Η Air Berlin αρνήθηκε την επιβίβαση σε μια ομάδα επιβατών με αναπηρία [Video]

Πιλότος της Air Berlin δεν επέτρεψε την επιβίβαση στο αεροπλάνο σε μΙα ομάδα επιβατών με αναπηρία που ταξίδευαν από τη Μόσχα στο Ντίσελντορφ (Γερμανία), παρόλο που είχαν κλείσει τα εισιτήριά τους και είχαν λάβει επιβεβαίωση από την αεροπορική εταιρεία ένα μήνα νωρίτερα.
Οι επιβάτες ήταν μέρος μιας αντιπροσωπείας που ταξίδευε στη Γερμανία για την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου – στο οποίο, κατά ειρωνία της τύχης, θα μελετούσαν την εμπειρία της Γερμανίας στη δημιουργία μιας προσβάσιμης κοινωνίας για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Η Air Berlin αρνήθηκε την επιβίβαση σε μια ομάδα επιβατών με αναπηρίαΈξι άτομα από την αντιπροσωπεία, που είναι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, και άλλοι πέντε που τους συνόδευαν, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν, αφού ο πιλότος ισχυρίστηκε ότι το αεροπλάνο δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να μεταφέρει ταυτόχρονα τόσους πολλούς επιβάτες με αναπηρικά καθίσματα.

Ο Ρώσος βουλευτής Vladimir Krupennikov, επικεφαλής της ομάδας και χρήστης αμαξιδίου ο ίδιος, επεσήμανε πως η εταιρεία αρνήθηκε την επιβίβασή τους την τελευταία στιγμή:
«Αφού είχαμε ήδη περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων και το τελωνείο, και περιμέναμε στην πύλη για επιβίβαση, ο πιλότος μας ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει σε τόσους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου να ταξιδέψουν μαζί, λόγω των κανονισμών ασφαλείας της εταιρείας, και πρότεινε να πετάξουμε δύο, μόνο, ανά πτήση, σε διάστημα συνολικά δύο ημερών ».

Ο Krupennikov είπε στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να μηνύσουν τη γερμανική Air Berlin.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των Ρώσων επιβατών, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους τούς έδειξε έναν οδηγό ασφαλείας που διευκρίνιζε πως μόνο 2 άτομα σε αναπηρικό κάθισμα επιτρέπονται ανά πτήση. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η πρώτη φορά που τους ενημέρωνε κάποιος για την ύπαρξη του συγκεκριμένου κανονισμού.

Η Air Berlin αρνήθηκε την επιβίβαση σε μια ομάδα επιβατών με αναπηρίαΟ Krupennikov ανέφερε ότι η ομάδα του είχε επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία νωρίτερα για να επιβεβαιώσει ότι μπορούσαν να πετάξουν όλοι μαζί και να ενημερώσει ότι τα 6 από τα 34 μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν αναπηρικό κάθισμα.
«Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έχω τα έγγραφα που το αποδεικνύουν!», τονίζει ο Ρώσος βουλευτής.

Μετά το συμβάν, το γκρουπ μεταφέρθηκε σε άλλο αεροδρόμιο της Μόσχας και αγόρασε θέσεις για όλα τα μέλη της αποστολής με πτήση της Aeroflot.

Η Air Berlin αρνήθηκε την επιβίβαση σε μια ομάδα επιβατών με αναπηρίαΗ Air Berlin απάντησε με επιστολή της πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενήργησε σύμφωνα με τους κανονισμούς της εταιρείας και κατηγόρησε την ομάδα ότι παρέλειψε να δώσει τις σωστές πληροφορίες:

«Μόνο 2 χρήστες αμαξιδίου επιτρέπονται σε κάθε πτήση και πρέπει να καταγραφούν πριν την πραγματοποίηση της πτήσης. Οι δύο από τους επιβάτες είχαν όντως δηλωθεί ως χρήστες αναπηρικού καθίσματος και η επιβίβασή τους εγκρίθηκε. Οι άλλοι τέσσερις είχαν δηλωθεί μόνο ως επιβάτες περιορισμένης κινητικότητας – δηλαδή, ότι δεν χρειάζονται το ειδικό στενό αμαξίδιο για τη μεταφορά τους μέσα στο αεροσκάφος. Ομοίως, η επιβίβασή τους εγκρίθηκε από την εταιρεία μας. Όμως, όταν έφτασαν στην πύλη, διαπιστώθηκε ότι κανείς τους δεν μπορούσε να μετακινηθεί χωρίς το ειδικό κάθισμα».

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Οκτώβριος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο προσπελάσιμο για οδηγούς με αναπηρικό κάθισμα [video]

Μια ομάδα νεαρών σχεδιαστών θέλει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή ανθρώπων σε αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι ζουν σε πόλεις. Πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση πόρων που θα της επιτρέψουν να …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Νεαρή με τετραπληγία μιλά για την αναπνευστική υποστήριξη μετά από κάκωση νωτιαίου μυελού [video]

Η 26χρονη Jenni Taylor από τη Minnesota των ΗΠΑ, περιγράφει σε πολύ λίγα λεπτά τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με υψηλή κάκωση νωτιαίου μυελού (Α1-Α2) και την 24ωρη εξάρτησή της από …