Οι στατίνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Οι στατίνες είναι ικανές να επιβραδύνουν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ακόμη και όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρίτσαρντ Νίκολας του Τμήματος Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ και Τζέρεμι Τσαταγουέι του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πραγματοποίησαν διετή κλινική δοκιμή σε 140 ασθενείς, 18-65 ετών, με δευτεροπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση.

health logo

Στους ασθενείς χορήγηθηκε συμβαστατίνη σε καθημερινές υψηλές δόσεις της τάξης των 80 mg, οι οποίες αποδείχτηκαν ασφαλείς, καλά ανεκτές και επιβράδυναν κατά 47% τη συρρίκνωση (ατροφία) του εγκεφάλου και την παρεπόμενη εκδήλωση των κινητικών και άλλων νευρολογικών προβλημάτων (π.χ. έκπτωση της όρασης). Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στα κινητικά και άλλα τεστ, σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως. Η νόσος καταστρέφει την μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων, με συνέπεια να μην μπορούν να μεταδοθούν σωστά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Αρχικά, οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, που εμφανίζει περιοδικές φάσεις έξαρσης και ύφεσης.

Στη συνέχεια, δέκα έως 15 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, περίπου το 65% των ασθενών περνάνε στη φάση της δευτεροπαθούς προϊούσας (εξελισσόμενης) πολλαπλής σκλήρυνσης, όπου εμφανίζεται σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Στο προχωρημένο αυτό στάδιο παρατηρείται συρρίκνωση του εγκεφάλου με ρυθμό περίπου 0,6% το χρόνο, ενώ με τις στατίνες αυτή περιορίστηκε στο 0,3%. Ωστόσο, παραμένει προς το παρόν ασαφές σε ποιό βαθμό η μειωμένη συρρίκνωση του εγκεφάλου «μεταφράζεται» στην πράξη σε βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Οι ερευνητές πάντως χαρακτήρισαν ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, και δήλωσαν ότι θα πρέπει να επαναληφθούν σε μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, αυτή τη φορά ξεκινώντας από πιο πρώιμο στάδιο της νόσου, για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στατίνες εξ αρχής.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε κάτι που να εμποδίζει τους ασθενείς να εμφανίσουν επιδείνωση, όταν η πάθηση φθάσει στο στάδιο της προϊούσας εξέλιξής της», εξηγεί ο Δρ Νίκολας. «Η ανακάλυψη ότι οι στατίνες βοηθάνε στην επιβράδυνση της επιδείνωσης, αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα, ιδίως με δεδομένο ότι οι στατίνες είναι φθηνές και ευρέως χρησιμοποιούμενες», συμπληρώνει.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται για την μείωση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο μέσω ποιού μηχανισμού έχουν ευεργετική επίδραση στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, που σε ένα βαθμό μειώνουν τις νευρικές βλάβες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μικρό όφελος από τις στατίνες στην περίπτωση της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία θεωρείται πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της. Αντίθετα, για τη δευτεροπαθη προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες και, το 2013, η φαρμακευτική ινδική κάνναβη δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία, σε κλινική δοκιμή σε ασθενείς προχωρημένου σταδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …