Η.Π.Α.: Όλο και πιο συχνές οι βλάβες στα αναπηρικά αμαξίδια

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική μεταξύ ανθρώπων με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) που χρησιμοποιούν αναπηρικά καθίσματα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο συχνές πλέον οι βλάβες στα καθίσματά τους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation (AJPM&R), την επίσημη εφημερίδα του Association of Academic Physiatrists. Πιθανολογείται ότι αυτή η αύξηση στις βλάβες σχετίζεται με μείωση στην ποιότητα των καθισμάτων που προκύπτει από τις αλλαγές στην πολιτική αποζημίωσης και στην ελλιπή επιβολή δοκιμών και προδιαγραφών.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν μία σημαντική αύξηση σε βλάβες που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την ασφάλεια, αφήνοντας τους χρήστες εκτεθειμένους.
Βλάβες σε αναπηρικά καθίσματαΟ επικεφαλής της έρευνας, Dr Boninger, και οι συνεργάτες του ανάλυσαν δεδομένα από 700 χρήστες αμαξιδίων με ΚΝΜ, οι οποίοι χρησιμοποιούν το κάθισμα τους περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα. Οι χρήστες παρείχαν στοιχεία για τις βλάβες που χρειάστηκαν επισκευές και τις συνέπειες αυτών των βλαβών – για παράδειγμα, ότι έμειναν αβοήθητοι, έχασαν κάποιο ραντεβού ή τραυματίστηκαν.

Τα πορίσματα της έρευνας φανερώνουν ότι ο ρυθμός που χαλάνε τα καθίσματα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2006 έως το 2011, περίπου 53% των χρηστών ανέφερε μία ή περισσότερες βλάβες που χρειάστηκαν επιδιόρθωση μέσα σε διάστημα 6 μηνών – σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 43% από το 2004 έως το 2006. Ο μέσος όρος επισκευών ανά άτομο επίσης αυξήθηκε: 1,42 το 2006-2011, συγκριτικά με το 1,03 το 2004-2006.

Συνοπτικά, τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν ότι:

  • Τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια έχουν περισσότερα προβλήματα από τα χειροκίνητα – σχεδόν τα 2/3 των βλαβών αναφέρθηκαν από χρήστες ηλεκτροκίνητων.
  • Ο ρυθμός βλαβών αυξάνεται για τα αμαξίδια που είναι εξοπλισμένα με ειδικές ρυθμίσεις-λειτουργίες του καθίσματος.
  • Ο ρυθμός βλαβών είναι μεγαλύτερος σε χρήστες από φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες – επίσης, αυτοί οι χρήστες συνήθως δεν έχουν εφεδρικό αμαξίδιο.
  • Όσοι είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο έχουν πιο συχνά βλάβες από εκείνους με ιδιωτική ασφάλιση ή άλλες πηγές.

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινούνται, για να έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητα, στο σπίτι και στη δουλειά τους.
Οι περισσότερες βλάβες στη δημόσια ασφάλιση σχετίζονται εν μέρει με τις πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική κάλυψης δαπανών προς τους ασφαλισμένους (καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των σχετικών πλειοδοτικών διαγωνισμών που προκηρύσσονται σε μερικές περιοχές). Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός πως δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος που εξασφαλίζει ότι τα καθίσματα ανταποκρίνονται σε καθιερωμένα πρότυπα απόδοσης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Dr Boninger και τους άλλους ερευνητές της δημοσίευσης, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάλεσμα, ώστε να επανεκτιμηθούν οι τρέχουσες πολιτικές και τα πρότυπα δοκιμών που ισχύουν σήμερα για τα αναπηρικά αμαξίδια στις Η.Π.Α., ενώ σημειώνουν πως είναι εξίσου σημαντική η εκπαίδευση των ίδιων των χρηστών, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν τη σημασία της τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού τους – πχ. να αντικαθιστούν τα μαξιλάρια, τα ροδάκια και τις μπαταρίες τους έγκαιρα – για να μειωθεί ο ρυθμός και οι συνέπειες των βλαβών.

Πηγή: Wolters Kluwer
Απόδοση: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – http://www.disabled.gr/ – Ιούνιος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …