Οι ερευνητές των βλαστικών κυττάρων ελπίζουν στην επιβράδυνση της παράλυσης

Ένας από τους πιο γνωστούς ερευνητές της χώρας στον τομέα των βλαστικών κυττάρων, δήλωσε πρόσφατα ότι η δουλειά του κάποια μέρα θα μπορέσει να βοηθήσει όλους όσους έχουν υποστεί κάκωση νωτιαίου μυελού ή πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μιλώντας ενώπιον σημαντικών χορηγών του Sierra Nevada Memorial Hospital Foundation, ο Dr. Tom Lane έδειξε μια ταινία όπου αρουραίοι με μερική παράλυση περπάτησαν ξανά οκτώ μέρες έπειτα από την έγχυση σε αυτούς αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί από βλαστικά κύτταρα.

Ο Lane κι ο συνεργάτης του Hans Keirstead δήλωσαν ότι οι εγχύσεις αυτές σταμάτησαν την εξάπλωση παθήσεων τύπου σκλήρυνσης ή των κακώσεων νωτιαίου μυελού, επιτρέποντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα να αυτοθεραπευτεί.

Αλλά ο Lane συμπληρώνει: «Αυτό που φαίνεται καταπληκτικό στα ζώα , είναι δυνατό κάποιες φορές να μην ισχύει και για τους ανθρώπους».

Ωστόσο, τα πειράματα του θα εφαρμοστούν κλινικά και σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα αφού πρώτα γίνουν αποδεκτά από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Ο Lane είναι γαμπρός του Dr. Rob Michelin, συνταξιούχο χειρουργό από την Νεβάδα. Γνώρισε την κόρη του ενώ έκανε την πτυχιακή εργασία στο UCLA. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε την έρευνα μαζί με άλλους στο Reeve-Irvine Research Center του UC Irvine.

Το κέντρο πήρε το όνομα του από τον ηθοποιό Christopher Reeve, του οποίου η καριέρα έληξε απότομα λόγω μιας κάκωσης νωτιαίου μυελού που υπέστη έπειτα από μια πτώση από άλογο. Με την βοήθεια του Reeve και την οικογένεια Irvine στο Λος Άντζελες, το κέντρο έχει προσελκύσει τους μεγαλύτερους ερευνητές βλαστικών κυττάρων του κόσμου.

Ο Lane δηλώνει ότι δεν περιμένει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αντιστρέψει την παράλυση άλλα ότι θα μπορούσε να την περιορίσει εάν εφαρμοστεί αμέσως μετά την κάκωση. Ελπίζει επίσης ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε πρώιμο στάδιο. Πολλά παράλυτα άτομα επιθυμούν να ξανaπερπατήσουν, άλλα πολλοί είναι κι αυτοί που περιμένουν εναγωνίως την ημέρα όπου απλώς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα δάχτυλο ή ένα χέρι για να χειριστούν ένα κομπιούτερ ή να αλλάξουν τον καθετήρα τους. «Είναι ρεαλιστές», λέει ο Lane.

«Κάνουμε ένα μικρό βήμα κάθε φορά, και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι άλλα όχι να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες», λέει ο Lane για την έρευνα. Επίσης αναγνωρίζει ότι η δημιουργία κυττάρων από βλαστικά κύτταρα είναι αμφιλεγόμενη και θα πρέπει να διερευνηθεί εκτενώς για πολιτικούς και ηθικούς λόγους.

Όμως οι δυνατότητες των βλαστικών κυττάρων κάνει τους επιστήμονες να προβλέπουν πως η χρήση τους θα οδηγήσει στην θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της ηπατίτιδας, των παθήσεων στα μάτια και της οστεοπόρωσης, παράλληλα με την παράλυση και την σκλήρυνση κατά πλάκας, λέει ο Lane.

Του Dave Moller, 02/05/2006. Μετάφραση: Ζουρνατζίδης Παναγιώτης, Εργοθεραπευτής, panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …