«Η ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στις μεταμοσχεύσεις»

«Ανακαλύψαμε κάνοντας πειράματα σε ποντίκια ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε κάθε μέρος του σώματος. Ακόμα, όμως, δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο όργανο από βλαστοκύτταρα ή να χρησιμοποιήσουμε τα βλαστοκύτταρα για να θεραπεύσουμε ένα όργανο. Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο της έρευνας, έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Αυτό είπε στην «Ε» ο φετινός νικητής του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής, σερ Μάρτιν Εβανς, «ο πατέρας της έρευνας των βλαστοκυττάρων», ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για να μιλήσει στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Βιοτεχνολογίας, που διοργάνωσε η BIONOVA και πραγματοποιήθηκε προχθές και χθες στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Βρετανός νομπελίστας, καθηγητής Γενετικής Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η τελετή θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. στην Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά γενικότερα την ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας, που μπορεί να συμβάλει και στη μεταμόσχευση, με τη δημιουργία καινούργιων ιστών, να βοηθήσει στην ανάπτυξη ανοχής του μοσχεύματος και τη χρήση αντισωμάτων σαν έξυπνες βόμβες», είπε στην «Ε» ο Ανδρέας Τζάκης, καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ωστόσο, τόνισε ότι «όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις, στη χώρα μας έχουμε δρόμο ακόμα, χρειάζεται δουλειά στον τομέα της οργάνωσης και της ενημέρωσης του κόσμου».

Ο σερ Μαγκντί Γιακούμπ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στην «Ε» ότι «με τη βιοτεχνολογία μπορούν να σωθούν πολλές ζωές και ότι έχει εφαρμογές και στην καρδιοχειρουργική, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι εφαρμογές της πρώτα πρέπει να μελετηθούν εκτενώς στα εργαστήρια».

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος, διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αναφέρθηκε στις πολυγονιδιακές νόσους (παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης Τύπου 2, κατάθλιψη, βουλιμία, νευρική ανορεξία, χρόνιο σύνδρομο κοπώσεως και πόνου, εμφράγματα στην καρδιά και εγκεφαλικά): «Ο τόσο μεγάλος στις μέρες μας αριθμός των πασχόντων οφείλεται κατά σημαντικό βαθμό στο ότι τρώμε πολύ, αλλά και στην κακή ποιότητα της διατροφής μας που περιέχει λίπη, ζάχαρη και αλάτι, σε συνδυασμό με το ότι δεν αθλούμαστε και δεν περπατάμε».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/02/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …