Οι πολίτες απορρίπτουν τις παροχές

Φοβούνται ότι επιδείνωση της οικονομίας θα επιφέρει μετεκλογικά σκληρά μέτρα
Η ελληνική κοινωνία αποδεικνύεται πιο ώριμη και πιο συνετή από τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων αλλά και κυβερνητικών παραγόντων που εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης επιχειρούν να αναβιώσουν ένα κλίμα παροχολογίας καλλιεργώντας στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού προσδοκίες εξωπραγματικές και απατηλές. Πράγματι, όπως προκύπτει από ποιοτικές δημοσκοπήσεις και ποσοτικές μετρήσεις που διενεργεί η Νέα Δημοκρατία αλλά και άλλοι ερευνητικοί φορείς, η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τις παροχές διότι θεωρεί ότι δεν τις αντέχει η οικονομία.

Η ανάλυση του υλικού που συγκεντρώνουν οι δημοσκοπήσεις δείχνει ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ή διαισθάνονται με το ένστικτό τους ότι η ελληνική οικονομία στη σημερινή συγκυρία δεν έχει ακόμη περιθώρια για να χρηματοδοτήσει γενικευμένες παροχές. Συνεπώς, απορρίπτουν την προσφορά των παροχών είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση διότι φοβούνται απλούστατα ότι μετά τις εκλογές θα ληφθούν μέτρα λιτότητος τα οποία όχι απλώς θα εξουδετερώσουν τις παροχές, αλλά θα επιδεινώνουν περαιτέρω το κλίμα εξαφανίζοντας τις ελπίδες ανάκαμψης. Οι φόβοι αυτοί των πολιτών στηρίζονται άλλωστε στην πικρή εμπειρία των τελευταίων ετών που τους δίδαξε ότι όταν οι κυβερνήσεις υπόσχονταν καλύτερες ημέρες για το μέλλον επακολουθούσαν μετεκλογικά προγράμματα σταθεροποίησης με εισοδηματική λιτότητα.

Αλήθεια από την Ε.Ε.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις αυτές είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την λέει μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση. Δεν αρνείται η πλειοψηφία των πολιτών ότι η παρούσα κυβέρνηση έκανε διορθωτικό έργο στην οικονομία που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ και εκτιμά τις βελτιώσεις που έγιναν και κυρίως αναγνωρίζει ότι ο δημοσιονομικός κατήφορος με τα χαώδη ελλείμματα σταμάτησε. Ομως δυσπιστεί ακόμη, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση εξωραΐζει την εικόνα, ενώ από την άλλη πλευρά απορρίπτει την καταστροφολογία και την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι περίεργο ύστερα από αυτά ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν βιάζεται να τερματισθεί η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια και έχει τη γνώμη ότι ο κοινοτικός έλεγχος συγκρατεί τους πολιτικούς από σπατάλες.

Ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής θεωρεί από την πλευρά του ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές του επιτρέπουν να συνεχίσει χωρίς ισχυρές κοινωνικές πιέσεις την πολιτική του για ανάπτυξη και σταθεροποίηση της οικονομίας και δικαιώνουν τη γραμμή που έχει χαράξει για στοχευμένες και όχι γενικευμένες παροχές, που αποβλέπουν να ενισχύσουν τα εισοδήματα μόνο των χαμηλομίσθων (αυξήσεις σε συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ) και να ελαφρύνουν φορολογικά τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής πολιτικής ο προϋπολογισμός στα προσεχή τρία χρόνια θα διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ, ποσό για το οποίο έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία και το έχει εγκρίνει αφού ανταποκρίνεται στις αντοχές της οικονομίας.

Σταθερή απόφαση

Η ρεαλιστική και συγκρατημένη αυτή πολιτική στοχευμένων παροχών έχει επιλεγεί από τον πρωθυπουργό ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι παρά τις βελτιώσεις στα οικονομικά μεγέθη η γενική κατάσταση της οικονομίας παραμένει ευπαθής και δεν αντέχει παροχές. Παρότι τις απόψεις αυτές του υπουργού Οικονομίας συμμερίζονται και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί (Γ. Σουφλιάς, Ντόρα Μπακογιάννη), η λεγόμενη ομάδα της λαϊκής δεξιάς πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς όμως να εισακούεται.

Η αναμενόμενη τον Οκτώβριο έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Πάντως τον ρεαλισμό του πρωθυπουργού ενισχύουν και οι εκθέσεις του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνα, το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαιώνει την πάγια θέση του κ. Κων. Καραμανλή ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει μια περιθωριακή οικονομία που δεν παράγει και δεν εξάγει αρκετά για να δικαιολογήσει όσα καταναλώνουν οι κάτοικοί της. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην εξαμηνιαία έκθεση που θα υποβάλει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ο κ. Ν. Γκαργκάνας θα επισημαίνεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εφέτος θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 10% του ΑΕΠ και ίσως και πιο πάνω, που είναι το ιστορικά υψηλότερο έλλειμμα στα 32 χρόνια της μεταπολίτευσης. Στο 8% είχε φθάσει το έλλειμμα αυτό το 1985 και πανικόβλητος τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αντικατέστησε τον Αρσένη με τον Σημίτη και εφάρμοσε το διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης (1986-1987) που επέβαλε την πιο άγρια λιτότητα, με μείωση στους πραγματικούς μισθούς μέχρι 15%!! Τώρα βέβαια που είμαστε στην Ευρωζώνη και έχουμε το κοινό ισχυρό νόμισμα δεν κινδυνεύουμε από τέτοιο σοκ.

Στην ίδια έκθεση του κ. Γκαργκάνα θα επισημαίνεται ότι η διεύρυνση αυτή του ελλείμματος, που σημαίνει ότι η χώρα ξοδεύει για εισαγωγές αγαθών και για αποπληρωμή χρεών περισσότερα απ’ όσα εισπράττει από τις εξαγωγές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, οφείλεται εκτός των άλλων και στην αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς της. Υπολογίζει δε ο κ. διοικητής ότι, εξαιτίας του υψηλότερου πληθωρισμού της Ελλάδος σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας μειώθηκε σαρωτικά στην εξαετία 2000-2006 κατά 13%, ενώ σε σύγκριση με το κόστος εργασίας το οποίο στην Ελλάδα αυξάνεται πολύ ταχύτερα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, η ανταγωνιστικότητα στην ίδια εξαετία μειώθηκε κατά 35%!

Του Νικου Νικολαου
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3-9-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …