Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύει από την σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως σκληρύνσεως κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη η οποία μπορεί να σηματοδοτεί έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο προστασίας από τη νόσο.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση, ανίατη και συχνά παραλυτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού), η οποία εκδηλώνεται συνηθέστερα στους νεαρούς ενήλικες και προσβάλει 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ερευνητές από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναζήτησαν τους πάσχοντες από τη νόσο σε δείγμα 7 εκατομμυρίων στρατιωτικών των ΗΠΑ – και εντόπισαν 257 ασθενείς.

Τους ασθενείς αυτούς υπέβαλλαν σε αναλύσεις της βιταμίνης D – και συνέκριναν τα ευρήματά τους με αυτά μίας ομάδας υγιών στρατιωτικών, τους οποίους επέλεξαν τυχαία από το ίδιο δείγμα των 7 εκατομμυρίων.

Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είχε κανείς, τόσο λιγότερο κινδύνευε να παρουσιάσει σκλήρυνση κατά πλάκας – με τους εθελοντές οι οποίοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα να έχουν 62% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας», τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι πολλά κρούσματα σκληρύνσεως κατά πλάκας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ο κόσμος αύξανε την βιταμίνη D που κυκλοφορεί στον οργανισμό του.

Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι, όσο ενθαρρυντικά κι αν είναι τα ευρήματά τους, είναι πρόωρο να προχωρήσουν σε συστάσεις για λήψη κάποιου συμπληρώματος της βιταμίνης.

Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να τρώει τρόφιμα πλούσια στη βιταμίνη αυτή, όπως το μουρουνέλαιο και πολλά ψάρια όπως ο σολομός.

Μία άλλη πηγή της βιταμίνης είναι ο ήλιος, ο οποίος διεγείρει την παραγωγή της από τον οργανισμό όταν εκτίθεται το δέρμα μας σε αυτόν.

Η βιταμίνη D επιτελεί πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό – μεταξύ αυτών, η βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου από τα τρόφιμα, το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για γερά οστά και δόντια, αλλά και για την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, των εγκεφαλικών συμπεριλαμβανομένων.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση τους ενήλικες και στη ραχίτιδα τα παιδιά.

ΠΗΓΗ: Reuters, Journal of the American Medical Association (December 19, 2006)
ΑΝΑ 20-12-2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …