Οι εφημερίδες στο διαδίκτυο

Η πρόσβαση στην πληροφορία πάντα απασχολούσε την κοινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Η πληροφορία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την οργάνωση της διαπραγματευτικής θέσης και για την βελτίωση των διαπραγματευτικών ικανοτήτων.

Το διαδίκτυο υπήρξε ακόμη μεγαλύτερο εργαλείο επειδή έδωσε τη δυνατότητα πρόσβασης στην ταξινομημένη πληροφορία αλλά και ως εργαλείο είναι απολύτως προσπελάσιμο τόσο για τους ανθρώπους με σοβαρές κινητικές αναπηρίες όσο και για τους τυφλούς.
Το διαδίκτυο είναι το ιδανικό εργαλείο για κάθε συνεπή αναγνώστη. Όμως όταν πρόκειται για τυφλούς ή για τετραπληγικούς το διαδίκτυο είναι μοναδικό εργαλείο. Μέσα από έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή αποκτούν πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων από ακαδημαϊκές ή άλλες βιβλιοθήκες αλλά και από μεμονωμένα έντυπα. Το κυριότερο είναι πως μέσα από το διαδίκτυο δεν χρειάζεται ούτε να φυλλομετρηθεί το έντυπο, ούτε να γίνει αλλαγή σελίδας κάτι που είναι ιδιαιτέρως κοπιαστικό όταν πρόκειται για τετραπληγικούς. Όλα μπορούν να γίνουν με άλλα κλικ και με λέξεις κλειδιά. Το κυριότερο είναι πως το αποτέλεσμα αναζήτησης μπορεί να είναι άψογα ταξινομημένο.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλες οι σοβαρές εφημερίδες και περιοδικά στο εξωτερικό βρίσκοται και πάνω από το διαδίκτυο. Και στην Ελλάδα πολλές εφημερίδες βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Το παράδειγμα της Ναυτεμπορικής

Η εφημερίδα Ναυτεμπορική έχει δημιουργήσει το καλύτερο site επάνω στο διαδίκτυο. Ολόκληρη η εφημερίδα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Χωρίς να θεωρηθεί διαφήμιση έχει την καλύτερη διαδικτυακή παρουσία. Το πιο σημαντικό είναι πως το site της εφημερίδας Ναυτεμπορική είναι απολύτως προσπελάσιμο. Από αισθητική πλευρά ήταν πάντα τέλειο.

Άλλες καλές διαδικτυακές παρουσίες

Πολύ καλή παρουσία έχουν η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, η εφημερίδα Τα Νέα, η εφημερίδα Καθημερινή και η εφημερίδα Ημερησία. Επίσης πολύ καλή διαδικτυακή παρουσία έχει και το Μακεδονικό Πρακτορείο. Όλα αυτά τα site είναι προσπελάσιμα.

Από την έντυπη στην ηλεκτρονική έκδοση

Οι καιροί έχουν αλλάξει και σίγουρα βαδίζουμε σε μια νέα εποχή όπου οι έντυπες εκδόσεις θα έχουν αρκετά ελλιπή ενημέρωση. Ο ηλεκτρονικός Τύπος και ιδιαίτερα το internet έχουν πολλά πλεονεκτήματα επειδή μπορούν να παρουσιάσουν την πιό πρόσφατη είδηση. Δίνουν πολλές δυνατότητες στον αναγνώστη να επιλέξει τον τρόπο εμφάνισης της ύλης είτε κατά σειρά καταχώρισης είτε με σειρά σχετικότητας είτε ανά θεματική ενότητα είτε με λέξεις κλειδιά. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να πάρει την είδηση που θέλει με τον τρόπο που θέλει.
Αυτά που χαρακτηρίζονται ως μη δημοσιεύσιμα στις έντυπες εκδόσεις μπορούν με μεγάλη άνεση να δημοσιευθούν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Το κυριότερο πλεονέκτημα των διαδικτυακών εκδόσεων είναι ότι επιτρέπουν την φλυαρία. Το κόστος διακίνησης της είδησης στις διαδικτυακές εκδόσεις είναι μηδαμινό. Όταν ο κόσμος εξοικειωθεί με την χρήση του διαδικτύου τότε η αναγνωσιμότητα με βεβαιότητα θα είναι απείρως μεγαλύτερη.
Ταυτοχρόνως όσο περισσότερο διευρύνεται το διαδίκτυο τόσο περισσότερο μεγαλώνει η κοινωνική και πολιτική δύναμη των ανθρώπων με αναπηρίες.

Το πρόβλημα που βρίσκεται στο περιεχόμενο

Είναι λάθος αυτό που ισχυρίζονται πολλοί άνθρωποι ότι το διαδίκτυο είναι δύσκολο. Μια πολύ καλή διαδικτυακή παρουσία ξεκινά από 200 ευρώ το χρόνο. Τα προγράμματα που χρειάζονται για να στηθεί ένα διαδικτυακό περιοδικό υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο τεχνολογικό μέρος. Το πρόβλημα βρίσκεται στο περιεχόμενο. Το ελληνικό διαδίκτυο είναι υποανάπτυκτο επειδή δεν έχει περιεχόμενο. Οι περισσότεροι Ελλήνες έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο σαν να είναι μια ηλεκτρονική εμπορική ή επαγγελματική κάρτα για την διαφήμισή τους.
Εδώ βρίσκεται ακριβώς το πρόβλημα: Καλώς ή κακώς στο διαδίκτυο είμαστε όλοι ίσοι. Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι δημοσιογραφικός κολοσσός ή είναι το κατά τα άλλα μικρό και ασήμαντο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ή ένα μικρό διαδικτυακό συνοικιακό περιοδικό μέσα στο διαδίκτυο όλοι είναι ίσοι. Δυστυχώς οι Ελλήνες δεν έχουν πάρει στα σοβαρά το διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει περιεχόμενο.
Οι περισσότερες κυβερνητικές ιστοσελίδες είναι κενές από περιεχόμενο. Ανανεώνονται κάθε όταν θα θυμηθεί ο διαχειριστής τους. Το ίδιο συμβαίνει με πολλές ιστοσελίδες μεγάλων οργανισμών. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν έχει οργανωθεί η παραγωγή περιεχομένου στην ελληνική γλώσσα.
Το αμέσως επόμενο μέτωπο που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό διαδίκτυο είναι η παραγωγή περιεχομένου. Εδώ το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ μπορεί να βοηθήσει. Έχει όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την παραγωγή περιεχομένου από ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες. Σε αυτήν την υπόθεση καθοριστική μπορεί να είναι η θέση των αναπήρων ως επαγγελματιών. Είναι πλέον βέβαιο πως αυτός ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί από τους ανάπηρους. Θέσει και φύσει μπορούν να είναι οι νικητές

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …