Ειδικές Ανάγκες ή Ειδικές Δυνάμεις

Είμαι 26 χρονών και έχω σπαστική τετραπληγία. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου, τα πόδια μου και γιαυτό κάθομαι σε αναπηρικό κάθισμα. Επίσης, δε μπορώ να μιλήσω.

Όπως καταλαβαίνετε η κατάστασή μου είναι βαριά. Δηλαδή δε μπορώ να φάω μόνος μου, αδυνατώ να χρησιμοποιήσω μόνος μου το W.C., δε μπορώ να βγω έξω μόνος μου, δε μπορώ να εκφραστώ με ομιλία, δε μπορώ να χρησιμοποιήσω το μολύβι, δε μπορώ να κινώ το κορμί μου παρά μόνο το κεφάλι μου. Θέλησα να γράψω στο περιοδικό σας γιατί με αυτό το τρόπο θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας και να με γνωρίσετε.
Από τότε που ήμουν παιδί πέρασα από πολλά κέντρα όπως η ΕΛΕΠΑΠ, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, ο Καλός Σαμαρείτης, το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο του ΕΙΑΑ. Από το 1985 ελάμβανα μέρος σε ειδικούς αγώνες (Ειδική Ολυμπιάδα) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το αγώνισμά μου ήταν τα 25 μ. σπρώχνοντας το αναπηρικό κάθισμα με το ένα πόδι πίσω (ανάποδα).
Το 1989 άρχισα την εκπαίδευσή μου στου Η/Υ. Επειδή δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου πληκτρολογώ με μετωπικό έμβολο.
Το 1991 εκπαιδεύτηκα από εργοθεραπευτή στο κέντρο ΕΡΜΗΣ. Τώρα φοιτώ στο “Τμήμα Η/Υ και Γραφείου” ενώ έχω και Η/Υ στο σπίτι. Στο σπίτι μου ασχολούμαι επαγγελματικά γράφοντας εργασίες που μου στέλνουν.
Για να τα καταφέρω με βοήθησαν πολλοί άνθρωποι. Με βοήθησαν πάρα πολύ οι γονείς μου, για να κατανοήσω το μέγεθος του προβλήματός μου. Με βοήθησε ο αδελφός μου: Θυμάμαι όταν ήμασταν μικροί με έπαιρνε με το αναπηρικό κάθισμα και μαζί με τα παιδιά της γειτονιάς πηγαίναμε σινεμά. Έτσι μπόρεσα από μικρός να έχω παρέες. Ακόμα με βοήθησαν διάφορα σχολεία από τα οποία έμαθα πολλά πράγματα. Τέλος με βοήθησε ο εκπαιδευτής μου Εργοθεραπευτής Αλεξάνδρου Στράτος. Κάνουμε μαζί 5 χρόνια εκπαίδευση στα computers. Τον τελευταίο χρόνο μου φέρνει δουλειά στο σπίτι, τη γράφω και έτσι κερδίζω χρήματα. Εκτός από εκπαιδευτής είναι και πολύ καλός φίλος.
Αυτά τα 4 χρόνια που κάνω computer μου έδωσαν ζωή. Επειδή δε μπορώ να μιλήσω, το computer που έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστώ και να γράφω τις σκέψεις μου.
Ένα άλλο που με βοήθησε το computer είναι ότι φέτος άρχισα να εργάζομαι. Ήμουν απογοητευμένος. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρός, γύρω στα 15, ήθελα κάπου να δουλέψω. Δεν είχα καταλάβει πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημά μου. Όταν πήγα στο γυμνάσιο κατάλαβα πως δεν είχα καμία ελπίδα να δουλέψω. Τότε αισθάνθηκα ανίκανος και βάρος στους άλλους ανθρώπους. Μέχρι που μπήκε στη ζωή μου το computer και την άλλαξε. Τώρα νιώθω ότι έχω θέση στη ζωή. Μέσω του computer μπορώ να επικοινωνήσω, να μπώ στην παραγωγή – και ήθελα πάρα πολύ και τα δύο. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους:
Η αναπηρία δε σημαίνει ανικανότητα. Σημαίνει θέληση στη ζωή και προσπάθεια. Τα ΑμΕΑ μπορούν να βγουν στη παραγωγή αρκεί να υπάρξει μία μικρή βοήθεια.

Σχόλιο του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ:
Στο πρωτότυπο της επιστολής υπήρχε μόνο 1 ορθογραφικό λάθος με βάση το μονοτονικό σύστημα και κανένα ορθογραφικό λάθος ως προς το πολυτονικό. Από άποψη συντακτική το κείμενο είναι άψογο. Για απόδειξη ξαναδιαβάστε την τελευταία παράγραφο που γράφει: ΘΕΛΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ και όχι αυτό που συνηθίζεται από πολλούς “θέληση ΓΙΑ ζωή”. Υπάρχει μία τεράστια διαφορά που πολύ εύστοχα ο Νίκος Πανανός τη διατύπωσε. Ο πραγματικός τίτλος της επιστολής είναι ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Τον αλλάξαμε γιατί πιστέψαμε ότι αδικεί τόσο το συγγραφέα του κειμένου όσο και την Τετραπληγία και την Εργοθεραπεία. Η τελευταία μάλιστα, η Εργοθεραπεία δηλαδή, διατηρείται άγνωστη μολονότι είναι η μόνη δυνατότητα για χιλιάδες τετραπληγικούς.

Νίκος Πανανού, τετραπληγικού

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …