Η προσπελασιμότητα των ιστοσελίδων άρχισε να απασχολεί

Είναι κραυγαλέα προκλητικά τα εμπόδια που υπάρχουν σε ιστοσελίδες του Δημοσίου. Ενώ θα μπορούσε να είναι απολύτως προσπελάσιμο το σύνολο του δημόσιου internet κάποιοι το αποφεύγουν. Βέβαια και να ήταν προσπελάσιμο πάλι οι πολίτες με αναπηρίες δεν θα είχαν να κάνουν τίποτα αφού απουσιάζει το περιεχόμενο από όλα σχεδόν τα κυβερνητικά και δημόσια site. Ύστερα από ένα παλαιότερο δικό μας σχόλιο στο ενημερωτικό δελτίο του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ευαισθητοποιήθηκε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος που με την σειρά του ευαισθητοποίησε τον Αντώνη Σκορδίλη της εφημερίδας Eλευθεροτυπία. Συνέπεια είναι το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα 13-12-2004 στην Ελευθεροτυπία. Το άρθρο έχει ως εξής:

* ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ εξαιρετικά στη φετινή 3η Δεκεμβρίου (Ημέρα των ΑμΕΑ) η παρακάτω «είδηση», έχει κομιστή τον τυφλό Κώστα Θεοδωρόπουλο (μέλος της Παρέμβασης Αναπήρων - Πολιτών πρώην υποψήφιο βουλευτή ΣΥΝ), που επισημαίνει: «Η της συμμετοχικής δημοκρατίας ιστοσελίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ.: www.democracy.pasok.gr), για τους χρήστες με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν προγράμματα ανάγνωσης οθόνης (screan readers) και θέλουν να συμμετάσχουν είναι απροσπέλαστη. Το πρόβλημα συνίσταται στην ύπαρξη γραφικού εικονιδίου που "χρησιμεύει" για την επιβεβαίωση της ταυτότητας των "συμμετεχόντων", προκειμένου να μη γίνονται μαζικές εγγραφές μελών από αυτοματοποιημένα προγράμματα στο Διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο εικονίδιο, για τους χρήστες με προβλήματα όρασης είναι αόρατο. Το ίδιο και η συμμετοχική δημοκρατία». Παρότι «συνασπισμένος» και ουχί «συμμετοχικός», ο Κ. Θεοδωρόπουλος προσθέτει: «Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι περί συμμετοχικής δημοκρατίας διαδικτυακές αναζητήσεις. Πλην όμως, το δικαίωμα τοποθέτησης επ' αυτών μού στερείται». Καταλήγοντας, απευθύνει έκκληση «να διορθωθεί η... αβλεψία. Είναι αρκετοί οι τυφλοί πολίτες που επιθυμούν ρόλο ενεργού πολίτη στον εξελισσόμενο διάλογο και όχι αποκλεισμένου θεατή». Συνυπογράφουμε την έκκληση, προσθέτοντας το αυτονόητο: Λύση «εδώ και τώρα».

* Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ «θεσμικού χαρακτήρα» πλήρως προσβάσιμη ιστοσελίδα είναι αυτή της Βουλής των Ελλήνων. Κατέστη πλήρως προσβάσιμη κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑΕΑ), έκτοτε δε αποτελεί -κυριολεκτικά- πρότυπο. Κάπου εδώ, όμως, τελειώνουν τα «ωραία» και αρχίζουν τα «καταπληκτικά» και άκρως ενδεικτικά των αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας: Η ΕΣΑΕΑ , αυτουργός της πρότυπης ιστοσελίδας του Κοινοβουλίου, διαθέτει η ίδια ιστοσελίδα (www.esaea.gr) μη πλήρως προσβάσιμη! Αλλά και φτωχότατη σε περιεχόμενο (προχθές Σάββατο η επίσκεψή μας), εξαντλούμενη σε παρουσιάσεις μουσικών συναυλιών οικονομικής ενίσχυσης (ανάμεσά τους και συναυλία του περσινού Σεπτεμβρίου). Πέραν αυτών, απειροελάχιστα. Διότι στη χώρα μας, τα έργα-εφαρμογές «εντός τειχών» μακράν απέχουν των λόγων-αιτημάτων προς «τους έξω».

* ΚΑΝΟΝΑΣ: Τα εξωφρενικά χάσματα-αντιφάσεις γεννούν πάντοτε (έστω και από το... πουθενά) γεφυροποιούς. Η απόδειξη: Στην ίδια χώρα που οι «θεσμικοί εκπρόσωποι» δεν υλοποιούν τα «στοιχειώδη», τα οποία προς τους «άλλους» αιτούνται, έχει δημιουργηθεί η πρώτη παγκοσμίως σε επισκεψιμότητα ειδικευμένη στα ΑμΕΑ ιστοσελίδα! www.DISABLED.GR η ονομασία της, γεννήτορές της μια «χούφτα» άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, όλοι τους εθελοντές, προσπελασιμότητα 100% διασφαλισμένη, περιεχόμενο πάμπλουτο (χιλιάδες άρθρα, λεπτομερέστατη βιβλιογραφία, άπειρες πηγές εγχώριες και «ξένες» για θέματα αναπηρίας), διαρκώς ανανεώσιμο. Το συμπέρασμα: Κοινωνικές πρωτοπορίες της «κοινωνίας των πολιτών» αυτές που ανοίγουν τους δρόμους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αιτήματα-σημαίες, όπως αυτό (πονθομολογουμένως) της πρόσβασης των ΑμΕΑ στην «κοινωνία της πληροφορίας». Στο μέλλον...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/12/2004


Εννοείται πως το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αναφέρθηκε μόνο στην ιστοσελίδα του Πασόκ και η αναφορά δεν είχε καμία αντιπολιτευτική σκοπιμότητα. Έχει κάνει το ίδιο και με τις ιστοσελίδες όλων των άλλων κομμάτων. Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δεν αναφέρθηκε ποτέ ούτε στην ιστοσελίδα της Βουλής ούτε στις ιστοσελίδες των αναπηρικών οργανώσεων. Ο λόγος που έγιναν οι αναφορές στις ιστοσελίδες των πολιτικών κομμάτων είναι απλός και πρακτικός. Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες με τετραπληγίες και άλλες σοβαρές αναπηρίες που εμποδίζονται να συμμετέχουν στις διαδικασίες των κομμάτων που πολιτικά επιθυμούν. Από την στιγμή που τα μεγάλα κόμματα έχουν διαπιστώσει την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θεωρούμε πως είναι δυνατή η συμμετοχή των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες στις διαδικασίες που αναπτύσσουν τα κόμματα. Κι επειδή το internet δεν είναι μόνο φετίχ γι αυτό κάναμε κάποια σχόλια για την έλλειψη της προσπελασιμότητας των ιστοσελίδων των κομμάτων.

Σε ότι αφορά την ιστοσελίδα της Βουλής το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην τυπική προσπελασιμότητα. Η ιστοσελίδα είναι προσπελάσιμη. Η ιστοσελίδα της Βουλής έχει πάρα πολύ περιεχόμενο αφού έχει διαθέσιμα εκτός των άλλων και τα πρακτικά της Βουλής. Ένα τέτοιο site που έχει τόσο πολύ περιεχόμενο καθίσταται απροσπέλαστο εάν δεν έχει ένα ισχυρότατο σύστημα διαχείρισης του περιεχομένου. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες ώρες χρειάζεται να ξοδέψει ένας τυφλός αναγνώστης για να βρει αυτό που ψάχνει μέσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων της ιστοσελίδας της Βουλής την στιγμή που χρησιμοποιεί αναγνώστη οθόνης.

Δεν αρκεί λοιπόν η τυπική προσπελασιμότητα. Χρειάζεται και καλά συστήματα διαχείρισης του περιεχομένου όταν βέβαια υπάρχει περιεχόμενο 😉

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …