Υπουργείο Ανάπτυξης

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Διεύθυνση Τεχνολογικής Ανάπτυξης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΠΕΤ ΙΙ)
Υποπρόγραμμα 2- Μέτρο 2.3: Μεταφορά Τεχνολογίας και Καινοτομία
Ειδική Δράση Ανάπτυξης Τεχνολογιών Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις για εκτέλεση τεχνολογικών έργων στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Ανάπτυξης Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Τηλεπληροφορικής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕα), που εντάσσεται στο Μέτρο2.3 «Καινοτομία και μεταφορά Τεχνολογίας», του Υποπρογράμματος 2 του ΕΠΕΤ ΙΙ.

1. Σκοπός και στόχοι της Ειδικής Δράσης
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη καινοτομίας στην περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Τηλεπληροφορικής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Η παρούσα προκήρυξη στοχεύει στη δημιουργία και υποστήριξη ενός πλαισίου με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον σε τομείς εφαρμογών της Πληροφορικής Τεχνολογίας και των Τηλεπικοινωνιών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, με σκοπό την προώθηση των αρχών της «Σχεδίασης για Όλους» (Design for all) και της «Ενιαίας Πρόσβασης» (Universal Accessibility) και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Εθνικής βιομηχανίας, μέσα στα πλαίσια της υπό διαμόρφωση «Κοινωνίας της Πληροφορίας».

Βελτίωση του Ρυθμού Υιοθέτησης των Καινοτομιών από τη Βιομηχανία
Ένας κύριος στόχος της δράσης είναι η βελτίωση του ρυθμού υιοθέτησης των καινοτομιών από την Εθνική βιομηχανία. Ο ρυθμός αυτός δεν είναι προς το παρόν ικανοποιητικός, κυρίως λόγω έλλειψης πληροφόρησης σχετικά με τις επερχόμενες τεχνολογίες, της δομής και σύνθεσης της Εθνικής βιομηχανίας, καθώς και της έλλειψης ενός σταθερού επίπεδου έρευνας και ανάπτυξης. Η παρούσα προκήρυξη επιχειρεί, επίσης, να υποστηρίξει τη βιομηχανία στη διερεύνηση των πιθανών δυνατοτήτων καινοτομίας, την επιλογή υποψηφίων τεχνολογιών που είναι κατάλληλες για άμεση μεταφορά στη βιομηχανία, καθώς και η υποστήριξη της υιοθέτησης, διεθνοποίησης και αξιοποίησης με τρόπο ώστε οι αρχές της «Σχεδίασης για Όλους» να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε Εθνικό επίπεδο.

Μεταφορά Τεχνολογίας
Ένας δεύτερος στόχος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Εθνική αγορά είναι η μεταφορά τεχνολογίας προς τους φορείς της Πληροφορικής και Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν. Όπως και σε κάθε προσπάθεια μεταφοράς τεχνολογίας, υπάρχουν συγκεκριμένες αναγκαίες συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται ώστε να είναι επιτυχείς. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν τόσο τεχνολογικούς παράγοντες (όπως η διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα της τεχνολογίας, ο τύπος και η φάση της τεχνολογίας), όσο και παράγοντες που σχετίζονται με τους ίδιους τους φορείς και δέκτες που συμμετέχουν. Τα μέτρα για τη μεταφορά τεχνολογίας πρέπει να καταδεικνύουν καθαρά τα οφέλη των εμπλεκομένων φορέων, όσο και τη συνεισφορά της σχετικά με τις αρχές της «Σχεδίασης για Όλους».

Οι παραπάνω στόχοι θα υλοποιηθούν μέσα από:

την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής και των μηχανισμών για τη μεταφορά τεχνολογίας, που ενθαρρύνει και στηρίζει τις αρχές της «Σχεδίασης για όλους» σε Εθνικό επίπεδο.

τον καθορισμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται σε ΑμΕΑ και που βασίζονται, μεταξύ άλλων, στις αρχές της ¨Σχεδίασης για Όλους», καθώς και εξειδικευμένων προϊόντων και εφαρμογών που προωθούν την κοινωνικό- οικονομική ένταξη των ΑμΕΑ.

τη δημιουργία και στήριξη ενός κρίσιμου αριθμού δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης σε επιλεγμένους τομείς, με μακροπρόθεσμη προοπτική και στόχους.

2.Τεχνολογικοί Τομείς της Ειδικής Δράσης

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ
Προηγούμενες τεχνολογίες αλληλεπίδρασης για όλους τους χρήστες.
Πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web).
Εναλλακτικές τεχνικές αλληλεπίδρασης και εργαλεία υποστήριξης.
Υποστήριξη ποιοτικής πληροφόρησης, χρηστικότητας και ανθρωποκεντρικής σχεδίασης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποβοηθούμενη κινητικότητα.
Μετακίνηση/ μεταφορές
Έλεγχος του περιβάλλοντος χώρου.

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεχνολογίες ομιλίας και γλώσσας για ΑμΕΑ.
Συστήματα διαπροσωπικής επικοινωνίας.
Επικοινωνία με μη φυσικές γλώσσες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑμΕΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυτοματοποίηση γραφείου για ΑμΕΑ.
Τηλε-εργασία για ΑμΕΑ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους Τομείς του Προγράμματος δίδονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Προγράμματος.

3.Επιλέξιμοι Φορείς και Όροι Χρηματοδότησης
Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, επιχειρήσεις του Ιδιωτικού ή Δημοσίου Τομέα, με σχήμα το οποίο εντάσσεται σε μια από τις δύο επόμενες κατηγορίες:
α) Μια ή περισσότερες Ιδιωτικές Επιχειρήσεις με δυνατή τη συμμετοχή Δημοσίων Ερευνητικών Φορέων (ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα κτλ.) «με σύμβαση υπεργολαβίας» με τις εξής προϋποθέσεις:
Ανάδοχος: Ιδιωτική Επιχείρηση
Ελάχιστη συμμετοχή Ιδιωτικής/κών Επιχείρησης/σεων στο συνολικό Προϋπολογισμό του έργου: 50% Επιχορήγηση από ΕΠΕΤ ΙΙ- 50% Ιδία Συμμετοχή.
Ως συνεργαζόμενοι φορείς δύνανται να συμμετάσχουν και οι επιχειρήσεις του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
β) Σύμπραξη Δημόσιων Φορέων (ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα κτλ.), με Επιχειρήσεις (του Ιδιωτικού Τομέα και- πιθανόν- του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα) με τις εξής προϋποθέσεις:
Ανάδοχος: Δημόσιος Φορέας
Ελάχιστοι συμμετοχή Παραγωγικής Επιχείρησης στο σύνολο του Προϋπολογισμού του έργου: 35%

Χρηματοδοτικό Σχήμα:
α) Δημόσιοι Φορείς: 100% Επιχορήγηση από τους πόρους της Ε.Ε και εθνικούς πόρους του Β’ ΚΠΣ
β) Επιχειρήσεις: 50% Επιχορήγηση από ΕΠΕΤ ΙΙ- 50% Ιδία Συμμετοχή
Σε όλες τις κοινοπραξίες η συμμετοχή φορέων για ΑμΕΑ είναι επιθυμητή.

Ύψος χρηματοδότησης, διάρκεια έργου και επιλέξιμες δαπάνες
Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός προγράμματος για την συγκεκριμένη προκήρυξη ανέρχεται σε 1 δις. δραχμές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 εκατ. δραχμές. Η μέγιστη διάρκεια του έργου, που θα καλυφθεί χρηματοδοτικά από το Πρόγραμμα, είναι 24 μήνες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες για την Ειδική Δράση περιλαμβάνουν:

Έξοδα για αγορά τεχνολογίας/ τεχνογνωσίας από εσωτερικό και εξωτερικό
Αμοιβές συμβούλων από εσωτερικό και εξωτερικό
Αμοιβές προσωπικού
Αμοιβές προς τρίτους
Έξοδα γραμματειακής υποστήριξης
Έξοδα μετακίνησης και διαμονής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Αναλώσιμα (έως 10% του προϋπολογισμού)
Γενικά έξοδα (έως 5% του προϋπολογισμού)

Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από 1-1- 1998.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και οι λεπτομέρειες των διαδικασιών κρίσης, χρηματοδότησης και παρακολούθησης των προτεινόμενων έργων αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Προγράμματος.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στη ΓΓΕΤ ορίζεται η 1.12.1997, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 (την ίδια ημερομηνία πρέπει να φέρει η ταχυδρομική σφραγίδα σε περίπτωση συστημένης ταχυδρομικής αποστολής).

Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τα ειδικά έντυπα υποβολής προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο:
ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Διεύθυνση Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Μεσογείων 18, Αθήνα 11510, Τ.Θ. 14631
Αρμόδιος: Γιώργος Κακούρος
Τηλ: (01) 7713810 ή (01) 7752222 εσ. 334
Fax: (01) 7713810

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Μέτρο 1: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΒΗ
Η περιοχή αυτή καλύπτει έργα που αποβλέπουν στην ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνολογίας, εργαλείων και εφαρμογών που διευκολύνουν και επιτρέπουν την πρόσβαση όλων των πιθανών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και ΑμΕΑ, στην πληροφόρηση.
Προηγούμενες τεχνολογίες αλληλεπίδρασης για όλους
Έρευνα, ανάπτυξη και υλοποίηση ειδικής τεχνολογίας και εργαλείων που επιτρέπουν την ενοποιημένη πρόσβαση χρηστών με ειδικές απαιτήσεις σε υπολογιστικά συστήματα και υπηρεσίες.
Πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό ( World Wide Web)
Έρευνα, σχεδίαση και ανάπτυξη προσαρμοσμένων εργαλείων για την πρόσβαση ΑμΕΑ στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), με υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας.
Εναλλακτικές τεχνικές αλληλεπίδρασης και εργαλεία υποστήριξης
Έρευνα. σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών εναλλακτικής επικοινωνίας ΑμΕΑ και προσαρμοζόμενα περιβάλλοντα χρήσης.
Υποστήριξη ποιοτικής πληροφόρησης, χρηστικότητας και ανθρωποκεντρικής σχεδίασης
Έρευνα και ανάπτυξη μεθοδολογιών αξιολόγησης για ΑμΕΑ, οδηγίες για την ανθρωποκεντρική σχεδίαση διαλογικών συστημάτων, βελτιστοποίηση ευχρηστίας και οδηγίες καλύτερης πρακτικής.

Μέτρο 2: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιοχή αυτή αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη συστημάτων που υποστηρίζουν την αυτόνομη κινητικότητα και έλεγχο του περιβάλλοντος χώρου από ΑμΕΑ, ώστε να τους επιτραπεί η ενεργή συμμετοχή στις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες.
Υποβοηθούμενη κινητικότητα
Έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων ρομποτικής προσαρμοσμένων σε αναπηρικές καρέκλες, που επιτρέπουν τη μετακίνηση και πρόσβαση του περιβάλλοντος εσωτερικών χώρων (π.χ. στο σπίτι, στο γραφείο).
Μετακίνηση/ Μεταφορές
Έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων καθοδήγησης και υπό-βοήθειας, που στοχεύουν στην υποστήριξη της μεταφοράς και μετακίνησης ΑμΕΑ σε εξωτερικούς χώρους.
Έλεγχος του περιβάλλοντος χώρου
Έρευνα και ανάπτυξη αυτοματισμών για τον έλεγχο του περιβάλλοντος εσωτερικών χώρων (π.χ. γραφείο, σπίτι) από ΑμΕΑ.

Μέτρο 3: ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η περιοχή αυτή καλύπτει έργα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, εργαλείων και εφαρμογών που αποβλέπουν στη βελτίωση της διαπροσωπικής επικοινωνίας των ΑμΕΑ, καθώς και της επικοινωνίας τους με το εξωτερικό περιβάλλον και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.
Τεχνολογίες ομιλίας και γλώσσας για ΑμΕΑ
Έρευνα και ανάπτυξη εξειδικευμένων εργαλείων και τεχνολογίας ομιλίας και γλώσσας για ΑμΕΑ στην Ελληνική γλώσσα.
Συστήματα διαπροσωπικής επικοινωνίας
Έρευνα και ανάπτυξη εργαλείων και εφαρμογών που επιτρέπουν τη διαπροσωπική επικοινωνία ΑμΕΑ.
Επικοινωνία με μη φυσικές γλώσσες
Έρευνα και ανάπτυξη εργαλείων και εφαρμογών εναλλακτικής και υποβοηθητικής επικοινωνίας (alternative and augmentative communication).

Μέτρο 4: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑμΕΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η περιοχή αυτή πρόκειται να υποστηρίξει έργα που αποβλέπουν στην ένταξη των ΑμΕΑ σε σύγχρονα περιβάλλοντα εργασίας.
Αυτοματοποίηση γραφείου για ΑμΕΑ
Έρευνα και ανάπτυξη γενικών ή εξειδικευμένων εφαρμογών και εργαλείων αυτοματοποίησης λειτουργιών γραφείου για ΑμΕΑ.

4.2 Τηλέ-εργασία για ΑμΕΑ
Έρευνα και ανάπτυξη εφαρμογών που επιτρέπουν την τηλε- εργασία σε ΑμΕΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …