H ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: ΒΟΤΑΝΑ – ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ – ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

μέρος δεύτερο

Αυτό το άρθρο, περιγράφει άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας των ουρολοιμώξεων, όπως οι θεραπείες με βότανα, με αιθέρια έλαια, κι η ομοιοπαθητική.

Το άρθρο “H Υγεία του Ουροποιητικού Συστήματος”, που είναι χωρισμένο σε δυο μέρη, συνοψίζει τις διάφορες φυσικές εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, που αποτελούν συχνά σημαντικό πρόβλημα το οποίο επιδεινώνει την υγεία των ατόμων με κάκωση ή δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού. Το πρώτο μέρος, ασχολήθηκε με τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών, και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο πώς κάποιες τροφές και διατροφικά συμπληρώματα, όπως τα cranberries, τα blueberries και το φυσικό σάκχαρο D- mannose, και οι ουσίες που αυτές περιέχουν, εμποδίζουν τη δημιουργία λοιμώξεων από βακτηρίδια που επικάθονται στα τοιχώματα της κύστης. Το δεύτερο μέρος – που ακολουθεί -, περιγράφει άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας των ουρολοιμώξεων, όπως οι θεραπείες με βότανα, με αιθέρια έλαια, κι η ομοιοπαθητική.

Βότανα :

Πριν η σύγχρονη Ιατρική εστιάσει στην παρασκευή χημικών φαρμάκων, η βοτανοθεραπεία αποτελούσε την παραδοσιακή μορφή αντιμετώπισης των ασθενειών παγκοσμίως, και ακόμα και σήμερα το 80% των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη Δυτική Ιατρική, ακολουθεί αυτή τη μορφή θεραπείας. Καθώς η ανησυχία για τις παρενέργειες πολλών χημικών φάρμακων έχει αυξηθεί, πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών έχει στραφεί και πάλι στη θεραπεία με βότανα για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Αν και η συμβατική Ιατρική κι η βοτανοθεραπεία έχουν άμεση σχέση, η τελευταία στηρίζεται σε πολυσύνθετες φυσικές ουσίες που δρουν σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Αντίθετα, οι φαρμακευτικές χημικές ουσίες εστιάζουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα των ασθενειών, και ως εκ τούτου, δημιουργούν παρενέργειες, καθώς στερούνται την πολυπλοκότητα των φυσικών προϊόντων που παρέχουν μια πιο ευρεία και αργή δράση.

Λόγω του ότι τα βότανα περιέχουν φυσικά ενεργά μόρια, υπάρχει πιθανότητα να επιφέρουν παρενέργειες, αν και ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να χορηγούνται με μέτρο, όπως και τα χημικά φάρμακα. Ωστόσο, οι 50 – 100 θάνατοι Αμερικανών ετησίως από βότανα, θεωρούνται αμελητέοι μπροστά στους 106.000 θανάτους από τις παρενέργειες φάρμακων μόνο μέσα στα νοσοκομεία. { Lazarou and al, J.Amer.Med.Soc., Vol. 279, No. 15, 1998, pp. 1200-1205.}

Η χρήση πολλών βοτάνων για την αντιμετώπιση διαταραχών του ουροποιητικού, έχει μακρόχρονη ιστορία, και αφορά τόσο τον Δυτικό Πολιτισμό, όσο και τους ιθαγενείς πληθυσμούς {π.χ. Ινδιάνοι της Αμερικής}. Έχει καταχωρηθεί μεγάλος αριθμός βοτάνων σε επίσημες ιατρικές πηγές, πριν η Ιατρική εστιάσει στη σύνθεση χημικών φάρμακων, αφήνοντάς τα στο περιθώριο. Ακόμη και σήμερα όμως, πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση και εκμετάλλευση των βοτάνων από τη σύγχρονη Ιατρική.

Αν και η βοτανοθεραπεία έχει πολύ λίγο χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού σε άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού, πολλά από τα βότανα αυτά δρουν ενάντια στο βακτήριο της E.coli, που θεωρείται ο βασικός ένοχος για πολλές λοιμώξεις του ουροποιητικού σε ανθρώπους με δυσλειτουργία ή κάκωση νωτιαίου μυελού. Υπάρχουν αρκετά βότανα σε διάφορες μορφές {κάψουλες, συμπληρώματα, τσάγια, βάμματα κτλ.}που μπορούν να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω :
– Το Uva Ursi ή bearberry, που απομονώνεται από ένα μικρό θάμνο που μοιάζει με τα cranberries και blueberries, και περιέχει μια αντισηπτική ουσία που ονομάζεται, arbutin.
– Το Horsetail, που απομονώνεται από ένα προϊστορικό φυτό και μοιάζει με ουρά αλόγου, δρα υποστηρικτικά στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος.
– Τα Juniper berries, που περιέχουν πτητικά έλαια με αντισηπτική δράση.
– Το Bushu, βότανο προερχόμενο από τη Νότιο Αφρική, συνδυάζεται κυρίως με τα cranberries στο εμπόριο, περιέχει κι αυτό πτητικά έλαια με αντισηπτική δράση.
– Τα σπαράγγια, κυρίως τα άγρια, αποτελούν παραδοσιακά βότανα που βοηθούν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος.
– Ο μαϊντανός, το γνωστό καρύκευμα, παρέχει θρεπτική υποστήριξη του ουροποιητικού, και περιέχει ένα πτητικό έλαιο με αντισηπτική δράση {apiol}.
– Οι σπόροι σέλινου, δρουν ως αντισηπτικό και περιέχουν apiol.
– To σκόρδο, είναι πολύ σημαντική τροφή και καταπολεμά πολλές ασθένειες. Έχει αντιβακτηριακή δράση.
– Οι ρίζες Golden Seal, που ευδοκιμούν στα δάση της Βορείου Αμερικής και περιέχουν μια αντιβακτηριακή ουσία που ονομάζεται berberine.
– H ρίζα Marshmallow, που απομονώνεται από ένα φυτό που ευδοκιμεί σε υγρές και ελώδεις περιοχές, περιέχει βλεννώδεις μεμβράνες και δρα ως καταπραϋντικό.
– Το Corn Silk , που προέρχεται από τα θηλυκά άνθη καλαμποκιού και έχει υποστηρικτική δράση.
– Η σημύδα, το γνωστό δέντρο, που έχει πολλές αντιβακτηριακές ουσίες.
– To Cleavers {ή goosegrass}, ένα κοινό και νόστιμο χόρτο, δρα ευεργετικά σε πολλές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
– Η ρίζα Hyndragea, που απομονώνεται από ένα θάμνο, και περιέχει θρεπτικές ουσίες για το ουροποιητικού σύστημα.

Αιθέρια Έλαια :

Συχνά, την αντιβακτηριακη δράση των βοτάνων ενισχύουν διάφορα αιθέρια έλαια που παράγονται με την απόσταξή τους από φυτά, και χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Τα έλαια, είναι συνήθως μίγματα σύνθετων χημικών ουσιών, που έχουν πολλές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές σε μια σταγόνα αιθέριου έλαιος μπορεί να αντιστοιχούν σε τριάντα φλιτζάνια του τσαγιού από το βότανο.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης και της ουρολοίμωξης που προκαλεί το βακτήριο της E.coli. Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων μπορεί να εφαρμοστεί με λουτρά ή μασάζ με αιθέρια έλαια όπως, το πεύκο, το χαμομήλι, το κίτρο, τα έλαια μάραθου, το τεϊόδεντρο, το sandalwood, το cedarwood, το juniper, το niaouli και το cajeput. Για παράδειγμα, το μασάζ με λάδι που περιέχει, sandalwood, naouli και cajeput, μπορεί να εφαρμοστεί με τρίψιμο στην κάτω κοιλιακή χώρα και πάνω από το ηβικό οστό ή και πίσω, στο ύψος των νεφρών. Συνήθως τα έλαια αραιώνονται με κάποιο φυτικό λάδι ή λοσιόν, πριν εφαρμοστούν στο δέρμα.

Ομοιοπαθητική :

Η ομοιοπαθητική αποτελεί, παραδοσιακά, μια ευρέως διαδεδομένη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Dr. Samuel Hahnemann. Αυτός ανακάλυψε ότι οι ουσίες που προκαλούν συμπτώματα ασθένειας στα υγιή άτομα, μπορούν αν χρησιμοποιηθούν σε μικρές δόσεις ώστε να καταπολεμήσουν παρόμοια συμπτώματα που προκαλούν αυτές οι ίδιες οι ασθένειες.

Οι ουσίες που χρησιμοποιεί η ομοιοπαθητική, προέρχονται από οργανικά ή ανόργανα υλικά. Αν και οι οργανικές ουσίες συχνά συγχέονται με τα βότανα κι έχουν παρόμοιες ονομασίες, εντούτοις, η θεραπεία βασίζεται σε εντελώς διαφορετικές αρχές. Ειδικά η προπαρασκευή τους, συνδυάζει διαδοχικά τη διάλυση και το ανακάτεμα { αντίθετα με τα βότανα και τα αιθέρια έλαια}. Οι ουσίες τις ομοιοπαθητικής αποτελούνται κατά βάση από μίγματα φυσικών ενεργών μορίων.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής στηρίζονται στη διατήρηση της ενεργειακής ισχύος της αρχικής ουσίας, πριν αυτή διαλυθεί.. Καθώς αυτό αντιτίθεται σε βασικές αρχές τις φαρμακευτικής, η συμβατική Ιατρική αγνόησε την ομοιοπαθητική παρά τη μακραίωνη ιστορία της και τη συχνής τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητά της μέσα από σοβαρές και αυστηρές κλινικές μελέτες.

Επομένως, για να έχετε καλύτερα θεραπευτικά αποτελεσματικά, απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ομοιοπαθητικό{ δείτε στο www.homeopathy.org}, ο οποίος θα προσπαθήσει να καθορίσει τη θεραπεία σας, βασισμένος σε ουσίες που αντιστοιχούν καλύτερα στα δικά σας συμπτώματα.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως δόκιμο, μπορούμε να προτείνουμε πολλά ομοιοπαθητικά προϊόντα σχετικά με τις ουρολοιμώξεις όπως τα : Aconitum napellus, Apis, Berberis, Belladonna, Cantharis, Equisetum, Eupatoreum purpureum, Mercurius vivus, Nitric Acid, Nux vomica, Pulsatikka και Sarsaparilla.

Για να μην υπάρχει δυσκολία στον καθορισμό της αγωγής, διατίθενται στο εμπόριο μια πλειάδα ομοιοπαθητικών προϊόντων σχετικά με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και της κύστης, συνδυάζοντας πολλές από τις πιο πάνω ουσίες. Για παράδειγμα, στα καταστήματα με προϊόντα ομοιοπαθητικής, που προωθούν και το D- mannose -που έχουμε προαναφέρει-, πωλείται ένα σκεύασμα που είναι συνδυασμός έξι διαφορετικών ουσιών.

Συμπέρασμα :

Κάντε στον εαυτό σας μια χάρη. Βοηθήστε στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών, με τη χρήση φυσικών εναλλακτικών μεθόδων για την προάσπιση της υγείας του ουροποιητικού σας συστήματος. Αποκτήστε υπευθυνότητα για την υγείας σας και ενημερωθείτε για εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Δεν θα πάρετε αυτές τις πληροφορίες από τους γιατρούς που είναι εκπαιδευμένοι στις αρχές της συμβατικής Ιατρικής και Φαρμακολογίας, και δεν έχουν γνώσεις πάνω στην βοτανοθερεπεία, τη διατροφή και τις εναλλακτικές μορφές θεραπευτικής αντιμετώπισης. Με αυτές τις φθηνές, απίστευτα αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες, έχετε πολύ λίγα να χάσετε και πολλά περισσότερα να κερδίσετε.

Πηγές: Πολλές από τις εναλλακτικές θεραπείες διατίθενται στα καταστήματα φυσικής διατροφής και στο Διαδίκτυο.

Laurance Johnston, Ph.D.
Προσαρμογή από άρθρο του Paraplegia News, Ιούνιος, 2002.

Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …