Γραμμής ΣΟΣ «Δίπλα σου» κατά της οικογενειακής βίας

Ανατριχιαστική είναι η καταγραφή δεδομένων από τις τηλεφωνήτριες που συνομιλούν με θύματα οικογενειακής βίας στη γραμμή ΣΟΣ «δίπλα σου». Τα στοιχεία καταγράφονται ανώνυμα αλλά με λεπτομέρειες και δείχνουν από την μία το μέγεθος του προβλήματος κι από την άλλη την ανεπάρκεια των θεσμών.

Περισσότερα από 550 άτομα, από όλη την Ελλάδα, πόλεις, χωριά, νησιά, στην μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες, έχουν απευθυνθεί μέσα στους έξι μήνες λειτουργίας της γραμμής. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι γυναίκες παντρεμένες που υφίστανται βία από τον σύζυγο (90%) με παιδιά που υφίστανται άμεσα ή έμμεσα την βία και αυτά. Πάνω από πέντε χρόνια βίαιης συμπεριφοράς κατά μέσο όρο, με την πλειοψηφία των γυναικών να φοβάται για την ζωή τους καθώς τα στοιχεία που συλλέγονται δείχνουν ότι τα χτυπήματα δεν καταφέρονται με γυμνά χέρια αλλά με ξύλα, εργαλεία, κ.λ.π.

Έκκληση απευθύνει η Γραμμή ΣΟΣ «δίπλα σου» και το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης για να ευαισθητοποιηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει τη νομοθεσία ως προς τα Ασφαλιστικά μέτρα που καθυστερούν και κοστίζουν ποσά που δεν τα έχουν οι γυναίκες. Ένας από τους κύριους λόγους των δεσμών της κακοποίησης είναι η ανέχεια ακόμα και γυναικών που έχουν κάποια περιουσία αλλά τους έχει αφαιρεθεί η διαχείριση και δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Είναι αναγκαίο επίσης να αλλάξουν και οι οδηγίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς τα Αστυνομικά Τμήματα αλλά και η προσωπική στάση των αστυνομικών που “δεν ανακατεύονται” (εκτός λιγοστών περιπτώσεων που κάνουν την δουλειά τους σωστά).

Χρειάζεται επίσης να γίνουν καταλύματα για άμεση προσωρινή προσφυγή, διότι τα λιγοστά που υπάρχουν απαιτούν ιατρικές εξετάσεις που διαρκούν κάποιες μέρες, και να δίνεται προτεραιότητα στις κακοποιημένες γυναίκες στα νοσοκομεία ώστε να επισπεύδεται η αποχώρησή τους όταν κινδυνεύουν.

Παρακαλούμε εθελόντριες κι εθελοντές, Νομικούς, Ψυχολόγους αλλά και άλλα άτομα, από όλη την Ελλάδα που θέλουν να βοηθήσουν τη Γραμμή να συμπαρασταθεί στα άτομα που μας καλούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Η εκπαίδευση του νέου κύκλου εθελοντών θα αρχίσει σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7703043 (υπεύθυνη Μαρίνα Αγγέλη).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

40 μήνες απλήρωτοι στο Γηροκομείο Αθηνών

Σε λίγο ο Τόμσεν, ο Φούχτελ, ο Ράιχενμπαχ, ο Σόιμπλε και άλλοι της ιδίας παρέας, θα παρακαλάνε να τους κάνει σεμινάριο η διοίκηση του «φιλανθρωπικού» ιδρύματος. Από το Σεπτέμβρη του 2010 χρωστάνε …

Στο ίδιο κέντρο αποκατάστασης με τη Μυρτώ και η 18χρονη που την πυροβόλησε ο πατέρας της

Χαμόγελα αισιοδοξίας για την Ασπασία Μπόγρη, την άτυχη κοπέλα από το Άργος που τον περασμένο Αύγουστο τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά του ίδιου του πατέρα της, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον φρικτό …