ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα στη Διαφορά! Οι έλληνες/ίδες με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να διαφέρουν. Το δικαίωμα στη διαφορά προκύπτει από την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων όσων μισθοδοτούνται ή αποζημιώνονται για να διαχειρίζονται τις εκπαιδευτικές ή πολιτικές υποθέσεις των αναπήρων.

Εδώ και 15 χρόνια δαπανούνται πολλά τρία. εκατομ. δρχ. για την οικονομική αποκατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στους τομείς της Ειδικής Εκπαίδευσης, της Αποκατάστασης και της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Τα σωματεία όλα, ακόμη και τα μικρότερα, χρηματοδοτούνται τρανά και, σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα επαγγελματικό συνδικαλιστικό στέλεχος που να μην αποζημιώνεται αδρά για την κάθε απλή του ενέργεια ή για το κάθε του ταξίδι ή απλώς για τη συμμετοχή του σε κάποια επιτροπή.
Οι έλληνες/ίδες με αναπηρίες είναι οι ΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου και του “ιδιωτικού” τομέα Αποκατάστασης. Είναι αυτοί που πληρώνουν τα διαφημιστικά φυλλάδια, τις δεξιώσεις και την αυτοπροβολή τόσο των επαγγελματικών όσο και των συνδικαλιστικών στελεχών. Πρόκειται για τζίρο τρισ. εκατομ. δρχ. και γι’ αυτό ίσως μελλοντικά να τους απονεμηθεί και το ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ επειδή είναι ίσως η μόνη κατηγορία πολιτών η οποία πληρώνει χρήμα σε όσους προσπαθούν να αποδείξουν τα ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της.
Τα ΑμΕΑ είναι η μόνη ομάδα ελλήνων πολιτών που πληρώνει αυτή η ίδια χρήματα για να δημιουργήσουν κάποιοι άλλοι τους όρους της υποδούλωσής τους.

Η ADAPT στο Λευκό Οίκο

300 μέλη της ADAPT οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον, εμπρός από το Λευκό Οίκο. Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της ADAPT διαπραγματευόντουσαν με το προσωπικό του Λευκού Οίκου οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Η διαμαρτυρία έγινε επειδή ο πρόεδρος Clinton δε συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ADAPT το πρώτο τέταρτο του 1997 όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου και η βοηθός του προέδρου Maria Eschaveste συνομίλησε τηλεφωνικά με το μέλος της ADAPT Bob Kafka. Έτσι, προγραμματίζεται συνάντηση των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου με την ADAPT για να συζητήσουν τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που θα δίνει νέες κατευθύνσεις στην αμερικανική πολιτική κοινωνικών ασφαλίσεων.
Η ADAPT προτείνει την αλλαγή του Medicaid που μέχρι σήμερα προβλέπει τη κάλυψη των τροφείων των αμερικανών με αναπηρίες μόνο όταν αυτοί ζουν σε ιδρύματα. Το Medicaid θα αλλάξει και το Medicaid θα υποστηρίζει οικονομικά και τη χρηματοδότηση ανεξάρτητων υποστηρικτικών υπηρεσιών για να υποστηρίζονται οι άνθρωποι με αναπηρίες ενώ ζουν σε κανονικό σπίτι.
Όσο διαρκούσε η κινητοποίηση, τα μέλη της ADAPT, εμπόδισαν τα λεωφορεία για να υπενθυμίσουν πως η προσπέλαση τις μαζικές μεταφορές είναι πολιτικό δικαίωμα (civil right) και με αυτή την ενέργεια διαμαρτυρήθηκαν στους οργανισμούς μαζικών μεταφορών επειδή ζήτησαν τη καθυστέρηση της ψήφισης νέου νόμου ώστε να προλάβουν να αγοράσουν νέα απροσπέλαστα λεωφορεία.

Υποστήριξη στο σπίτι

Η ADAPT προτείνει με το σχέδιο νόμου (Medicaid Community Attendant Services Act) αλλαγές στους όρους υποστήριξης των αμερικανών με αναπηρίες. Με τη νέα πρόταση οι ανάπηροι διεκδικούν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ του χώρου και του τρόπου που παρέχεται η υποστήριξη.
Με το νέο νόμο (εάν τελικά ψηφιστεί) θα απελευθερωθούν χιλιάδες αμερικανοί με αναπηρίες που σήμερα ζουν σε ιδρύματα (nursing homes). Αυτή τη στιγμή το Medicaid απορροφά το 80% των οικονομικών δαπανών για τροφεία σε ιδρύματα. Με το νέο νόμο αυτά τα χρήματα θα μπορούν να δαπανούνται από τους ίδιους τους ιδιώτες με αναπηρίες για μίσθωση βοηθών μέσα στην κοινότητα.
Οι υπηρεσίες υποστήριξης στο σπίτι περιλαμβάνουν συνηθισμένες πράξεις όπως λ.χ. ντύσιμο, λουτρό, φαγητό, υγιεινή σώματος και φροντίδα εξαρτημένων από αναπνευστική συσκευή. Πρόκειται για απλές πράξεις καθημερινής επιβίωσης που καμία σχέση δεν έχουν με ιατρικές ή νοσηλευτικές πράξεις. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας γνωστός ιατρικός λόγος που να δικαιολογεί πως η υποστήριξη αυτή πρέπει να παρέχεται σε ιδρύματα.

Η Ουγκάντα προοδεύει…

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που εάν δε δοθεί προκαταβολικώς χρήμα και μάλιστα τοις μετρητοίς κανείς δεν ασχολείται με τα Άμα, στις αφρικανικές χώρες οι οργανώσεις των αναπήρων εκσυγχρονίζονται.
Στην Ουγκάντα για παράδειγμα, μία από τις οργανώσεις ανθρώπων με αναπηρίες ενδιαφέρεται, πληροφορείται και συμμετέχει σε όλα όσα την αφορούν. Τα στελέχη της οργανώσεως παρακολουθούν και συμμετέχουν στις πολλές mailing lists του internet.
Είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε πως από την Ελλάδα στις ίδιες mailing lists συμμετέχουν μάλλον ελάχιστοι έλληνες, αφού τους τελευταίους 5 μήνες μόνο 3 έλληνες έγραψαν κάποια λιγοστά μηνύματα και κανείς από αυτούς τους έλληνες δεν είναι γνωστό στέλεχος οργανώσεων.
Στην Ουγκάντα η οργάνωση που διοικείται από ανθρώπους με αναπηρίες επικοινωνεί με κάθε σύγχρονη μέθοδο και ζητά να επικοινωνούν μαζί της: People with disAbilities Uganda, PO Box 5460, Kampala UGANDA, τηλ: +256-41-540915. Email: pwd@imul.com.
Στην Ελλάδα, εάν κάποιος (προφανώς αφελής) στείλει μήνυμα σε κάποια από τις email διευθύνσεις του Handinet είναι βέβαιο πως θα απογοητευτεί, επειδή δεν υπάρχει κανείς για να διαβάσει το μήνυμα.

Συμπόσιο Αποκατάστασης

Στην Κεφαλλονιά διοργανώθηκε το 5ο Συμπόσιο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με θέμα: Τροχαία Ατυχήματα (πρόληψη, επιπτώσεις, αντιμετώπιση, αποκατάσταση).
Το συμπόσιο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς (Αργοστόλι, τηλ. 0671-24641 fax 0671-24660) και από την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΑΤ (Αθήνα).

Πρωταθλητές χωρίς όνομα!

Τα Special Olympic είναι πλέον πραγματικότητα, αλλά όπως όλα δείχνουν οι αρμόδιοι παράγοντες τα χρησιμοποιούν για την προσωπική τους πολιτική προβολή.
Όλα τα δελτία τύπου μολονότι είναι φλύαρα λησμονούν να αναφέρουν τα ονόματα των πρωταθλητών με αναπηρίες. Αντιθέτως, αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια τα ονόματα αυτών που απονείμουν τα μετάλλια των “πρωταθλητών” και τις επωνυμίες των οργανώσεων που ανήκουν οι “πρωταθλητές”.
Το πιο κωμικό βρίσκεται στις συνεντεύξεις των “προπονητών” των πρωταθλητών οι οποίοι μολονότι είναι έμμισθοι υπάλληλοι δε χάνουν την ευκαιρία να δυσφημούν τους πρωταθλητές με αναπηρίες, να αναφέρονται στα δήθεν ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και να προσπαθούν να αναστηλώσουν τα κοινωνικά ναυάγια που προπονούν.

Οι οργανώσεις γονέων Άμα διαμαρτύρονται

Με το σύνθημα “αναπηρία δε σημαίνει ανικανότητα” οι οργανώσεις γονέων Άμα κάποιας επαρχιακής πόλης έδωσαν συνέντευξη τύπου για να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων.
Σύμφωνα με τους οργανωτές “η εργασία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η εξασφάλισή της είναι υποχρέωση της πολιτείας, ώστε να υπάρξει συστράτευση των θιγομένων… συλλόγων για τον αποκλεισμό τους στις προσλήψεις στο δημόσιο”.
Οι οργανωτές προσέθεσαν πως “ο επαγγελματικός αποκλεισμός οδηγεί αυτόματα στον κοινωνικό αποκλεισμό” χωρίς βεβαίως να υποστηρίξουν αυτό τους το συμπέρασμα. Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ κατανοεί το δογματισμό των οργανώσεων των γονέων των Άμα, αφού θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα των συνδικαλιστών στην ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα αυτών των οργανώσεων διότι εάν δε διεκδικούσαν επιχορηγήσεις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ τη λέξη “αποκλεισμός” θα την έψαχναν στο λεξικό για να μάθουν τι θα πει.

Δικαιοπρακτική ικανότητα Άμα

Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Δημοσίας Διοίκησης επεξεργάζεται αλλαγές στους τρόπους επικοινωνίας του δημοσίου με τα Άμα. Επίσης μελετά και νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις συνθήκες μεταχείρισης των Άμα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣΔΔΑ στην προσπάθειά του να αποκατασταθούν οι όροι πρόσβασης των Άμα στο Δημόσιο επεξεργάζεται ρυθμίσεις που αφορούν:
1) Εγκατάσταση τηλεφωνικών συσκευών κειμένου (TDD) και
2) σήμανση στα μέσα μαζικών μεταφορών.
Η επιτροπή εξετάζει και νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν:
1) Τη κατοχύρωση της δικαιοπρακτικής ικανότητας των τυφλών, των κωφών και των παραπληγικών και
2) τη δυνατότητα χρήσης αναπηρικών αυτοκινήτων από τη σύζυγο ή συγγενείς πρώτου βαθμού.
ΣΧΟΛΙΟ: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται παραδεκτή η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ κατηγοριών Άμα που μέχρι πρωτινός οι οργανώσεις τους ισχυρίζοντο πως είναι ΙΚΑΝΑ. Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα από το 1ο του τεύχος. Διαψεύστηκε επανειλημμένως από όλους τους συνδικαλιστές και όλες τις οργανώσεις τους αλλά τελικά δικαιώθηκε.
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ αναρρωτείται: Τόσα χρόνια οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι αγνοούσαν πως τα Άμα είναι ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ και ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ ή απλώς επρόκειτο για μία ακόμη απόδειξη κοινωνικού κομφορμισμού και ανέμπνευστης υιοθέτησης μαζικών αντιλήψεων;

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Θεραπευτική Ιππασία Ελλάδας, εκτός από μη κερδοσκοπικού και κοινωνικού χαρακτήρα σωματείο είναι πλέον και αθλητικός σύνδεσμος. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ιππείς με αναπηρίες να συμμετέχουν και τυπικά στους ιππικούς αγώνες που διοργανώνονται.
Από τις 17/4/97 ο Σύνδεσμος θεωρείται μέλος της Ομοσπονδίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος καθώς επίσης είναι και μέλος στο DIAMONT CENTRE FOR DISABLED της Μεγάλης Βρετανίας. Στα άμεσα σχέδια του Συνδέσμου περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του στο παγκόσμιο συνέδριο Θεραπευτικής Ιππασίας για να ενημερωθεί για τις νέες εξελίξεις και τάσεις που επικρατούν στο χώρο της θεραπευτικής ιππασίας διεθνώς, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους αυτές και στον Ελλαδικό χώρο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 7488566.

Προσπελάσιμες κερκίδες

Το 1994 μία ομάδα 50 αθλητών, στην πλειοψηφία τους παιδιά με αναπηρίες κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ομάδας Lions επειδή οι κερκίδες του γηπέδου ήταν απροσπέλαστες. Δύο χρόνια χρειάστηκε για να αξιολογηθεί η υπόθεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το οποίο στο τέλος τροποποίησε το σχετικό νόμο και σήμερα πλέον όλες οι κερκίδες σε όλα τα αμερικανικά γήπεδα θα πρέπει να είναι προσπελάσιμες και να πληρούν τις προϋποθέσεις του ADA (Americans Disabled Act).
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους ικανούς σωματικά εφήβους να πάνε στο γήπεδο και να καθίσουν με τους φίλους τους. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να διακρίνονται οι θεατές με αναπηρίες από τους ικανούς σωματικά και γι’ αυτό απέφυγε να αποφασίσει τη δημιουργία ειδικών θέσεων για αναπήρους.

Αναπηρικά καθίσματα για την αμμουδιά

Η βιομηχανία προϊόντων αποκατάστασης δίνει λύσεις σε πολλά από τα “προβλήματα” των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας αλλά επιμένουν να είναι κοινωνικά ενεργοί υπερβαίνοντας τα εμπόδια.
Επειδή όλες οι παραλίες είναι απροσπέλαστες γι’ αυτό η βιομηχανία έχει δημιουργήσει τα πρώτα μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αναπήρους και τους βοηθούς τους. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στο internet στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.a1aweb.com/beach/
http://www.naples-fl.com/wheels/index.html
http://gkmarketing.com/marvel/
Οι πιο φιλέρευνοι μπορούν να χρησιμοποιούν την ABLEdata στην οποία υπάρχουν καταχωρημένα και ταξινομημένα περισσότερα από 30.000 βοηθήματα αποκατάστασης. Η διεύθυνση της ABLEdata είναι http://www.trace.wisc.edu/tcel/abledata/index.html ενώ η πρόσβαση σ’ αυτή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Βοηθοί ή συνοδοί;

Όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΟΗΘΩΝ για να ανταπεξέλθουν σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής πιο εύκολα ή και πιο γρήγορα.
Οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν είναι οι μόνοι που χρησιμοποιούν υπηρεσίες βοηθών. Πολλοί χρησιμοποιούν οικιακούς βοηθούς, βοηθούς για τη φύλαξη των παιδιών, υπαλλήλους κ.ο.κ. Για όλους τους βοηθούς υπάρχει ένα όνομα που δε προσβάλει ούτε τον εργοδότη-βοηθούμενο ούτε τον υπάλληλο-βοηθό.
Για τους μόνους που δεν υπάρχει όνομα είναι οι βοηθοί των αναπήρων. Τα Ιδρύματα και οι Σύλλογοι τους λένε ΣΥΝΟΔΟΥΣ, χωρίς ωστόσο να εκφράζει το “συνοδός” τη σχέση που προκύπτει από τη σύμβαση του εργοδότη και του εργοδοτούμενου, όπως αυτό συμβαίνει σε πολλές κατοικίες ή σε κατασκηνώσεις. Ο όρος “συνοδός” υπάρχει σε όλα τους τα έντυπα, τις ανακοινώσεις και στην αλληλογραφία. Από αυτά τα έντυπα απουσιάζει ο όρος “βοηθός”.
Δε φαίνεται τυχαία και αθώα η επιλογή του όρου “συνοδός”: Συνοδός είναι αυτός που απλώς συνοδεύει, αλλά δεν αγγίζει, δε συμμετέχει και συνεργεί. Συνοδεύει εξ αποστάσεως χωρίς να συγχρωτίζεται και χωρίς να επιβαρύνεται από τα αρνητικά της αναπηρίας του “συνοδευόμενου”.
Ο όρος “συνοδός” είναι προϊόν γλωσσικής και κοινωνικής μειονεξίας. Οι ανάπηροι, επειδή είναι ανάπηροι, έχουν ανάγκη από υποστήριξη (πολλοί την ονομάζουν βοήθεια). Οι ικανοί σωματικά θεωρούνται ως αυτάρκεις και ως αυτοεξυπηρετούμενοι. Από αυτή τη διαφορά προκύπτει η κοινωνική ανισότητα η οποία φαίνεται πως εμφορεί την πολιτική επικοινωνίας των Ιδρυμάτων και των Συλλόγων.
Τα πράγματα ωστόσο είναι πιο απλά: Οι έλληνες με σοβαρές αναπηρίες (τετραπληγικοί) εισπράττουν το ποσό των 120+ χιλ. δρχ ως εξωϊδρυματικό επίδομα καθώς και το ποσό των 34+ ως επίδομα βενζίνης. Επιπλέον δικαιούνται να αγοράσουν αυτοκίνητο χωρίς φορολογικά τέλη. Εάν αυτά τα χρήματα και αυτές οι παροχές εδίδοντο ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ τότε είναι πλέον βέβαιο πως πολλοί έλληνες με λιγότερα σοβαρές αναπηρίες θα μπορούσαν ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και να μην υφίστανται εξανδραποδισμό. Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως δεν είναι αρκετά αυτά τα χρήματα για να εγγυηθούν την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ είναι σίγουρα επαρκή για να πουν αυτοί που εισπράττουν εν ονόματι των αναπήρων χρήματα ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝΑΠΗΡΕ γιατί ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις ανοησίες: Όταν λέμε Άμα εννοούμε χρήματα. Εννοούμε χρήμα μετρητό δηλ. cash από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και εννοούμε πως τα Άμα έχουν ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ αλλιώς δε θα τους πουν ούτε καλημέρα.

Προσπελάσιμα Λεωφορεία

Υπηρεσίες για πόρτα-πόρτα μεταφορές με προσπελάσιμα λεωφορεία λειτουργούν τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη. Οι ώρες που λειτουργούν καθώς και η συνέπειά τους στα ραντεβού δεν είναι πάντα δεδομένη.
Και τα δύο προγράμματα δημιουργήθηκαν στη βάση της ΔΩΡΕΑΝ ή της ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ μεταφοράς με αποτέλεσμα να χρειάζονται τη συνεχή οικονομική ενίσχυση από το κράτος και την ευρωπαϊκή κοινότητα. Είναι αυτονόητο πως στη βάση αυτή δεν υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης αυτών των προγραμμάτων και αργά ή γρήγορα (εάν συνεχίσουν έτσι) θα διακόψουν τη λειτουργία τους.
Δυστυχώς όμως οι διοικούντες την ΤΑ δεν έχουν καταλάβει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και όχι για να καλύπτουν το κόστος της λειτουργίας. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες αφού οι διοικούντες δημιουργούν προγράμματα χωρίς προδιαγραφές ποιότητας και αξιοπιστίας ώστε να αποδειχθούν χρήσιμα και αναπτυξιακά.

Υπερηφάνεια και φεμινισμός

614 γυναίκες από 82 κράτη συναντήθηκαν στην Ουάσινκτον και για 5 συνεχείς ημέρες συνεδρίασαν για διεθνή θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση και Ανάπτυξη, την Υγεία και Οικογένεια, την Επαγγελματική Απασχόληση, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία.
Η συνάντηση οργανώθηκε από τη Διεθνή των Αναπήρων (ΔτΑ) και συμμετείχε και το Ευρωπαϊκό τμήμα της ΔτΑ που λειτουργεί με το όνομα Disability Awareness in Action. Οι συμμετέχουσες κατέληξαν στα εξής:
Τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες με αναπηρίες διεθνώς αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία γενικά και δεν είναι απλά ζητήματα αναπηρίας. Τα κράτη είναι δυνατά όταν οι γυναίκες είναι δυνατές. Και οι γυναίκες είναι δυνατές όταν όλες οι γυναίκες είναι δυνατές και υγιείς. Όταν οι γυναίκες με αναπηρίες δεν έχουν πρόσβαση στην άσκηση των βασικών τους δικαιωμάτων, όταν εμποδίζεται η πρόσβασή τους στην υγεία, γίνονται αντικείμενο βίας και τους στερείται το δικαίωμα έκφρασης τότε απαιτείται διεθνής πρωτοβουλία.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες κείμενο των πρακτικών της συνεδρίασης επικοινωνήστε με το International Leadership Forum for Women with Disabilities, υπόψη Anneli Joneken, Kistavagen 7, S-191 70, Sollentuna, Sweden. Tel: +46 8 546420. Fax: +46 8 6268567. E-mail: anneli@joneken.se

ΖΩΗ, ΘΑΝΑΤΟΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το ανώτατο δικαστήριο της Κολούμπια νομιμοποίησε την ευθανασία στην περίπτωση των ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, οι οποίοι ωστόσο ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ πριν βρεθούν σ’ αυτή τη κατάσταση.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Antonio Barrera, δήλωσε πως “το άτομο που παίρνει μία ζωή δεν έχει απαραιτήτως ποινική ευθύνη. Ο κάθε άνθρωπος είναι κύριος σε ότι αφορά τη ζωή και το θάνατό του”.

Ο Κόσμος και οι επιλογές των αναπήρων

Βιβλίο με τίτλο A World of Options: A Guide to International Exchange, Community Service and Travel for Persons with Disabilities. Περιλαμβάνει 600 σελίδες με πληροφορίες για τις διαθέσιμες ευκαιρίες που δίδονται διεθνώς για αναπήρους, για εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών, για υποστηρικτικά δίκτυα, οργανώσεις σχετικές με την εκπαίδευση των αναπήρων, για τις προοπτικές που έχει ο πληθυσμός με αναπηρία διεθνώς, για οικονομική υποστήριξη, ταξιδιωτικές πληροφορίες. Τέλος υπάρχουν κείμενα με προσωπικές εμπειρίες αναπήρων.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και πωλείται από: MIUSA, PO Box 10767, Eugene, OR 97440, USA.

Νέες προδιαγραφές για καθίσματα

Η Dynamic Controls Ltd που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής χειριστηρίων ηλεκτροκίνητων αναπηρικών καθισμάτων, από τη Νέα Ζηλανδία, δημιούργησε ένα νέο τύπο χειριστηρίου για ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα που δίνει κίνηση και στους 4 τροχούς. Το νέο χειριστήριο δίνει τη δυνατότητα για πιο αξιόπιστη οδήγηση ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες. Δίνει επίσης τη δυνατότητα για ελιγμούς και σε εσωτερικούς χώρους. Είναι προγραμματιζόμενο και γι’ αυτό μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε καθίσματα για εσωτερικούς χώρους όσο και για εξωτερικούς χώρους.
Η Dynamic Controls Ltd είναι ο κυριότερος προμηθευτής χειριστηρίων των βιομηχανιών βοηθημάτων αποκατάστασης. Έγινε γνωστή επειδή τα χειριστήριά της είναι αξιόπιστα και πολύ οικονομικά.

Η στείρωση στη Σουηδία

Η Σουηδική κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει πολλές αγωγές επειδή από το 1935 έως το 1976 επέτρεπε τη στείρωση γυναικών. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σουηδίας δόθηκε στη δημοσιότητα ένα τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα που είχε περιθωριοποιηθεί.
Η Σουηδική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη στείρωση 60.000 γυναικών που προήρχοντο από κατώτερες φυλές. Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σουηδίας Margot Wallstrom δήλωσε πως “η στείρωση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από βαρβαρότητα”. Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Δανία η στείρωση αποτελούσε επιστήμη εξαγνισμού της φυλής. Τα θύματα που υπέστησαν στείρωση προέρχονταν από κατώτερες φυλές ή ήταν φτωχοί ή από φυλετική επιμιξία.
Μία από τα θύματα που υπέστη στείρωση και σήμερα είναι 72 χρονών δήλωσε πως “επειδή όταν ήταν μικρή επειδή δε μπορούσε να διαβάσει το σχολικό μαυροπίνακα χωρίς γυαλιά γι’ αυτό διαγνώστηκε ως εκπαιδευτικά υπολειπόμενη”. Όταν υπέστη τη στείρωση ήταν 17 ετών.
Η υπουργός Margot Wallstrom δήλωσε πως “η στείρωση των γυναικών αποτελεί σοβαρό και επίκαιρο πολιτικό ζήτημα επειδή παρατηρείται άνοδος του νέο-ναζισμού και επειδή η σύγχρονη επιστήμη είναι σε θέση να δημιουργήσει μεταβολές στα γονίδια”. Στη συνέχεια είπε πως ” το πιο σημαντικό είναι η ιδεολογική διαφορά: Στη Γερμανία ήταν οι Ναζί, ενώ στη Σουηδία ήταν το Κράτος Πρόνοιας” αυτό που επιχείρησε το φυλετικό εξαγνισμό από τους κοινωνικά υποδεέστερους τύπους”.

Αυστρία: Στείρωση γυναικών

Στην Αυστρία η στείρωση των γυναικών που αποκλίνουν από το φυσιολογικό φαίνεται να γίνεται τόσο πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο όσο και σήμερα. Βουλευτής των Πράσινων κατήγγειλε πως ακόμη και σήμερα το 70% των γυναικών με μαθησιακές δυσκολίες υφίσταται στείρωση.
Σύμφωνα με τους Πράσινους πρόκειται για πολιτική “Φυλετικής Υγιεινής”. Από την έρευνα που διενεργείται στην Αυστρία, βρέθηκε σε έγγραφο της Πολυκλινικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης πως αποφασίστηκε στείρωση σε γυναίκα 2 μηνών έγκυο επειδή ήταν “ηθικά ασθενής, ανόητη και πρόστυχη”.
Ο Νόμος που επιτρέπει τη στείρωση των γυναικών ψηφίστηκε το 1928. Από τότε ισχύει και εφαρμόζεται σε όλα τα καντόνια της Αυστρίας.

www.disabled.gr

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ μπήκε στο internet. Η διεύθυνση του είναι www.disabled.gr ενώ το email είναι info@disabled.gr.
Το www.disabled.gr φιλοξενείται στο www.sae.gr που είναι το σύστημα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Γιώργου Μιχαλόπουλου που είναι ένας από τους παλιούς sysops του παλιού ερασιτεχνικού fidonet. Για τη δημιουργία του www.disabled.gr βοήθησε και ο επίσης παλιός γνώριμος από το fidonet Σήφης Διαμαντίδης ο οποίος δημιούργησε τις πρώτες σελίδες.
Προς το παρόν στο www.disabled.gr δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα. Υπάρχουν ωστόσο όλα τα απαραίτητα links με όλα τα βασικά συστήματα του εξωτερικού, ιδιαιτέρως αυτά που περιέχουν πληροφοριακό υλικό. Σύντομα θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη με άρθρα και στα ελληνικά. Αρχικά προγραμματίζεται να καταχωρηθούν όλα τα παλαιά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ. Σε ότι αφορά την αγγλική γλώσσα υπάρχει το www.empowermentzone.com στο οποίο υπάρχουν καταχωρημένα περίπου 40 ΜΒ άρθρα σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους με ανικανότητες και αναπηρίες.
Το www.disabled.gr λειτουργεί σε ερασιτεχνική βάση και δεν επιχορηγείται από το δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Όσοι επιθυμούν να στείλουν τις σελίδες τους μπορούν να τις στέλνουν στο info@disabled.gr.

Μ. Γ. Μαρράς σε ΝΕΟ κατάστημα

Η εταιρεία του Μάνθου Μαρρά μεταφέρθηκε σε νέο κατάστημα. Το νέο κατάστημα καταλαμβάνει συνολικά 340 τετραγωνικά μέτρα, είναι προσπελάσιμο, έχει άνετο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Στο χώρο αυτό λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, τμήμα ρούχων, τμήμα service και ανταλλακτικών, αποθήκη και γραφεία. Δημιουργήθηκε με προδιαγραφές έτσι ώστε να παρέχεται σωστή και άνετη εξυπηρέτηση σε ένα κοινό με απαιτήσεις. Στο επιτελείο των παλαιών συνεργατών έχουν προστεθεί και νέοι συνεργάτες.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα επικοινωνήστε με την εταιρεία Sopur Marras, Ολύμπου 82, Βριλήσσια, τηλ. (01) 6012696.

Οδήγηση δίχως χέρια

Η Honda πειραματίζεται σε ένα νέο πρότυπο σύστημα οδήγησης αυτοκινήτων χωρίς χέρια. Πρόκειται για ένα σύστημα μαγνητικών ραντάρ το οποίο ελέγχει την πορεία και τους ελιγμούς του αυτοκινήτου ακόμη και σε πολυσύχναστους δρόμους.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα εκτός της Honda συμμετέχει και η General Motors, η οποία ήδη λειτουργεί και πρόγραμμα παραγωγής προσπελάσιμων αυτοκινήτων. Η ίδια τεχνολογία οδήγησης χωρίς χέρια εφαρμόζεται και από τις εταιρίες κατασκευής αναπηρικών καθισμάτων.

Εργοστάσιο με ΑμΕΑ

Η εταιρία Coco-Mat Maxi ΑΒΕΕ, δημιούργησε στην Ξάνθη εργοστάσιο στο οποίο θα απασχοληθούν και εργάτες με αναπηρίες. Το εργοστάσιο παράγει οικολογικά αμπαζούρ (από ξύλο ή ύφασμα). Σύμφωνα με δηλώσεις του υπευθύνου της βιομηχανίας το 30% των υπαλλήλων που θα προσληφθούν θα είναι Άμα.

Village Centre και στη Θεσσαλονίκη

Το Village Centre δημιουργεί 9 νέες κινηματογραφικές αίθουσες με 2.316 θέσεις για θεατές και στη Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις του νέου συγκροτήματος βρίσκονται στο Φοίνικα δίπλα από το Continent και είναι προσπελάσιμες.

Κακή μεταφορά ατυχηματιών

Ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Εταιρίας για τη Μελέτη της Σπονδυλικής Στήλης κ. Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος είναι και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του 401 Νοσοκομείου δήλωσε πως το 70% των περιπτώσεων παραπληγίας και τετραπληγίας επιδεινώνεται εξ αιτίας των κακών συνθηκών μεταφοράς από τον τόπο του ατυχήματος και λανθασμένης αντιμετώπισης τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα.
Η δήλωση έγινε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του 8ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη της Σπονδυλικής Στήλης που έγινε στην Κώ το Σεπτέμβριο.

Υπηρεσίες βοηθών

Η ελλιπής υποστήριξη τέχνας κατεργάζεται. Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι σε θέση να συμβάλλει στην υποστήριξη αναπήρων που κατοικούν στη περιοχή της Θεσσαλονίκης με εξειδικευμένους νοσηλευτές-βοηθούς.
Όσοι λοιπόν κουράστηκαν να περιφέρονται σε ιδρύματα, σωματεία, νοσοκομεία κ.ο.κ. προς αναζήτηση κάποιου κακότροπου νοσηλευτή βοηθού που ισχυρίζεται ότι τα ξέρει όλα αλλά δε μπορεί να κάνει τίποτα ας δοκιμάσει και τους ανθρώπους του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, οι οποίοι αν μη τι άλλο γνωρίζουν από την υποστήριξη ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες.
Αυτή τη στιγμή είναι δυνατό να προσφερθεί υποστήριξη σε ανθρώπους με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές αναπηρίες μέσα ή έξω από το σπίτι τους ή ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο.
Η ελαχίστη χρέωση είναι αντίστοιχη με την αποζημίωση ωρομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για κάθε έκτακτη και εκτός προγράμματος κλήση ο χρήστης επιβαρύνεται με το ποσό των 2.000 δρχ.
Όσοι ενδιαφέρεστε για ποιοτική υποστήριξη με καλό τρόπο από ευπρεπή νοσηλευτή-βοηθό τηλεφωνείστε στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τηλ. (031) XXXXXX.

ΑΓΓΕΛΙΑ

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6- 12 χρόνων κάθε Κυριακή στις 11. 30 το πρωί για μιάμιση ώρα, στο θεατρικό εργαστήρι « Λαμπιόνι» και κάθε Σαββάτο στις 9.00 το βράδυ η παράσταση «Αυτός και το παντελόνι του» του Ι. Καμπανέλλη, από το ειδικό τμήμα για νέους με σωματική αναπηρία στο χώρο του «Λαμπιόνι», Αγάθωνος 36 και Πάργας 2 στη Ξηροκρήνη, πίσω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων, τηλ. 749- 230. Παράλληλα, στο «Λαμπιόνι» συνεχίζονται οι εγγραφές για το τμήμα των ενηλίκων και παιδιών καθώς και για το ειδικό τμήμα των νέων με κινητικά προβλήματα. Στο «Λαμπιόνι» διδάσκεται η υποκριτική, ορθοφωνία, αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, τραγούδι, χορός- κινησιολογία, ιστορία θεάτρου και λογοτεχνίας.
Πωλείται ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο MEYRA-2000 αχρησιμοποίητο σε τιμή ευκαιρίας. Πληροφορίες: 0523- 23211 και 22571.
Αναπηρικό κάθισμα, ολοκαίνουριο, κλείνει, μπαίνει παντού, ηλεκτροκίνητο, σε άριστη κατάσταση. Στη μισή τιμή. Τηλέφωνα: 01-9302821 και 01-4113906.
Μηχάνημα Παθητικής Κίνησης, ενδυνάμωσης ποδιών με τηλεκοντρόλ. Σε άριστη κατάσταση. Σε μισή τιμή. Τηλέφωνα: 01- 9302821 και 01- 4113906.
Διατίθεται προς πώληση ορθοστατικό κρεβάτι Αμερικάνικης προελεύσεως τετραπληγικούς και παραπληγικούς προς εξάσκηση και θεραπεία. Προς αποφυγή αγκυλώσεων, οστεοπόρωσης, καλής κυκλοφορίας του αίματος, καλή λειτουργία των νεφρών κ. τ.λ.
Τηλέφωνα: 414900 & 457454
** έχει και φωτογραφία

Μέγας Αλέξανδρος 94

Ο αθλητικός σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος 94’ διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση για να υποδεχθεί τους δυο αθλητές Σίμο Παλτσανιτίση και Δημήτρη Ανατολίτη που διέσχισαν τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη με αναπηρικό κάθισμα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Θωμά Χατζίκου 66, στις 3 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση αυτή οι δυο αθλητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τους σκοπούς του εγχειρήματος τους, καθώς επίσης και τους μελλοντικούς τους στόχους.
Ο αθλητικός σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος βρίσκεται στην διεύθυνση Θωμά Χατζίκου 66 (πρώην 72), Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Τ.Κ.56122. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του συλλόγου επικοινωνήστε με το τηλ.: (031) 738257.

Θεατρικό Λαμπιόνι

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του θεατρικού εργαστηρίου «Λαμπιόνι» – το ειδικό τμήμα για νέους με σωματική αναπηρία – έδωσε την πρώτη του παράσταση με τίτλο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ι. Καμπανέλη. Ο Απόστολος Βαλάρης ερμήνευσε και τον μοναδικό ρόλο του έργου.
Στο θεατρικό εργαστήρι «Λαμπιόνι» έχουν αρχίσει και συνεχίζονται οι εγγραφές για τα παιδικά τμήματα και τα τμήματα των ενηλίκων. Τα μαθήματα στο παιδικό τμήμα, γίνονται κάθε Σαββάτο από τις 10π.μ.- 2μ.μ., ενώ στο τμήμα των ενηλίκων κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6.30 μ.μ.- 9.30μ.μ. και στο ειδικό τμήμα για νέους με σωματική αναπηρία, τις ίδιες μέρες από τις 5μ.μ. ως τις 7.30μ.μ. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι η υποκριτική, ορθοφωνία, αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, τραγούδι, χορός- κινησιολογία, κιναίσθηση, και ιστορία θεάτρου και λογοτεχνίας. Παράλληλα, λειτουργεί και τμήμα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτέρων Δραματικών σχολών.
Το θεατρικό εργαστήρι «Λαμπιόνι»,βρίσκεται στην οδό Αγάθωνος 36 & Πράγας 2, Τ.Κ. 54629, Ξηροκρήνη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ.- Fax. 749230 & 737264.

Τέσσερα νέα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών

ΤΕΣΣΕΡΑ νέα προγράμματα επιχορήγησης εργοδοτών για απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μ. Παπαϊωάννου.
Τα προγράμματα αφορούν στη δημιουργία 500 συνολικά θέσεων εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, προβλέπεται:
Πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες για 380 θέσεις. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες με την υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει το άτομο μετά τη λήξη του 36μηνού άλλους 10 μήνες χωρίς επιχορήγηση.
Πρόγραμμα μερικής απασχόλησης για 20 θέσεις εργασίας. Η διάρκεια επιχορήγησης είναι επίσης 36 μήνες με υποχρέωση για άλλους 10 μήνες απασχόληση χωρίς επιχορήγηση.
Πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το πρόγραμμα είναι για 20 θέσεις εργασίας και η διάρκεια επιχορήγησης- απασχόλησης θα είναι 9μηνη και για ώρες εργασίας ίσες με το ήμισυ των ωρών της ημερήσιας υποχρεωτικής απασχόλησης και μέχρι 22 μέρες το μήνα.
Πρόγραμμα ορισμένου χρόνου σύμβασης, για 80 θέσεις εργασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε τουριστικές και άλλες εποχικές επιχειρήσεις, για 5μηνη τουλάχιστον απασχόληση.
Το ποσό της επιχορήγησης για το πρώτο και τέταρτο πρόγραμμα (Πλήρους απασχόλησης και ορισμένου χρόνου σύμβασης) καθορίστηκε στις 5.500 δραχμές την ημέρα για το πρώτο 12μηνο, στις 6.500 για το δεύτερο χρόνο και 7.500 για τον τρίτο, χωρίς καμία άλλη παροχή από τον ΟΑΕΔ ( ασφάλεια κτλ.).
Για το δεύτερο πρόγραμμα ( μερικής απασχόλησης) η επιχορήγηση καθορίστηκε στις 4.000 την ημέρα και για τους 36 μήνες.
Τέλος, για το τρίτο πρόγραμμα (μερικής απασχόλησης- ορισμένου χρόνου) στις 4.500 την ημέρα και για τους 9 μήνες.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη ημέρα και μέχρι 26 μέρες κατ’ ανώτατο όριο για κάθε μήνα, πλην του τρίτου προγράμματος που είναι για 22 μέρες.
Η ισχύς της απόφασης λήγει στις 30 Ιουνίου 1998, εκτός αν ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων καλυφθεί νωρίτερα.
Για την εφαρμογή των προγραμμάτων θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ 139.700.000 δραχμές το 1997, το 1998 615.00000.000 δραχμές, το 1999 και 351.600.000 δραχμές δραχμές το 2000.

Συνέδριο Αποκατάστασης

Οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Τροχαία Ατυχήματα» ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση των πορισμάτων που κατέληξαν οι 156 εργασίες, εισηγήσεις, ανακοινώσεις και διαλέξεις των 16 Συνεδριάσεων. Οι σύνεδροι κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
Κύριος υπεύθυνος για την πρόκληση ατυχημάτων είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.
Καλύτερος συντονισμός και οργάνωση των Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των τραυματιών στο Νοσοκομείο.
Η αντιμετώπιση των τραυματιών θα πρέπει να γίνεται στην πλησιέστερη του χώρου ατυχήματος Υγειονομική Μονάδα.
Αναγκαιότητα δημιουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα Περιφερειακά Νομαρχιακά Νοσοκομεία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, η δημιουργία Μονάδος Αυξημένης Φροντίδας.
Αντιμετώπιση του τραυματία από διεπιστημονική ομάδα.
Ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Αποκατάστασης στην Περιφέρεια.
Η διδασκαλία του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής θα πρέπει να θεωρείται πρωτευούσης σημασίας και να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Δημιουργία ενιαίου φορέα διυπουργικού χαρακτήρα για την πρόληψη του τροχαίου ατυχήματος και αξιοποίηση της τεχνολογικής γνώσης (τράπεζα πληροφοριών) για την καλύτερη οργάνωση, έλεγχο και λειτουργία των υπηρεσιών αντιμετώπισης του τροχαίου ατυχήματος.
Ενεργοποίηση και συμμετοχή των υπηρεσιών του οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ενιαίο φορέα με έμφαση στην κυκλοφοριακή διευκόλυνση των Ατόμων με ειδικές ανάγκες και επισήμανση ότι ο οδηγός- άτομο με ειδικές ανάγκες- μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια και άνεση, όταν έχει ειδικά εκτιμηθεί η ικανότητά του στην οδήγηση και στη συνέχεια έχει ελεγχθεί η καταλληλότητα των διασκευών που θα φέρει το όχημά του.
Ενημέρωση της προσφοράς οργάνων σώματος για την ανάπτυξη Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στον κ. Ε. Κεκάτο, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, Τηλ. 0671-24641, Fax 24660.

Ζητήματα Γλωσσολογίας

του Δρ. Χρυσόστομου Παπασπύρου.
Θα επιθυμούσα να αναφερθώ σε συντομία στα σχόλια του κυρίου Βαγγέλη Φλέσσα (τεύχος 15, σελίδα 24) σχετικά με την ορθογραφία των όρων ορθοπαιδική και λογοπαιδική, την οποία έθιξα σε προηγούμενη επιστολή μου προς το έγκριτο περιοδικό σας (τεύχος 14, σελίδα 10).
Όσο και αν διαφαίνεται ευλογοφανής η προσπάθεια του κυρίου Φλέσσα να αποδώσει σημασιολογικό έρεισμα στους όρους αυτούς, η μέθοδος του απέχει πολύ από την καθαρή ετυμολογική ανάλυση. Συγκεκριμένα ο κύριος Φλέσσας διενεργεί παρετυμολογία, με αποτέλεσμα να πέφτει σε πλάνη. Στην πραγματικότητα, από καθαρά ετυμολογική άποψη, το πεδίον προέρχεται από την ίδια ρίζα (ped -> pod- με μετάπτωση), από την οποία προέρχεται και το πόδι ( και η πέδη, η πεδιάδα, ο πεζός, το πέδιλο κτλ.). Σε όσες λέξεις άλλων συγχρόνων ευρωπαϊκών γλωσσών έχει γίνει για επιστημονικούς λόγους χρήση αυτής της ρίζας, διατηρούνται υποχρεωτικά τα χαρακτηριστικά γραφήματα e και ο (π.χ. pedicle- pιdicle- Pedikel ιατρ.: μίσχος, σπονδυλικός αυχένας), pedicular- pιdiculair (e)- pediculδr (ιατρ.: μισχωτός), pedosfere- pιdosfιre- pedofδre ( γεωλ.: εδαφόσφαιρα), podium- Podium (τεχνολ.: έδρα), κτλ.). Αντίθετα, η ρίζα, από την οποία προέρχεται το παιδίον (παFις–> παFιδ-) διαδόθηκε διαχρονικά με διατήρηση του γραφήματος ae ( στην αγγλική και γαλλική) και δ (στην γερμανική) (π.χ. paedagogics- paedogogique- Pδdagogik ( παιδ.: παιδαγωγική), paedopsychiatrry- paedopsychiatrie- Pδdopsychiatrie (ψυχιατρ.: παιδοψυχιατρική), propaedeutics- propaedeutique- Propδdeutik (παιδ.: προπαιδεία, προπαιδευτική), καθώς επίσης και τα περί ών ο λόγος orthopaedics- orthopaedique- Orthopδdie (ιατρ.: ορθοπαιδική), logopaedics- logopaedique- Logopδdie (ιατρ.: λογοπαιδική). Σήμερα η ορθογραφία του γραφήματος ae στην αγγλική και γαλλική έχει απλοποιηθεί σε e, κι έτσι καταφαίνεται η αιτία της σύγχυσης στη γερμανική, όμως το δ παραμένει, οπότε είναι εύκολο να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για την ορθή γραφή των όρων στην νεοελληνική.
Ελπίζω να έγινα σαφής. Αν, παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, παραπέμπω στο λήμμα orthopedics του Webster Dictionary of the English Language, όπου δίδεται ρητά η ετυμολογία της λέξης αυτής.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων ( Ε.Λ.Ε.Π.ΑΠ ) παρ/τος Θεσ/νικης, θα υλοποιήσει από 15. 10. 97. τρίμηνα επιδοτούμενα σεμινάρια Επαγγελματικής Κατάρτισης στα πλαίσια του προγράμματος «Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας», Υποπρόγραμμα 1 «Ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».
Η κατάρτιση θα γίνει στις παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Υπαλλήλων Γραφείου και Η/Υ
2. Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και
3. Σύγχρονο γραφείο- Αυτοματισμός γραφείου- γραμματειακή υποστήριξη.
Τα σεμινάρια αρχίζουν την Πέμπτη 16. 10. 97, ώρα 8: 30 π. μ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π.
Πληροφορίες δίνονται στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π., Ελαιώνες Πυλαίας στα τηλέφωνα: 318218, 325848, 325849.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …