Οι όροι για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων

ΤΗ ΝΕΑ εγκύκλιο, που αφορά το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ 0,45) του έτους 2006, κοινοποίησε στις εργοδοτικές οργανώσεις και τους επαγγελματικούς φορείς ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Σημειώνεται ότι από φέτος αρχίζει η ηλεκτρονική διαχείριση των προγραμμάτων.

Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ που επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους. Το προσωπικό το οποίο έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε έναν κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η καταβολή στο ΙΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς 0,45% από την επιχείρηση για τους εργαζόμενους σ’ αυτήν για το έτος 2006. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, απαραίτητη είναι η μη χρηματοδότηση της επιχείρησης από άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους που πρόκειται να καταρτιστούν, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η επιτροπή διαχείρισης του ΛΑΕΚ, τα δε προγράμματα κατάρτισης πρέπει να υλοποιηθούν έως και τις 20/12/2006.

Γενικοί όροι

1. Τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να υλοποιούνται είτε από τις επιχειρήσεις σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους είτε να αντιτίθενται σε εκπαιδευτικούς φορείς.

Οι χώροι στους οποίους θα πραγματοποιείται η κατάρτιση των εργαζομένων πρέπει να πληρούν τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

* να έχουν επαρκή επιφάνεια ανάλογη με τον αριθμό των καταρτιζομένων

* να μην είναι υπόγειοι

* να διαθέτουν καλό αερισμό

* να έχουν επαρκή χώρο διαλείμματος

* να διαθέτουν τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό κλπ.

* να διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας

Επισημαίνεται ότι, όταν το θεωρητικό μέρος ενός προγράμματος κατάρτισης υλοποιείται εντός της επιχείρησης, πρέπει να γίνεται σε χώρους ανεξάρτητους των εργασιακών θέσεων των καταρτιζομένων, οι οποίοι θα πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

2. Η επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να πραγματοποιείται εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας.

3. Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να είναι εξολοκλήρου θεωρητικό ή θεωρητικό και πρακτικό μαζί.

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνόλου των ωρών κατάρτισης, ενώ το πρακτικό μέρος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του συνόλου των ωρών.

Σημείωση: Το πρόγραμμα κατάρτισης δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο πρακτικό μέρος.

4. Η κατάρτιση, τόσο σε ό,τι αφορά το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος, δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 8 διδακτικές ώρες ημερησίως.

5. Όταν το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται εντός των χώρων της επιχείρησης, το θεωρητικό του μέρος δύναται να υλοποιείται εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας των καταρτιζόμενων, οι οποίοι πρέπει να είναι οπωσδήποτε απαλλαγμένοι από τα εργασιακά τους καθήκοντα.

6. Όταν στο πρόγραμμα κατάρτισης προβλέπεται πρακτική άσκηση, αυτή πρέπει να γίνεται εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας των καταρτιζομένων και εντός ή εκτός παραγωγικής διαδικασίας, πάντα με την παρουσία εκπαιδευτή.

7. Μετά από κάθε εκπαιδευτική ώρα (45′) ή μετά από κάθε δύο συνεχόμενες εκπαιδευτικές ώρες (90′) πρέπει να γίνεται διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών (15′). Όταν η ημερήσια διάρκεια της κατάρτισης ξεπερνά τις τέσσερις (4) εκπαιδευτικές ώρες, όπως αυτές ορίζονται παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα ενός διαλείμματος μέχρι μία (1) ώρα. Διαλείμματα πριν από την έναρξη της κατάρτισης ή μετά την λήξη αυτής δεν ισχύουν.

8. Κατά τη διάρκεια κάθε εκπαιδευτικές ώρας δικαιολογείται η παρουσία μέχρι δύο εκπαιδευτών.

9. Η θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης και το περιεχόμενό τους πρέπει να είναι σε άμεση σχέση με το αντικείμενο της εργασίας με το οποίο απασχολούνται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, καθώς και με το επίπεδο των γνώσεών τους. Σε περίπτωση που συμμετέχουν και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε διαφορετικά αντικείμενα σε σχέση με τη θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης, αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση των εργαζομένων στη θέση εργασίας τους, αλλά και την εξέλιξή τους στην επιχείρηση.

10. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Κατ’ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις (άρθρο 24 του Ν.1836/89) μπορούν να καταρτίζονται και κατά το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν.

11. Δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του ίδιου εργαζομένου σε περισσότερα των δύο προγραμμάτων κατάρτισης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους της κατάρτισης. Η συμμετοχή εργαζόμενου σε τρίτο πρόγραμμα κατάρτισης, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, θα είναι δυνατή μόνο μετά από απόφαση της επιτροπής. Η υποβολή του αιτήματος γίνεται μέσω διαδικτύου στον ηλεκτρονικό κόμβο του ΛΑΕΚ.

12. Ο αριθμός των καταρτιζομένων στην αίθουσα διδασκαλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τριάντα πέντε (35) άτομα. Αυτό ισχύει και για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται μέσω εκπαιδευτικού φορέα και συμμετέχουν σ’ αυτά περισσότερες της μιας επιχειρήσεις (ενιαία προγράμματα).

13. Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εντός της επιχείρησης δικαιολογείται ανά πρόγραμμα η παρουσία ενός ατόμου, υπαλλήλου της επιχείρησης, ως γραμματειακή υποστήριξη για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

14. Δεν υπάρχει περιορισμός σε ό,τι αφορά:

* το κατώτατο όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα κατάρτισης και

* τον αριθμό των ωρών κατάρτισης,

αρκεί η υλοποίηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20/12/2006.

15. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης, ο αριθμός των ατόμων που θα καταρτιστούν τελικά δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 50% του αριθμού των ατόμων που έχει δηλωθεί στην αρχική πρόταση της επιχείρησης.

16. Οι απουσίες για κάθε καταρτιζόμενο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/5 του συνόλου των ωρών κατάρτισης που έχουν αναγγελθεί γι’ αυτόν στην αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Ο παραπάνω αριθμός των απουσιών, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιτιολογία για την περικοπή ή την ακύρωση μέρους της υλοποίησης του αναλυτικού προγράμματος.

17. Α. Σε ό,τι αφορά τους καταρτιζόμενους και τη γραμματειακή υποστήριξη, σε περίπτωση που η επιχείρηση κάνει χρήση εργαζομένου της ως γραμματειακή υποστήριξη. Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, εντός ή εκτός ορίων νόμου που εργάζεται ο καταρτιζόμενος, η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των πέντε (5) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και συμπληρώνεται για το λόγο αυτό το ανάλογο πεδίο. Για προγράμματα που υλοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας δικαιολογείται ως δαπάνη του προγράμματος ποσό ίσο με το ωρομίσθιο του καταρτιζόμενου ανά ώρα κατάρτισης και συμπληρώνεται για το λόγο αυτό το ανάλογο πεδίο.

Β. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αποφασίσει να κάνει χρήση εσωτερικού εκπαιδευτή, η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι προαιρετική και ορίζεται στο ποσό των δέκα πέντε (15) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

Γ. Σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρτίσει άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται από το Ν. 2643/98 άρθρο 1.εδ.β. Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας, η καταβολή ωριαίας αμοιβής είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των επτά (7) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης και συμπληρώνεται για το λόγο αυτό το ανάλογο πεδίο. Σε αυτήν την περίπτωση το ΜΩΚ αυξάνεται κατά δύο (2) ευρώ. Επισημαίνεται ότι η καταβολή της ωριαίας αμοιβής είτε στους καταρτιζόμενους είτε στους εσωτερικούς εκπαιδευτές είτε στο άτομο που απασχολήθηκε ως γραμματειακή υποστήριξη είτε στα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί όταν ζητηθεί.

18. Δεν επιτρέπονται αλλαγές στα εξής από τα στοιχεία του προγράμματος, στον τίτλο, στο σύνολο ωρών κατάρτισης, στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης και στα ονόματα των καταρτιζομένων όπως αυτά έχουν δηλωθεί.

19. Παρέχεται η δυνατότητα, για κάθε εκπαιδευτή που ορίζεται από την επιχείρηση, ορισμού μέχρι δύο αναπληρωτών αυτού. Αντικατάσταση εκπαιδευτή, σε περίπτωση κωλύματος, είναι δυνατή μόνο από τους αναπληρωτές που έχουν οριστεί γι’ αυτόν.

Η όλη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποπληρωμής γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον κεντρικό κόμβο του ΛΑΕΚ ( http://laek.oaed.gr ), ενώ δεν απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των εκπροσώπων των επιχειρήσεων στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν φυσικό αρχείο με ό,τι υποβάλουν ηλεκτρονικά στον κόμβο του ΟΑΕΔ.

Συνολικό ποσό

Το ποσό που ανταποδοτικά δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιήσει το έτος 2006 διαμορφώνεται ως εξής:

Το 100% της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) που θα καταβάλει η επιχείρηση το έτος 2006, εφόσον οι δαπάνες κατάρτισης είναι μεγαλύτερες ή ίσες με το ποσό αυτό.

Το 100% των δαπανών κατάρτισης, εφόσον η επιχείρηση θα καταβάλει δαπάνες για κατάρτιση μικρότερες της εργοδοτικής εισφοράς (0,45%) το έτος 2006.

Σημείωση: Επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ή δεν εξάντλησαν την εργοδοτική εισφορά (0,45%) το έτος 2005, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το ανάλογο ποσό στο έτος 2006.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 07:00

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Γίνε Blogger Οδικής ασφάλειας & λάβε μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντίληψη ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι …

Ευρήματα έρευνας – Εκπαίδευση σε ΤΠΕ και μαθησιακές εμπειρίες ατόμων με αναπηρίες

Το Έργο ViPi δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ενδιαφερομένων – Ενοποίηση και συγκριτική ανάλυση των ευρημάτων, καθώς και τη “Μεθοδολογία έρευνας & τελευταίες εξελίξεις στις σχετικές τεχνολογίες”. …

ATLEC – Κατάρτιση στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες μέσω ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια προσπάθεια από μια ομάδα οργανώσεων που σχετίζονται με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και το e-learning για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού …

Πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από το ΙΚΑ αντικαθιστά το «Βοήθεια στο σπίτι»

Στα μέσα του Φεβρουαρίου 2012 και με την «ευκαιρία» του εφαρμοστικού νόμου για το μνημόνιο ΙΙ κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής υποστήριξης …

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»

Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»: Ενα επικίνδυνο «αγκάθι» στην επί χρόνια αδελφική σχέση της Ελληνικής και της Κυπριακής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Ζητείται η αποχώρηση …

Κονδύλια για νεανική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με 1.000.000 ευρώ

Αρχίζει από Παρασκευή 1η Ιουλίου η υποβολή προτάσεων από νέους ηλικίας έως 40 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η …

Έργο AEGIS: Διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες

Το έργο AEGIS πραγματοποιεί το τελικό workshop του και το 2ο διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, στις 28-30 Νοεμβρίου 2011, με τίτλο «Η Προσβασιμότητα Φτάνει Παντού», φέρνοντας κοντά τόσο ανθρώπους με …