Η υπερκατανάλωση νερού δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση επιπλέον ποσότητας νερού είναι απίθανο να ανακουφίσει τη συμπτωματολογία του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Urology.

Τα συμπτώματα του κατώτερου τμήματος του ουροποιητικού συστήματος, όπως ο πόνος και η δυσκολία ούρησης είναι συχνά στους ηλικιωμένους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως η μεγέθυνση του προστάτη είναι ο ένοχος, αλλά τα προβλήματα του ουροποιητικού μπορεί επίσης να προκαλούν τα συμπτώματα.

Με την πάροδο της ηλικίας, για παράδειγμα, οι μύες πέριξ της ουροδόχου κύστης αρχίζουν να αποδυναμώνονται και παρακωλύουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργάνου.

Ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι επειδή η αυξημένη κατανάλωση νερού ενισχύει και την παραγωγή ούρων, μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα της ουροδόχου κύστης και την ικανότητα σύσπασής της.

Για να διαπιστώσουν αν το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχ με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Σπιγκτ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 141 άνδρες ηλικίας 55-75 ετών που υπέφεραν από συμπτωματολογία του κατώτερου τμήματος του ουροποιητικού συστήματος.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες έπιναν είτε επιπλέον 1.41 του λίτρου νερό ημερησίως ή έπαιρναν μια ημερήσια δόση ενός ανενεργού σιροπιού.

Μετά από έξι μήνες, παρατηρήθηκαν κάποιες αλλαγές στη λειτουργικότητα της ουροδόχου κύστης των ατόμων που έπιναν επιπλέον νερό. Ωστόσο, οι άνδρες δεν είχαν ξεκάθαρη βελτίωση της συμπτωματολογίας συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μικρή μόνο επίδραση μπορεί να αναμένει κανείς από την κατανάλωση περισσότερου νερού. Για να επιτευχθεί πραγματικό αποτέλεσμα, ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού, κάτι που μπορεί να μην είναι εφικτό», εξηγεί ο Δρ Σπιγκτ.

Αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν περισσότερο νερό είχαν λάβει οδηγίες να αυξήσουν την συνήθη ημερήσια κατανάλωση κατά 1.41 του λίτρου, στην πραγματικότητα κατάφερναν να πίνουν μόλις 0.345 του λίτρου περισσότερο νερό την ημέρα εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου. Αυτό αύξανε την παραγωγή ούρων κατά περίπου 10%.

Για τους ηλικιωμένους λοιπόν που έχουν υποβληθεί σε κλινική εκτίμηση των συμπτωμάτων τους και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι για να βοηθήσουν μόνοι τους τον εαυτό τους, το επιπλέον νερό δεν θα τους κάνει κακό, αρκεί να μην το παρακάνουν.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, περισσότερα 9.4-14 λίτρα μπορεί να προκαλέσουν υπονατριαιμία.

health.in.gr 3-1-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …