Η Εικονική Πραγματικότητα Βοηθάει τα Άτομα με ΚΝΜ να Ανακτήσουν την Αυτοπεποίθησή τους

Ο Bob Jones που έχει κάκωση νωτιαίου μυελού κι είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν θα είναι για πολύ ακόμα. Χρησιμοποιεί την Eικονική Πραγματικότητα για να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναπηρίας του.
«Σου δίνει την ιδέα του τί μπορεί να συμβαίνει έξω από το σπίτι σου», λέει ο Jones.

Πρόκειται για μέθοδο αποκατάστασης που μοιάζει με video game.
«Έχει πλάκα, αλλά είναι και λίγο τρομακτικό», λέει ο Jones.
«Για κάποιον που φοβάται εύκολα και δεν έχει συνηθίσει με τα δυναμικά αμαξίδια, νομίζω ότι τους κάνει πραγματικά καλό να δουν ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνο εξοπλισμό, και ότι πράγματι μπορεί να τους βοηθήσει να μετακινηθούν», λέει η Dina Mastrogiovanni.
Οι ασθενείς με εγκεφαλικές κακώσεις ή κακώσεις νωτιαίου μυελού τοποθετούνται σε μια δυναμική καρέκλα που είναι τοποθετημένη σε έναν κινούμενο άξονα. Την καθοδηγούν με τη βοήθεια υπολογιστή που βρίσκεται στο πλάι, και με τη βοήθεια ειδικού χειριστηρίου.
«Κάποια άτομα χρειάζεται να μετακινήσουν το αμαξίδιό τους με την ανάσα τους ή με μια κίνηση του κεφαλιού», λέει η Mastrogiovanni. «Έτσι, το να τους βάλουμε να δοκιμάσουν το ειδικό αυτό σύστημα είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς».
Οι θεραπευτές με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους , κι έπειτα να καθορίσουν τους τρόπους βελτιώσείς τους.
«Αυτή είναι και η πιο σημαντική προϋπόθεση της αποκατάστασης, δηλαδή το να διαπιστωθεί και να καταγραφεί όποια λειτουργία έχει μείνει άθικτη στο άτομο, και με βάση αυτό, να προχωρήσει η αποκατάσταση, ώστε το άτομο να μπορέσει να λειτουργήσει όσο πιο ανεξάρτητα γίνεται στην καθημερινότητά του», λέει η Mary Ann Palermo.
Ο Jones λέει ότι το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας είναι πολύ σημαντικό για την απόκτηση αυτοπεποίθησης, αν και για να συνηθίσεις το κάθισμα χρειάζεται αρκετό χρόνο.
«Έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά αυτό είναι και το πιο ελκυστικό», λέει.
Όμως, η πρακτική είναι η καλύτερη λύση, ειδικά εάν στοχεύουμε στην ανεξαρτητοποίηση.
Οι θεραπευτές λένε ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να έχει κι άλλες εφαρμογές εάν αλλάξουμε τις εικόνες της οθόνης, για παράδειγμα, μια κουζίνα, που τα άτομα θα μπορούν να κάνουν πρακτική πάνω σε καυτές εστίες και αιχμηρά αντικείμενα χωρίς τον κίνδυνο να τραυματιστούν.

24/03/2006

Μετάφραση:
Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής
panos@disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …