; από τι στιγμή που μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή;
Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη: Σε ελαφρές αναπηρίες, όπως η δική μου, δεν χρειάζεται να λες όλη την αλήθεια (με το καλημέρα σας όπως έκανα εγώ).»
Εγώ άρχισα να γράφω εδώ επειδή ερωτεύθηκα έναν άνθρωπο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, από το καλημέρα σας μου είπε πως έχει τεχνητό μέλος, αυτό δε στάθηκε εμπόδιο σε τίποτα, ούτε στο να ζήσω πράγματα μαζί του, ούτε στο να νιώσω τα πιο έντονα συναισθήματα μαζί του. Είμαι αρτιμελής όπως λες εσύ και όσες επιλογές και να είχα και έχω, γιατί κινούμαι σε διάφορους χώρους είτε επαγγελματικά, είτε σε επίπεδο μόρφωσης, είτε σε επίπεδο ψυχαγωγίας
κανείς μα κανείς δεν μπορεί να με κάνει, ούτε ποτέ με έκανε να νιώσω τόσο έντονα συναισθήματα όσο αυτός. Η αναπηρία δεν υπήρξε ούτε στιγμή εμπόδιο για μένα. Εγώ ξεπέρασα τα όρια μου μόνο και μόνο για να ζήσω μαζί του και τελικά τα όρια μας δεν τα ξέρουμε. . . Η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα στο να σε αγαπήσει ο άλλος, στο να σε ερωτευτεί με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Η ερώτηση που έχω εγώ να σου κάνω είναι εσύ θα αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ερωτευθεί, να αγαπήσει έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει επιλογές όπως λες και εσύ.
Patty μου τα προσόντα και το αν είσαι όμορφη δεν παίζουν κανένα ρόλο για το αν θα φας πόρτα. Επειδή ακριβώς είχα τις ίδιες απορίες με εσένα, έγραψα ένα βράδυ αλλιώτικο από τα άλλα στο Νίκο, ο άνθρωπος μου εξηγείσαι ότι έτσι είναι το παιχνίδι της ζωής, εγώ τέτοιο παιχνίδι δεν ήξερα, πρώτη φορά έπαιζα με τέτοιους κανόνες, να σε θέλει ο άλλος σεξουαλικά, να σε βρίσκει όμορφη, καλή, έξυπνη και να σου λέει κοίτα εγώ δε θέλω σχέσεις. Και εγώ παττυ μου δε βολεύομαι με λιγότερο ουρανό, θέλω να είμαι μαζί με τον άλλον και όχι να παίζω στα ζάρια τα συναισθήματα μου . . .
Ήταν νύχτα κι είχα πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση του αιώνα:
θα έσωζα την ανθρωπότητα, αλλά πως;χίλιες σκέψεις με τυραννούσαν
όταν άκουσα βήματα, άνοιξα την πόρτα και είδα τον τυφλό
της αντικρινής κάμαρας να προχωράει στο διάδρομο κρατώντας
έναν λύχνο,ήταν έτοιμος να κατέβει την σκάλα,«τι τον θέλει
τον λύχνο;» αναρωτήθηκα κι έξαφνα άστραξε μέσα μου η ιδέα,
είχα βρεί τη λύση, «αδερφέ μου, του λέω, ο θεός σ’ έστειλε»,
και βαλθήκαμε με ζέση κι οι δυό επί τω έργω...
( Τ. Λειβαδίτης)
Νίκο, ήρθες να τα πεις αυτά ακριβώς μετά τη στιγμή που άκουγα στις ειδήσεις για τα ταμεία των Νομαρχιών αυτού του τόπου που είναι μείον και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, λέει, οικονομικά στα επιδόματα των ανθρώπων με αναπηρίες. :x Δεν βγαίνω από το θέμα, καθόλου. Απλώς αυτό με κάνει να σκέφτομαι αυτό που αναφέρεις για την ανεξαρτησία. Αλήθεια, οι Έλληνες με αναπηρίες αποτελούν μια ακίνδυνη μειονότητα (φαντάζομαι όχι για πολύ ακόμα), αφού η πρώτη μου αντίδραση λεκτική σε όσα άκουσα ήταν "μα καλά, πως ανεχόμαστε-εσείς πρώτα που ζείτε άμεσα το πρόβλημα και εμείς οι γύρω από σας έπειτα- να συζητάμε ακόμα στο φόρουμ".
Οι άνθρωποι με αναπηρίες θα παραμείνουν μία ακίνδυνη πολιτικά και κοινωνικά μειονότητα, εάν δε σταματήσουν να μικρομεγαλίζουν και να αναπαράγουν στη δική τους συμπεριφορά αυτό που τους περιθωριοποιεί. Η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες θα παραμένει μία ακίνδυνη πολιτικά και κοινωνικά κοινότητα για όσο μεταπράττουν τις πολιτικες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άκριτα, χωρίς καν να τις κατανοούν.
Στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση ούτε καν μία κομψή διαμαρτυρία να κάνουν. Χρειάζονται να γίνουν πολλά. Ό,τι όμως είναι να γίνει, θα πρέπει να προκύψει από τη βάση ως αποτέλεσμα κωδικοποιημένης εμπειρίας και γνώσης και όχι ως απόρροια κάποιου σοφού project management.
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε εκείνες τις δομές που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους με αναπηρίες να ανασυγκροτήσουν τους ευατούς τους και να εκφράσουν την ετερότητά τους σαν να μην είχαν αναπηρία.
Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα να γίνει είναι να αποενοχοποιηθεί η αναπηρία σαν τέτοια.
Νίκος
Νίκος
Τι ακριβώς εννοείς Νίκο; Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτά που περιγράφεις παρακάτω περί συνθηκών διαβίωσης με αναπηρία;
Εννοούσα την αναπηρία ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής και ως έννοια. Δεν αναφερόμουν στον ανάπηρο.
Τα ζητήματα του σεξ και των σχέσεων είναι ζητήματα επιθυμίας. Η επιθυμία προστατεύεται τόσο από το νόμο αλλά και γενικότερα είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Σε όλα τα δυτικά κράτη έχουν επαναπροσδιοριστεί οι έννοιες τόσο του σεξ όσο και των σχέσεων. Έχουν αμβλυνθεί αρκετά.
Εδώ στην Ελλάδα εξακολουθούν οι σχεσεις να συγκροτούνται με αισθητικες και μεθοδολογίες που περισσότερο προσομοιάζουν στις προκαπιταλιστικές κοινωνίες. Είναι ζήτημα πολιτισμού. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά. Οι ηθικές που έχουν αναπτυχθεί στις αναπτυγμένες βιομηχανικές κοινωνίες δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στην ελληνική κοινωνία.
Η ελληνική κοινωνία παράγεται και αναπαράγεται τρεφόμενη από τα απορρίματα του δυτικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το πιο πρόχειρο θύμα είναι η διαφορά και η ετερότητα. Από εκεί που στις δυτικές κοινωνίες η διαφορά είναι επιβεβλημένη, εδω στην Ελλάδα επιβάλεται η ομοιομορφία και η ομοιοχρωμία.
Δεν είναι μόνο οι σχέσεις. Είναι η τεχνολογία, οι εφευρέσεις, όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα. Όταν απλώς εισάγουμε πολιτιστικά και άλλα προϊόντα και μάλιστα εισάγουμε τις πιο μαζικές εκδοχές τους, είναι αυτονόητο πως δε θα βάλουμε τα προϊόντα της απομαζικοποίησης στη σκέψη μας. Όπως δεν έχουμε κατασκευάσει τίποτα εξειδικευμένο, έτσι και στις σχέσεις όλα ακολουθούν το συρμό.
Είμαστε ένας πολιτισμός που έχουμε εξορίσει την έμπνευση. Εμπνεόμαστε μόνο αφού ντοπαριστούμε από ισχυρές δόσεις αλκοόλ και τα τζάγκαρ τζούγκαρ της λεγόμενης διασκέδασης.
Νίκος
την κλαψα δεν αντεχω. οταν μενεις μονος απο επιλογη δικη σου, δεν μπορεις να λες πως σε αφησανε μονο.
ας εχουμε το θαρρος να δεχτουμε και να ζησουμε με τους κανονες που βαλαμε ΕΜΕΙΣ στην ζωη μας
Σωστόοοο!!!!!!πες τα ρε Πάττυ γιατί εγώ δεν προλαβαίνω!
Άννα xxx :D
Και εγώ ρωτώ; Γιατί ένας αρτιμελής άνθρωπος να δώσει ευκαιρία σε έναν άνθρωπο με αναπηρία (όπως εγώ ή όποιος άλλος) από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή; (η αναπηρία) Γιατί να το κάνει; από τι στιγμή που μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή; ...
Ειλικρινά δεν καταλήγω σε συμπέρασμα. Σκέφτομαι πολύ απλά, δηλαδή τι τόσο ξεχωριστό πρέπει να έχει ο άνθρωπος με αναπηρία (οποιαδήποτε) για να τον επιλέξει και να μείνει ο σύντοφός του μαζί του; Μόνο οι φυσικοί επιστήμονες (βλ. Χώκινγκ) ή άλλοι "προικισμένοι" έχουν ελπίδα στη σχέση; Και οι υπόλοιποι;
Κι εγώ αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο με αναπηρία λιγότερο ερωτεύσιμο σε σύγκριση με έναν άνθρωπο χωρίς.
Κι εγώ αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο με αναπηρία λιγότερο ερωτεύσιμο σε σύγκριση με έναν άνθρωπο χωρίς.
Η μαλακια στον εγκεφαλο που εχουν μερικοι,κατα τ'αλλα τιποτα.
:idea1:..και γιατη να μας δωσουν αυτοι ευκαιρια!,και οχι εμεις?αννα ,δεν μπορουν να μας πλεισιασουν στο ,παρε δωσε,μονο να παιρνουν ειναι..και καλα τους εχουμε αναγκη!καλε τη λες ,.τη πορτα μην ξεχνας.:idea1:
Γλυκιά μου Penelope έγραψες :
«Και εγώ ρωτώ; Γιατί ένας αρτιμελής άνθρωπος να δώσει ευκαιρία σε έναν άνθρωπο με αναπηρία (όπως εγώ ή όποιος άλλος) από τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή; (η αναπηρία) Γιατί να το κάνει; από τι στιγμή που μπορεί να έχει κι άλλη επιλογή;
αν εχει αλλη επιλογη και τελικα επιλεξει εσενα αυτο σημαινει πως κατι παραπανω εχεις εσυ απ'την αλλη που τον τρα βα σ'εσενα.
αν εχει αλλη επιλογη και τελικα επιλεξει την αλλη τοτε σημαινει πως κατι `τον τραβα`στην αλλη `
:arrow:καλα ρε παιδια επειδη ο καθενας μας εχουμε κατι ,και μας κατατασουν στα αμεα!,οι λεγομαινοι ειναι καλα!,δεν εχουν ολο και κατι ??πχ,αγνωμονες??ολοι εχουν ,ουδεις καλα..οχι εγω θα διαλεξω,πλεων,τη και πως!:idea1:
Οχι, δεν πιστεύουμε όλα "Τα ΑμεΑ" το ίδιο πράγμα, ούτε "όλα τα ΑμεΑ" έχουμε παράλυση (που λες κι εσύ).
Δεν μπορώ να αποφασίσω αν τελικά είσαι ερωτευμένη, όπως λες ιλι23.
Νομίζω ότι αν όντως ήσουν ερωτευμένη με αυτόν που μας περιέγραψες, δεν θα έβαζες όλα "Τα ΑμεΑ" στο ίδιο τσουβάλι, ούτε θα έκανες γενικεύσεις.
Μάλλον ερωτευμένη με την ιδέα του διαφορετικού και του επαναστατικού στο μυαλό σου μου φαίνεσαι, κορίτσι μου.
δεν ηθελα να πω οτι ολα τα ΑΜΕΑ εχουν παραλυση. συγνωμη πραγματικα...εχω φαει κολλημμα...απλα σκεφτηκα πως θα μπορουσα να αποκτησω μια ΄[αναπηρια]. αν ειμαι ερωτευμενη με τη διαφορετικοτητα του...θα ηταν πολυ ευκολο! και θα το ξεπερνουσα ακομα πιο ευκολα. δυσκολευομαι πολυ ομως και φοβαμαι... ειλικρινα... :whiteflag:
Βρε καρδούλα μου, τι κάθεσαι και λες; Γιατί να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ αναπηρία εσύ; Νομίζεις πως αυτός είναι ο τρόπος για να τον προσεγγίσεις; Σύνελθε...
Το θέμα είναι ότι τον αντιμετωπίζεις συνεχώς σαν ΑμεΑ και ίσως να το διαθάνεται κι εκείνος. Τόσες μέρες δεν μας είπες ότι θέλεις έναν άντρα που τον λένε Γιάννη, Γιώργο, Κώστα, Βασίλη...και έχει μια αναπηρία. Μας λες συνέχεια για ΑμεΑ, για παράλυση, έχεις εστιάσει εκεί.
Σκέψου πως θα σου φαινόταν αν πχ ήθελες κάποιον διαφορετικής εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος και μας έγραφες συνέχεια: ο Αλβανός, ο μαύρος, ο Εβραίος και πάει λέγοντας...
Για να τον κερδίσεις, πρέπει να δεις τον άντρα πριν από την αναπηρία, και όχι την αναπηρία πριν από τον άντρα.
Φαντάσου δηλαδή ο άντρας μου, πριν παντρευτούμε να καθότανε να γράφει σε ένα φόρουμ: "θέλω μια κουφή, αλλά δεν ξέρω αν με θέλει, τι να κάνω για να την κερδίσω, μήπως πρέπει να κουφαθώ κι εγώ; " Δεν σου φαίνεται γελοία η διατύπωση; Και προσβλητική κιόλας;
:boredom:..καλημερα σε ολους!αν το εχει αναγκη ,να αποχτηση μια κατασταση για να καταλαβη τα αμεα!,αφηστετη ρε παιδια!ισως αυτο νομιζη πως θα τη φερει στα οπατης!!μαλον και εμεις ,νομιζη ,το διαλεξαμε!!τον θελεις ?? τη τα μπερδεβης ,προχωρα και μπροστα σου θαναι οι προκλησεις του επομενου λεπτου !!καλη διαδρομη.:boredom:
:questionmark::questionmark::questionmark:ολα τα ΑΜΕΑ πιστευουν οτι ενας,μια αρτιμελης πρεπει να εχουν καποιο προβλημα για να επιλεξουν ενα ατομο αναπηρο? ελεος!!!!!!!! τι να κανω???????????? να αρχισω να χτυπαω το κεφαλι μου.........μεχρι να αποκτησω παραλυση??????????// τοτε θα μου δωσει την ευκαιρια ενα ΑΜΕΑ????????????????
τι λες καλή μου;;;;;;;;; που έχεις δει γραμμένο ότι τα ΑΜΕΑ, όπως λες κι εσύ, θεωρούν προβληματικό και ανώμαλο όποιον θέλει σχέση μαζί τους;;;; ο "κόσμος" μας θεωρεί ανώμαλους...και για να ακριβολογήσω: ο υπό-κοσμος... Πέραν αυτού θα μου επιτρέψεις την παρατήρηση ότι, κατά την γνωμη μου, όπως πολύ ορθά παρατήρησε και η Σοφία, έχεις εστιάσει υπερβολικά στην αναπηρία του ανθρώπου αυτού... Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι αν δεν ήταν ανάπηρος θα έκανες όπως κάνεις τώρα... Θεωρώ πως είσαι ερωτευμένη με τον ΑΝΑΠΗΡΟ Βαγγέλη (τυχαία η επιλογή του ονόματος) και όχι με τον ΒΑΓΓΕΛΗ που είναι ανάπηρος. Να έχεις κατά νου ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν, εκτός από την αναπηρία που φαίνεται με την πρώτη ματιά, και άποψη και κρίση, που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά... Έχεις λοιπόν αναρωτηθεί ότι μπορεί ο Βαγγέλης να μην αντιδρά όχι γιατί φοβάται ότι δεν τον αποδέχεσαι επειδή είναι ανάπηρος και θέλει να του το αποδεικνεύεις συνέχεια ή θέλει να είσαι κι εσύ ανάπηρη, αλλά απλά να μην του γουστάρεις σαν άνθρωπος, σαν τύπος;; Το ότι αποδέχεσαι την αναπηρία του και ότι πέφτεις και στη φωτιά για να το αποδείξεις, δεν σε διασφαλίζει ότι κι εκείνος θα κόψει φλέβες για σένα... έχει τις απόψεις του και τα θέλω του για τον τύπο του συντρόφου που αναζητά και σαφώς τον ενδιαφέρει απόλυτα η αποδοχή της αναπηρίας του από τον σύντροφο αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που ψάχνει!!! Πιστεύω πως αναλώνεσαι υπερβολικά στο να του δείξεις ότι είναι αποδεκτός όπως είναι και με τον τρόπο αυτό του δείχνεις ακόμα περισσότερο πόσο ανάπηρος είναι... Με οποιονδήποτε άλλον, μη ανάπηρο, θα έμπαινες σε τέτοια διαδικασία συνεχούς απόδειξης αποδοχής;;;;;;;;; Μάλλον όχι... Θα εστίαζες στη σχέση, στο αν ταιριάζετε, στο τι σου αρέσει σ' αυτόν, στο τι του αρέσει σ΄εσένα κλπ... Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνεις και τώρα... Να δεις αν όντως ταιριάζετε σαν άνθρωποι. Η σχέση ανάπηρου-αρτιμελούς είναι ακριβώς του ίδιου τύπου με τις υπόλοιπες... Η αναπηρία υπεισέρχεται μόνο στη ρύθμιση τεχνικών ζητημάτων και ενίοτε και στη "διαχείριση κρίσεων" (:-)) τεχνικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που προκύπτουν από τις καθημερινές δυσκολίες... Δούλεψε τη σχέση σε βάθος και όχι το περίγραμμά της... Όλα αυτά στα λέω από την προσωπική μου εμπειρία πολύχρονης σχέσης με άτομο με κινητική αναπηρία και, πίστεψέ με, στη σχέση μας, πιο πολύ απόδειξη αποδοχής χρειάζομαι εγώ απ' αυτόν αν π.χ. πάρω 2-3 κιλά παρά εκείνος από εμένα αν π.χ. σκοντάψει και πέσει μπροστά σε κόσμο... Ακραίο το παράδειγμα, αλλά αν το σκεφτείς βαθειά, είναι ενδεικτικό!
Venetia... RESPECT!
Apistefta sosto keimeno...
Τι ωραία που τα είπες Βενετία...προσυπογράφω.
:great:
αλλά προτίμησα να παντρευτώ μια ανάπηρη κοπέλα και το έκανα περισσότερο για σιγουριά !!
:dizzy::dizzy::dizzy::dizzy::dizzy: Εγώ θα προτιμήσω να παντρευτώ ΑΕΚτσή γιατί μαγειρεύουν καλύτερα
Όσο για την ili23 η κοπέλα μας μιλάει τόσο καιρό γι αυτόν που αμφιβάλλω αν υπάρχει, αλλά τέλος πάντων δε θα επεκταθώ γιατί είμαι στη διαδικασία να γίνω κότα και πρέπει να δίχνω ανυποψίαστη και ευκολόπιστη, χωρίς να μας πει ότι έχει και η ίδια αναπηρία, έχω την αίσθηση ότι το κρύβει εφόσον όπως μας είπε δεν είναι εμφανής αλλά παρ όλα αυτά επειδή ξέρει ότι όποιος κάνει σχέση μαζί της αναγκαστικά πρέπει να μάθει για την αναπηρία της, σκέφτεται ότι θα ταν καλύτερο για την ίδια να κάνει σχέση με κάποιον που χει σοβαρότερη αναπηρία, δεν έχει καταλάβει όμως ότι η αναπηρία δεν πάει με το πόσοστο αλλά με το κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά αυτόν που την έχει. Εγώ εντελώς φιλικά σου λέω να τα βρεις πρώτα απ όλα με την αναπηρία σου, ακόμα και με ανάπηρο αν τα φτιάξεις δεν θα διαγραφεί η δική σου αναπηρία, θα εξακολουθεί να υπάρχει και να σε επηρεάζει όσο και τώρα, όταν το κάνεις αυτό θα μπορείς να συνεχίσεις με αναπήρους και μη
χωρίς να μας πει ότι έχει και η ίδια αναπηρία, έχω την αίσθηση ότι το κρύβει εφόσον όπως μας είπε δεν είναι εμφανής
Εχει πει ότι έχει πολλές αναπηρίες που δεν φαίνονται. Οταν τη ρώτησα τι εννοεί, καθώς μου φαίνεται άτοπη η πρόταση δεν μου απάντησε. Κατά τ' άλλα τείνω να συμφωνήσω με όσα λες Αντωνία.
Να σας πω, κι εγώ όταν ήμουνα 15-16 (άκουγα βέβαια καλύτερα από ό,τι τώρα), και βρισκόμουν σε εφηβικό στάδιο μεταξύ αποδοχής και άρνησης, ήθελα να πιστεύω ότι δεν φαινόταν η τότε βαρηκοϊα μου...(ο κόσμος το είχε τούμπανο κι εγώ κρυφό καμάρι, που λένε).
Εγώ προσωπικά είχα πολλές ερωτικές σχέσεις με γερές γυναίκες , ακόμα και παντρεμένες με παιδιά , αλλά προτίμησα να παντρευτώ μια ανάπηρη κοπέλα και το έκανα περισσότερο για σιγουριά !! όταν διαπίστωσα πως με αγαπούσε πραγματικά .
Κάτι σαν το ….φουστάνι από τον τόπο σου και ας είναι… μπαλωμένο .
Και εμένα ο τόπος μου είναι η αναπηρία !!
Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός ?
Υπάρχουν ανάπηρα ζευγάρια με 1 , 2 , 3 , και 4 παιδιά …σαν τα παιδιά του Πειραιά ένα πράγμα , και ζουν ευτυχισμένα . PANOAPOLA
Σιγουρια απο ποια αποψη΄?
Πως η αναπηρη γυναικα θα σε αγαπαει παντα?πως η αναπηρη γυναικα θα σου ειναι πιστη?πως η αναπηρη γυναικα θα' ναι παντα διπλα σου κτλ κτλ
η αναπηρια σου δινει εξτρα δωρο αγαπη,πιστη και αφοσιωση?
Σε μενα κατι πηγε λαθος :dizzy:
η αναπηρη γυναικα δεν ειναι γυναικα με προσωπικοτητα?αυτα τα στοιχεια καλε μου πανε πακετο με την προσωπικοτητα και τον χαρακτηρα του αλλου κ οχι την αναπηρια...
Οσο για το φουστανι το μπαλωμενο.......γιατι ρε φιλε δεχεσαι να 'αγορασεις' κατι που ειναι μπαλωμενο και δεν παιρνεις εξαρχης κανενα χωρις ελαττωματα?αφου πληρωνεις τα ιδια χρηματα...... μην πιανεσαι κοροιδο........εκτος και αν στο χαριζουν και δεν εχεις αλλη επιλογη, τοτε πασο,βολεψου...
Εκείνο που θέλω να συμπληρώσω και ελπίζω να μου το επιτρέψετε !! είναι ότι ..πολλά παιδιά με αναπηρία , αγόρια και κορίτσια , δεν… καλοκοιτάζουν μια σχέση μεταξύ αναπήρων , και προτιμούν να ψάχνουν για γερά άτομα , δηλαδή συντρόφους που να μην έχουν αναπηρία !!!
Εγώ προσωπικά είχα πολλές ερωτικές σχέσεις με γερές γυναίκες , ακόμα και παντρεμένες με παιδιά , αλλά προτίμησα να παντρευτώ μια ανάπηρη κοπέλα και το έκανα περισσότερο για σιγουριά !! όταν διαπίστωσα πως με αγαπούσε πραγματικά .
Κάτι σαν το ….φουστάνι από τον τόπο σου και ας είναι… μπαλωμένο .
Και εμένα ο τόπος μου είναι η αναπηρία !!
Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός ?
Υπάρχουν ανάπηρα ζευγάρια με 1 , 2 , 3 , και 4 παιδιά …σαν τα παιδιά του Πειραιά ένα πράγμα , και ζουν ευτυχισμένα . PANOAPOLA
Βασικά ο πάνωΑπόλα -χωρίς παρεξήγηση- έχει υποτιμήσει τον εαυτό του και τη γυναίκα του,, θεωρώντας την αναπηρία "φουστάνι μπαλωμένο". Φίλε μου δεν είναι έτσι.. Το οτι δεν μπορουμε να πάμε απο τις σκάλες και πάμε απο το ασανσέρ, δεν μας καθιστά μπαλωμένους.. Σκέψου το. Επίσης, η αναπηρία δεν είναι τόπος, αλλά κατάσταση. Μη ζεις σε ένα τέτοιο κόσμο, γιατί είναι σαν να παραδέχεσαι ότι ζείς στον κόσμο σου που μάλιστα είναι και ανάπηρος. Φιλικά, δεν θέλω να σε προσβάλλω ούτε εσένα, ούτε τη γυναίκα σου, κι εφόσον εσυ είσαι ευτυχισμένος, είναι μαγκιά σου και σε παραδέχομαι. Αλλά δεν μου άρεσε ο τρόπος που σκεφτεσαι και που θεώρησες άθελά σου την αναπηρία (και κατ'επέκταση και τη γυναίκα σου) φουστάνι μπαλωμένο.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις το πνεύμα που μιλάω..
Όχι δεν σε καταλαβαίνω stylian δυστυχώς !!και βεβαίως δεν μπορώ να σε παρεξηγήσω !!!!
Το παράδειγμα με το.. φουστάνι και τον τόπο σου!! είναι μια παροιμιώδη έκφραση !!
Την συνηθίζουν και την λένε για τους ανύπαντρους μετανάστες , όταν θέλουν να παντρευτούν , να πάρουν δηλαδή μια γυναίκα από τον τόπο τους , παρά μια αμερικάνα π.χ !! γιατί πίστευαν και πιστεύουν ακόμα πώς μια ελληνίδα θα τους καταλάβει καλύτερα για πολλούς και διάφορους λόγους !!
Έτσι έμεινε η παροιμία , παπούτσι η φουστάνι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο .
Το μπαλωμένο ... εννοεί φτωχιά γυναίκα !!
Έτσι έδεσα και εγώ την παροιμία με την αναπηρία !!δηλαδή μια γυναίκα με αναπηρία θα καταλάβει καλύτερα τα προβλήματά μου , και εγώ παράλληλα τα δικά της , όταν υπάρχει αγάπη και κατανόηση !!
Δεν υποτίμησα καμιά ανάπηρη γυναίκα ούτε τον εαυτό μου , λάθος κατάλαβες και λυπάμαι ειλικρινά !!
Αυτό που έγραψα (Υπάρχουν ανάπηρα ζευγάρια με 1 , 2 , 3 , και 4 παιδιά …σαν τα παιδιά του Πειραιά ένα πράγμα , και ζουν ευτυχισμένα . PANOAPOLA ) νομίζεις εσύ πώς προσβάλουν την αναπηρία ? και υποτιμούν εμένα και την γυναίκα μου ?
Λυπάμαι stylian αλλά δεν κατάλαβες τίποτα !!!PANOAPOLA
Απλά ήθελα να σου πώ να μη βάζουμε ταμπέλες "ανάπηρος", "αρτιμελής". Και στο κάτω κάτω μπορείς να βρείς και ένα ξένο (ή ένα Έλληνα), έναν αρτιμελή (ή εναν ανάπηρο) για σύντροφο, που να σε καταλαβαίνει και να σε καλύπτει πλήρως. Αλλά όλη αυτή η κουβέντα είναι άσκοπη, το μόνο που μετράει είναι να είμαστε ευτυχισμένοι και να αισθανόμαστε καλά με τα άτομα που μας περιτρυγιρίζουν, κι εφόσον το έχεις πετύχει αυτό συγχαρητήρια!
Να σου πω ότι μόλις τώρα κατάλαβα ότι με ένα XYΨΥ που είχες γράψει ξεκάρφωτα κάπου αλλού εννοούσες χρωμοσωμική ανωμαλία;
Παρόλα αυτά, έκανα μια μικρή αναζήτηση για να βρω τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης και δεν τα βρήκα. Επειδή λοιπόν δεν θυμάμαι τι συμπτώματα έχει, αν έχει, μπορείς να μας τα θυμίσεις αν θέλεις; Ψευδερμαφροδιτισμός;
Κατά τ' άλλα κι αυτό που λες άτοπο είναι. Εγώ δηλ. που είμαι κουφή νομίζεις ξέρω πως να πλησιάσω όλους τους άλλους κουφούς; Είναι ένα ομοιογενές σύνολο όλοι οι κουφοί, και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, ώστε να τους πλησιάζω με τον ίδιο τρόπο;
Σκέψου λίγο και θα καταλάβεις ότι δεν στέκει αυτό που λες (ομοίως δεν είναι ίδιοι όλοι οι παραπληγικοί, όλοι οι τετραπληγικοί, όλοι οι τυφλοί, όλοι με σκλήρυνση, όλοι οι διαβητικοί και πάει λέγοντας).
Καλή μου κάθε άνθρωπος χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση, ακόμα κι όσοι έχουν την ίδια αναπηρία, αυτό δε περνάει απ το μυαλό ενός ανθρώπου που δεν έχει καμία σχέση με αναπηρία αλλά απ ότι μας λες εσύ έχεις σχέση. Θα καταλάβαινα αν ρωτούσες κάποιον που χει ακριβώς την ίδια αναπηρία με τον άντρα για τον οποίο ενδιαφέρεσαι, για κάποιο συγκεκριμένο πρακτικό θέμα π.χ. κάποιο πρόβλημα στο σεξ. Αν ήθελα εγώ να πλησιάσω εσένα και ρωτούσα ανθρώπους με ΧΥΨΥ που δε σε γνωρίζουν, χωρίς να τους αναφέρω και τι είναι αυτό που σε κάνει δύσκολη στην προσέγγυση, υπήρχε περίπτωση να πάρω χρήσιμες απαντήσεις;
Δεν θα βρεις ποτε τα συμπτωματα, οταν ψαχνεις για ''ψευδερμαφροδιτισμο''. ο.κ. δεν θα θυμωσω...το προσπερνω...και εξηγω... ΑμεΑ... ΣΚΠ...ΥΛΑ..ξερουμε σε τι αναφερονται...Εγω που ειμαι ΧΥΨΥ γνωριζω αρκετα ωστε να μην κανω λογοπαιγνιο τα αρχικα που ''προσδιοριζουν'' την αναπηρια ενος ατομου!!!
Τωρα θα θυμωσω...κανεις σας δεν εχει τη στοιχειωδη ενημερωση...για τα ατομα ΧΥΨΥ...ΕΛΕΟΣ... ΧΡΗΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:confused1:
Εγώ πάντως δεν την είχα αυτή την ενημέρωση. Πρώτη φορά είδα τα αρχικά ΧΥΨΥ. Γνωρίζοντας ότι το Χ και το Υ αντιστοιχούν στα χρωμοσώματα, υπέθεσα ότι είναι μια σπάνια χρωμοσωμική ανωμαλία που δεν την είχα υπόψιν.
Δεν νομίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε όλοι τα αρχικά ΧΥΨΥ. Δεν νομίζω ότι τα ξέρει και κανείς εξάλλου. Οπως τα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν γράφουν ΣΚΠ τόσο συχνά, γιατί δεν το ξέρουν όλοι, και όπως τα παιδιά με μυοπάθειες δεν γράφουν συχνά ΠΜΑ ή όποια άλλα αρχικά υπάρχουν τέλος πάντων.
Εάν υπάρχουν άλλοι που να ξέρουν τι σημαίνει ΧΥΨΥ και μόνο εγώ δεν το ήξερα, να σου ζητήσω 1.000 συγγνώμες.
Πολλά παιδιά με ψυχιατρικό πρόβλημα έχουν γράψει κατά καιρούς στο φόρουμ. Με διπολική διαταραχή, απλή κατάθλιψη, σχιζοφρένεια. Απ ό,τι θυμάμαι όλοι προσδιόρισαν πιο συγκεκριμένα αυτό που έχουν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένη να μας πεις επακριβώς τι έχεις, αλλά οπωσδήποτε το "χρήστης υπηρεσιών ψυχικής υγείας" μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως να σημαίνει και μια απλή κατάθλιψη που πρακτικά δεν είναι τίποτα στην εποχή μας.
Κανείς εδώ δεν είναι εναντίον σου. Οσο όμως παραμένεις ασαφής, δεν μας βοηθάς κι εμάς να σου απαντάμε ανάλογα.
Αν εγώ σου γράψω ότι είμαι "χρήστης ακουστικών βαρηκοίας" θα καταλάβεις πολλά για μένα; Κι αν το γράψω ΧΑΒ ;
Κι αν σου μιλησω για ''ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη'' για ''σωματοποιηση της καταθλιψης'' για ''αποπροσανατολισμο'' για ΥΚ ''υστερικη αμνησια''....
Θα καταλαβεις τοτε?
κι αν σου πω για ''υστερικη κοφωση'' ''υστερικη τυφλωση'' μαλλον θα με πεις ''τρελλη''... και θα γελασεις ... προσπερνωντας το... γιατι οι ''ψυχασθενεις''... σου φερνουν συο μυαλο... ''ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ''
Ειλικρινα λυπαμαι... οχι για μενα... αλλα για τα ατομα που ζουν κατω απο συνθηκες ''αποκλεισμου'' σαν κι εμενα...:itsme:
Και βέβαια θα καταλάβω, εγώ τουλάχιστον. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν είναι κάτι σοβαρό, αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία. Η σωματοποίηση της κατάθλιψης επίσης συμβαίνει πολύ συχνά, σχεδόν πάντα σε μείζονα κατάθλιψη.
Η υστερική αμνησία, κώφωση και τύφλωση με προβληματίζουν λίγο περισσότερο, αλλά σίγουρα δεν θα παθαίνεις συχνά κρίσεις, αφού λες ότι δεν φαίνεται κάτι.
Είμαι σίγουρη ότι με τα σημερινά αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά η περίπτωσή σου θα είναι πλήρως ελεγχόμενη.
Σε καμία περίπτωση, εγώ τουλάχιστον, δεν σκέφτομαι πριόνια και τσεκούρια, ούτε καν στη σχιζοφρένεια που είναι η πιο σοβαρή ψυχική πάθηση κατ' εμέ. Ασε που έχω δουλέψει επί χρόνια στον ίδιο χώρο με συνάδερφο σχιζοφρενή, που έπαιρνε τα φάρμακά της και ήταν πλήρως ελεγχόμενη.
Για τις περιπτώσεις όπως αυτές που περιγράφεις, η γνώμη μου είναι ότι αποτελούν μάλλον ελαφρές μορφές ψυχοπαθολογικής κατάστασης, που σίγουρα μπορείς να τις ελέγξεις πλήρως με φάρμακα και ψυχοθεραπεία.
Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε έγκλειστους, όταν γράφω για ελεγχόμενους. Αναφέρομαι σε έλεγχο της νόσου μέσω φαρμάκων.
Δεν ξέρω πως σε αντιμετωπίζουν, εσένα προσωπικά, οι άλλοι, εγώ πάντως εδώ στο φόρουμ σε αντιμετωπίζω απολύτως κανονικά, όπως αντιμετωπίζω όλους τους άλλους.
Εξάλλου, με όλα αυτά που έχεις γράψει, εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ ότι έχεις καν αναπηρία.
Μια μάλλον ελαφριά διαταραχή του ψυχικού σου υπόβαθρου έχεις, τέτοια που δεν συνιστά καν αναπηρία.
Οι νευρώσεις (γιατί νευρώσεις είναι όλα όσα έχεις περιγράψει μέχρι στιγμής και όχι ψυχώσεις) εμφανίζονται σε πάρα πολλούς ανθρώπους στην εποχή μας.
Το γεγονός ότι μπορείς και γράφεις με πλήρη συναίσθηση και διαύγεια για τα συμπτώματά σου δείχνει ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
Μπράβο σου για τον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις. :flower:
Εγώ διαβάζοντας ΧΥΨΥ σε ψυχολογικά πήγε το μυαλό μου αλλά αφού η γιατρός είπε άλλο την πίστεψα:tongueout:
ili πρέπει να καταλάβεις ότι εμείς εδώ δεν είμαστε κανένας σύλλογος δεν εκπροσωπούμε κανέναν ούτε είμαστε υπεύθυνοι για να ακουστούν όλα τα αιτήματα κι όλες οι ανάγκες όλων των ΑμεΑ, είμαστε άνθρωποι σαν εσένα και μιλάει ο καθένας για τις δικές του ανάγκες, όπως εσύ δεν έχεις ιδέα τί είναι η sma κι ούτε είσαι υποχρεωμένη να έχεις έτσι δεν έχω κι εγώ για το ΧΥΨΥ
Oπα παιδια!!! ΜΗΝ :hunter:Εχω δηλωσει στο προσφατο παρελθον πως ειμαι ΧΥΨΥ. και εχω κατηγορηθει για ανωριμοτητα, για ελλειψη αποψης, για παλιμπαιδισμο...[πεστε κι αλλα]
Θα μου επιτρεψετε να διατηρω το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου μου!!!
και ξεκολληστε απο τον ''αναπηρο''....καντε μου μηνυση που τον ερωτευτηκα... και που ζητησα συμβουλη για πραγματα που εγω αγνοω... ενω εσεις οχι. Για να γινω πιο κατανοητη... αν μου αρεσε ενα ατομο ΧΥΨΥ δεν θα σας ρωτουσα για το πως θα το πλησιασω και πως να φερθω για να μη παρεξηγηθω.το γεγονος πως το συζητω και ψαχνομαι δειχνει το λιγοτερο ενδιαφερον! Μην το υποβιβαζετε...και μη βγαζετε αυθαιρετα συμπερασματα.
ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ειναι εγκλημα να ειμαι 37 και να νιωθω ετσι......
Δεν τα καταφεραν να μας τρελλανουν οι σοβαροι και μορφωμενοι του κατεστημενου και πρεπει να δωσουμε και εξηγησεις...
Για να το ξανασκεφτω...:hmmmm:
Κανείς δεν σε κατηγόρησε και για τίποτα... Έχω την εντύπωση πως βλέπεις εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Από τη στιγμή που προέβαλες έναν προβληματισμό σχετικά με το άτομο που σε ενδιαφέρει (μιλάω για τη δική μου απάντηση προς εσένα) είναι λογικό να πάρεις κάποιες απαντήσεις, γνώμες, κλπ Αν νομίζεις ότι κάτι από όσα σου είπαν όλοι σε θίγει, απλά πες το... Νομίζω πως όλοι είναι διατεθειμένοι, αν εξηγήσεις τι σε πείραξε, να αναθεωρήσουν και να ανασκευάσουν. Από κει και πέρα να έχεις επίσης κατά νου ότι ο γραπτός λόγος δεν αποτελεί και την καλύτερη μορφή επικοινωνίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο συνομιλητής απέναντι, ώστε να διορθώσει ή να εξηγήσει κάτι άμεσα, οπότε παρανοήσεις είναι λογικό ότι θα υπάρχουν. Όσο για το ΧΥΨΥ, είναι ένα ακρωνύμιο που δεν συναντάμε πολύ συχνά, οπότε επίτρεψέ μας μία σχετική άγνοια ως προς την αναγνωρισιμότητά του. Τώρα που το εξήγησες είναι πολύ καλύτερα... Και με την ευκαιρία... ο σύντροφός μου έχει ΑΜ... Θα το βρεις;;; Εδώ σε θέλω!!! :D
Απλασία μελών; :blush:
Βασικά κλέβω, θυμάμαι παλιά σου ποστ και φωτογραφίες Βενετία, αν είσαι εσύ αυτή που θυμάμαι γιατί βαριέμαι και να ψάχνω..
sma ατροφια νωτιαιου μυελου. υποχρεωμενος δεν ειναι κανεις... για λογους ευπρεπειας, ευγενιας,και διακριτικοτητας ας μην προβαινουμε σε ''ακομψες'' ...''μαντεψιες''...:thinking1:
καμία σχέση λάθος το βρήκες στο internet νοτιαία μυική ατροφία είναι, αλλά είπαμε δεν έχει σημασία
vasika kalhmera...epeidh tyxainei kegw na exw ena megalo endiaferon gie ena atomo me kapoia provlhmata ....thewrw arxika thn ili ejairetika anwrhmh.....
Mpainw sth thesh soy giati k egw dexomai polemo gia ton logo poy eniafromai gia to sigkekrimeno atomo!
To pan telika einai na antilifteis ton logo gia ton opoio ton thes...
mhpws giati se aporiptoyn kapoioi alloi?
mhpws giati les tha ton exw toy xerioy mou?
mhpws thes kapoion na se exei thea k na niwteuis esi apo panw?
an aytoi einai oi logoi mhn prospathdseis kan na ton ksanaplhsiaseis.......tha xalasteite k oi dyo an oxi twra tote se ligo kairo!!!!
skepsoy tha hteles na eisai olh mera mazi toy gia panta? mono tote exeis to dikaiwma na ton vlepeios opws ton vlepeis......
proswpika fovamai oti apla soy leipei ligh aytoektimish......giati an pragmatika endiaferosoyn den tha to ethetes etsi......kalh tyxh
ΑΜ...''προβλημα'' στην αυχενικη μοιρα...ισως.
Απλασία μελών; :blush:
Βασικά κλέβω, θυμάμαι παλιά σου ποστ και φωτογραφίες Βενετία, αν είσαι εσύ αυτή που θυμάμαι γιατί βαριέμαι και να ψάχνω..
όχι Σοφία, δεν είμαι αυτή που θυμάσαι... αλλά δεν πειράζει... με τόσο κόσμο εδώ... αυχενική μυελοπάθεια είναι το ΑΜ... απλά στενοχωρούμαι που απ΄όλο το μήνυμά μου το μόνο στο οποίο έδωσε σημασία η illi ήταν το ΑΜ... λες και κάνουμε ασκήσεις αποστήθισης ακρωνυμίων εδώ κι όχι μια προσπάθεια να βρούμε λύσεις σε προβλήματα ή απλά να ακούσουμε και μιά άλλη γνώμη...