Οι πεοκαλύπτρες με 23% Φ.Π.Α.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης φαίνεται πως όλα τα παράλογα μπορούν να συμβούν και να κρατούνται στην αφάνεια επειδή πολύ απλά έχουμε συνηθίσει και αφομοίωσει τον ανορθολογισμό και τον παραλογισμό των «κοινωνικών» ασφαλίσεων (!).

Περιοδικό Αυτονομία (logo)Έτσι λοιπόν, η αγορά των πεοκαλυπτρών επιβαρύνεται με 23% Φ.Π.Α και κανένας δεν έχει διαμαρτυρηθεί γι’ αυτήν την σκανδαλώδη επιβάρυνση του Έλληνα ασφαλισμένου και καταναλωτή.

Οι περισσότεροι (συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλιστών) θα ισχυριστούν πως η προμήθεια πεοκαλυπτρών καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως έχουν άγρια μεσάνυχτα, τόσο για τα συστήματα ουροσυλλογής όσο και για την διαχείριση της ουροσυλλογής στην πραγματική ελληνική κοινωνία, σε πραγματικό χρόνο, σε πραγματικό χώρο από πραγματικούς Έλληνες με πραγματικές παραπληγίες ή τετραπληγίες.

Οι ποσότητες για καθετήρες και για πεοκαλύπτρες που δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των παραπληγικών και τετραπληγικών.

Υπάρχουν εκατοντάδες -κυρίως τετραπληγικοί- άνδρες που, μεταξύ των διαλειπόντων καθετηριασμών που πραγματοποιούν καθημερινά, χρησιμοποιούν πεοκαλύπτρες ώστε να αποφεύγουν τις «διαρροές» και να αισθάνονται ασφαλείς, ειδικά όταν έχουν βαρύ πρόγραμμα ή για τον οποιονδήποτε λόγο έχουν «επιθετική» ουροδόχο κύστη.

Πραγματικά, τα ασφαλιστικά ταμεία «χορηγούν» 30 πεοκαλύπτρες, με βάση την απλή στατιστική λογική: Μια πεοκαλύπτρα την ημέρα. Όμως, σπανίως είναι επαρκείς οι 30 πεοκαλύπτρες τon μήνα, αφού στην πραγματική κοινωνία είναι αδύνατο και παράλογο ο καταναλωτής και ασφαλισμένος να αντικαθιστά την πεοκαλύπτρα του μια φορά την ημέρα, κάτι που προϋποθέτει πως κάνει πάντα μπάνιο σε σταθερές ώρες και ποτέ δεν έχει ατυχήματα με τις πεοκαλύπτρες.

Αλλά και για τους πρακτικούς λόγους, που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή όλων των πραγματικών ανθρώπων με παραπληγία και τετραπληγία, δεν είναι επαρκής η αντικατάσταση της πεοκαλύπτρας μια φορά την ημέρα:

Πιο απλά, εάν υποθέσουμε πως ένας άνδρας με παραπληγία ή με τετραπληγία κάνει 6 φορές καθετηριασμό την ημέρα, θα χρειαστεί οπωσδήποτε 6 πεοκαλύπτρες ώστε να αισθάνεται ασφαλής από το ενδεχόμενο διαρροών. Οι διαρροές είναι ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, ειδικά όταν πρόκειται για δραστήριους παραπληγικούς ή τετραπληγικούς που δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν τουαλέτα εκεί που βρίσκονται και στον χρόνο που βρίσκονται.

Συχνά, η ουροσυλλογή μπορεί να τεθεί εκτός τόπου και χρόνου. Ακόμη και από μια απλή γρίπη ή από ένα απλό κρύωμα – ή ακόμη και για κανέναν λόγο. Όσοι ζουν κάτω από συνθήκες παραπληγίας ή τετραπληγίας έχουν αιφνιδιαστεί από συχνοουρία και ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως δεν είναι σε θέση πάντα να διαπραγματευτούν με την αιφνιδιαστική συχνοουρία.

Αυτούς τους άνδρες με παραπληγία και τετραπληγία η πατρίδα τους χρεώνει 23% Φ.Π.Α για την αγορά των πεοκαλυπτρών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν διαθέσιμες προσπελάσιμες τουαλέτες πουθενά σε όλη την Ελλάδα.

Χρειάζεται να αναρωτηθούν μήπως τελικά η πατρίδα προτιμά το λαθρεμπόριο πεοκαλυπτρών; Το 23% Φ.Π.Α είναι το λιγότερο ληστεία ειδικά όταν καταβάλλεται από παραπληγικούς και από τετραπληγικούς αφού η «πατρίδα» εκ συστήματος δεν χρησιμοποιεί τους φόρους των παραπληγικών και των τετραπληγικών για προσπελάσιμα έργα. Τα λεφτά που προκύπτουν από τη φορολογία των παραπληγικών και των τετραπληγικών χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν και για να αναπαράγουν μια απροσπέλαστη Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η απειθαρχία είναι επιβεβλημένη…

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, http://www.disabled.gr/, Σεπτέμβριος 2011.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Πώς να προσαρμόσετε στο αναπηρικό σας κάθισμα το καροτσάκι του μωρού σας [Video]

Το να γίνεσαι γονέας είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείς αναπηρικό κάθισμα και το μωράκι σου είναι ακόμα λίγων μηνών. Ακούγεται σχεδόν τρομακτικό. Αυτή ακριβώς την …

ΗΠΑ: Αναπηρικά καθίσματα στη «μαύρη αγορά»

Η οικονομική κρίση επιβάλλει περικοπές και στις ΗΠΑ. Οι παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Τα βοηθήματα για την αποκατάσταση και για την ανεξάρτητη διαβίωση βγαίνουν στη «μαύρη αγορά». Δεν είναι …